България и българите > Българските общности в чужбина

Българите в Италия

(1/1)

Мишок:
Няма такъв подраздел, за това ще го пусна, като тема.
Българите тук не са никак малко и лека-полека за мое съжаление се увеличават.
Предимно са от градовете: Дупница, Кюстендил, Бобовдол и селата около тях.
Има естествено и от почти цяла България.
Българите тука сме като затворена общност. Стане ли дума за услуга си помагаме и на практика когато имаме нужда от някакъв майстор или техник го търсим първо в общността, после извън нея.
За разлика от другите народи, ние все още сме доста задружни и сплотени. А тука има хора от цял свят. Само украинците са сплотени почти,колкото нас. Може би и сърбите, но са малко и нямам наблюдения над тях

Мишок:
Тука отвориха и неделно българско училище. Казаха че било вървяло добре.

Hatshepsut:
Хиляди българи са жертви на експлоатация в Италия


Българи в италианския регион Пулия работят на полето при тежки условия на труд.

Към днешна дата сънародниците ни в Италия са 55 000. Около 24 000 от тях работят в земеделието. Това съобщи  Валентина Васильонова от КНСБ, която наскоро се върнала от посещение в Южна Италия, предаде БНР.

Тя обясни, че 96 % от тези 24 000 души работят със срочни договори. Много от тях живеят на територията на южния италиански регион Пулия. Българите там извършват тежка физическа работа повече от 10-12 часа на ден. Условията им на живот са доста под нормалните, коментира Валентина Васильонова.

От своя страна Анелия Генова, която от 13 години живее в Италия и е културен медиатор в област Пулия, предупреди, че отиващите в Италия, за да работят, са много уязвими. Причината е, че те не знаят нито езика, нито законите, нито правата си.

Генова коментира, че в стремежа си да намерят работа нашите сънародници са готови на големи компромиси. Тя предполага, че всеки търсещ работа намира познат, който му казва, че при него има работа.

Много от хората отиват само на сезонна работа, но остават и продължават да работят с години.

През лятото се прибират домати, а през есента – маслини и други продукти. Анелия Генова отбеляза, че в Италия отиват и цели семейства, дори с децата си, с надеждата да намерят работа.

http://www.dunavmost.bg/Bulgaria/News/58265-hilyadi-balgari-sa-zhertvi-na-eksploatatsiya-v-italiya

Мишок:
Веднага опровергавам въпросната лъжкиня.
В Италия българите са над 120 хил. според мене около 200хил.
В земеделието работят много малко понеже е глупава и тежка работа и сезонна, тоест не може да се остане в страната с тази работа.
В Пуля има много малко българи, понеже там няма хляб за местните, камо ли за чужденците. Трябва някой да е много глупав да се завре там.
Закона в Италия е почти същият, като у нас. Бе тази Генова въобще не е в час.

Navigation

[0] Message Index

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version