Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Празници на изкуствата Аполония

(1/2) > >>

Петкан:
Празници на изкуствата Аполония 2010
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=579690

С музикална премиера се откриват Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. В концерта Precious moments ще участват живеещият в САЩ пианист и композитор на филмова музика Марио Григоров, нашумял с филма "Прешъс", Елица, Стунджи и Веселин Веселинов - Еко.

На откриването организаторите от фондация "Аполония" ще връчат наградата "Аполон Токсофорос" - за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Всички концерти в джаз клуба на "Аполония" са посветени на известния пианист и композитор Румен Тосков - Рупето, който почина неотдавна от тежко заболяване. Рупето трябваше да участва в два концерта в Клуб ОББ. Съвсем младият Милен Кукошаров ще го замести в концерта с Христо Йоцов и Стоян Янкулов, а Живко Петров - във вечерта, посветена на музиката на Пиацола. В премиерата на музикалната програма Astor for four участват още Еко, Венцислав Благоев и Христо Йоцов.

Между музикалните премиери на фестивала е и концертът на Милчо Левиев One jazz Man.

Концерт майсторът на Виенската филхармония - цигуларката Албена Данаилова, ще свири с майка си - пианистката Виолета Попова. "Семеен" концерт ще изнесе и виолончелистът Александър Сомов, който от години работи в Лондон - с майка си Богдана Попова - пиано, и съпругата си Люси Джийл - цигулка.

Майсторски клас по пиано ще води Людмил Ангелов, а по камерна музика - проф. Димо Димов, председател на фондация "Аполония". По традиция фестивалът ще завърши с концерт на участниците в майсторския клас на цигуларя Минчо Минчев - на 5 септември.

Театралните премиери са две четения на маса - "Малага" от Лукас Берфус /"Сексуалните неврози на нашите родители"/ под режисурата на Десислава Шпатова, и първата пиеса на Алек Попов "Ковачи" с режисьор Деляна Манева и актьорите Мария Каварджикова, Христо Мутафчиев, Владимир Пенев, Стоян Алексиев, Валентин Ганев, Цветан Алексиев.

Съвсем нови са и повечето филмови заглавия в програмата - "осем вечери - девет филма" - четири игрални и пет документални. Премиера ще има "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов, допълва БТА. "Мисия Лондон" на Димитър Митовски по романа на Алек Попов е поканен заради големия зрителски успех. Новост е международната среща "Филм и психоанализа" с участието на кинематографисти и психолози от България, Великобритания и Германия.

Между многобройните премиери на книги е представянето на "Зелено и златно" от Силвия Чолева.

Изложби ще има на Дечко Узунов, Георги Бояджиев, Славка Денева, Ясен Гюзелев, Александър Вълчев, Светлин Балездров.


Очаква се данъчни служители да правят масови проверки в заведенията в Созопол по време на фестивалните дни. Пред Дарик от Националната агенция за приходите съобщиха, че проверките ще бъдат част от масираната акция на данъчните по Черноморието. Освен тях от агенцията за приходите следят и всички по-големи културни събития и концерти. Фестивалът Spirit of Burgas премина под засиленото присъствие на данъчни инспектори и при него не бяха установени нарушения.*Wandering Shadows* Percussion Impact: Hristo Yotsov / Stoyan Yankoulov / Rumen Toskov

Поклон пред паметта на Румен Тосков!

Hatshepsut:
Празници на изкуствата Аполония 2011
Празниците на изкуствата Аполония 2011 ще се проведат в Созопол от 27 август до 5 септември.

Както винаги досега, фестивалът ще представи постиженията на българските творци през последния културен сезон, новите тенденции,  интересни виждания и съвременни интерпретации в различните видове изкуства. Ще пристигнат и  известни чуждестранни артисти и музиканти.

Ще има над 30 концерта на солисти и състави, между които Камерен ансамбъл Софийски солисти и Теодосий Спасов,  световно известния саксофонист Чико Фрийман и Триото на Фриц Пауер, Духовия квинтет на Българското национално радио, младата перкусионистка Виви Василева, Камелия Тодорова и J.P.3, култовите български групи Зона Ц и Акустична версия, Милчо Левиев и китариста Душан Богданович, Иво Папазов и оркестър Тракия и много други.

