Обща категория > Чужбина

Доналд Тръмп

(1/7) > >>

Panzerfaust:
Предлагам тук да коментираме президентстването на Доналд Тръмп. Засега силно разбута кошера и неолибералите плачат и търсят майките си. Разбира се, като хитър и прагматичен бизнесмен, не воюва с вятърни мелници, а гледа да си осигури могъщи съюзници като консервативното еврейско лоби например. При всички положения, както и да свърши тази авантюра, САЩ вече никога няма да са същите. Предстои интересен мандат.

Петкан:
Мисля, че Доналд Тръмп е патриот и ще работи за САЩ, както обещаваше в предизборната си кампания.
Не е помияр и шоумен, а хитър прагматик и много богат човек, който мисли за своето поведение и коя страна представя.
Бившият президент Обама си отива от властта със спечелени 12 млн. долара, които сравнени с богатството на Тръмп са нищо.
Фактът, че Тръмп успя да победи Хилари Клинтън и цялата машина на властта в САЩ не е за подценяване!
Мисля, че новият президент на САЩ ще ограничи средствата от бюджета за латиносите и ще работи за повишаването на доходите на американците.
Европейските лидери се страхуват от Тръп, защото той не е човек от досегашната президентска система в САЩ, а това означава нова визия в политиката на Белия дом за Европа, която е неизвестна.
Тръмп окачестви бежанската политика на Ангела Меркел като грешка и това не е далече от истината.
Тръмп приветства Brexit като правилно решение на народа и правителството на Великобритания. По същество този политически акт представлява израз на желанието на британците за прекратяване на свободното движение на граждани на ЕС и на юрисдикцията на Европейския съд над британското законодателство и това е сериозен удар срещу единството на ЕС.
Това е и главният проблем на Brexit-а, заради който известни политици от ЕС сега не могат да спят спокойно..
ЕС не трябва да се разпада, защото разпадането на ЕС е мечтата на Кремъл за възвръщане на руското влияние в страните от Източна Европа, но ЕС не трябва и да се съществува с такъв порядък на действие на централизирана политика.
Трябват промени в ЕС и съм сигурен, че те ще се случат, както се случи и създаването на Вишеградската четворка-опозицията на сегашното ръководство на ЕС.
За Русия бежанскта вълна в Европа  това, което табладжиите наричат "дюшеш", т.е. две шестици.
Мисля, че Тръмп е ненужният дразнител за ръководството на Германия и Франция в най-неподходящия за тях момент, а именно годината на избори. В Германия настроенията "за" и "против" Ангела Меркел са на кантар, а френския президент Франсоа Оланд има 8-10% електорална подкрепа и е стопроцентов политически пътник.
Не е известно кого ще изберат холандците през март и една победа на Герт Вилдерс също ще бъде клин в "ценностите", които изповяда Ангела Меркел, а по-точно: "ценностите на демокрацията, свободата и уважението на закона и достойнството на човека, независимо от произхода, цвета на кожата, религията, пол, сексуална ориентация или политически възгледи ".
Именно тези свои възгледи Меркел поставя като единствено и необходимо условие за съвместна работа с новоизбрания президент на САЩ.
В определена част това са и необходими неща, а в другата част се състои и политическата грешка на Ангела Меркел, за която бе упрекната от Тръмп. т.е. между тях двамата има противоречие на възгледите и възможни последствия в бъдеще.
Външният министър на Германия изрази пълно недоумение от това, че Европа би могла да бъде изоставена от САЩ, което е доказателство за това, че Доналд Тръмп за всички управници е голяма неизвестност.
Предполагам, че Д.Тръмп никога няма да изостави Европа и ЕС и да я остави на произвола на съдбата, но ще затегне разходите от бюджета на САЩ за военни помощи на този и онзи член на НАТО, защото никой бизнесмен не се занимава с подаяния.
А дали Меркел ще остане на власт в Германия, Тръмп не би могъл да се вълнува, защото тя е тази, която напълни с всякакви мангали-ислямисти  най-доброто и цивилизовано място в света.
Китай, стратегическият съюзник на Русия се очертава като бъдещия сериозен противник на Тръмп заради предстоящото увеличаване на търговските мита за китайски стоки.
 Иран също ще бъде разглеждан под лупа, защото ядрената програма на Иран е насочена срещу Израел, а споразумението, което Барак Обама подписа с иран по този въпрос не среща одобрението на Доналд Тръмп.
Тези вероятни санкции срещу Иран не биха могли особено да разтревожат Путин, който неотдавна успя да се договори със страните от ОПЕК да не увеличават производството на петрол и по този начин да си закрепи рублата.
С възможните нови санкции срещу Иран, Тръмп ще си осигури подкрепата на еврейското лоби и вероятен втори мандат. Сегашните взаимоотношения САЩ-Израел са достатъчно обтегнати от администрацията на Барак Обама.
Смятм, че по отношение на Русия, Тръмп има печеливша позиция и ще се пазари с Кремъл за Украйна в качеството на разменна монета за това, на каква цена да им свали санкциите, от свалянето на които Путин се нуждае също както от въздуха.
Идването на Доналд Тръмп на власт в Белия дом представлява създаване на  нов външнополитически курс на САЩ, който засяга  икономическите и политическите интереси на оформилата в САЩ  през последните четири десетилетия прослойка глобалисти, които определят насоките и приоритетите на американската външна политика.

