България и българите > Българските общности в чужбина

Село Българка (Болгарка) - Българите в Казахстан

(1/1)

Цар Борис три:
Какво съдържа :
1 / СЕЛО БЪЛГАРКА
- История
- Къде се намира и население
- Култура
2 / БЪЛГАРИ В КАЗАХСТАН
- История
- Население и география
- Култура
3 / Видео предаване от 7.02.2015 г. ,, Облаче ле бяло " село Българка, Казахстан ( времетраене 1 час )

1 / СЕЛО БЪЛГАРКА
- История
Селото е основано 1908 година от бесарабски българи (гагаузи). През първите години от заселването е създадено и училище, в началото като църковно.
- Къде се намира и население
Село Българка е село, разположено в Алгински район, Актобенска област, Казахстан.
През 1999 година населението на селото е 992 души (470 мъже и 452 жени). През 2009 година населението му е 480 души (237 мъже и 243 жени).
- Култура
Български училища са: Българско средно училище - с. Българка (от 1908), Българско отделение в Училището за национално възраждане - Павлодар.
През 2008 година в селото се открива българско основно училище, година след откриването му български език не се изучава, няма учители от България и учебници.

2 / БЪЛГАРИ В КАЗАХСТАН
- История
Преобладаващата част от българите са потомци на изселили се в края на 18-ти и началото на 19 век на територията на Руската империя. Впоследствие, в периода 1908–1920 година някои от тях се преместват от Бесарабия и Крим в Казахстан, а през 1944 година около 12 хил. българи от крим са били насилствено депортирани в Казахстан. Те са депортирани от душманина на българската цивилизация ,,имерията на злото" русия , и обвинени за врагове , за сътрудници на Хитлеристка Германия и Царство България , която 1941-1944 е съюзник със Хитлериска Германия, и българите през 1941 г. освобождават българското землище : Вардарско ( ФУРОМ - БЮРМ ), Беломорието ( Кукушкия край е бил смесен българо-германски ) и малка част от Поморавско, до 9 септември 1944 г. руската окупация http://bulgarskaistoriq.blogspot.bg/2015/04/1944.html . Преди насилствените изселвания според официалната статистика българите са били около 12 500. Те са разпръснати по много райони на русия ( Съветския съюз ) и не ги оставят да се заселят компактно  – едни отиват в Урал, други в Башкирия, трети в Северен Казахстан или из целия Сибир. Много от тези хора се асимилират и им забраняват да говорят български; само по-възрастните хора, които са се завърнали, говорят български.
Заедно с тях са преселвани и българи ( гагаузи ) от Бесарабия, които в Казахстан се определят като българи. Според преброяванията през 1989 година те са били 10 400 души.
Българи се заселват в Казахстан и през 50-те и 60-те години на 20 век, във връзка с изграждането на нови стопански обекти в рамките на кампанията по усвояване на целинните земи.

- Население и география
Българите в Казахстан са между 15 000 и 50 000 души, те населяват основно Актобенска и Павлодарска област. В Източен Казахстан живеят 15-20 хил. българи, преселени насилствено от Крим, Бесарабия и Таврия след Втората световна война.
Селища с компактно българско население са: Разумовка и Андреевка (Източноказахстанска област), Българка (Актобенска област), Октябърское (Алматинска област).

- Култура
В Алмати има създаден Български културен център, структури на Обществен фонд на етнически българи в Казахстан "Славяне" ( само да вметна , че славяните се измислят от русиа Екатерина Велика към края на 18 век , с цел заличаване на българските колонии - племена каквите всъщност ,,руснаците" са ) , Обществено обединение "Български културен център на депортираните българи "Възраждане" - на депортираните кримски българи
Български дружества са: Обществен фонд на етнически българи в Казахстан "Славяне" - Павлодар (от 2002), Обществено обединение "Български културен център на депортираните българи "Възраждане" - Атирау (от 1997), Обществено обединение "Български културен център в Казахстан" - Алмати (от 1994).

3 / Видео предаване от 7.02.2015 г. ,, Облаче ле бяло " село Българка, Казахстан ( времетраене 1 час )
Моля всеки , който иска да свали клипа, и да го качи в сайтовете за споделяне на видео.Онлайн:

Облаче ле бяло - село Боларка, Казахстан

А ако се върнем доста векове назад , когато още не e съществувала измисленaта държава русиа и (полу) измислената Казахстан. Село Българка е било в състава на Волжка България.

Navigation

[0] Message Index

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version