България и българите > ВМРО-БНД

Национална женска организация на ВМРО

<< < (3/3)

Мамарчев:
                              Отворено писмо от Националната женска организация на ВМРО  

Болка и дълбок размисъл предизвика у нас филма на журналистката Ани Цолова, излъчен снощи (1 юни 2010 г.) по бТВ .Може би съвсем знаково ръководството на телевизията реши да ангажира отново вниманието на обществото с тази разтърсваща история на първи юни - международен ден на детето.

За жалост, показаното не е пикантна журналистическа находка. Това е действителността в повечето домове за деца, лишени от родителска грижа, където растат и се възпитават хиляди българчета.

От 1995 г. до днес се занимавам с благотворителна дейност. Имах възможност да посетя голяма част от тези социални домове. Разговарях с директори, възпитатели и с децата от домовете, които с нетърпение очакваха своите близки, роднини и осиновили. Трудно е да разкажеш за малките детски ръчички, които се протягат към теб и питат „Кога ще ме вземеш?” Трудно е да разкажеш за детските усмивки и радост, която извиква всяко  чуждо присъствие в дома. Няма да коментирам хигиенните и битови условия на живот  макар, че днес те са малко по-добри. Няма да коментирам и ежедневните финансови нужди на децата. Оставам без коментар и хората, които се грижат за тези деца, защото социалните домове и техните обитатели са от години неудобна тема за нашите политици и управници.

Днес в България има  няколко агенции, които би трябвало да защитават правата на децата. Но за жалост, тежката бюрократична машина не работи ефективно. Много често семейства, желаещи да осиновят дете се отказват след дългогодишната отчайваща процедура. Постепенно тези осиновявания са се превърнали в начин за печелене на пари, във възможност едно дете да се превърне в стока и в начин да се попарят и най-искрените желания на добрите сърца да осигурят дом и бъдеще на едно изоставено дете.

Четем статии, гледаме филми и осъзнаваме, че голяма част от българското общество съчувства и е готово да помага на тези деца. Хората са отворени към благотворителни дейности, състрадателни, но за жалост това не е достатъчно. Необходимо е час по-скоро да се изработи национална стратегия, която да обедини всички агенции и институции, занимаващи се с проблемите на майката и детето.

Децата за нас са бъдеще и надежда ! Затова ако не го направим днес утре ще бъде късно!

В средата на месец юни 2010 г. Националната женска организация на ВМРО ще организира  кръгла маса по проблемите на децата и ще направи своите предложения към правителството.

2 юни 2010


Султанка Петрова – председател на Националната женска организация на ВМРО
 http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=396:2010-06-02-10-08-17&catid=3:blog&Itemid=6

Мамарчев:
Националната женска организация на ВМРО събира мнения и предложения
 
В централата на ВМРО на улица „Пиротска” 5 в София вече има кутия за сигнали и предложения към Националната женска организация на ВМРО.

Писмата се четат редовно и винаги се търси обратна връзка с подателя, уверява д-р Султанка Петрова, председател на женската организация на ВМРО.

Жените във ВМРО обявиха за приоритет в своята работа проблемите  на грижата за децата, както и цялостния проблем с демографската катастрофа у нас. По тяхна инициатива преди време бе организирана кръглата маса „Грижа за нашите деца”, която завършши с поредица от конкретни предложения към институциите. От години дамите развивават благотворителна дейност и подпомагат деца и млади хора в нужда.

Разработваме идеята за създаване на фонд „Образование за българските деца”, който ще предложим на управляващите преди актуализацията на бюджета, споделя Султанка Петрова. Фондът ще подпомага образованието на деца на отговорни, образовани и работещи родители. Парите обаче няма да отиват при родителите според досегашната практика парите за дрехи, обувки и др. да се разходват безконтролно от родителите. Само и единствено детето ще се ползва от средствата от фонда. 

На тази подкрепа ще могат да разчитат единствено родители, единият от които е най-малко със средно образование, единият от които работи и нямат задължения към държавата – с платени  данъци и такси. На помощта ще могат да разччитат и многодетни семейства.

http://www.vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=594:2010-07-06-12-02-57&catid=5:news&Itemid=24Фонд „Образование за българските деца” предлага Националната женска организация на ВМРО  

Създаването на фонд „Образование за българските деца” предлага Националната женска организация на ВМРО. Фондът ще подпомага образованието на деца на отговорни, образовани и работещи родители. Целта да се заделят средства за издръжка на образованието на децата в нужда – за учебници, помагала, учебни пособия, транспорт и др. Парите обаче няма да се ползват според досегашната практика, в която те се разходваха за дрехи, обувки и др. да се разходват безконтролно от родителите. Само и единствено детето ще се ползва от средствата от фонда.

На тази подкрепа ще могат да разчитат единствено родители, единият от които е най-малко със средно образование, единият от които работи и нямат задължения към държавата – с платени  данъци и такси. На помощта ще могат да разччитат и многодетни семейства.

ВМРО припомня предложението си да се обмисли вариант за обвързването на възнагражденията на служителите в НАП с достигнатия процент събираемост на вземанията. Това е едно от предложенията на Организацията във връзка с предстоящото приемане на актуализацията на бюджета.

Според ВМРО предстоящата актуализация на бюджета по-скоро констатира, отколкото коригира. Просто се официализира неизпълнението на първоначалния бюджет. При това – в две негативни посоки: увеличаване на разходната част и намаляване на приходната. Нещо повече, управляващите ни изправят пред парадокс, в който разходите се увеличават, въпреки че се анонсират съкращения. Обяснението може да бъде или некомпетентност или преднамерено „омекотяване” на състоянието в първоначалния етап. Така или иначе, не може да се каже, че предложените мерки предполагат съществена промяна в ситуацията.

 http://www.vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=597:2010-07-07-07-25-29&catid=5:news&Itemid=24

Мамарчев:
                                                              Ясни мерки за борба с бедността 
д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО

2010 година е обявена за Европейска година на борба с бедността и за година на социалното включване. Скорошни данни сочат, че България е на трето място по бедност в ЕС, като преди нас са само Латвия и Румъния. 54% от бедните у нас са семейства с едно, две или повече деца.

Тежката икономическа и финансова криза непрекъснато увеличава броя на семействата, в които единият или и двамата родители остават без работа. А така расте и броят на децата, които не посещават училище.

Логиката е проста: семействата са принудени да се откажат дори от най-елементарното - да се хранят редовно, да ползват здравни услуги, да си плащат сметки и разходи. Всички знаем тази логика. Знаем и какво следва: в най-добрия случай, напускане на родината.

Но задава ли си някой въпроса как ще изглежда обществото ни утре? А след утре? Трябва ли децата ни да растат в такава среда? Това, което даваме днес на нашите деца, е огледален образ на обществото ни в бъдеще. И няма по-добра инвестиция в това отношение от образованието. То е единственият инструмент за справяне с бедността. Само то гарантира професионална реализация и работни места.

Националната женска организация на ВМРО винаги е настоявала за ясен, огласен пред обществото, пакет от мерки за преодоляване на бедността както и за дългосрочна стратегия за борба с бедността и социалното изключване.

Едно от нашите предложения в тази насока беше и е създаването на фонд ”Образование”. Чакаме отговора на институциите. Дано разумът у управляващите надделее и наистина се помогне на децата да се образоват и развиват. В собствената си родина!
 
http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=691:2010-07-21-09-04-26&catid=1:latestnews

Hatshepsut:
Възстановиха дружество, закрито през 1927 г., в Бургас


Kъм ВМРО - Бургас бе възстановено Женско дружество „Менча Кърничева“, съществувало от 1927 г. до закриването му от БКП, след идването им на власт.

По този повод народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова се срещна с учредителките на дружеството.

В ръководството му влизат Елена Драганова – председател, Генка Кренчева – зам.-председател, и Иванка Чардаклиева – секретар.

Дружеството носи името на съпругата на водача на Организацията Иван Михайлов. През 1925 г. Кърничева изпълнява смъртната присъда на предателя Тодор Паница, застрелвайки го по време на представление във Виенския „Бургтеатър“. Секретар на дружеството преди 9-ти септември 1944 г. е била Мария Дракалиева – баба на настоящия председател на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев.

Султанка Петрова запозна дамите с дейността на оглавяваната от нея женска организация, както и за своята парламентарна активност. Дамите обсъдиха и бъдещи съвместни мероприятия.

„Да пазим корените и крилата си" - това е мотото на нашата организация.

Затова жените от ръководената от нея организация се стремят да запазят духа и българските традиции у подрастващите. ажно младите хора да знаят откъде са тръгнали, родителите да възпитават децата си в любов към родината, а децата да се връщат в родния край, независимо къде се намират. Това сподели за мисията на НЖО на ВМРО д-р Султанка Петрова.

По време на срещата д-р Петрова и Георги Дракалиев връчиха почетен плакет и благодарствена грамота за цялостна дейност на Слави Денков по повод предстоящата му 70-годишнина. Той е дългогодишен художествен ръководител на Ансамбъл „Гоце Делчев” към ВМРО - Бургас.

http://www.vmro.bg/

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия