България и българите > Политическа партия АТАКА

Гемията "Атака" потъва

(1/227) > >>

rumena moma:
 (:|  Четирима депутати напускат Волен Сидеров
Той пък заплашва Борисов с оттегляне на подкрепата
Полина Паунова
9 Март 2011

 
Четирима депутати заплашват лидера на "Атака" Волен Сидеров, че ще напуснат партията. Това съобщиха в сряда пред Mediapool бъдещи отцепници. Драмата на парламентаристите е в подписваните от тях гаранции за заем в размер на 150 000 евро, с което подкрепят "верността" си към националистическата формация. Съмненията на отцепниците са, че въпросните заеми са изтеглени, което на практика означава, че те може да са задлъжнели с над 300 000 лева плюс лихвите.

Преди около две седмици народните избраници от "Атака" Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, които всъщност планират напускането на парламентарната група, са провели среща заедно с адвокатите си с Волен Сидеров и неговите юристи. Искането им било заемите да бъдат анулирани, а документите изчистени. "Молим Волен да направи това от повече от една година, а той ни размотава", каза един от потърпевшите. "Истината е, че този заем отдавна е изтеглен", обясниха още бъдещите отцепници. Според тях на това се дължат и уклончивите отговори на Сидеров. По информация на народни представители на "Атака" най-малко 50 души са подписали подобни документи, което прави около 7.5 млн. евро.

"Напускането на партията е крайна мярка. Това ще се случи, ако Волен не изчисти документите. В крайна сметка не сме се венчавали за него", разказаха още досегашните съратници на Сидеров. Те подозират също, че именно на тези им намерения се дължи и депозираният неотдавна от "Атака" проект за промяна на Закона за политическите партии.

Според проекта, внесен от верния на Волен Сидеров депутат Десислав Чуколов, ако депутат напусне парламентарната си група, остава без държавна субсидия. Което ще рече, че на практика държавната субсидия ще върви с партията. Държавната субсидия е право, произтичащо от значимостта на дадена партия, а когато депутати я напускат, това на практика означава подмяна на вота, е записано в мотивите на проекта.

Предлаганите законодателни промени от "Атака" са застраховка. Затова се предлага определянето на сумата, която всяка формация ще получава от бюджета за мандата, да е вързано с годината на изборите. Тогава ЦИК реално отчита гласовете и подкрепата за всяка партия, обясни Чуколов.

Такава промяна на практика обаче би обслужила например партия "Ред, законност и справедливост". Ако тези текстове бъдат приети, държавата ще се задължи да върне държавната субсидия на Яне Янев, която му бе отнета с напускането на петима депутати от неговата парламентарна група.

В ГЕРБ доволни от разцеплението

Междувременно стана ясно, че подобно развитие на ситуацията в "Атака" допада на управляващите от ГЕРБ.

Пред Mediapool народни избраници от "Атака" обясниха, че отношенията между Волен Сидеров и Бойко Борисов са се изострили много напоследък. Във вторник следобед лидерът на националистическата партия е провел среща с премиера в сградата на Министерския съвет. Там Сидеров е поставил условие да бъдат премахнати новините на турски език от ефира на БНТ. Министър-председателят обаче е отказал. Разговорът е прераснал в разправия.

Нервното поведение на Сидеров пък се дължало на провала на митинга на "Атака" на 3 март. "За първа година "Атака" плаща на демонстрантите", разказаха още от формацията. "Бяхме осигурили транспорт и дневни за 10 000 души, а дойдоха само 2 000", обясниха депутати.

За изострените отношения между премиера и досега напълно лоялната към ГЕРБ формация свидетелства още и последната телевизионна изява на евродепутата Слави Бинев, изпратен в Брюксел с гласовете на "Атака". В понеделник от телевизионния екран той иронично подметна, че "премиерстването на Борисов пречи на спортната му кариера".

Хората на Бинев в партията отдавна играят вътрешна опозиция, разказаха още депутати. Според тях съвсем скоро конфликтът между каратиста и сегашен европолитик и лидера на формацията щял да стане публичен.

Не е изключен и сценарият, в който поддръжниците на Слави Бинев също ще напуснат "Атака", макар те да не са подписвали гаранция по заеми.

Въпреки сътресенията в партньорската на ГЕРБ формация премиерът Борисов по-скоро бил доволен от този развой на събитията. По този начин управляващата партия ще се отърве от връзката с "Атака", която силно е подкопала имиджа на ГЕРБ в ЕНП като дясноцентристка партия.

Борисов не се притеснявал от евентуално скъсване на отношенията със Сидеров, защото преди две седмици с декларация отцепилите се от РЗС и СДС шестима депутати декларираха, че ще подкрепят управлението. По този начин ГЕРБ си запазва мнозинството.

Исперих:
Излиза, че няма дим без огън! Излиза, че Касабов правилно (от неговата камбанария) квичи от последните избори насам :&

rumena moma:
 #-o    Тая история със "Запис на заповед" не е от вчера , но това е само една малка част от прегрешенията на "Светото Семейсто" !
 
 А какви времена бяха , братя българи ... Над пищова , ножа , Кръста и Светото писание се кълняха патриотите .
       Днес ... ,  какво да кажем ? Сетила се Мара да се побара .
Вече в 2 официални доклада на ЕС е записано , че ГЕРБ стои на власт с подкрепата на националистическа партия , с едноличен вожд един хулиган .
Демек, топките на Биби ги държи този , който замеряше с кюфтета стюардесите .
И това Европа няма да забрави , колкото и да е доволен Слънчо , че подопечният му кофти матр`ял всйо е забравил .  А за всичките години досега Боко-екшъна  показа , че се интересува единствено от мнението на партньорските служби , ЕС , Уорлик , но не му пука ич за собственното му стадо .

Франкист:
Да се смея ли,да плача ли...Не знам...как я докарахме дотук....а мизерията продължава

rumena moma:
Външни сили цепели „Атака”


четвъртък, 10 мар 2011 г.   Вера Александрова

 Ден след като стана ясно, че в "Атака" зрее напрежение, в партията заподозряха чужд сценарий за разцепление. Според хората на Волен някой иска да ги скара с ГЕРБ, за да оттеглят националистите подкрепата си за управляващите. Външен сценарий за разцепление на „Атака” видяха депутатите на Волен, ден след като се разбра, че в партията зрее напрежение.

В сряда стана ясно, че трима депутати подозират, че са задлъжнели с 300 000 лв. за сметка на партията. Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев смятат, че са изтеглени заеми от 150 000 евро, за които те дали гаранция с подпис като знак на лоялност към "Атака".

„Разбира се, че зад това, което става, има нечий интерес и някаква инициатива”

каза депутатът на Волен - Явор Нотев. Той обаче отказа да назове имена, защото няма доказателства и не иска да засегне никого. „Това, което се случва, никак не ми е приятно и не е нещо, което подминавам без да му отдам значение”, каза още Нотев.

Колегата му Стоян Иванов пък направо обяви, че
някой иска да скара ГЕРБ и „Атака”, за да оттеглят националистите подкрепата си за управляващите.

„Интересите са както икономически, така и политически”, каза той и прати топката в полето на „Синята коалиция”. Според Иванов скандалите в „Атака” имали връзка с излезлите данни за договори, които са подписвани по времето на Костов за „Марица Изток”. „Също така
с интересни мажоритарни кандидати на СДС, които се оказват хора, разследвани в електроразпределителните дружества за много големи нарушения”,

допълни депутатът.

Иванов беше категоричен, че не е подписвал запис на заповед и припомни, че вече са били извършени проверки по тези обвинения и се е оказало, че те не са верни.

Според Огнян Стоичков пък
„Атака” има своя идейна платформа, зад която стоят 400 000 човека и двама или трима не са решаващи.

„Към момента в тази конфигурация на парламента, не са решаващи”, каза Стоичков и допълни, че това не означава, че с удоволствие ще се лиша от колегите. Депутатът припомни и  че в деловодството на Народното събрание няма входирани молби за напускане от колегите му.

Първият напуснал „Атака” в този мандат, Камен Петков, пък обясни, че прокуратурата трябва да се самосезира

по данните на бившите му колеги . Той обаче беше категоричен, че причината за неговото излизане от „Атака” не са записи на заповеди, а неразбирателството с ръководството за безусловната подкрепа на управляващите. „Не си спомням да съм подписал запис на заповед”, каза още Петков и не се ангажира с прогноза дали групата на „Атака” няма да се разпадне.

http://www.bnews.bg/article-24216

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия