Българска култура и духовност > Наука и образование

Трябва ли наистина да се стремим да образоваме циганите?

(1/14) > >>

друг самотен войн:
Издават учебник по цигански езикПрaктичeски курс пo цигaнски eзик
Стeфкa Пoпoвa

Издателство: Българска Мултимедийна Компания
Корица   : Мека
Страници: 160
Размери: 14.70 / 20.30 / 0.80 cm
Тегло: 0.182 kg
ISВN: 9549875016

Описание:
   Учeбникът по цигaнcки eзик e пъpвият в бългapcкaтa лингводидaктичecкa литepaтуpa опит зa cъcтaвянeто нa оcновeн пpaктичecки куpc по цигaнcки eзик. Съдъpжa 30 уpокa, вceки от които ce cъcтои от кpaткa обяcнитeлнa чacт и лeкcико-гpaмaтичecки упpaжнeния. Тeзи упpaжнeния включвaт cъотвeтния лeкcикaлeн и гpaмaтичeн мaтepиaл кaто отдeлнa уpочнa eдиницa и цeлят cъздaвaнeто нa пpодуктивно-aктивни говоpни умeния и нaвици.

Поpaди пpaктичecкитe цeли нa обучeниeто учeбнитe тeкcтовe cъдъpжaт пpeдимно битово-paзговоpнa лeкcикa, кaто новитe нeпознaти думи и изpaзи ce обоcобявaт в pубpикaтa “Maлък peчник”, a в някои от cлучaитe e поcочeнa и peгионaлнaтa им употpeбa. B кpaя нa учeбникa, в чacттa “Пpиложeния”, ca помecтeни допълнитeлни тeкcтовe, някои от които ca cпeциaлно пpeвeдeни. Пpиложeни ca cъщо и подpобни гpaмaтични тaблици, които ca изключитeлно полeзни в пpоцeca нa обучeниeто. Издaниeто включвa и кpaтък бългapо-цигaнcки peчник.

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-958/id-29762/prakticheski-kurs-po-ciganski-ezik-stefka-popova.html

Nordwave:
Цигански музей, който е единствен по рода си, ще бъде отворен в Белград. Тази новина днес обиколи част от българските информационни медии. Тя е колкото забавна, толкова и дразнеща. Явно циганските покровители  отново се опитват да ни пробутват измислени “факти” и артефакти. В информацията се твърди, че на тази експозиция ще бъде показан текст написан на “ромски” език(?!) от 1543 г и някаква книга за циганите уж написана през 1803. Странно е как така съществува циганска писменост, след като такава не съществуваше доскоро, а българският и вариант (на кирилица) е измислен от Любомир Сердев, който е известен с твърденията си, че разбира езика на животните. Той пък я е създал едва след като се запознал с “фундаменталния” труд на доц. Христо Кючуков, който пък е известен само със скандали. Само ще споменем, че въпросният доцент е работил две години във фондация “Отворено Общество” – Будапеща. Интересно е да се отбележи, че учебникът на Кючуков (учебно помагало по цигански език) представя циганска писменост, която използва латински букви. И тук изниква логичния въпрос, каква писменост е използвал манго от средните векове, който е написал този текст – кирилица, латиница, йероглифна, руническа или някаква непозната нам писменост?

Ето какво успяхме да открием след дълго лутане из дебрите на гугъл. Пасажът е от страницата на гр. Видин:

    ЦИГАНСКАТА АЗБУКА
    Някога ромите имали азбука, но лоши хора я скрили от тях, тъй като много се страхували, че ромите, имайки свое четмо и писмо, както са многобройни, непокоряващи се на други народи, ще се обединят и ще си създадат много силна държава. Затова злосторниците лишили ромите от най-важното нещо – азбуката, писмеността, културата, и ги разпръснали по целия свят.

Явно тъмните и зли сили са виновни за това, че циганите доскоро нямаха писменост и култура! Същите тези тъмни сили обаче се смилиха над бедните цигански души и им създадоха такива преди около 20-тина години. Въпросът е, как след като са нямали азбука, която някой е скрил от тях, някой ренесансов джипси е написал този текст през 16 в.?

За финал ще отблежим, че съществуването на циганска култура е спорно, да не говорим за циганска писменост от 16 век. Нещо повече, циганските диалекти до такава степен се различават, че е невъзможно да се говори за единен цигански език. Всичко останало е долни лъжи и манипулации.

Altermedia България http://bg.altermedia.info

Мамарчев:
пълни глупости. Имахме един такъв "учен", който обикаляше университети и институции, че и книги по въпроса издаваше -  доц. Кючуков, но вече никой не го взема насериозно.

samvoin:
Какво трябва да ни касае нас това дали има или не и от кога такава писменост, когато в България си има Конституция, която ясно казва кой език е официалния и коя писменост? Както и че България е еднонационална и монолитна държава, което предполага че създаването на национални малцинства е изкуствено и респективно антиконституционно, не почиващо на никакви исторически основания. Само че кой ти "бръсне" тия членове от Конституцията, както и законите на страната когато не циганския, а турския, английския и редица западни езици още нарушават грубо конституционните постановки от десетилетия и държавата плаща в училищата изучаване на английски, испански, данъкоплатците, българските данъкоплатци плащат по националната телевизия да течат новини на турски, а сред циганите, както и сред българите - мюсюлмани тече един доста по-страшен процес от евентуално изучаване на цигански или поддържане на циганското самосъзнание на първите и това е процеса на турцизацията, вменяването на турско етносамосъзнание, говорене на турски и респективно формиране на чуждо национално самосъзнание в услуга на чужд етносапаратизъм, шовинизъм и агентура в съседство от нас! Това е по-голямата заплаха отколкото че циганите си търсили някаква писменост и така нататък, дали съществуваща или не, пък и доколко я търсят то е ясно дали повечето въобще владеят някаква писменост.
Не съм против принципно арменци, цигани и така нататък да си изучават езика, да си знаят писменоста, да търсят произхода и племенните си корени, всеки народ има право да го прави това, но със свои сили, без да краде и фалшифицира чужда история и да си я присвоява като съседните нам шовинисти, евреите и македонистите, или да фалшифицира историята с цел претенции към чужди природни блага и територии, както и да иска привилегии в страна - приемник, каквато е България за циганите и арменците, или в страна в която са нахлули като грабители и нашественици, каквато е България спрямо турците или спрямо така наречените власи /доколкото са повечето истински власи или турци/.
Нека арменците и циганите имат свои училища /ако живеят нормално тук без да подриват страната/, но в никакъв случай не на държавна издръжка, тъй като признатите български национални малцинства строят училища, но не и на държавна издръжка и субсидия или учат езика си. Нека всеки учи езика си извънкласно и в определени курсове, школи и пр. които обаче да са под строг контрол на службите при нещо съмнително там и пак да има определени правила и условия за съществуването им, но това да важи за всички чужди езици у нас, в това число и за западните които да се изхвърлят в синхрон с Конституцията ни от учебната програма или поне от задължителната и от училищата! Всеки учащ се на държавна издръжка в българско училище и отговарящ на критериите на поведение и възможности за да е в него обаче, да е задължен да владее писмено и говоримо български, както и за да се ползва от социални придобивки на наша територия или да работи на нормална работа, но и да не забравяме че пак според Конституцията, образованието, в това число и учебниците и помагалата в държавните училища трябваше да са абсолютно безплатни!Тогава в държавните учреждения трябва да има изпит включително за чистачите при вземане на работа - писмен и говорим по-български, а частника също да може да те върне и да има подобни изисквания.
Извинявайте но ако сме обективни, трябва да кажем че у нас има арменски училища издържани от държавата, което също не е редно, както признавам че не е редно да има и български такива в Унгария или Хърватска да речем, защото те дават повод и на турците или турчеещите се да се позоват на това и да поискат същото, както и циганите, като новините на турски пък дават повод на останалите да искат същото, които новини са си просто една спусната от вън историческа гавра и провокация, въведена според Рамковата Конвенция за "националните малцинства" която както и тези новини бяха въведени именно от Иван Костов, който господин Мамарчев беше подкрепен именно от вашата партия ако си спомним и беше и с техен мандат, като тя беше маса години част от коалиция ОДС и като видя че "кораба потъва по-разписание" на господарите от вън, го напусна тоя "кораб" и "яхна" друг...Защ не се провери как гласуваха депутати от партия така нареченото ВМРО-БНД относно ратификацията на тази Рамкова Конвенция като се запознаете с нея и разберете какво значи тя за България, на кратко че я губим практически като България /пък говорят за връщане чак на територии от Сърбия същевременно/? Както и апелирам да се види как "Атака" гласува относно закона за отмяната на българския език в миналия парламент и относно закони на Емел Етем и изборното законодателство и дали ВМРО /на Каракачана!/ и "Атака" не са в коалиция с ДПС във Велинград още и дали "Атака" сега, а ВМРО така нареченото преди, не правят метани на националните предатели и глобалисти от ГЕРБ и на Бойко Борисов който никога няма да посегне на тая Конвенция от която идват всички беди свързани с турцизирането и анклавирането на България, защото е спусната от уникум сакралния направо колкото Мека за мюсюлманите, за неговата политика и програма Брюксел?!
Ето тези неща са по-важните да ги обсъдим и разсъдим, както и от къде и кого е дошла опасноста от подобни тенденции.
А това че циганите го правят това в Белград, ами какво друго да кажа освен "Честито!" на брачата сърби, както и ако се заформи циганска нация на техна територия да им я честитим и насърчим, само дано не е американски анклав - на бившите им господари като Косово. То и без това толкова цигани е асимилирал както и албанци тоя Александър Караджорджевич, както и преселени с османските орди турци, че тия "сърби" дето не са генетични наследници на българите или унгарците и предците им преди две - три поколения - българи и унгарци, са албански /шиптърски/, турски или цигански такива, тъй като знаем колко малък е бил приръста на сръбското население и че тая територия дето са я завзели е територия я с чуждо коренно население, я с изкуственосъздавани от Османската империя анклави с инородно население от Азия или от съседство, да не гомворим пък шумадийското население, за чиито наследници се считат сърбите колко е било и колко е била изконната му територия, както и динарското такова, за което също има твърдения че били предците им, а респективно хърватите - сърби /върху което спора е дълъг/, така че нека сега малко пък циганите "пооблагородят расата" и поасимилират пък те малко сърбите, в останалата им - небългарска по-произход час и на запад и нека пък и те си имат държава на територията на Сърбия, нали са хора все пак? :-D Идеята е разумна, тъкмо нашенските цигани ако им е лоша България и българите продължат да са лоши за тях, ще се отправят там и ще им е близичко, както на турците - Турция им е близичко и така и тези които не искат да са част от българската нация а от своя си и нека си поживеят малко и те дружно, дори трябва да стимулираме подобен процес според мен. Нека си припомним кампанията на СФРЮ по-телевизиите и от 1989-а когато потоци от турци напускаха доброволно България, какво се е давало и говорило по-медиите в Югославия и каква помия се е изливала срещу българите за "етнически чистки", "геноцид", "великобугарски шовинизъм и национализъм" и пр...Сега ние да честитим пък "ромския институт", който е песен за тях просто в Белград и то брадски и чистосърдечно каквито сме били винаги към сърбите, за разлика от тях към нас... ;-)
А и нека си спомнят как им се върна 1999, десет години не случайно по-късно от 1989-а и как ги обвиняваха докато тълпи от албанци - пришълци напускаха доброволно Косово във всички земни и неземни грехове /каквито разбира се имат, но не толкова спрямо преселниците - шиптъри, колкото спрямо други народи!/, докато шиптърите ги убиваха, изнасилваха, крадяха, палеха селата им, църкви /строени от българи/ и пр., само дето за съжаление 3/4 от така наречените косовски сърби са доказани сърбизирани българи, тъй като там както и в Македония, сръбска практическа колонизация чрез преселение няма защото няма това население да се извърши, освен горанското отявлено българско население /макар да има сили които ги отклоняват от това и им внушават включително че са босненци но не и българи/, което също за жалост беше подложено на американо - турко - шиптърски терор след 1999-а, но и на сръбски онази част от него намерило "спасение" в Сърбия след обявяването на "независимо" Косово...

Младиястарец:
Да, вероятно част от тях ще започнат да работят, НО това ще ги направи по-хора, подозирам, че в един момент ще се стигне до българо-цигански етнос, естествено те ще ни погълбнат, защото ще са повече. Така става в САЩ, смесени расови бракове и мелезирани дечица, няма ли културизирането на мангалите тук да доведе до същото.

Кактово и да казвате, ценностите които ни налагат от Запад ще работят в тази посока. И малкото останали българи след 20-30 години ще имат циганчета за деца. Не че такива бракове вече не съществуват, но са все още по-скоро изключения, а не масови.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version