--- Цитат ---
 "It is not the end of the world but the end of a world," Le Pen declared after the Trump victory in November... "

--- Край на цитат ---
http://www.thenational.ae/arts-life/the-review/frances-lurch-to-the-right-can-marine-le-pen-win-the-presidential-election

Срещу Тръмп в САЩ има много сериозна и влиятелна опозиция, включително сред самите републиканци.Възможен е и вариант за организиране на импийчмънт срещу Доналд Тръмп, но това ще покаже времето.
 

Panzerfaust:
Вече встъпи официално на власт.
Първите действия:
Тръмп уволни 80 посланици, назначени от Обама https://vesti.bg/sviat/amerika/trymp-uvolni-80-poslanici-promeni-i-ovalniia-kabinet-6064450
Тръмп подписа указ срещу "Обамакеър" http://www.dnes.bg/usa/2017/01/21/trymp-podpisa-ukaz-sreshtu-obamakeyr.329474

Петкан:
Публикувано във факти.бг:
Новият президент на САЩ Доналд Тръмп изпълни едно от предизборните си обещания, когато в първия си работен ден подписа заповед за оттеглянето на страната от сделката за Транстихоокеанско партньорство за свободна търговия, съобщиха американските медии.

Търговската сделка, която бе един от стълбовете на азиатската политика на неговия предшественик Барак Обама, е подписана от 12 държави, без Китай.

С едно движение на ръката Тръмп зачеркна търговското споразумение с държавите от тихоокеанския район, обявявайки го за "велико постижение за американския работник, което току-що направихме".

Тръмп също така нареди на администрацията си да подготви предоговаряне на друго търговско споразумение НАФТА, което е в сила вече 23 години и урежда търговските сделки между САЩ, Мексико и Канада.

https://fakti.bg/biznes/220790-tramp-naredi-sasht-da-se-ottegli-ot-sdelkata-za-ttp
...
Транстихоокеанското партньорство (ТТП ) за свободна търговия е сделка за свободна търговия между 12 страни, подписано през октомври 2015 г.
Освен САЩ и Канада страни по споразумението са Австралия, Бруней, Виетнам, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония.
ТТП има за цел да намали разходите за търговия между участниците в него.Реалната търговия на стоки по силата на ТРР е около 13% от световната.
Споразумението се занимава и с широк спектър от други закони, които засягат бизнеса, включително установяването на стандарти за трудови и екологични регулации, третиране на интелектуалната собственост и възможността за оспорване на решенията на националните правителства от чужди компании.

Panzerfaust:
САЩ спират приемане на бежанци и блокират влизането на граждани на 7 държави
Президентът на САЩ ще подпише в сряда няколко заповеди, с които се въвежда временна забрана за приемане на повечето бежанци и се замразява издаването на визи за гражданите на Сирия и още 6 държави от Близкия изток и Африка, съобщи "Ройтерс".

Агенцията се позовава на източници от американския Конгрес и имиграционните власти, които са били информирани предварително. Американските медии също разпространяват тази информация.

Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър": "Голям ден е планиран утре за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. Освен всичко останало ще построим и стената!" Думите му се възприемат като сигнал да започне изграждане на солидна преграда по границата с Мексико. Очаква се и обявяването на други мерки за намаляване на нелегалните имигранти в САЩ.

Очакванията са новата администрация да забрани за няколко месеца влизането в страната на бежанци с изключение на тези от преследвани религиозни малцинства. Забраната ще отпадне, след като се подготви и въведе нова система за по-внимателна проверка кого точно приютяват и допускат в страната си американците.

С друго решение ще бъде блокирано издаването на визи за когото и да било от Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен, посочва "Ройтерс".

Агенцията уточнява, че днес ще бъдат подписани част от нарежданията за тези мерки, а за бежанците е възможно да има президентски заповеди по-късно през седмицата.

Президентът на САЩ има такова право - да ограничава приемането на бежанци и издаването на визи за определени държави, когато прецени, че това отговаря на обществения интерес. От политическа гледна точка обаче посланието е спорно в момент, когато в света има множество хуманитарни кризи и десетки милиони хора са прогонени от войни и конфликти.

Предложеният за министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс е казвал, че администрацията няма да спира гражданите на цели райони, а ще се фокусира върху конкретни държави, от които може да идва заплаха.
Освен че на Държавния департамент ще бъде наредено да не издава визи за споменатите 7 държави, служителите на граничния контрол и митниците може да бъдат инструктирани да не допускат преминаването на хора, които вече разполагат с американски визи.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/25/2906102_sasht_spirat_priemane_na_bejanci_i_blokirat_vlizaneto/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия