Автор Тема: Веселка Тончева ще разкаже във ВТУ за живота на българите в Албания  (Прочетена 3529 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен МамарчевTopic starter

  • Senior Member
  • ***
  • Публикации: 591
  • Пол: Мъж
  • Зодия: Taurus Taurus
                           Веселка Тончева ще разкаже във ВТУ за живота на българите в Албания

По покана на Студентския съвет, на 17 май (понеделник) Веселка Тончева ще представи своята книга "Българите от Голо Бърдо, Албания. Традиции, музика, идентичност" пред студенти и преподаватели във ВТУ. Срещата ще се проведе в аудитория 321 на Ректората, а началният час - 15:30 ч.
Книгата за пръв път представя една недостатъчно позната в България, а и на Балканския полустров общност, чиято историческа съдба е особено интересна – българите от областта Голо Бърдо, Република Албания. След обявяването на независимостта на Албания през 1912-1913 г. и конституирането на новите й граници, по-голямата част от селищата на областта Голо Бърдо попадат на територията на Албания – 21 села остават в Източна Албания, а 6 – на територията на днешната Република Македония. Тази книга е първа част от бъдеща поредица, посветена на българите от Голо Бърдо, чиято цел е документирането и съхраняването на традиционното им знание. Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина и запознава читателите с една българска общност извън България, живяла в чуждоезикова и чуждоетнична среда, но запазила българския език, култура и традиции във времето.
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
 

Неактивен МамарчевTopic starter

  • Senior Member
  • ***
  • Публикации: 591
  • Пол: Мъж
  • Зодия: Taurus Taurus
                                 ВМРО представят живота на българите в Албания

По покана на студентската организация на ВМРО във Велико Търново днес от 15.30 ч. в 321 аудитория на ВТУ изследвачът Веселка Тончева ще представи книгата си “Българите от Голо Бърдо, Албания. Традиции, музика, идентичност”. Книгата за пръв път представя една недостатъчно позната в България, а и на Балканския полустров общност, чиято историческа съдба е особена - българите от областта Голо Бърдо, Република Албания. След обявяването на независимостта на Албания през 1912-1913 г. и конституирането на новите й граници, по-голямата част от селищата на областта Голо Бърдо попадат на територията на Албания - 21 села остават в Източна Албания, а 6 - на територията на днешната Република Македония.
Тази книга е първа част от бъдеща поредица, посветена на българите от Голо Бърдо, чиято цел е документирането и съхраняването на традиционното им знание. Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина и запознава читателите с една българска общност извън България, живяла в чуждоезикова и чуждоетнична среда, но запазила българския език, култура и традиции във времето.

М. КОЛЕВА
http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=14459
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
 

 

Антибългарска медийна вълна предизвика книгата "Българите от Голо Бърдо..."

Започната от Lada

Отговора: 4
Прегледи: 4113
Последна публикация 24 Яну 2010, 09:36:53
от Nordwave
План за защита на българите в Косово

Започната от Nordwave

Отговора: 14
Прегледи: 7909
Последна публикация 31 Мар 2008, 22:41:39
от Пламен
Таня Мангалакова ще представи своята книга "Нашенците в Косово и Албания"

Започната от Мамарчев

Отговора: 7
Прегледи: 12297
Последна публикация 04 Апр 2018, 16:18:44
от Hatshepsut
Българите в Албания

Започната от Nordwave

Отговора: 42
Прегледи: 26700
Последна публикация 02 Фев 2017, 20:33:56
от Nordwave