България и българите > ВМРО-БНД

Списаревски марш

(1/1)

Radikal88:
СЪБИТИЕ: ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ В ПАМЕТ НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА СОФИЯ И ЖЕРТВИТЕ НА АНГЛО-АМЕРИКАНСКИЯ ВЪЗДУШЕН ТЕРОР

ДАТА И ЧАС: 31 МАРТ 2012 Г. , 19:00 Ч.

СБОРЕН ПУНКТ: ГРАДИНКАТА ПРЕД ЕЗЕРОТО В КВ. ДРУЖБА
... http://www.vmroyouth.org/files/images/karta.jpg

ТРАНСПОРТ: ДО ЕЗЕРОТО В КВ. ДРУЖБА МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ С АВТОБУСИ 88 И 604, ТРОЛЕЙ 11 И ТРАМВАЙ 20.

Цели, които си поставят организаторите и участниците в шествието:

1. Да популязират примера и подвига на българските летци, защитили небето над София с цената на живота си.

2. Да припомнят за унищожителните бомбардировки над столицата, заличили хиляди сгради, осакатили или убили хиляди хора и представляващи по своята същност военни престъпления.

3. Да бъде притиснато американското посолство да премахне новоизградения паметник на американските пилоти, бомбардирали София, и да бъде изграден паметник на цивилните жертви и защитниците на града.

4. Да се повдигне патриотичният дух на българите в кв. Дружба, живеещи в съседство с агресивни и невписани в българското общество малцинствени групи.

5. Да се обединят зад българския трибагреник национално-мислещи хора от цяла София.

6. Да се вдъхновят по-малките и по-възрастните да участват в патриотични събития и начинания.

- Защо шествието се организира на 31 март?
- Защото на 30 март 1944 г. е извършена най-жестоката и човеконенавистна бомбардировка над София – около 450 американски летящи крепости хвърлят над 3000 фугасни и 30 000 запалителни бомби. Разрушени са 3357 сгради – някогашната стара София, наричана заради изключителната си архитектурна красота – малката Виена. По щастливо стечение на обстоятелствата софиянци са евакуирани навреме – загиват 139 души, а можеше да са десетки хиляди.
Самото шествие се провежда на 31 март /събота/, неучебен и неработен ден, за да могат повече хора да присъстват и да не се затруднява и без това натовареното столично движение.

- Защо е на името на капитан Списаревски?
- Защото капитан Списаревски символизира патриотизма, самоотвержеността, жертвоготовността на българските летци-защитници на София. Защото той е достоен пример за подражание на всеки един достоен български гражданин.

Франкист:
[youtube]285YwK7X8b8[/youtube]
Списаревски марш - рекламно видео

Hatshepsut:
"Списаревски марш" напомни за бомбардировките над София
Млади патриоти подкрепиха инициативата на ВМРО за премахване на паметника на американските летци

Над 100 млади патриоти се включиха инициативата на ВМРО „Списаревски марш“, съобщи репортер на LIVENEWS. Шествието, което се провежда за втора поредна година, започна от парка при езерото в столичния квартал „Дружба“, премина през улиците на квартала и завърши пред барелефа на кап. Димитър Списаревки на едноименния булевард.

 Преди началото на шествието председателят на малдежката организация на ВМРО Александър Йолов напомни за варварските англо-американски бомбардировки над София по време на Втората световна война.

„На 30 март 1944 година е най-жестоката бомбардировка над столицата, и ако правителството на Цартво България не е взело решение за евакуация на населението, София щеше да бъде срината като Дрезден“, каза Йолов.

Той припомни за продвига на българските военни летци, които тогава спасяват населението на София от изтребление.

„Все още обаче няма паметник на кап. Димитър Списаревски. За сметка на това, не стига че има паметник на окупаторската Съветска армия, ами и пред посолството на САЩ в София се издига мемориал на военнопрестъпници. Защото дори и по тогавашните международноправини норми, бомбардирането на цивилни обекти, където живеят жени, деца, старци, хора, които не са мобилизирани, се смята за военно престъпление“, добави лидерът на младежката организация на ВМРО.

Стана ясно също, че млади патриоти събират средства за изграждане на паметник на кап. Димитър Списаревски. Преди началото на шествието бе обявено, че всеки, който желае, може да дари, според възможностите си, за тази родолюбива кауза.

„Списаревски марш“ премина по улиците на ж.к. „Дружба“, като националистите скандираха патриотични лозунги. Една от целите бе да се повдигне духа на жителите на квартала, които твърде често страдат от „етнически мотивирана престъпност“, по думите на организатори на шествието.

Пред барелефа на кап. Димитър Списаревски бе произнесена реч от представителя на Български национален съюз Пламен Димитров. Националистът напомни, че от 1944 година насам срещу България се води подмолна кампания, но „нашата цел е един ден децата и внуците ни да живеят в нормална държава“.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите летци, след което събитието завърши с изпълнение на „Шуми Марица“.

http://www.livenews.bg/Spisarevski-marsh-napomni-za-bombardirovkite-nad-Sofiya-49833


Списаревски марш 2013 г.
http://vbox7.com/play:mde23cbe1c

Hatshepsut:
ВМРО постави нова плоча в памет на Списаревски


По повод 99-тата годишнина от рождението на капитан Димитър Списаревски представители на ВМРО поставиха нова паметна плоча в негова чест.

Плочата е изработена и монтирана от общинския съветник от ВМРО в София Димитър Антов. Паметният знак е положен пред паметника на летеца на бул. „Кап. Димитър Списаревски“ в столичния квартал „Дружба“.

Преди два месеца младежите от ВМРО в София почистиха мястото. През 2011 година именно ВМРО почисти забравения и обрасъл паметник. Тогава също бе поставена плоча, но през годините тя се разруши.


Новата плоча е от черен мрамор и е с текст, посветен на героя - защитник българското небе.

На откриването на паметния знак присъстваха Карлос Контрера - председател на Областния комитет на ВМРО – София и един от свидетелите на тарана - полк. Костадин Костов.

Кой е капитан Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е български летец, роден на 19 юли 1916 г. в Добрич. Той загива край село Долни Пасарел по време на боен полет на 20 декември 1943 г. Списаревски сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Едва 27-годишен той дава живота си, за да спаси хиляди жители на българската столица. Прозвището му било Спаич. За геройството му го наричат „живата торпила“. Едни от заветите му, преразказан от негови съратници, е „Абе, ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби!“

http://www.vmro.bg/

Петкан:
Днес, 20.12.2016 г. се навършват 73 години от геройската смърт на капитан Димитър Списаревски.

Поклон пред паметта на героя, загинал в бой за защитата на Отечеството!

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия