Българска култура и духовност > История

Българската Бойна Слава

<< < (2/33) > >>

gadget:
В Македония изравнявали българските гробове с булдозери
Костите на героите ни пръснати в осем страни
Тленните останки на загиналите за отечеството могат да бъдат събрани в мемориали

Проф. д-р Божидар ДИМИТРОВ
Напоследък се забелязва повишен интерес на различни висши държавни институции към проблема с военните гробища и паметници. От изнесените по този повод информации стана ясно, че сме далече от международните стандарти, формулирани в Женевската конвенция, за водене на войни от 1948 г. Там е записано черно на бяло, че всяка страна има право на свои военни гробища и паметници на територията на друга страна, независимо от каузата на войната. С изключение на случаите, когато става дума за доказани от международен съд военнопрестъпници. По волята на историята съвременна България е водила петте си войни главно в територии извън днешните й държавни граници. Големи военни гробища имаме само в София, Тутракан, Добрич и село Левуново. Но през 20-те и 30-те години на ХХ век са изградени около 2300 военни паметници по места с имената на всички загинали от съответното селище. Част от тях бяха порутени и повредени през втората половина на века. След 1989 г. редица общини и обществени организации възстановиха доста паметници. Някъде, като в Етрополе, ги преместиха на централните площади, другаде се изградиха нови, като например в Разград.
Но проблемът с военните ни гробища в чужбина наистина е тежък. По приблизителни данни те са над 1500 в следните държави: Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватска, Унгария, Румъния. Големият им брой се обуславя от факта, че войниците са били погребвани не само до бойното поле, но и край полевите болници, а при случай - и в дворовете на църкви, и в "цивилните" гробища.
В годините на остро политическо и идеологическо противопоставяне военните ни гробища в съседните ни държави са унищожени с булдозери и взрив. Вина за това обаче носят не само съседите ни, но и нашите управници, които през втората половина на ХХ век не положиха достатъчно усилия да защитят националните интереси в тази област.
След 2001 г. бяха възстановени и приведени в ред големите ни военни гробища във Вуковар в Хърватска, Букурещ и малкото офицерско гробище в Цапари, Македония. Обновени бяха и иначе винаги добре поддържаните мемориали в Печ и Харкан в Унгария. Променените обществени отношения във и между държавите на Балканите създават благоприятни условия да възстановим военните си гробища и паметници във всички съседни страни. Окуражителни сигнали вече идват от всякъде. В Одрин по разпореждане на валията е почистен и ограден теренът на военното ни гробище. В Цариброд, Сърбия, самият кмет е възстановил мавзолея на падналите български войници от Варненския полк през 1885 г. В Ниш в момента се възстановява огромната костница на загиналите в няколко войни българи.
Малко по-особен е случаят с Македония. Там са най-многото наши военни гробища - 505. Те са и единствените с точно установени места. Но с чуждестранните военни гробища в Скопие се занимава Министерството на социалните грижи (!!!), което все още създава спънки пред намеренията за възстановяване на разрушените при специална акция в 1966 г. български военни гробища. Наистина, пази Боже от еничари. За сведение войниците и офицерите ни, почиващи във възстановените ни гробища в Хърватска, Сърбия и Румъния, се сражаваха именно с хървати, сърби и румънци. Ето това е примерът за европеизъм и цивилизованост, който Скопие най-сетне трябва да разбере, ако иска наистина да стане член на НАТО и Европейския съюз. Разбира се, не можем да възстановим всичките 505 военни гробища в Македония. Трябва да възприемем френския и английския опит, като съберем тленните останки на мъртвите ни бойци в 2-3 големи военни мемориала. Като възстановим и няколкото оцелели - в Прилеп, Ново село, Струмица, Църничане и Цапари. Този модел можем да приложим и в Гърция, Турция и Сърбия.

Бащицата Махно:
Мисля,че темата е страхотна! Трябва да се повдига духът на българина.Българската армия е жънала победи,които трябва да се знаят от младото поколение на България.Трябва да престанем с този наш нихилизъм.

gadget:
В началото на септември 1918 г. близо милионната Българска армия заема фронт от Орфанския залив на Бяло море до Елбасан в Албания. Дванадесет дивизии заемат равномерно шестстотинте километра окопи и блиндажи. Резерви няма. Храната за нашите войски е оскъдна, дажбите намаляват всеки месец. Мисълта за крайна победа отдавна е напуснала българското общество. Въпросът е как да се спечелят изгодни следвоенни условия за бъдещето на страната. Всички особено

се боят от окупация на страната от войски на съседите

- Румъния, Сърбия и Гърция. Румънският политически елит иска всичко до Стара планина, Гърция - всичко до Пловдив, а Сърбия - до Места и Искър.
От тази смъртна опасност България ще бъде спасена от една своя дивизия. Девета плевенска. В един момент, когато целият фронт рухва, а в тила избухва метеж, тридесет и четири хиляди и петстотин български мъже от Плевен, Ловеч, Троян и техните околии ще нанесат най-страшното поражение на английската армия в историята й до този момент. И ще принудят Съглашението да бъде по-отстъпчиво на преговорите за примирие.
Генералното настъпление на съглашенските армии в Македония започва в средата на септември. Планът предвижда българската отбрана да бъде разкъсана в два пункта - Добро поле и Дойран. Двете настъпващи колони трябва да се съединят край Скопие и да затворят в "чувал" цялата Българска армия във Вардарска Македония (600 000 бойци).
При Добро поле настъпващите френска и сръбска армия успяват да изтласкат след тридневна епична битка трите български полка. Техните генерали обаче с ужас оглеждат оголените си флангове.

Къде са англичаните и гърците?

Англичаните (4 дивизии) и гърците (2 дивизии) са пред дойранските позиции на 9-а плевенска дивизия, командвана от генерал Владимир Вазов. По-голямата част от числения им състав и днес е при Дойран - в огромни и красиви военни гробища, посещавани и днес от гръцки и английски роднини на загиналите.
Защото на 17 септември 22-ра и 26-а английска и гръцката Серска дивизия тръгват на щурм срещу българските окопи. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30% от атакуващите. А там ги посрещат с контраатака "на нож".
"В края на деня 22-ра и 26-а дивизия бяха анихилирани", пише в английската военна история. Тоест - напълно унищожени. Гръцката дивизия също.
Англичаните отчаяно пробват да пробият и в следващите два дни. Стопена е още една дивизия. Опитват пробив в стика между 9-а и 11-а македонска дивизия, заела фронта по Беласица с останалите им две дивизии - 23-а английска и гръцката Критска дивизия. Македонците ги пускат на петдесет метра и ги избиват от упор с картечните си роти и с току-що доставените им немски огнехвъргачки. Бойците на двете дивизии измират в адски мъки.
На 20 септември разузнаването на Вазов му докладва, че пред него няма вражески части. Вазов пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун.Не му разрешават, но използват победата, за да изтръгнат точка в споразумението за примирие, подготвяно именно в Солун от българска делегация, водена от Андрей Ляпчев, България да не бъде окупирана от войски на балканските държави.
В края на септември тридесет и четири хиляди бойци на 9-а дивизия, оттеглили се в пълен ред и спечелили най-голямата военна победа в историята ни, маршируват по улиците на Плевен.
През 1935 г. генерал Вазов пристига в Лондон на среща на ветерани от войната. Той е посрещнат от домакините на гара Виктория със сведени в знак на почит и уважение знамена на всички съглашенски полкове, сражавали се при Дойран.

Nordwave:
Българската авиация по време на Първата световна война


На 2 август 1914 г. започва Първата Световна Война. На 14 октомври 1915 г. България се включва във войната на страната на Германия и Австро-Унгария. След Междусъюзническата война положението на българската авиация е изключително лошо - самолетния парк не е обновяван с години, а животът на самолетите е много кратък. Оказала се във война България поръчва самолети от чужбина. Българската сухопътна армия обаче е в отлично състояние. Тя бързо настъпва на юг и запад и скоро окупира териториите населени с българи, но останали след Междусъюзническата война в пределите на Югославия и Гърция. Българската армия има за задача да брани тези територии.

    Още при настъплението на българската армия се появяват модерните самолети на Съглашението. Те многократно надвишават българските. Така през 1917 г. англо-френската авиация извършва 397 полета, а българската - 255 бойни полета. Българските пилоти са 2.5 пъти по-натоварени от противниковите. Българите летят с по един самолет, а по-рядко с два и три. Англо-френските ескадрили са от по 6, а често и 12 самолета.
    По време на Първата Световна Война България е имала следните самолети:

· LVG B.II - 12 бр.
· Otto C.I - 13 бр.
· Albatros C.III - 18 бр.
· DFW C.Va - 12 бр.
· LFG Roland D.II - изтребител - 6 бр.
· LFG Roland D.III - изтребител - 6 бр.
· Fokker E.III изтребител - 3 бр.
· Fokker D.VII изтребител - 8 бр. - не взимат участие във войната, защото пристигат септември 1918 г.
· хидроплани Friedrichshafen FF.33 - 8 бр.
· хидроплани Rumpler 6B.I - 2 бр.
Общо 88 самолета. Въоръжението е: пилотски картечници 7.92 мм IMG 08/15 Spandau, наблюдателски картечници 7.92 мм Parabellum. Бомби -10, 12 и 20 кг. Някои самолети имат радиостанции Telefunken с обхват 30-50 км.
    Противникът използва самолети като СПАД-7, СПАД-13, различни модели Bristol и Nieuport.
    Българските разузнавателни самолети често разузнават на около 150 км. зад фронтовата линия, докато противниковите не навлизат повече от 20-30 км.
    Антантата прави два опита да бомбардира София. Първия път са пуснати няколко бомби над столицата. Но втория път (на 30 септември 1916) френския бомбардировач Farman 42 е забелязан от противовъздушната отбрана. Тя ожесточено обстрелва вражеския самолет. Той се паникьосва, хвърля бомбите над софийското поле и се опитва да избяга, като се скрие в искърското дефиле. Но два току-що излетели български изтребителя Fokker E.III го атакуват и повреждат двигателя му. Бомбардировачът се разбива (на снимката) при кацането, но пилотите остават живи.


В началото на войната България няма истински изтребители. За целта са използвани разузнавателните модели на Albatros и LVG. Това не пречи на нашите пилоти да обръщат противника в бяг. На 26 април 1916 г. над Петрич летят 4 вражески самолета. Атакувани изневиделица от пилота капитан Таракчиев, те бързо се оттеглят. След пристигането на изтребителите LFG Roland (на снимката) нещата се променят.


LFG Roland
Дори един английски бомбардировач Armstrong FK-3 е принуден да кацне на българска територия и е пленен. С този самолет по-късно са извършени 42 нощни бойни полета. Пленени са и два изтребителя Nieuport XXIV.


Плененият Armstrong FK-3
    Българската авиация дава и жертви. Някои пилоти загиват, но други успяват да приземят повредените си самолети и да се приберат невредими. Няма нито един пленен български самолет и пилот.
    Балоните също активно участват в Първата Световна Война - най-вече на добруджанския фронт. България разполага и с един въздушен кораб от типа Shutte-Lanz, но той изчезва над Черно море. Българската морска авиация, която има 10 хидроплана също участва във войната.

http://aviation.zonebg.com/istoria/ww1/index.php

Родолюбец IYI:
Един западноевропейски историк беше казал: "В света има три нации, три народа, които раждат истински войници и един от тях е БЪЛГАРСКИЯ!"

Тутраканската епопея, заедно със Одринската е записана със златни букви в българската история като най - голямата военна победа при настъпателна операция на нашата армия. Само една справедлива кауза може да мобилизита и да отприщи такава силна енергия и такъв порив към героизъм и саможертва. Българската храброст, героизъм, издръжливост и бойно майсторство впечатляват тогавашна Европа, предизвиквайки нейното възхищение и издигат нашето национално самочувствие.
 Вестник "Таймс" пише: "На Балканите се роди нова велика сила, с армия от истински герои и храбреци, която едва ли може да бъде спряна!!!"

НАЧАЛОТО!!!

Букурещкия договор от 28 юли 1913 година слага край на Междусъюзническата война. България преживява своята Първа национална катастрофа. За разгрома в Междусъюзническата война съкрушителна роля изиграва румънската държава, вероломно нахлула срещу незащитения тил на България. Добруджанци, воюващи в епични боеве за овладяване на Одринската крепост, при Криволак и Калиманци, се завръщат в своите погазени родни огнища. В христолюбивия български народ се натрупва отчаяние, обида, болка и ненавист към коварния влах.
На 15 (28) юли 1914 г. се поставя началото на Първата световна война. Измъчвана от пресните рани на скорошното си крушение, България не би могла да гледа спокойно. На 24 август (6 септември) 1915 г. България се включва на страната на Централните сили. След една година Румъния се присъединява на страната на Съглашението. Трета българска армия на генерал Стефан Тошев се изправя срещу коварния и подъл съсед. След вероломното  нападение през 1913 г., при настъплението си към София, мамалигарите воюваха с овчарите и козарите, тъй като българската армия се биеше на юг със сърби и гърци. Сега власите щяха да се изправят очи в очи с ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ!!!!
ВЪЗМЕЗДИЕТО ЗА ПОРУГАНИТЕ БЪЛГАРСКА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО КАТО ДАМОКЛЕВ МЕЧ ОЧАКВА СВОЯ ЗВЕЗДЕН МИГ!!!

Още след като Букурещ откъсва Южна Добруджа от България през 1913 г. управляващите среди започват изграждането на могъща, непревземаема крепост при Тутракан, която да държи здраво в лапите си цяла Добруджа и да служи като предмостие за прехвърляне на румънски войски, като крайната цел е била завладяването на четириъгълника Русе - Варна - Шумен!

Тутраканската крепост е изключително добре укрепена - с телени заграждения, вълчи ями, дълбоки ровове и окопи, бетонни бункери, откъдето румънските картечари засипват с ураганен огън настъпващите български колони. Шедьовър на военната фортификация!!!! Дори германските ни съюзници начело с главнокомандващия Източния фронт генерал Фон Макензен са удивени от брилянтната работа на румънците, като сравняват Тутракан с кървавата крепост "Мортом" при Вердюн и го обявяват за непревземаем. Самия румънски генерал Аслан галено нарича форта "моя малък Вердюн".

Фон Макензен нарежда на генерал Тошев да не бърза със щурма на крепостта, да започне планомерна обсада, да откъсне града от продоволствия, и да изчака пристигането на огромните 300 мм немски обсадни оръдия.
Генерал Тошев смело му отговаря: "Това не е начина, по който воюва българския войник!! Само едно смело и неудържимо хусарско нападение, една щикова атака, може да донесе победата".
Макензен едва ли е наясно, че това не са обикновени, а БЪЛГАРСКИ войници!!

ЩУРМЪТ НА ТУТРАКАН!!! ТИТАНИЧНИЯТ ПОДВИГ НА  ПРЕСЛАВСКИЯ ПОЛК!!!

Високопарните думи и слова не са в състояние да опишат смелостта и саможертвата на легендарния Преславски полк!!! Ето защо за по - голяма достоверност публикувам част от статията на един очевидец на вихрената атака на смелите български синове - генерал о.з.М. Куцаров:

"Часът бе 7:30 преди пладне, когато се получи заповедта за общо настъпление. Неудържимия и бесен устрем на веригите - дължими на високия и несломим дух, закриляни от провидението се носеха като разярени орли към телените заграждения. Неописуемият ентусиазъм въодушевяваше бойците, които с кървясали очи чакаха момента за среща гърди с гърди с врага - чакаха момента за кървавата разплата....Градушка от живо желязо се сипеше от противниковите оръдия, картечници, минихвъргачки, пушки, бомби по храбрите и славни Преславци. Нищо не бе в състояние обаче да спре енергичния, победоносен и съкрушителен за противника устрем. Команда "хвърляй раниците по телените мрежи" и прелезите бяха готови. Малки колонки се проточиха през тия проходи. МОЩНИЯТ ВИК "НАПРЕД НА НОЖ" И "УРА" СЕ РАЗНЕСЕ ПО ЦЕЛИЯ ФРОНТ И РАЗПОРИ НЕБЕТО, бойците се понасят напред към следващите окопи, както буйната и кипяща лава от изригнал вулкан се разлива бързо и унищожава всичко що срещне по пътя си!!!

Настана момент, колкото кървав, толкова славен и тържествен!! Ръкопашния бой е в разгара си - той се води по окопите, ходовете, галериите и като мълния се изсипа по главите на жалките румънски същества, за да изпитат злобата и мъстта на Преславци!!! Окичени с прословутия орден от 1913 г. "Din carpati peste dunarea la Balkana" мамалигари, изгубили ум и разсъдък бягаха по окопите за да търсят спасение към втората линия на Тутраканския тем - де - нок. Само четвърт час бе достатъчно време, за да се заставят тия жалки румънски герои да хвърлят оръжието си и да дигнат към Бога ръце, да молят за пощата....да молят за милост, проклинайки тия, които са ги довели да се бият И ДА СЕ КЪПЯТ В ПОЗОРА НА СОБСТВЕНАТА СИ КРЪВ!!!"

 Ето какво пише български войник, свидетел на битката: "Най - страшна беше гледката, когато нашите първи вериги се показаха на височините над града. Тогава тълпите румънски войници се втурнаха към Дунава. Страхът стана техен господар. Те се блъскаха и хвърляха във водата. Целия бряг беше покрит с обезумели хора. Те се катереха по шлеповете, пълнеха понтоните, тикаха се в лодките, претоварваха ги и падаха във водата."
 А един румънски войник разказва: "Трагедията беше на брега на Дунава. Малцина успяха да се докопат до лодки и салове. Претоварени, те се обръщаха във водата и повечето нещастници се издавиха. Аз бях от щастливците".

Жертвите от българска страна наброяват 10 315 убити и ранени офицери и войници, което е около 18% от целия състав на войските, атакували Тутракан!!!!
Пред тези свидни жертви генерал Киселов "се спря, слезе от коня и изгледа тия свои верни бойци, тия славни деца на нашата земя. Коленете му се подгънаха и той падна за молитва. По лицето му се търкулнаха  сълзи, а устата му едва прошепнаха - СВЕТЦИ!!!"

"Заровете  българско желание в основите на една крепост, и то ще я вдигне във въздуха!"


ПОСВЕЩАВАМ ТАЗИ ТЕМА НА ЛЕГЕНДАРНИТЕ ГЕРОИ ОТ ТУТРАКАНСКАТА ЕПОПЕЯ И НА ВСИЧКИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ВОЙНИ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО!!!
НИКОГА НЕ ЩЕ ГИ ЗАБРАВИМ!!!

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА ИМ!!!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия