Българска култура и духовност > История

Българска империя?

(1/46) > >>

krystalnacht_666:
Защо в учебниците по история на страните от Западна Европа(примерно Франция) се говори за "Българска империя",а в нашите учебници този термин "империя" не се използва.

Ето една извадка от уикипедиа :

http://en.wikipedia.org/wiki/First_Bulgarian_Empire

И нещо доста интересно :

http://en.wikipedia.org/wiki/Bolgar_language

The rulers of the First Bulgarian Empire preserved the Greek as the official state language until the 9th century when it was replaced by Old Slavonic.Бай Иван:
                          Защото не е изгодно, на мошениците дето до сега представляват т.н. "академична история", дето много я обича Далая. И като отваряш тази тема ми отваряш работа да му обяснявам, кои са показателите на понатието "империя" и да му казвам от кога до кога и на кои територия се изпълва със съдържание тази понятийност.
Ще ми се отвори още писане, а не мога едновременно да пиша и да си върша работата, така скоро ще фалирам. То пак добре сме само с Далая, ама ще дойде и Гълъбов с келтите и Данчо с протобългарската ектоплазма и великото ТАО и тогава ще я оплескам от писане и отговори.

krystalnacht_666:
Ами - успех!   :icon_mrgreen:

Sol Invictus:
Сеир да има (да ме извинявате за турцизма) ;D

gadget:

--- Quote from: krystalnacht on 22 Dec 2006, 00:24:18 ---Защо в учебниците по история на страните от Западна Европа(примерно Франция) се говори за "Българска империя",а в нашите учебници този термин "империя" не се използва.

Ето една извадка от уикипедиа :

http://en.wikipedia.org/wiki/First_Bulgarian_Empire

И нещо доста интересно :

http://en.wikipedia.org/wiki/Bolgar_language

The rulers of the First Bulgarian Empire preserved the Greek as the official state language until the 9th century when it was replaced by Old Slavonic.

--- End quote ---


Това за езика какво те притеснява , наистина гръцкия език и гръцката азбука са били официални през първите ни ханове.Не случайно повечето надписи по каменни колони са на гръцки език.А дори има случаи надписите да са на прабългарски , но с гръцки букви.Интересен паралел със използването на латиницата днес. ;D

А иначе империята е държава , която владее територии с население културно и етнически различно от това на върхушката.При положение , че е имало достатъчно голямо разнообразие от народи по нашите земи няма проблеми да се определи държавата ни през средновековието  като империя.А пък не винаги империя е равносилно на държава , която подтиска и унижава поданниците си.Разбира се нашите владетели никога не са се титулували императори , пък и страната  ни никога не е била толкова голяма , за да се счита за империя поне във териториално отношение.Не е толкова важно.

П.П Хаха , съжалявам аз не прочетох добре написаното от теб и помислих , че се възмущаваш от определянето на България като империя.Съжалявам.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version