Автор Тема: Годишнина от Ньойския диктат  (Прочетена 19115 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Самодива

 • Newbie
 • Публикации: 3
 • Пол: Жена
  • ВМРО - Младежка организация
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #16 -: Януари 11, 2009, 20:32:32 »
Младежите от ВМРО - Благоевград организираха факелно шествие по повод 89 години от подписването на Ньойския диктат
Начинанието на Младежката Организация на ВМРО - Благоевград датира още от 1996 г. , когато в областния център е проведено мащабно факелно шествие, на което се стичат много хора от Пиринска Македония. Години по-късно събитието продължава да бъде изразител на мнението на македонските българи, че Ньойският диктат има гибелен ефект върху българската национална кауза и тежки последици върху българския национален дух. Участниците в шествието припомниха, че и днес нашите братя българи в Поморавието, Западните покрайнини, Македония, Беломорието и Добруджа се борят за запазване на своята национална идентичност и за полагащите им се човешки и граждански права.

Тазгодишното факелно шествие започна от Съдебната палата, премина по ул. "Тодор Александров" и спря пред Младежкия дом, където Ньойския договор бе ритуално изгорен, а младите патриоти се зарекоха да работят неуморно, докато всички българи не заживеят в една силна, независима и обединена България. Видео от събитието можете да видите по тук: http://www.vmroyouth.org/node/814

 

"Отечество мило любя,
неговият завет пазя;
но себе си, брате, губя,
тия глупци като мразя."
 

Неактивен Мамарчев

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 591
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Taurus Taurus
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #17 -: Ноември 24, 2009, 10:18:01 »
http://focus-news.net/?id=n1303376


Цитат
ВМРО - БНД организира две публични лекции за Западните покрайнини
 
24 ноември 2009 | 10:05 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
София. ВМРО - БНД организира днес две публични лекции за Западните покрайнини, съобщиха от организацията. Днес, от 14.00 часа, в зала 2 на Ректората на Софийския университет започва първата лекция на тема Западните покрайнини, организирана от Студентския дипломатически клуб. Лектори ще бъдат Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград и Ангел Джамбазки    , заместник-председател на ВМРО - БНД.
От 18,00 часа днес, в Изложбената зала на 2 етаж в сградата на ВМРО (София, ул. Пиротска № 5) ще се проведе втората публична лекция на Иван Николов за Западните покрайнини. Специални гости на дискусията ще бъдат Никола Григоров, водещ на телевизионното предаване „Сите българи заедно”, и Райна Манджукова, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.
Лекциите за Западните покрайнини са част от инициативите, които ВМРО – БНД организира за отбелязване 90-тата годишнина от Ньойския диктат.
На 27.11.1919 г. е подписван Ньойския договор - диктат, с който за България приключва Първата световна война. По силата на този договор Македония е поделена между Гърция и Сърбия (Югославия), като за България остава само Пиринския край, и то без Струмишко, което също попада под сръбска власт. Попарени са и надеждите за излаз на Бяло море. Още по-болезнено е това, че България трябва да се раздели с изконни свои територии, които дотогава са били в нейните граници, дори и според Берлинския договор - Румъния си присвоява Южна Добруджа, а Сърбия (Югославия) поглъща и Западните покрайнини - Тимошко, Царибродско и Босилеградско.
Участието на България в Първата световна война на страната на Германия, Австро-Унгария и Турция се дължи обаче на категоричното нежелание на Сърбия и Русия да признаят българския характер на населението на Македония. Доста двусмислени за бъдещето на страната пък са споразуменията, с които Великобритания и Франция обещават на Русия Цариград, Босфора и Дарданелите, тъй като за да стигне до Протоците, Русия трябва най-напред да прегази Румъния и България.
Следователно България трябва да воюва не само за националното си обединение, но и за оцеляването си като държава. Българските воини достойно бранят националното име и националното знаме, водени от един завет – българското национално обединение. Българските армии отново прегазват на нож сръбските, английските и френските полкове, с всичките им колониални сили и резерви, и показват на света как се брани Отечество. И след предателството от октомври 1918 година, верните на клетвата бойци остават на своята бойна позиция, в окопите и картечните гнезда, при Добро поле и Дойран, до последния патрон и последния човек. Отново, въпреки разгрома, нито едно българско бойно знаме не попада във вражи плен. Български офицери надяват войнишки военни форми, увиват бойните знамена на полковете около кръста си и въоръжени само с щикове и офицерска чест, прекосяват Европа от Италия до Драгоман за да върнат бойните светини в Отечеството.
При все това взети заедно, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война донасят повече териториални придобивки, отколкото загуби. За времето от 1912 г. до 1919 г. България увеличава територията си с 6 800 кв. км (от 96 346 на 103 146 кв. км).Редактирано от модератор: Увеличих размера на шрифта в цитата на 10 пункта.
« Последна редакция: Ноември 27, 2013, 07:21:57 от Hatshepsut »
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
 

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,378
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #18 -: Ноември 26, 2009, 13:26:35 »
ВМРО подарява 30 хиляди книги.

ВМРО-БНД отбелязва 90-тата годишнината от Ньойския диктат с масова акция за раздаване на книги, посветени на историческите събития от края на Първата световна война. Акцията ще бъде организирана като среща с гражданите по оживени места в столицата и областните градове: Варна, Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Бургас, Пловдив, Монтана, Силистра, Габрово, Казанлък, Перник, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора, Сливен, както и в Босилеград и Цариброд – български градове в окупираните български Западни покрайнини.
На 27.11.2009 г. - датата, на която е подписан Ньойския диктат, безплатно ще се раздава книгата „Войната се връща” на бележития френски журналист Анри Пози – защитил достойно българската национална кауза.
30 000 българи ще получат като подарък тази книга, чрез която ще научат детайли от нашата история, пречупена през погледа на френския журналист.

Вечерта на 27 ноември 2009 г., от 18.00 часа, акцията по отбелязването на годишнината от Ньойския диктат ще приключи с национално факелно шествие на ВМРО-БНД в центъра на Благоевград. Факелното шествие на този ден е традиционно. За първи път то се провежда на 27 ноември 1919 година от български студенти-бежанци от поробените български земи.
До 1944 година този ден е бил ден за национален траур. Тогава българският трибагреник е бил заместван с черни знамена.

Мероприятия на ВМРО - БНД по повод 90 години от Ньойския договор

Благоевград – 27 ноември 2009 (петък), начало: 18,00 ч. факелно шествие от Съдебната палата, по ул. Тодор Александър, завършва на Младежкия дом.

Стара Загора – 27 ноември, 18.00 ч. в парк „Алана” пред Паметника на загиналите във войните - почетна стража и раздаване на екземпляри от „Войната се връща” на Анри Пози

Казанлък – 27 ноември, 12.00 ч. на площад „Севтополис” раздаване на „Войната се връща”.

Велико Търново – 26 ноември (четвъртък), 11.00 ч.  раздаване на книжката „Войната се връща” пред сградата на Общината; 17.00 ч., Паметника на Майка България – почетна стража, символично изгаряне на югославски паспорт.

Габрово – 26 ноември, 14.00 часа, на пешеходната алея в центъра на глада, раздаване на книжката „Войната се връща”.

Попово – 27 ноември, 11.00 ч. площада в центъра на града - раздаване на книжката „Войната се връща”.

Перник – 27 ноември, 10.30 ч . площада в центъра на града, раздаване на книжката „Войната се връща”.

Плевен – 27 ноември, 11,30 ч. старата главна улица на града (пред театъра) раздаване на книжката „Войната се връща”, разлепяне на специално изработени плакати.

Враца - раздаване на книжката „Войната се връща”.

Бургас – 26 ноември (четвъртък) р-т „Железния светилник” 11.30 ч. пресконференция, ще бъдат подарени на журналистите календар и книжка „Войната се връща”; 27 ноември – раздаване на книгата в Търговската гимназия; 30 ноември (понеделник) 10.00 ч. – входа на ВХТИ „Проф. Асен Златаров”, раздаване на книгата „Войната се връща” на студентите.

Варна – 27 ноември (петък), 17.30 часа, Арката на 8-ми приморски полк, факелна стража и символично изгаряне на Ньойския договор.

Русе – 27 ноември, 17.00 часа, Паметника на свободата, факелна стража, декларация от ВМРО – Русе с искане за връщане на Западните покрайнини в пределите на България, ще присъстват областния председател на ВМРО - Русе и член на НИК Искрен Веселинов и организационния секретар Юлиан Ангелов.

Добрич – 27 ноември, 16,00 ч. – кино „Икар”, представяне на филма на Костадин Костадинов „Забравена земя”; 17.30 часа, факелно шествие от Градинката пред църковен храм „Св. Георги”, преминава по централните добрички улици, поднасяне цветя на барелефа на полк. Борис Дрангов завършва пред паметната плоча на цар Борис Обединителя.

София - раздаване на книжката „Войната се връща” – 27 ноември от 8.00 до 13.00 ч. в подлеза на метростанция  „Сердика”; на ул. „Шипка” пред СУ от 8.00 до 13.00 ч.; на пл. „Славейков” от 8.00 до 13.00 ч.; пред Философския факултета на СУ от 11.00 до 13.00 ч.; 28 ноември от 11.00 до 13.00 ч. – пред стадион „Георги Аспарухов”; парк „Света Троица” от 11.00 до 13.00 ч.; метростанция „Обеля” от 11.00 до 13.00 ч.
 

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,378
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #19 -: Ноември 26, 2009, 13:28:41 »
Искаме връщане на Западните български покрайнини.

90 години след незаконната окупация на Западните български покрайнини ВМРО настоява българската държава да постави безусловно изискване пред Република Сърбия да върне тези български територии. Настояваме българското правителство да уведоми властите на Сърбия, че бъдещето на всякакви преговори за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз зависи от съдбата на Западните покрайни. До момента на връщането им настояваме Сърбия незабавно да въведе политическа автономия за Западните покрайнини по примера на статута на Войводина.
На 27 ноември e траурната годишнина от Ньойския диктат. На тази дата преди 90 години за пореден път от територията на България са откъснати земи, изцяло населени с българско население - в Кулско, Трънско, Царибродско и Босилеградско. От България са отнети 122 села, 25 от които са разсечени на две. Извън територията на нашето отечество остават над 54 750 българи. След като сърбите окупират тези територии на 6 ноември 1920 г., те закриват една българска гимназия, 6 прогимназии, 45 църкви. 1/3 от поробеното българско население се принуждава да намери убежище в свободните предели на България. 25 от откъснатите села са разделени на две. Разделени са не само селата, а и къщите, землищата, а дори и църкви. Отделени са деца от родители, братя от сестри, мъже от жени. В Царибродско са разделени селата: Градина (където днес е направен граничния пункт Градина – Калотина), Долна Невля, Сливница, Бачево, Долно нов, Круша. В Трънско са разделени селата: Банкя, Петаченци, Врабча и Стреземировци. Последното село е било и най–голямото от разделените села. В ръцете на сърбите попадат и църквата, и училището на селото, което след това е закрито и разрушено. В Босилеградско разделените села са най–много. Те са: Груинци, Бранковци, Божица, Ресен, Жеравино, Бобешино, Рибарци, Шишковци или Царево (което сърбите обезлюдяват и днес дори то не съществува). Селото Рибарци е разделено на две като днес там се намира граничният пункт Рибарци – Олтоманци.
В днешно време разделените села са почти обезлюдени, а останалото, макар и малко, население живее основно в окупираните територии. Въпреки това, къщите, строени основно през Възраждането гордо стоят и показват, че тук е кипял бурен обществен живот, и че някога отново в полуразрушените черкви и училища ще звучи българска песен. Борбата на българите от покрайнините срещу сръбския окупатор започва веднага след налагането на Ньойския диктат и продължава до Освобождението през април 1941 г. Изпратени са хиляди протестни писма, апели, проведени са стотици протестни събрания и демонстрации, както в самите Покрайнини, така и във всеки един град, където се заселват бежанците, бягащи от ножа на „брата славянин”. Създадени са много организации и сдружения в свободните предели на Родината. Сред тях се откроява Временния върховен комитет на бежанците от Западните покрайнини. През пролетта на 1941 г. всички българи в Покрайнините изваждат скритите по мази и тавани български трибагреници, за да посрещнат българската армия, която идва да освободи своите поробени братя и сестри. Още преди това да стане факт много млади българи от Покрайнините успяват да си пробият път през телените мрежи и да стигнат до София, за да се запишат като доброволци в армията. В периода 1941 -1944 г. правителството полага големи усилия да възстанови нормалния живот в Покрайнините. Възстановени са старите училища и църкви, затворени от сръбския окупационен режим. Впечатление прави построената в с. Извор (тогава най–голямото село в Босилеградска област) гимназия, която е била най–голямата за това време не само в Покрайнините но и в цяла Западна България (без тези в София). Изградена е пътна мрежа достигаща дори и до най – отдалечените села. Голяма част от бежанците прогонени след 1919 г. се връщат по родните места.
След 1944 г. настъпват още по – тежки времена за българите в Покрайнините. За втори път голяма част от тях търсят убежище в свободните предели на майка България. Тези, които остават продължават борбата за българщината. Няма семейство, в което поне един член да не е минал през лагерите в Голи оток и Идризово. Много българи никога не се завръщат от там. За съжаление терорът над българите (официално признати за малцинство) продължава и днес. По официално преброяване на сръбските власти, направено през 2001 г, населението в Царибродско е 92% българско, а в Босилеградско - 98%. През 21-ви век в цивилизована Европа българи продължават да лежат по сръбските затвори (Милчо Манолчов, преподавател в Техническото училище в Сурдулица). Продължава гонението на български свещеници (отец Йоан съден, защото отслужва литургии на български език). Икономическата политиката на Р Сърбия е „успешна”, защото именно общините Сурдулица, Цариброд и другите български общини са най–бедните. Почти всички са безработни. Цялото българско население живее в крайна бедност, забравено от българската държава. Тя дори спря да издържа институцията на българите в Покрайнините – културно-информационните центрове (КИЦ). КИЦ „Цариброд” затвори врати, а този в Босилеград е пред закриване. Българската държава спря да доставя учебници за българските паралелки в Покрайнините. Дискриминацията срещу българите през последните месеци достигна до нов решителен етап. През лятото на тази година сръбските власти приеха закон, с който се опитват да закрият едно от най – силните патриотични обединения на българите в Покрайнините – Демократичен съюз на българите. Но и този път няма да успеят да сломят българския дух.
 

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #20 -: Ноември 27, 2009, 12:53:03 »
ВМРО разпалва патриотизъм с книги

Симпатизанти на ВМРО раздават безплатно в столицата книгата „Войната се връща" на Анри Поззи.
Подаръкът е по случай 90 години от подписването на Ньойския договор.

От българска страна Ньойският договор е подписан от Александър Стамболийски.
На 27 ноември 1919 година от територията на страната са откъснати териториите на Вардарска и Егейска Македония, Западна Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини.
Тези територии, населени с българско население се дават на Сърбия, Гърция и Румъния.

Великите сили подписвайки този договор с победена България не се интересуваха от понятия като чест, достойнство, свобода и права, те искаха да си отмъстят на България, която в продължение на 3 години беше громила техните армии по всички фронтове на Балканите.

Това заявява от последните страници на книгата председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Ние като хора и българи сами трябва да решим ще се примирим ли с факта, че в Македония само на 100 км. от българската столица, да се наричаш българин продължава да е престъпление.
Ще се примирим ли с бездушието и липсата на патриотизъм и достойнство на нашите политици и така наречения ни елит. Това посочва още в посланието си Каракачанов.

Ние във ВМРО никога не сме се примирявали с неправдите срещу българите. Нямаме намерение да се примиряваме и в бъдеще, посочва още Каракачанов.

http://news.ibox.bg/news/id_724534815
 

Неактивен Kondolov

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 325
 • Пол: Мъж
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #21 -: Ноември 27, 2009, 17:51:32 »
На 28.11.2009 г.в София от 18.00 часа ВМРО-Национален щаб организира факелно шествие
против Ньойския диктат.Сборен пункт църквата Св.Неделя,елате и изразете своя протест.
България над всичко.
Единство и сила.
 

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #22 -: Ноември 29, 2009, 11:36:17 »
ВМРО поиска Западните покрайнини

Западните покрайнини да бъдат върнати на България.

За това настояват от ВМРО-БНД.

В писмо до медиите, от там посочват, че „90 години след Ньойския диктат и незаконната окупация на Западните български покрайнини ВМРО - БНД настоява българската държава да постави безусловно изискване пред Република Сърбия да върне тези български територии".

В позицията се отправя искане от българското правителство да заяви ясно на сръбските власти, че бъдещето на всякакви преговори за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз зависи от съдбата на Западните покрайнини.

До момента на връщането им настояваме Сърбия незабавно да въведе политическа автономия за Западните покрайнини по примера на статута на Войводина, посочват още от ВМРО-БНД.

От там допълват, че автономната област Войводина има своя представителна институция и изпълнителна власт. Най-висшият правен акт в Автономната област Войводина е Статутът на областта, хармонизиран с Конституцията на Република Сърбия.

Законодателно тяло е Областната скупщина, в която след свободни избори влизат 120 депутати, избирани само от територията на Войводина. Най-висшето изпълнително тяло е Изпълнителният съвет, който се състои от Председател на ИС и секретари.

Войводина е член на Съвета на европейските региони към Европейския съюз. Това е първият (и засега е единственият) еврорегион, разположен в държава, която още не е член на ЕС или Съвета на Европа, обясняват войводите.

Те са категорични, че 90 години след позорния, както го определят, за Европа Ньойски договор България и Сърбия имат шанса да решат в съвременен европейски стил бъдещето на западните покрайнини.

Така ще бъде заличена една историческа несправедливост, отбелязват от ВМРО.

Според тях обаче, за да се случи това българската държава трябва да покаже твърдост и настойчивост в защита на националния ни интерес и на сънародниците ни, останали без вина зад телените мрежи.

http://news.ibox.bg/news/id_1290986685
 

Неактивен Veskou

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 762
 • Пол: Мъж
 • Всичко за България!
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #23 -: Ноември 23, 2010, 23:35:02 »
На 27 ноември 2010 г. се навършват 91 години от наложения на България позорен Ньойски диктат. С него за Родината ни завършва Първата световна война. Ньойският диктат е символ на несправедливостта, арогантността и недалновидността на държавите победителки, откъснали изконни български земи от снагата на Отечеството.

По този повод младежката организация на ВМРО в София организира традиционното факелно шествие под надслов „Западните покрайнини -- обратно в България".

Шествието ще се проведе на 27-ми ноември от 18.00 часа със сборен пункт -- паметника „1300 години България " (площада пред НДК).Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Ноември 27, 2015, 07:33:58 от Hatshepsut »
БОГ ПРОЩАВА, ВМРО - НЕ!

ЦИГАНИТЕ СА НАШЕТО НЕЩАСТИЕ!
 

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,406
 • Пол: Мъж
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #24 -: Ноември 29, 2010, 13:20:48 »
Поведението на сръбските власти, които не допуснаха български граждани, водени от партия „Атака”, в Босилеград, е безпардонна гавра с правовия ред. При други обстоятелства бихме казали, че това е безпрецедентен акт, но няма как да забравим десетките други случаи, в които без причина дейци на ВМРО са задържани на границата или им е отказван достъп до сръбската територия. Това е редовна практика на сръбската държава, а последният такъв случай беше само преди седмици, когато група на ВМРО, водена от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки беше спряна на границата. Групата тогава трябваше да посети честванията по отбелязването на Деня на западните покрайнини.

Радваме се, че една българска парламентарна партия полага усилия за популяризиране на събитията, свързани с Ньойския диктат и положението на българите в западните покрайнини. В същото време за пореден път ние от ВМРО призоваваме господин Сидеров да избягва ефектните жестове, които му осигуряват бърза публичност в една толкова деликатна тема и да вложи повече усилия в използването на лостовете на политическата власт, до която партия Атака е силно приближена.

В същото време по традиция ВМРО в София отбеляза с факелно шествие 91-вата годишнина от подписването на Ньойския договор. Организатор на събитието е Младежката организация на ВМРО в София. Тази година шествието освен протест срещу позорния за България Ньойски договор, беше и в чест на героичните победи на българската армия.

В предните редици бяха представители на българското малцинство в Сърбия – наши сънародници от Босилеград и Цариброд. Те носеха плакати с надписи «Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия». Участници в шествието бяха разпънали лозунги «Западните покрайнини – завинаги български!», «Народ, който не храни собствена армия, храни чужда», «Мизия, Тракия, Македония».

Стотици привърженици на Организацията се събраха на НДК и потеглиха към паметника на незнайния воин. Критичен момент за полицаите, охраняващи факелния парад, се получи, когато множеството спря пред посолството на Сърбия на ул. «Велико Търново». Там бяха запалени димки и последваха скандирания «И преди и сега Западните покрайнини в България».

Шествието бе водено от младежи и девойки в народни носии с национални трибагреници, следвани от млади момчета с тъпани. В процесията следваха огромни 10-метрови знамена – българско и на ВМРО, носени от 8 човека.

Със запалени факли и викове «България – свобода или смърт», «Долу Ньой» и «ВМРО» шестващите достигнаха посолството на Турция на бул. «Левски» и последваха скандирания «Турция не е Европа» и «Не на Турция в ЕС». Голяма група студенти се включиха в шествието при преминаването му покрай Софийския университет.

Пред паметника на незнайния воин слова произнесоха зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, българи от Западните покрайнини, студенти – българи от Македония. Ангел Джамбазки изчете имената на български офицери, загинали във войните за национално обединение в Македония и погребани в двора на църквата „Успение Богородично” в град Щип, чиито гробове бяха осквернени наскоро от властите в Р Македония, и напомни, че до 1919 г. денят 27 ноември се е чествал като ден на славните победи на българската армия. С падане на колене и минута мълчание беше почетена паметта на знайните и незнайни български герои, дали живота си за свободата и обединението на Отечеството.

http://bnt.bg/bg/news/view/41822/fakelno_shestvie_na_vmro
 

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 3,527
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #25 -: Ноември 29, 2010, 14:17:52 »
Интересен е факта, че сРЪБите са направили и проблеми на екип на БНТ, като дори (доколкото разбрах) са им конфискували и една видео камера ...

Но за това, не се говори много-много ...

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,378
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #26 -: Ноември 29, 2010, 21:14:37 »
Традиционно ВМРО отбеляза 91 години от подписването на Ньойския договор с факелно шествие. Организатор на събитието е Младежката организация на ВМРО в София. Тази година шествието освен като протест срещу позорния за България Ньойски договор беше и в чест на героичните победи на българската армия.Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Април 08, 2016, 19:38:11 от Hatshepsut »
 

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,378
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #27 -: Ноември 30, 2010, 04:23:05 »
Смисълът на Ньой

Начело на Българската държава стои банда престъпници, водеща страната от никъде на никъде. Изразходваща оскъдните национални ресурси за лични нужди, отчайващо некомпетентна и безволева и непрекъснато оправдаваща своята бездарност с нещо. Опозицията е обвинявана в саботиране на управленските „усилия”, световната икономическа криза – за бавното развитие, а Европейският съюз – в проява на „несправедливост”. А зад всичко това всъщност стои едно истински бездарно управление, дължащо „успехите” си единствено на влезлите в България европейски пари, чужди инвестиции и упорството на българите дори при най-лоши условия да се стремят да постигнат по-добър живот за себе си – поне малко да се доближат до „нормалните” държави и народи.

На фона на тази картина, крещяща за необходимостта от радикална подмяна на управляващата прослойка в България, различни групи младежи на пръв поглед си позволяват лукс – при толкова много настоящи проблеми те се занимават с миналото. Логично е да възникнат въпроси – „Защо си губят времето?”, „Защо разравят старите кокали?”, „Кому е нужно да си спомня за Ньойския договор?”.

Смисълът на отбелязването на Ньойския договор не е единствено да „помним” тази позорна дата. Наистина – би била пълна загуба на време ако не отчитаме че са минали почти 90 години от неговото подписване – ако на висок глас викаме  - „Върнете ни земите!” или смятаме, че единствено и само сме мразени, „прецаквани” и онеправдавани от другите – велики сили или съседи. Възпоменанието на стотици хиляди българи отдали живота си за националното обединение или станали жертва на чуждите окупационни власти същи почти губи смисъл, ако остане изолирано – ако заприлича просто на панихида или траурно шествие.

89 години по-късно, отбелязването на позорната дата има чисто практически смисъл и той именно трябва да бъде обяснен и възприет от мнозинството от българите.

На първо място – България не трябва да забравя, че не е обречена да заема жалкото положение в което се намира днес. Че преди също сме били зле, че обстоятелствата са били срещу нас, но ние сме намирали сила да се изправим. Че в момента когато сме решили да търсим чрез война Националното си обединение сме били наясно, че пътят ще е труден и ще срещнем много предизвикателства. Въпреки всичко сме го поели и сме вървели напред.

На второ място – границите не се чертаят от боговете, а от хората. Няма територия, която е вечно притежание на някого. Това важи и за нас и за нашите съседи. Трябва да се отърсим веднъж завинаги от идеите, че границите са неприкосновени – независимо дали ни изнася или не. Наше ще е единствено това, което можем да задържим  - както е и чуждо единствено това, което другите могат да опазят.

На трето място – трябва да изоставим вечният си страх и пасивност. Свикнали сме да губим и се страхуваме да не загубим още повече. Това трябва да спре – ако искаме да сме горд народ трябва да се чувстваме така. Не да гледаме на всичко като заплаха – подобно на малко дете в гората. Напротив – на всичко трябва да гледаме като на възможност. Да освободим най-после простора пред себе си – да гледаме навън, а не навътре – да искаме да сме нещо повече, а не да опазваме вече съществуващото.

На четвърто място – да престанем с идеите за „заговор срещу българите”. Нямаме полза да мислим, че всичко и всички са срещу нас. Така само допълнително се свиваме страхливо в своята черупка. За останалите ние сме просто един играч, който могат да използват, или който им пречи. Нека и ние започнем да мислим така за тях. Да помним на кого можем да имаме вяра и на кого не – но все пак – да знаем, че всичко е игра – непрекъснати препятствия и възможности. Едни ни пречат, но други ни помагат. Не може всичко да бъде наред, но това не означава че всички са срещу нас.

В заключение – Ньойският договор трябва да бъде помнен, но не за да ни кара да се озлобяваме и свиваме страхливо в собствената си черупка. Напротив. Позорът трябва да ни помогне да скъсаме веригите, които още съществуват в нашите глави. Да престанем да се страхуваме и да погледнем на света с гордите очи на един свободен народ. Народ и държава които не са обречени да бъдат жалки. Народ и държава, които в светлината на утрешния ден не виждат заплаха, а възможност за едно истински успешно развитие. И само от тях зависи дали ще посрещнат бъдещето като предварителни губещи или като победители.

Г. Цвятков http://elbetica.orgРедактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Април 08, 2016, 19:39:09 от Hatshepsut »
 

Неактивен Veskou

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 762
 • Пол: Мъж
 • Всичко за България!
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #28 -: Декември 01, 2010, 20:23:31 »
ЧЕСТ И СЛАВА НА ВМРО!

БОГ ПРОЩАВА, ВМРО - НЕ!

ЦИГАНИТЕ СА НАШЕТО НЕЩАСТИЕ!
 

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,406
 • Пол: Мъж
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #29 -: Ноември 24, 2011, 10:47:59 »
На 27 ноември 2011 г. се навършват 92 години от наложения на България позорен Ньойски диктат. С него за Родината ни завършва Първата световна война. Ньойският диктат е символ на несправедливостта, арогантността и недалновидността на държавите победителки, откъснали изконни български земи от снагата на Отечеството.

По този повод младежката организация на ВМРО в София организира традиционното факелно шествие под надслов „Западните покрайнини – обратно в България!”.

За поредна година борбата се пренася на софийските улици. Нека всички да излезем и да подкрепим нашите сънародници в Македония и Западните покрайнини, които се борят за своята свобода и за своите човешки права. Те имат нужда от нас!

Шествието ще се проведе на 27-ми ноември /неделя/ от 18.00 часа със сборен пункт – паметника „1300 години България ” (площада пред НДК).
 

Неактивен Миш-маш - I вид

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 118
 • Пол: Мъж
 • Не всички бързи манджи са добри!
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #30 -: Ноември 24, 2011, 11:15:54 »
Цитат
"Безрезервно подкрепяме сърбите за членство в ЕС!"(Бойко Борисов)
http://frognews.bg/news_22733/B_Borisov_Balgarite_v_Sarbiia_biaha_otkasnati_vinovni_sa_polititsite_dosega/
...
БЕЗРЕЗЕРВНО означава,че няма и сянка от съмнение в правилността на деянието-в дадения случай това се отнася към подкрепата за членство в ЕС!
"Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност."(Артур Шопенхауер)
 

Неактивен Radikal88

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 37
 • Пол: Мъж
Re: Годишнина от Ньойския диктат
« Отговор #31 -: Ноември 08, 2012, 17:21:31 »
   
Преди век нашите предци тръгнаха на марш в защита на поробените братя българи в Тракия и Македония.

Днес, 100 години по-късно, спазвайки завета им, ние българските националисти тръгваме на марш в защита на България и българщината навсякъде, където тя е в опасност - от Охрид и Босилеград на запад, до Кърджали и всяко едно населено място, където българите са застрашени от своите агресивни и несоциализирани съседи от древноиндийски произход.

Отхвърляме ньойското пораженчество и липсата на патриотизъм и вяра
в собствените си възможности, станали така присъщи за времето на така наречения Преход.

Ние ясно казваме, че България има нужда от мощен просветен български национализъм. От силно национално движение, което да я изведе от тежката държавна, икономическа, демографска и ценностна криза.

Време е за промяна. Това как живеем и какво ще постигнем като нация - зависи изцяло от нас.

Обединени, ние ще победим. Бъдещето ни принадлежи!

Български марш е част от националната протестна акция "Долу Ньой!"

ДЕН: 27.11.2012 г.
ЧАС: 20:00 ч.
МЯСТО: ПАМЕТНИК "1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ", НДК
Наистина сме ние срещу останалия свят и както знаем добре, този свят няма никакви шансове да надделее !
 

Tags:
   

  Годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

  Започната от Nordwave

  Отговора: 19
  Прегледи: 11910
  Последна публикация Август 02, 2014, 07:21:39
  от Hatshepsut
  Годишнина от гибелта на полк. Дрангов бе почетена в Скопие

  Започната от Мамарчев

  Отговора: 0
  Прегледи: 863
  Последна публикация Юни 02, 2010, 11:10:40
  от Мамарчев
  Годишнина от създаването на ВМРО

  Започната от Amenhotep

  Отговора: 17
  Прегледи: 10453
  Последна публикация Октомври 24, 2015, 14:20:53
  от Hatshepsut
  Мероприятия по повод годишнината от Априлското въстание

  Започната от Мамарчев

  Отговора: 4
  Прегледи: 2318
  Последна публикация Април 22, 2012, 10:55:50
  от Hatshepsut
  Годишнина от саможертвата на Владо Черноземски

  Започната от Angel Lights

  Отговора: 3
  Прегледи: 3357
  Последна публикация Октомври 08, 2016, 19:26:54
  от Hatshepsut