Анкета

Каква операционна система използвате?

Windows 8 / 8.1
1 (4.8%)
Windows 7
4 (19%)
Windows Vista
0 (0%)
Windows XP
6 (28.6%)
Windows 2000
0 (0%)
Windows ME (Millenium Edition)
1 (4.8%)
Windows 98
0 (0%)
Windows 95
0 (0%)
Windows NT 4.0
0 (0%)
Windows 10
3 (14.3%)
Linux - Mandrake/Mandriva
0 (0%)
Linux - Slackware
0 (0%)
Linux - Gentoo
0 (0%)
Linux - Ubuntu
4 (19%)
Linux - Debian
0 (0%)
Linux - OpenSuse
0 (0%)
FreeBSD
1 (4.8%)
Linux - Red Hat/Fedora
0 (0%)
Mac OS
0 (0%)
Друга
1 (4.8%)

Общ брой гласове: 16

Автор Тема: Каква операционна система използвате?  (Прочетена 11785 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nordwave

 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,378
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #16 -: Юни 02, 2013, 21:34:15 »
Windows 7  :smile-1:
 

Активен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,078
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #17 -: Октомври 20, 2013, 11:47:24 »
10 причини, поради които XP отказва да умре


В любопитен материал публикуван във V3, озаглвен "Десетте причини, поради които Windows XP отказва да умре", екипът на медията посочва защо няма да видим краят на емблематичната операционна система.

Както знаете през април изполваната от милиони по света Windows XP ще отиде в историята, като най-успешната операционна система на гиганта от Редмънд, а с това може спокойно да заявим и "най-използваната операционна система" от UNIX-системите насам от края на 70-те и 80-те години на миналия век. Microsoft ще дръпнат шалтера през пролетта на следващата година, като спрат критично важните обновления за системите и продуктите си насочени към XP. Това означава край на важните ъпдейти, които засягат сигурността, край на обновленията на софтуера, който е инсталиран на платформата на XP, край на издаването на софтуер насочен към XP.

Сами разбирате, че ако не през 2014, то на следващата или даже през 2016, ако искате даже до три години, хората, които разчитат на XP ще са един незначителен брой. Спрат ли от Mozilla, Google и от който и да е разработчик обновленията за XP на браузърите си, с развитието на все по-нови уеб-стандарти и начини за представянето на съдържанието в Мрежата, вие просто няма да може да се насладите пълноценно на това съдържание. Една част от софтуера, с който вършите ежедневни неща, просто би трябвало да стане непотребен. Но дали наистина така стоят нещата? Толкова ли е просто всичко, колкото Балмър, Гейтс и компания го виждат? Ето какво мислят от V3:

10. Рецесията забави миграцията

Финансовата криза от 2008, която разтресе света и все още на места дава отражение над хората и бизнесите, обърка плановете на много компании и потребители. Един от тях вероятно е и заветната миграция към по-модерните операционни системи на Microsoft.

9. BYOD прави ненужна миграцията

С разширяването на възможностите за използването на множество устройства и възможността на служителите на компании и организации да работят по зададените им проекти със своите устройства, нещата действително стоят днес по различен начин. "Тези BYOD (от англ. Bring Your Own Device или "носи своето собствено устройство") политики служат да покажат, че вече осигурените корпоративни десктопи и лаптопи лежат под бюрото или са напъхани в шкафове и чекмеджета, съирайки прах, докато станат нужни, за да бъде пусната някаква програма, която не тръгва на нищо друго. А междувременно служителите са щастливи да работят посредством своите собствени таблети, смартфони и лаптопи, пренебрегвайки старите начини за правене на нещата. Без наличието на спешност за ъпгрейд на тези стари машини, XP ще продължи да живее и при това дълго време", пишат в материала си V3.

8. По-старите системи се нуждаят от XP

Още в детските си години XP започна да върши добра работа и все още се ползва в редица компании и системи.

Тук се включват системи свързани с ключови инфраструктури, в това число енергийни мощности и водни електроцентрали. Това означава, че вземайки предвид наличните SCADA системи за индустриален контрол в тези критично важни сектори, някои системи няма как да бъдат обновени до по-нова версия на Windows. Някои от тях изискват да бъдат включени на постоянен 24-часов режим и една грешка в миграционния процес би довела до катастрофални загуби.

7. Проблемът с обучението на потребители и служители

Проблемът с всяка нова технология е в това, че на хората им е нужно време да се научат как да я използват. Доказва го реакцията на мнозина, когато излезе Windows 8.

Имайки предвид факта, че XP днес е жизненоважна част от ресурсите на толкова много компании по света, някои фирми просто не могат да си позволят цялата суетня, която ще настъпи около програмите за преквалификация на уменията на служителите за ползването на по-новите системи.

И в тази връзка не би било грешка да допуснем, че фирмите няма да осъществят миграцията до момента, в който стане абсолютно задължително да осъществят прехода към следващо ниво.

6. Хардуерният въпрос

Множество компании и организации по света работят с остарели PC терминали и лаптопи, които ще откажат да работят при прехода към нова операционна система. Даже и технически да могат да се справят с това, то новите системи ще затруднят работата на много устройства и в крайна сметка ще се превърнат в едни нефункционални машини. С бюджет, който постоянно бива орязван и преразглеждан, обяснението, че е нужно да бъде закупен нов хардуер, за да може да върви на него новия софтуер едва ли ще намери привърженици сред мениджърските звена в бизнесите, които ще принудят екипите, които управляват да продължат ползването на стар софтуер на стар хардуер.

5. Новите решения не са така привлекателни

Едно от нещата, които пречат на миграцията е равнодушието, с което бе приет Windows 8 и нежеланието на консервативните потребители на XP да се пренесат в средата на лъскавите и новички операционни системи на Microsoft.

"Много хора просто не виждат реална полза от подобен ход и се чувстват щастливо, използвайки сигурната и уютна среда, като не желаят да пробват новото. Може и да бъде критикуван подобен ход, но нима Microsoft нямат участие тук и с какво привличат потребителите? Те просто се провалят тук", пишат от V3.

4. Ролята на облачните стратегии и решения

Облачните решения влязоха с гръм и трясък в света ни и промениха начина, по който работят редица компании, но не само те. Самите потребители днес използват устройствата си по различен начин, заради облачните решения. Все повече срещаме т.нар. "неми терминали" (dumb terminals), които работят единствено благодарение на софтуер, който се хоства някъде другаде.

И за XP това е причина, поради която може да остане да се ползва. Защо да преминавате към различна операционна система, която ще е съвместима с последните приложения, когато разполагаме с идеални уеб-базирани техни еквиваленти? Google Drive, Office 365, Evernote, Box и толкова други полезни инструменти, които ни вършат работа са изцяло уеб-базирани и независещи от наличните ресурси за използването им. Повечето компютри, които оперират с XP не биха имали чак такива проблеми, за да работят с отдалечените услуги. Стига браузърите да продължат да помагат на XP, уеб-приложенията ще могат да се ползват от потребителя на системата.

3. Потребителската инертност

Независимо на какво го отдавате - на привързаността към XP или към враждебността на обществеността към Windows 8 - хората просто не мислят за ъпгрейд към нови версии на майкрософтската платформа, а и тях не ги интересува това, че компанията обяви, че оттегля подкрепата си за Windows XP.

Много от хората просто няма да осъществят прехода, освен ако нещо не се случи с хардуера, който ползват. С наличието на Windows 7 и все по-добре приеманите потребителски дистрибуции на Linux, просто няма нужда потребителят да бъде "ръчкан" да осъществи промяната.

2. Проблемът с неподдържаните вече и остарели приложения

Една от най-големите причини, поради които няма да станем свидетели на смъртта на XP и бизнесите ще продължат да го ползват, независимо от спирането на поддръжката му се крие в това, че legacy приложенията изискват наличието на XP и не могат да бъдат ползвани на новите версии на Windows. Миграцията към новите системи само по себе си е достатъчно солена като цена, но преходът ще изисква от компаниите да обновят всичкия си софтуер - приложенията и платформите за сигурност, за продуктивност и специфични приложения, които изпълняват специализирани задачи свързани с дейността на тези бизнеси.

1. "Ако не е счупено, не го поправяй"

В крайна сметка, ако хората и бизнесите наистина желаеха да изоставят XP, те щяха да го направят. Фактът, че имате толкова много щастливи потребители, които не се интересуват от фаталната дата 08.04.2014г. и не изпитват, каквото и да е желание да минат на по-новите версии на Windows, означава, че всъщност XP си е съвсем добре. Истината е, че много потребители са убедени, че това е всъщност най-добрата платформа за техните нужди. Други са спокойни от това, че компании като Google ще продължат да ги подкрепят.

"Microsoft може би желаят да не са правили XP толкова добър, но потребителите на платформата изглежда се чувстват повече от щастливи да си използват любимата система, независимо от това, което решиха в Редмънд", завършва публикацията.

http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/10-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-XP-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D1%80%D0%B5-83670.html
« Последна редакция: Октомври 27, 2013, 19:22:16 от Hatshepsut »
 

Неактивен gotiniq7

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 78
 • Пол: Мъж
  • Електронна видеотека
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #18 -: Октомври 27, 2013, 20:46:33 »
Vista е най-лошата операционна система. XP е по-добра, 7 също.
Никой не е по-безнадеждно поробен от оня, който грешно вярва че е свободен

Свободата Санчо, е онова малко нещо което се намира на върха на копието
 

Неактивен A.C.A.B

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 205
 • Пол: Мъж
 • Софияя
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #19 -: Октомври 27, 2013, 21:31:39 »
Vista е най-лошата операционна система. XP е по-добра, 7 също.

Е как така като 7та е разработена като е взето най-доброто от "Windows XP" и "Windows VISTA" (както бях казвал по-горе). А и не мисля, че "ViSTA" е "скапан" защо да е ? Интерфейса му е много приятен и като цяло е доста опростен и бърз за работа... Но да, всеки си има собствено мнение.
Не се страхувам от враг, на когото бронята блести.

http://www.vbox7.com/play:ce0ea24191
 

Активен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,078
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #20 -: Октомври 28, 2013, 05:50:09 »
Vista е най-лошата операционна система. XP е по-добра, 7 също.

С Windows 7 никога не съм работил и нямам никакви впечатления.
И аз бях доскоро с Windows XP, но последните ъпдейти го скапаха и затова минах на Windows Vista.
Вече съм твърдо убеден, че тези ъпдейти постепенно скапват операционната система и затова трябва да се инсталират само тези от тях, които са абсолютно необходими. Също така съм се убедил, че е най-добре операционната система да си остане с тази версия на Internet Explorer, която е предназначена за нея (за Windows XP - Internet Explorer 6, а за Windows Vista - Internet Explorer 7).

Както вече споменах, сега съм с Windows Vista и не съм инсталирал почти никакви ъпдейти.
Единствените ъпдейти, които съм инсталирал, са .NET Framework 3.51 и 4.0 (защото са необходими за драйвера на видеокартата), както и DirectX 9.29 (June 2010), който пък е нужен за гледането на филми.
« Последна редакция: Октомври 28, 2013, 10:10:51 от Hatshepsut »
 

Неактивен gotiniq7

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 78
 • Пол: Мъж
  • Електронна видеотека
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #21 -: Октомври 28, 2013, 08:49:01 »
Пробвай с това : http://zamunda.net/details.php?id=131591&hit=1 и не пускай никакви ъпдейти.
Никой не е по-безнадеждно поробен от оня, който грешно вярва че е свободен

Свободата Санчо, е онова малко нещо което се намира на върха на копието
 

Неактивен A.C.A.B

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 205
 • Пол: Мъж
 • Софияя
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #22 -: Октомври 28, 2013, 22:22:01 »
Пробвай с това : http://zamunda.net/details.php?id=131591&hit=1 и не пускай никакви ъпдейти.


Е ама тя е качена 2008г. кой знае каква  е. Но щом конкретно ти нямаш оплаквания... Аз мисля да сега да си дръпна един 7 да го пробвам на изпитателен срок да видя как е. Но най-вероятно ще имам проблеми с драйвърите към него.
Не се страхувам от враг, на когото бронята блести.

http://www.vbox7.com/play:ce0ea24191
 

Неактивен gotiniq7

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 78
 • Пол: Мъж
  • Електронна видеотека
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #23 -: Октомври 29, 2013, 10:14:45 »
Това е оригинално недокосвано копие от М$ . Виж само кой е правилният ключ
Никой не е по-безнадеждно поробен от оня, който грешно вярва че е свободен

Свободата Санчо, е онова малко нещо което се намира на върха на копието
 

Неактивен Николинка Станкова

 • Newbie
 • Публикации: 4
 • Пол: Жена
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #24 -: Юли 30, 2014, 19:09:42 »
Със Убунто съм.
 

Неактивен Infidel

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 71
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #25 -: Февруари 01, 2015, 14:06:26 »
Windows 7. И май ще си карам с него вовеки, 'щото ХР е недъгав боклук, а Боза 8, 9 и 10 за ник'ъв чеп не стават.
 

Активен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,078
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #26 -: Февруари 15, 2015, 14:08:11 »
От няколко дни съм с Windows 7 и съм много доволен от тази операционна система :smiley-1:

Направих ъпгрейд от Windows Vista  и в началото бях неприятно изненадан, че след ъпгрейда вече я няма една от програмите, които използвам - Windows Movie Maker. Намерих обаче инсталационните файлове на версията на Movie Maker, включена в Windows Vista и я инсталирах  :smile-1:
 

Активен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,078
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #27 -: Март 14, 2015, 19:31:50 »
Реших на шега да пробвам да инсталирам Windows 8.1 и бях приятно изненадан - операционната система работи много стабилно, въпреки че компютърът е доста стар (дъното е от 2007 г.)  :smile-1:
 

Неактивен Infidel

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 71
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #28 -: Май 16, 2015, 13:45:36 »
Реших на шега да пробвам да инсталирам Windows 8.1 и бях приятно изненадан - операционната система работи много стабилно, въпреки че компютърът е доста стар (дъното е от 2007 г.)  :smile-1:
Може ли да кажеш каква марка и модел ти е дъното? И също така дали имаш необясними замръзвания (Not responding) на приложения?
 

Активен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,078
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #29 -: Май 16, 2015, 14:02:17 »
Може ли да кажеш каква марка и модел ти е дъното? И също така дали имаш необясними замръзвания (Not responding) на приложения?

Да, разбира се, дъното е Asrock Alive NF6G-GLAN.
Нямам необясними замръзвания, но и не ползвам кой знае какъв софтуер :)
« Последна редакция: Януари 13, 2017, 11:20:41 от Hatshepsut »
 

Неактивен Infidel

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 71
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #30 -: Май 16, 2015, 16:57:38 »
Баси, в т'ва няма ник'ва логика... Излиза, че 8.1 се разбира перфектно с чипсет невидия 430, а със 750 - не.
 

Неактивен Ненчо

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 35
 • Пол: Мъж
Re: Каква операционна система използвате?
« Отговор #31 -: Август 30, 2015, 19:22:25 »
Уиндоуз 7 е много добра, макар и остаряла. Все още върши работа от страна на интернет секюрити.
В това отношение имам някои аспирации към Уиндоуз 8, както и за нейните производни, но Уиндоуз 10 е повече от брилянтна! Е, не я качвам още, защото някои програми, с които е снаряден компютърът ми, все още не могат да й паснат както трябва.
Не искам да влизам в потробности, но вие се досещате.
Освен това Уиндоуз 8 има невероятни back doors и ще ви идват на гости много майстори абсолютно необезпокоявани от вашите компютърни защити.
Това е!  :twisted:
 

 

Китай създава собствена операционна система

Започната от Hatshepsut

Отговора: 1
Прегледи: 2615
Последна публикация Септември 24, 2015, 11:43:23
от Hatshepsut
Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18