Автор Тема: Българи протестираха в Одеса срещу опити за отнемане на културния им център  (Прочетена 3197 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,595
 • Карма: +193/-80
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Българите в Украйна събират подписи срещу действията на Одеския областен съвет, който води съдебно дело за прекратяване на договор за ползване на сграда от Всеукраинския център за българската култура
12.01.2008

Хиляди български младежи излязоха на централната улица в Одеса - проспект Шевченко, за да изразят своята позиция в защита на Всеукраинския център за българската култура (ВЦБК) и своето недоволство от действията на ръководството на Одеския областен съвет, съобщиха от Агенцията за българите в чужбина.
За петък е било насрочено съдебното заседание по делото за прекратяване на договора между Асоциацията на българите в Украйна и Управлението за опазване на паметниците на културното наследство при Одеската областна държавна администрация за ползване на сградата на ВЦБК през 2001 г.

ТЪРСИ ОЩЕ В ГЮВЕЧ ЗА:
"Асоциацията на българите в Украйна"

Заседанието за пореден път е отложено и ще се състои на 29 януари 2007 г.

Юристът, изразяващ интересите на асоциацията в съда съобщи, че е подал молба за прекратяване на делото поради отсъствие на спор между асоциацията и управлението, с което е подписан договорът.

На 19 декември 2007 г. Асоциацията на българите в Украйна е изплатила исканите 158 хиляди гривни (32 хил. щ.д.) и с управлението са подписали допълнително споразумение към договора, което означава, че ищецът не би трябвало да има претенции към асоциацията.

Областният съвет на Одеса обаче, който фигурира в делото като трето лице на страната на ищеца, не е съгласен с това и не е подписал тристранното споразумение за спиране на съдебното дело.

Той продължавал, според представители на българите в Одеса, да търси причини, за да обвини асоциацията в нарушаване на законодателството и да отнеме сградата.

По време на митинга, организиран от Одеския областен съюз на българската младеж и Временния комитет по защита на ВЦБК, са събрани над хиляда подписа и е предадено обръщение към ръководството на Одеската област и на Украйна.

В подкрепа на ВЦБК преди Нова година стартира акция "Да защитим Всеукраинския център за българската култура". Членовете на Временния комитет по защита на ВЦБК обикалят българските села в Бесарабия. Хиляди българи слагат своите подписи в обръщенията до президента и до премиера на Украйна с надежда, че конфликтът около сградата на центъра ще бъде положително разрешен.

От асоциацията припомниха, че на 22 август 2007 г. Управлението за опазване паметници на културното наследство при Одеската администрация и Одеският областен съвет са подали иск в Стопанския съд на Одеска област за прекратяване на договора за ползване на центъра.

Сградата на Всеукраинския център за българската култура е предадена на българската общност в лицето на Асоциацията на българите в Украйна през 1996 година на основание редица законодателни актове и разпоредби на президента на Украйна и председателя на Одеската областна държавна администрация.

В иска до съда обаче ищецът се мотивира, че българите ползват голяма сграда, а плащат много малък наем.

Според българи в Украйна зад подобни действия се крие желанието на местни богаташи да отнемат престижната сграда в центъра на Одеса.
В продължение на десет години не е имало проблем с плащането на наема на сградата, за ремонта и реставрацията на която през 1998-99 г. са били вложени средства, дарени от българи-меценати от Украйна и от правителството на България.
« Последна редакция: Януари 31, 2013, 07:06:43 от Hatshepsut »

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 353
 • Карма: +117/-8
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Проф. Божидар Димитров: Наемът на сградата на Българския културен център в Одеса е вдигнат няколкократно от 1 септември
 
03 септември 2010 | 18:12 | Агенция "Фокус"

София. Наемът на сградата на Българския културен център в Одеса е вдигнат няколкократно от 1 септември. Това каза пред Агенция “Фокус” министърът без портфейл проф. Божидар Димитров, който заедно с финансовия министър Симеон Дянков, ще направят работно посещение в Одеса, Украйна. Българският културен център в Одеса ще бъде една от темите на разговор по време на посещението на двамата министри. „Там нещата се стабилизираха до известна степен, но от 1 септември му вдигат няколкократно наема и ще бъде много трудно за българската общност да го поддържа – да плаща наем, тъй като сградата не е наша собственост, а по украинските закони ние не можем да го купим”, каза проф. Димитров. Той добави, че голяма част от проблемите на българската общност в Украйна, не могат да се решат без разговори с украинските власти. Ще разговаряме по всички тези въпроси и ще потърсим заедно решение и тези, които можем, ще ги решим, каза министърът.
Там имаме много малко хора с българско гражданство, отколкото в Молдова, защото в Украйна няма двойно гражданство, посочи Димитров. 3000 българи, живеещи в Украйна са получили българско гражданство откакто действа последната редакция на закона за българското гражданство. Това са хора, които са се преселили да живеят в България. Това са основно младежи, които са завършили образованието си в България.
Увеличаването на местата за украински студенти в българските ВУЗ-ове, се очаква да бъде друга дискутирана тема по време на срещите в Одеса. За сега в България са предвидени 109 места за студенти от Украйна, българи по произход по силата на 103 постановление. Най-вероятно един от въпросите, които ще ми поставят, ще е за увеличаване на бройката, тъй като както казах българското малцинство там е много голямо и желанието да се учи в България е още по-голямо, каза проф. Божидар Димитров.

http://focus-news.net/?id=n1436647

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 353
 • Карма: +117/-8
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Антон Киссе: От 1100 на 3300 евро месечно е увеличен наемът на Българския културен център в Одеса

По повод увеличението на наема на Българския културен център в Одеса, Агенция „Фокус”разговаря с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна.

Фокус: Г-н Киссе, разбрахме, че е увеличен наемът на сградата на Българския културен център в Одеса. Ще разкажете ли повече за това – как ще плащате наема?
Антон Киссе: Как да не знам, нали аз плащам наема. Той се вдига след утвърдени от кабинета на министъра нови тарифи на всички сгради държавна собственост, в т.ч. и на нашата сграда. Ние очаквахме да има приет закон, който да ни даде възможност да я даваме под аренда, но няма такъв закон. За съжалени, сме в сложно положение – плащаме наем, но не знам докога ще удържим.
Фокус: С колко е вдигнат наемът?
Антон Киссе: От 1100 евро месечно трябва да плащаме 3300 евро. Това е само наемът за сградата. Освен това трябва да плащаме още за електричество, отопление и вода. Това излиза още толкова. Трябва да плащаме и за охрана на центъра. Горе долу центърът ни излиза ежемесечно около 7500 евро.
Фокус: Как ще можете да плащате занапред този наем?
Антон Киссе: Не знам. Досега сме вадили от джоба си и сме плащали.
Фокус: Как може да се реши тотално въпросът със сградата на Българския културен център в Одеса?
Антон Киссе: Културният център е в списък на обектите, които трябва да се приватизират. Ние от Асоциацията на българите в Украйна сме правоприемник и имаме първи право да го изкупим.
Фокус: Нали имаше предложения българското правителство да го купи?
Антон Киссе: Тези предложения са от три години. Защо ние искаме да го купи българското правителство – за да остане на българите. Ако ние не се възползваме от правото си и го купи някоя бизнес структура, след две-три години той ще се загуби. Ние искаме да остане 100 години напред за българската общност. Това е главната задача на всички българи. Ако го купи някоя бизнес структура – не е важно дали българска, гръцка, руска, рано или късно – има бизнес интереси, сградата е интересна, половината сграда ще я дадат на един, половината на друго учреждение и ще се затрие главната му цел, предназначението му – да бъде за култура.
Фокус: В следващите дни на посещение в Одеса пристигат министрите Божидар Димитров и Симеон Дянков.
Антон Киссе: Те идват по моя покана. Няма какво да поставяме тези въпроси. Те са известни на всички – и на президента, и на вицепрезидента, и премиера, и в парламента, и цяла България.
Фокус: Няма ли да поставите въпроса?
Антон Киссе: Ами той стои от три години. Ако те имат някакъв отговор или предложение, ще кажат. Аз съм уверен, че този въпрос зависи от решението на премиера Бойко Борисов.
Фокус: Какви други проблеми ще дискутирате с двамата министри?
Антон Киссе: Ние не ги каним да обсъждаме проблеми, а да участват в празненставата за Съединението на България в Болградската гимназия, да се срещнат с нашите хора, да видят българската общност, селата. Каним ги като уважаеми наши приятели – да видят как живеят българите в Украйна. Тези въпроси, за които говорите, те ги знаят и ако имат някакво поръчение от премиера Бойко Борисов, ще кажат. Каним ги, защото искаме да видят как живеем, как се държим, че имаме успехи – нашите ансамбли, да видят Болградската гимназия, събора в Болград, да видят Българския център, да видят университета, в който се преподава Българска филология. Искаме да се похвалим, както се казва.
Фокус: Кои други проблеми засягат българите в Украйна? За кои трябва да се търси съдействие от украинското правителство?
Антон Киссе: На този етап намираме проблема с властта за по-минимален, защото тези бизнес структури, които бяха в областта, които се натискаха да вземат центъра, слава Богу, се махнаха настрани. Те искаха да направят сградата банка, създаваха алтернативни дружества, три години воювахме с тях. С идването на новата власт ситуацията се нормализира. На този етап имаме честни отношения с губернатора на Одеска област, с районните заместници имаме позитивен диалог и имаме възможност да решим много въпроси сами. Надявам се така да бъде и за напред. Що се касае до въпросите, за които трябва да обърнем внимание на Божидар Димитров и Симеон Дянков, като този за Българския център, такива въпроси нямаме. Всички въпроси се решават в работен порядък. Искаме повече деца да идват в България, по-активни да са отношенията. Никога не сме поставяли въпроса „Дайте ни пари”. Знаем, че и в България, и в Украйна, и в Европа е тежко. Стараем се със собствени възможности да реализираме нашите въпроси.
Фокус: Колко студенти от Украйна учат в български ВУЗ-ове?
Антон Киссе: Мога да кажа, че в последно време се увеличи броя за постъпване в български ВУЗ-ове. Тази година се кандидатираха повече от 90 кандидати. Не мога да кажа официално колко ще учат, но 90 души си бяха подали документите и минаха тестовете за постъпване в български ВУЗ-ове.
Фокус: Ще коментирате ли с двамата министри увеличение на квотата на украинските студенти, които могат да се обучават у нас по силата на 103-то постановление?
Антон Киссе: Искам да кажа, че украинското образование е на високо ниво. При нас няма такива проблеми, както в Молдова. В Молдова е по-сложно положението, има повече желаещи да се махнат от Молдова. При нас ситуацията в Одески регион е благоприятна. Ние искаме, както нашите бащи и майки, баби и дядовци, тук да си пуснем корени, тук да бъде българщината. Това е голяма задача – да има тук българско присъствие безусловно. Има хора, деца, които искат да пътуват в чужбина. Хубаво е да пътуват до нашата прародина, в Италия, Турция, Америка – уважаваме всички държави. Както виждаме, в България има същите проблеми, както и в Украйна – трудно е да си намериш работа, има и други социални проблеми, няма голяма разлика в ситуацията. Ние от Асоциацията на българите в Украйна активно работим, за да информираме, да привличаме нашите деца, които да се учат в България. Считаме, че така трябва да бъде. Радваме се, че тези, които се връщат, се развиват в Украйна, радваме се и за тези, които остават. Те се явяват нашите дипломати в българската общност и нашата прародина България.
Що се касае до 103-то постановление, искам да отбележа, че важен фактор и голяма активна работа се провежда, преподавателите идват от България. Те работят в Болград, Запорожката земя, в Тарутински район – преподаватели в университетите „И. И. Мечникова”, „К.Д. Ушинского”. От тази година заради финансовата криза намалява броят. Разбирам и съм солидарен, че трябва да се съкращават бюджетните разходи, но считам, че този въпрос трябва да се реши. Като дойдат министърът на финансите и министърът на българите в чужбина, ще им обърна внимание, защото тези хора влияят на самосъзнанието и духа на българите в Украйна.
Искам да кажа на вашите читатели и да уведомя държавните институции, че Еврейския център в Одеса имаше същите проблеми и да кажа как Израел реши тези проблеми. Когато възникна проблемът в Одеса с Израелския културен център, правителството на Израел създаде фонд и започна да събира пари. Събра пари и купи сградата в Одеса и като я купи, създаде съвместна организация, в която влизат израелски и еврейските дружества, каквито има тук. Фондът даде на организацията събраното безвъзмездно и сега работят активно. Като дойдат Божидар Димитров и Симеон Дянков, ще им споделя този опит.
Ние се държим и никога няма да отстъпим. Ще събираме с шапка по света по един лев, за да плащаме данъци, аренда, но никога няма да оставим центъра, защото той е нашето лице. Ако го вземе някой или ние се откажем или по някаква друга причина той не е български център, това ще бъде шамар на 350-хилядна българска диаспора в Украйна. Ще продаваме и последните галоши, за да устоим.

http://focus-news.net/?id=f15769

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 353
 • Карма: +117/-8
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
„Одеса дейли”: Български министър е обезпокоен от ситуацията в Одеса

07 септември 2010 | 13:15 | Агенция "Фокус"

Одеса. Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров е обезпокоен от ситуацията с Българския културен център в Одеса. Това стана ясно по време на среща на министър Димитров със заместник-губернатора на Одеска област Александър Малин, съобщава „Одеса дейли”.
„В българската диаспора се водят разговори и хората се безпокоят за културния център в Одеса. Надявам се, че въпросът ще бъде решен”, каза Божидар Димитров.
От своя страна Малин увери, че в момента няма проблеми с центъра.
Той посочи, че ще бъде подписан договор, който ще съдържа всички условия, позволяващи нормалното функциониране на Българския културен център.

http://focus-news.net/?id=n1437683

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 353
 • Карма: +117/-8
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Цецка Цачева: Няма драма с Българския културен център в Одеса

