Българска култура и духовност > Наука и образование

Трябва ли наистина да се стремим да образоваме циганите?

<< < (14/14)

HighVoltage:
29 юни 18
Директор на училище в Благоевград отказва да приема ромски деца в първи клас
Тя обясни пред БНТ, че заради големия брой ромски ученици родители на българчета отказват да запишат децата си в определеното им според въведеното райониране училище. Тя добави, че почти половината от учениците от първи до седми клас в училището са от ромски произход.
Сега е обявен прием само на 18 първокласници. До момента са записани само 6 деца. Според Величкова по две деца от ромски произход могат да се запишат във всяка една паралелка във всяко едно училище в Благоевград, като това бил нормалния процент. Директорът посочи пред "Нова телевизия" какви са съображенията ѝ за това решение.
"Знаете, че те са на големи родове, помежду си имат конфликти, и не бива децата да пренасят семейните конфликти от махалата в училище. Лимитът за ромски деца е изчерпан. Това не е дискриминационно, за тях също не е добре, да се обучават в сегрегирани паралелки", каза тя

От Българския хелзинкски комитет заявиха, че заради съобщението в интернет ще сезират Комисията по защита от дискриминация.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/29/3208943_direktor_na_uchilishte_v_blagoevgrad_otkazva_da_priema/
----------------------
03.07.2018г. Вече искат оставката на директорката на 9-то ОУ "П. Яворов" в Благоевград.


----------------
По радиото днес чух, че се готви протест в защита на вече уволнената директорка. За съжаление криворазбраната демокрация работи срещу интереса на всички. Доводите на директорката са разумни, циганските деца ни биха спечелили нищо ако учат в клас само с циганчета, но чрез подобни истории разни НПО-та от които няма никаква полза си заработват парите. Това са и АнтиБХК, и Центъра за междуетнически диалог "Амалипе":
26.10.2016 г. - Деян Колев, председател на Център „Амалипе“ във Велико търново: Стипендиите ще задържат децата роми в училище!!!
06.07.17 в 19:33 Деян Колев
Моето впечатление е че периодично в България част от криминалните и битовите конфликти, които възникват, ако в тях участват роми, се етнизират и водят до етническо напрежение. И това е много жалко.изминалия програмен период за интеграция на ромското малцинство са изразходвани 50 милиона за 7 години. Ако ги разделите на годините и на процента роми, които живеят в гета, се падат между 5 и 10 лева годишно за интеграцията на човек – поясни председателят на център Амалипе. и /т.н. и т.н. бисерите/

Петкан:
Какво образование за циганите, какви пет лева?
Малка историческа справка за помиярите от БХК.


В периода 1417-1423 император Сигизмунд издава писмо за закрила на пътуващите цигани.
През 1482 г. в Германия се въвеждат се първите анти-цигански закони в областта Бранденбург.
1492

Испания:

Приемат се първите анти-цигански закони.

1493

Италия: циганите са изгонени от Милано

 
През периода 1496-1498 г. в Германия:в Линдау през 1497 г. защитата на император Сигизмунд за циганите е била отменена . Те били заподозрени, че са шпиони на турците и са обявени за "извън закона".

1499

Испания:

Медина дел Кампо нарежда на циганите да се ограничат до един вид място, за да престанат да пътуват с други цигани - в следващите шестдесет дни. Наказанието за нарушение на поръчката е 100 удара с бич и изгнание. Повторното нарушение се наказва с ампутация на ушите, 60 дни във вериги и изгонване. Циганите, които го нарушават за трети път, стават роби на лицето, което ги е заловило.

 

1500 г. Германия:
По искане на Максимилиан I, аугсбургският Райхстаг обява циганите за предатели на християнските земи, обвинявайки ги в магьосничество, отвличане на деца и разбойничество.

...
В 1551 г. Райхстага приема решение, че "всички цигани трябва да напуснат страната в рамките на три месеца". Всеки, който срещне циганин в своето имущество, може да го убие като наказуем. Такива закони са били направени не само от германците. Циганите са били арестувани, експулсирани, бити и екзекутирани в цяла Европа.
...
1606

Франция:

Хенри IV забранява на всички роми да се срещат в групи от повече от 3 души. Ромите са преследвани като "обиди и злодеи".

 

1611

Испания:

Испанското законодателство гласи, че всички населени места от ромски произход трябва да бъдат "испанзирани отново".

 

1619

Испания:

Филип III. нарежда изгнанието на всички цигани от своето царство през следващите шест месеца. Облеклото, имената и езика на циганите  са забранени. Нарушението е наказуемо със смърт.

 

1637

Швеция:

Първият антинацистки закон е приет. Всички цигани трябва да бъдат изгонени от страната в рамките на една година. Ако циганите все още са там след датата, мъжете се обесват, жените и децата на страната се експулсират.

http://www.minderheiten.org/roma/index2.html?http://www.minderheiten.org/roma/ueberblick/2.2.timeline.htm

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия