Автор Тема: Антибългарското решение, за което София мълчи  (Прочетена 2711 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vailen

 • Premium user
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 404
 • Карма: +122/-13
 • Пол: Мъж
Антибългарското решение, за което София мълчи

На 5 септември Украйна прие закон за образование, който директно стъпква основно право на 200-хилядното българското малцинство (а и на други малцинства) – правото на майчин език. Да сте видели обаче реакция от София, пита журналистът Юри Михалков в анализ на агенция БГНЕС.
Досегашното законодателство на Украйна позволява на малцинствата да се обучават и да общуват на родния си език, ако те представляват поне 10% от населението на съответния регион. Затова и езиците на малцинствата имаха статута на регионални езици.
Новият закон премахва това положение. От 2020 година украинският език става единственият език на обучението за учениците от 5 клас нагоре. Майчиният език е разрешен само в началното училище – или първите четири класа. Отделно украинският език става доминиращ във всички сфери на обществения живот – институциите, магазините, болници, ще се ограничат и медиите на малцинствени езици. Предвиждат се и глоби за нарушения на закона.
Повечето държави с етнически малцинства вече реагираха срещу закона. Унгарският външен министър Петер Сийярто обяви пред украинската посланичка в Будапеща, че закона е „срам и позор“, а страната му спира всякаква подкрепа за Украйна на международната арена, докато Киев не промени решението си. Румъния и Молдова също скочиха срещу „езиковия деспотизъм“ на титулната нация.
Унгарското, румънското и полското малцинство поотделно са по-малко от българското, което е 5-то по численост. Тези три малцинства представляват 0,3% от украинското население, докато българското е 0,4 процента. Тези данни от миналото десетилетие най-вероятно търпят корекции към днешна дата, защото след Майдана хиляди унгарци, поляци и румънци избягаха от Украйна, докато етническите българи като цяло останаха в страната.
А София ехти с гробно мълчание. Въпреки че украинският депутат Антон Кисе, който е от български произход, разкритикува законопроекта още при обсъждането му във Върховната Рада. Сега обаче не реагира нито външния ни министър, нито негов заместник или прес-службата на външното ни министерство. Няма поне изразена позиция, разпространена на сайта на ведомството. Камо ли да бъде привикан украинския посланик, за да му се изрази поне вербален остър протест, макар и без условието, поставено от Будапеща.
Да не би във Външно министерство да смятат, че премахването на обучението на майчиния език е върховно човешко право? Или пък се правят на "ни чул, ни видял" срещу посегателство към етнически българи и да смятат, че мълчанието е апотеоз на родолюбие и висша държавническа мъдрост? Дали пък не смеят да гъкнат дори на Киев, защото нямат благословията от Вашингтон?
Да не се изненадаме тогава, ако българското малцинство в Украйна вземе, че поиска от Петер Сийярто, от Румъния или Молдова да защити техния, а и българския интерес.www.vesti.bg
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
« Последна редакция: Септември 12, 2017, 17:56:59 от vailen »
България над всичко!

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8675
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Антибългарското решение, за което София мълчи
« Отговор #1 -: Септември 13, 2017, 20:02:46 »
София ще мълчи, защото руско-болшевишкото недоразумение Украйна е спорна топка между САЩ и Русия.
Бойко Борисов не е политик, а е пожарникар, който е напълнил парламента с пребоядисани комунисти-кариеристи.
Такива са и министрите му, хвани единия, че удари другия. :mad:
Екатерина Захариева е много по-зле ло Даниел Митов и не може да намери правилното решение в този случай, без да го съгласува с ул."Козяк". :mad:
Такова решение е един голям минус за Украйна и евентуалното и членство в ЕС.
Мисля, че украинската демократична еуфория ще претърпи крах, защото там има нещо заложено в политически план, което е свързано с Русия, а това на нещо му предстои развитие, по-точно мутация с не много добри прогнози.
Българското население на територията на Украйна е против националистите бандеровци, които не признават абсолютно нищо друго, освен украински произход и украински език.
Борисов е наредил нещо на Захариева, а тя казва, че се подготвя "съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция", т.е. колективен протест.
Украинският посланик Микола Балтаджи (Никола Балтаджиев), който крие българския си произход е стара червена комунистическа маймуна. Не трябва да се изключи и принадлежността му към КГБ, отчитайки факта, че младите кагебейци са ги изпращали да се учат на занаят в посолства, институти, културни центрове и т.н.

Цитат
През 1981 година Микола Балтаджи идва в България по линия на ЮНЕСКО.
1982-1992 – младши и старши научен сътрудник в Института по социални и икономически проблеми на чуждите страни към украинската Аакадемия на науките в Киев. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B8

А това, че укрите са помияри от класа не е за пренебрегване, т.е. модифицираната смес, съставена от евреи, казаци, поляци, литовци, шведи и руснаци, които до вчера са живеели под ботуша на Кремъл, а днес се правят на европейци и демократи не могат да сътворят нищо друго освен жалки опити за политиканстване и в края на краищата ще легнат на някого, т.е. ще се отдадат доброволно.

В Западна Украйна е опасно да се пътува с личен автомобил.Могат да те спрат всякакви бандити-националисти и полицаи-рекетьори.
Ако пътуваш за Литва с кола, по-добре е да преминеш от Румъния в Унгария, после през Совакия и Полша, отколкото по по-прекия път през Украйна и Беларус.
От такива евро-майдано-кремълски боклуци нищо добро не може да се очаква.
« Последна редакция: Септември 13, 2017, 20:06:09 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8675
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Антибългарското решение, за което София мълчи
« Отговор #2 -: Септември 26, 2017, 19:42:49 »
Цитат
Украйна ограничи правото на българите да учат на майчиния си език

Според законови промени български език ще се учи само в детските градини и до 4-ти клас
https://nova.bg/news/view/2017/09/13/192878/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA/


Цитат
В рамките на ЕС Унгария ще блокира и наложи вето на всяка стъпка, която може да придвижи напред Украйна в процеса на европейската интеграция, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто. Той обяви това, след като украинският президент Петро Порошенко подписа закона „За образованието“, който ограничава малцинствата в изучаването на майчиния им език, предава БГНЕС.

„Унгария ще блокира всякакви инициативи, които са изгодни за Украйна в международните организации, особено в ЕС. Може да гарантираме, че това ще удари болезнено върху бъдещето на Украйна“, подчерта външният министър. Той окачествени решението на Порошенко като „срамно и позорно“.

В заявлението си, публикувано на сайта на унгарското Министерство на външните работи, Сиярто отбеляза, че Порошенко е говорил за европейска Украйна, декларирал е стремеж да бъде по-близко до Европа, но решението му да подпише закона е „далеч от Европа, направена бе огромна крачка в обратна посока“.

Украйна „от този момент може да забрави на практика“ за Европа, зарече се ръководителят на унгарската дипломация.
http://epicenter.bg/article/Ungariya-kategorichna--Kiev-da-zabravi-za-evrointegratsiyata--/137103/7/0
...
...
Отдавна казах, че украинците са мръсно племе, ама няма кой да повярва. :mad:
За разлика от официалната позиция на Унгария за ограничаването на правата на малцинствата в изучаването на майчиния им език, реакцията на българското правителство ще е доста плаха и жалка.
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8675
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Антибългарското решение, за което София мълчи
« Отговор #3 -: Септември 27, 2017, 19:36:52 »
Тирана официално не призна българско малцинство

Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, подготвен от правителството, официална Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство в страната, но не и на българско, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Албанският външен министър Дитмир Бушати, който представи законопроекта, подчерта, че в съответствие с препоръките на Европейския съюз, Тирана ще приеме този важен закон, който регламентира всички права на малцинствата в страната. Той подчерта, че този закон ще регулира използването на малцинствения език в администрацията.
Според Брюксел приемането на Закон за защита на малцинствата трябва да бъде един от приоритетите на Тирана. В подготвения проект обаче не се споменава за наличието на българско малцинство в страната. Българската общност е разпръсната главно в три различни региона, които не са свързани помежду си. Това са Голо Бърдо, Гора и Преспа.
Не се съобщава обаче, че през февруари Европейският парламент прие резолюцията за Албания, в която по предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки беше включен текст, потвърждаващ правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора. В документа се препоръчва българското малцинство да бъде признато в законодателството на страната и да му бъдат гарантирани права на практика.
Проблемът с непризнаването на българско малцинство не е нов - според различните източници в страната живеят между 60 и 170 000 българи.
От македонското дружество "Илинден" със седалище в Тирана заявиха, че в Албания "нито е имало, нито има българи".
Реакцията е по адрес на Дружеството за българо-албанско приятелство от Корча, от което по-рано припомниха, че в Албания живеят българи. Спорът е отпреди няколко месеца.
"Членовете на дружеството за българо-албанско приятелство от Корча с взетите български паспорти се опитват изкуствено да създадат българи в Албания, каквито няма и никога не е имало", казват  от "Илинден".
Преди това "Илинден" категорично осъди "от името на всички македонци в Албания" искане на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Двамата настояха в Европейския парламент за признаване на българско малцинство в Албания като условие за членството на страната в ЕС.
https://www.vesti.bg/sviat/evropa/udar-ot-albaniia-za-bylgarite-6074253
...
...
Захариева, кой ти го тури за да те тури на този пост? :mad:
« Последна редакция: Септември 27, 2017, 19:38:44 от Петкан »
Ad honores