В Художествената галерия в Стария град ще има интересни изложби и литературни вечери, на които ще бъдат представени премиери на книги. Многобройните любители на българското кино ще могат да видят някои от най-новите игрални и документални филми. Ще има разнообразна и интересна детска програма.

Очакваме ви в Созопол!

http://www.apollonia.bg/

Hatshepsut:
Празници на изкуствата Аполония 2012
Празниците на изкуствата Аполония 2012 ще се проведат в Созопол от 30 август до 8 септември.

Със средствата на елементарната аритиметика тазгодишните празници на изкуствата "Аполония" изглеждат така: 9 филмови прожекции, 11 театрални представления, 6 изложби, 16 премиери на книги и литературни четения и цели 26 концерта. Хм, не е зле да имаш избор от общо 62 арт събития за 10 дни. Затова ако от 30 август до 8 септември изберете Созопол за част от лятната ви почивка, непременно ще можете да "глътнете" и малко култура.

Тон на 28-ия фестивал на изкуствата ще даде една истинска прима. Аплодираното по цял свят българско сопрано Александрина Пендачанска ще открие официално програмата на тазгодишната "Аполония" със съвместен концерт с пианиста Людмил Ангелов на 31 август в Амфитеатъра на Созопол. Другата ни голяма оперна прима - Цветана Бандаловска, и пианистът Веско Стамболов пък канят меломаните на 3 септември в залата на Археологическия музей.

И още класическа музика - ще я откриете в рециталите на пианистите Мартин Иванов и Иван Дончев, в концертите на Александър Сомов (чело) и Богдана Попова (пиано), на Ян Маскин от САЩ (чело) и Ани Гогова (пиано), на струнния квартет "Фрош" и на цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев. Истинска изненада са подготвили Цветан Недялков и Веселин Койчев, които обещават да свирят класически произведения с акустични китари. А италианката Мария-Елена Инфантино е решила да срещне българската публика с песните на Едит Пиаф под акомпанимента на пианиста Георги Славчев.

Белослава ще е героят в програмата, защото основният спонсор на празниците на изкуствата - ОББ, ще връчи тазгодишната си специална награда. Певицата събира феновете си и на концерт на 7 септември в Амфитеатъра.

"Бийтълс" завинаги, е мотото, което навярно вдъхновява музикантите Дони, Коцето-Калки, Кирил Маричков, Славчо Николов и Венко Торомански. Как и защо не увяхват песните на знаменитата група от Ливърпул ще разберете на концерта навръх празника на Съединението 6 септември.

Същия ден други четирима музиканти от интернационалния "Петър Славов квартет" ще демонстрират виртуозност в своите джаз изпълнения. Не пропускайте нито концертите "На 7 крачки от мистерията" на квартет "Ева" и "It's a Dream" на J.P.3, нито артизявите на Хилда Казасян, Милица Гладнишка, Камелия Воче или "TRI O FIVE". Голямата изненада и сбъдната мечта на организаторите от фондация "Аполония" обаче се нарича "Dublin Gospel Choir". Ирландските певци ще пеят госпъл на закриването на празниците на 8 септември.

И седмото изкуство предлага изкушения на тазгодишната "Аполония". Най-изненадващото от тях е тихомълком забраненият и смятан за изгубен документален филм на Петър Попзлатев "Коми, хората". Той е заснет през 1985 г. в някогашната съветска република Коми и разказва за съдбите на неколцина български строители, отишли на гурбет там. Гледан от шепа хора от гилдията, той е "прибран" и режисьорът доскоро е убеден, че е творбата му е била унищожена. Едва наскоро колежката му Малина Петрова му съобщава, че "Коми, хората" е запазен в архива на филмотеката. При това звучи повече от актуално на фона на съвременното българско гурбетчийство из Испания, Гърция, Англия и т. н. Ще го видим в деня преди откриването на празниците. Петър Позлатев ще има и единствената игрална кинопремиера - "Аз съм ти" с Жанет Спасова в главната роля. В програмата са и прожекции на документални ленти като "Момчето, което беше цар", "Човека и Народа", "Последната линейка на София" и др.