14 септември 2010 | 13:15 | Агенция "Фокус"

Одеса. „Няма драма с Българския културен център в Одеса”. Това заяви председателят на българското Народно събрание Цецка Цачева след среща с председателя на Одеския областен съвет Николай Скорик, предаде пратеникът на Агенция „Фокус”.
„Тук беше министър Божидар Димитров заедно с вицепремиера Симеон Дянков. Въпросът е от правомощията на изпълнителната власт. Няма драми, нещата се развиват добре. Така че сънародниците ни българи, които използват центъра, ще продължат да го ползват и в бъдеще”, заяви Цецка Цачева.
Скандалът със сградата на Българския културен център в украинския град Одеса избухна след като от 1 септември наемът на сградата беше увеличаван няколкократно.

http://focus-news.net/?id=n1440139

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,668
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
" Министърът на културата д-р Петър Стоянович ще бъде на посещение в гр. Одеса, Украйна на 31 август и 1 септември 2013 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Визитата е по покана на председателя на Асоциацията на българите в Украйна и народен представител Антон Киссе.
На 31 август 2013 г. министър Стоянович ще бъде официален гост на откриващия се в Одеса VІ-ти Общоукраински български събор. Съборът е посветен на 20-годишния юбилей от създаването на Асоциацията на Българите в Украйна. Общоукраинската културно-просветна организация обединява хиляди българи, като общият брой на дружествата и организациите в състава й е около 100. През годините на своето съществуване Асоциацията води целенасочена дейност по консолидиране на българската диаспора, съхраняване и развитие на историческите ценности, националната култура, език и традиции на българите в Украйна, а също така играе важна роля в развитието на културните, приятелски и делови взаимоотношения между Украйна и България. На Събора се очаква да присъстват представители на държавната украинска власт, както и представители на българската диаспора от цяла Украйна. В тържествения галаконцерт вечерта на 31 август за гостите на Събора ще участват артисти и самодейни фолклорни колективи и танцови състави от Одеска, Запорожка и Кировоградска области, Автономна република Крим, България и Молдова.
През втория ден на посещението си в Одеса министър д-р Петър Стоянович ще посети Общобългарския културен център, открит на 24 май 1999 г., където ще се срещне с неговия директор Димитър Терзи и с представители на българската общност. Центърът има два филиала – Областен център за българска култура в Болград и Български културен център в Киев. Основните задачи на центъра са възраждане на българския език и култура, развитие и популяризиране на постиженията на българите в областта на културата, науката, изкуството и спорта, приобщаване на широки обществени кръгове към живота на българската общност в Украйна.
В рамките на визитата си, на 1 септември 2013 г. д-р П. Стоянович ще посети и Одеския държавен университет „И. И. Мечников”, където ще се срещне с ръководството на факултет „Славянски филологии” и катедра „Българска филология”. По-късно същия ден министър Стоянович ще поднесе цветя на паметника на Св. Св. Кирил и Методий, открит на 26 май 2007 г., както и на барелефа на Христо Ботев.
По време на посещението си д-р Петър Стоянович ще връчи дарение от художествена литература, албуми, брошури, DVD филми и музикални CD албуми на Асоциацията на българите в Украйна и на студентите от катедра „Българска филология” на Одеския държавен университет."
http://www.focus-news.net/?id=n1821439
...
...
Цитат
"Согласно переписи населения 2001 года, в Украине проживает более 200 тыс. болгар, из них 74% в Одесской области. В Буджаке (районы Одесской области на правом берегу Днестра) болгары составляли 20,9% населения и являются второй по численности этнической группой после украинцев, в частности, составляя абсолютное большинство в Болградском районе (60,8% населения) и относительное в Арцызском (39%) и Тарутинском (37,5%) районах.

В 2001 году лишь 64,2% болгар назвали своим родным языком болгарский, 30,3% - русский, 5% - украинский, 0,5% - другие языки. В то же время, в Болградском, Измаильском, Саратском и Татарбунарском районах Одесской области назвали болгарский язык родным более 90% болгар.

Напомним, что в августе 2012 года болгары предприняли попытку закрепить за своим языком статус регионального в Измаиле, где они составляют 10% населения... "
http://translate.google.bg/translate?hl=en&sl=ru&u=http://zn.ua/UKRAINE/ukrainskie-bolgary-budut-dobivatsya-dlya-svoego-yazyka-statusa-regionalnogo-123960_.html&prev=/search%3Fq%3D%25D0%2591%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B3%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%258B%2B%25D0%25B2%2B%25D0%25A3%25D0%25BA%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B5
http://zn.ua/
« Последна редакция: Август 30, 2013, 16:03:21 от Петкан »
Ad honores