Първото театрално представление - "Вражалец", реж. Пейо Пантелеев, ще бъде още на 30 август. За театроманите са и спектаклите "Куклен дом" на Крис Шарков, "Пухения" на Явор Гърдев, "Златни мостове и Секвоя" на Бина Харалампиева, "Недоразбраната цивилизация" на Теди Москов и др.

Алек Попов, Милен Русков, Мирела Иванова и още изкушени от перото ще ви прочетат откъси от новите си книги. А ако искате да са насладите на "безмълвно изкуство", доверете се на художниците Андрей Даниел, Кольо Карамфилов, Цветана Казанджиев, Стефан Божков и др. Техните творби, разбира се, са в художествената галерия на Созопол.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1489783

Hatshepsut:
Празници на изкуствата Аполония 2013

Традиционният фестивал в Созопол събира творци и ценители на културата от 29 август до 7 септември


11 театрални постановки, по един балетен и фолклорен спектакъл, повече от 20 концерта, 15 литературни премиери и няколко изложби - с това е пълен рогът на изобилието, който ще се изсипе в програмата на тазгодишните Празници на изкуствата "Аполония". Традиционният фестивал в Созопол събира творци и ценители на културата до 7 септември тази година, пише в. "Труд".

Още през първия ден ще бъдат отворени вратите на художествената галерия, където частен колекционер на Светлин Русев ще подреди негови ранни творби, свързани със Созопол. Николай Панайотов пък показва работата си като сценограф на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Софийската опера. Ще видим и творби на Жул Паскин, Чавдар Гюзелев, Виктор Паунов и Кирил Якимов.

Прочутото сопрано Красимира Стоянова

която от години живее във Виена и пее по най-големите световни сцени, ще пристигне за официалното откриване на фестивала в 20,30 часа на 30 август. Оперната прима и колегите й Елена Чавдарова, Милен Божков и Крум Гълъбов са солистите на концерта "Вечната музика на Верди", посветен на 200-годишнината от рождението на композитора. На сцената ще бъдат хорът и оркестърът на Бургаската опера под диригентството на Григор Паликаров.

Много театър се очаква на "Аполония 2013".

Няма премиерни спектакли, но подбраните заглавия са сред най-доброто, създадено през изминалия творчески сезон. Театър 199 ще покаже "Гарванът" на Бина Харалампиева (с Теодора Духовникова и Калин Врачански) и "Хората от Оз", постановка на Галин Стоев с участието на Цветана Манева, Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев и др.

Три заглавия предлага НТ "Иван Вазов" - "Царството земно" на Елена Панайотова, "Любов по италиански" на Снежина Танковска и "Духът на поета" на Маргарита Младенова. Очакват ви актьорите Нона Йотова и Иван Юруков, Емануела Шкодрева и Калин Сърменов, Христо Мутафчиев и Валентин Танев.

Стоянка Мутафова, разбира се, е царицата на вечерта в "Столетие мое", режисьор Владимир Петков (Сатиричен театър), а Анета Сотирова - в "Посещението на старата дама" на Бина Харалампиева (МГТ "Зад канала"). Симпатичен актьорско-музикантски тандем са Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ в спектакъла "Ла" на Пловдивския театър. Много се старае и трупата към созополското читалище, която представя "Свекърва", постановка на Пейо Пантелеев. Любов и музика се сблъскват в "Последната тайна на Фреди Меркюри", режисьор Съни Сънински (театър "Възраждане"). А Камен Донев отново ще препълни градския амфитеатър с новия си моноспектакъл "Лекция №2 за всеобщата просвета".

"Carmen collection" на балет "Арабеск" ще вдигне на крака ценителите на танца. Музиката е на Петър Дундаков, хореографията - на Боряна Сечанова, на сцената са близо 20 балетисти, а само за една от роклите на главната героиня са отишли 138 м огненочервена коприна. Сцената ще разтърсят и танцьорите от ансамбъл "Филип Кутев" - те ще представят спектакъла "Слънце се слега да зайде".

"Радой - смутителят на реда и тоягата на властта"

се нарича книгата на Таня Стоянова и Стефан Стоянов, която ще бъде представена на тазгодишната Аполония. Посветена е, разбира се, на Радой Ралин. В програмата на фестивала са и премиерите на книгите "Недалеч и неотдавна" на Иван Гарелов, "София (сънища и спомени)" на Владимир Левчев, "Любов и литература" на Михаил Неделчев, "Румботаврус" на Румен Леонидов, "Изгубени в мола" от Чавдар Шинов, "И всичко стана луна" на Георги Господинов, "Предизвикани записки" от Иван Теофилов, както и на романа "Сестрата на Зигмунд Фройд" от Гоце Смилевски, удостоен с наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г.

Щурмът на младите в джаза

е мотото на поредица концерти, което веднага подсказва какво да очакват меломаните. В няколко вечери от 23 часа в клуба на ОББ ще свирят Free Style и SouthWick, Маги Алексиева Mey, групите "Метаформоза", Da New Generation, THE BULCHEMISTS и др. Орлин Горанов се събира на една сцена с младоците от JP3, а “Сигнал” ще отпразнува своята 35-годишна история на сцената.

Михаил Белчев ще е със съпругата си Кристина и сина им Константин, когато пее "Не остарявай, любов". А Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански обещават гръмко да обявят що е то “Фондацията”. Специален интерес има и към концертите на китариста Педро Наваро, пианиста Асен Танчев, цигуларите от майсторския клас на проф. Минчо Минчев, на филхармонистите Йосиф Радионов, Стефан Киров, Владислав Андонов, Иван Лалев, Иван Иванов и Зорница Радионова, пианистката Емили Бругаля и, разбира се, на струнния квартет "Димов". 

Не пропускайте кинопремиерите на игралния филм "Отчуждение" на Милко Лазаров и на документалния "В търсене на Списаревски" на Адела Пеева. И още нещо задължително - фотоизложбата "Посланици на Canon", която вече е открита на площада в Стария град в Созопол. Това е проект на Canon Europe, в който участват 12 от най-известните фотографи в света.

https://www.burgasutre.bg/2013/08/31/183754-blizo_70_art_syurpriza_na_apolonia_2013

Hatshepsut:
Букет от ярки артсъбития и на юбилейната Аполония 2014

28 август - 6 септември, Созопол


Богата програма от ярки културни прояви ще съпътства тазгодишните традиционни празници на изкуствата Аполония 2014. Празниците се откриват в Созопол на 28 август и ще продължат до 6 септември, като част от тях "подгряващо" започнаха още през юли и продължиха целия август, като няма да свършат и с официалното закриване на фестивала.
 
Първите созополски празници започнаха преди тридесет години. Хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти и архитекти, се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера и поставят началото на фестивала.
 
А през 1991 г. е създадена и фондацията за изкуство "Аполония" като продължител на идеите на Академията за изкуство със същото име.
 
За десет дни на петте фестивални сцени в красивия морски град могат да бъдат видени над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.
 
Театрални събития
 
Премиера на "Антигона" ще открие театралната Аполония 2014. Фондация "Аполония" ще бъде продуцент на спектакъла "Антигона" от френския драматург Жан Ануи, чиято премиера ще бъде на 29 и 30 август 2014 в Созопол.
 
Партньор на Аполония в осъществяването на постановката е театър "София". Тя е на режисьора с дръзко и нестандартно мислене Иван Добчев. На 10 и 11 март в театъра бе проведен кастинг с нелеката задача да бъде избрана изпълнителка на главната роля. Шестдесет талантливи актриси се състезаваха, за да станат новата Антигона на българска сцена. Спечели младата Каталин Старейшинска.
 
Аполония не за пръв път стои зад създаването на театрален спектакъл. През 1988 г. фондацията е продуцент на забележителната постановка на Леон Даниел "В очакване на Годо", чиято премиера е в Созопол на 1 септември. Пиесата се играе повече от 10 години. През 1989 г. Аполония съвместно със Смолянския драматичен театър поставя "Театрален дует", спектакъл на Юлия Огнянова по текстове на Николай Ердман и Владимир Маяковски.
 
Този спектакъл е по своему съвременен, по някакъв начин провокира мисленето, дразни сетивата, звучи дори скандално, провокативно, но е всичко друго, но не и конформизъм на сцената.
 
Кинопремиерите
 
Силна документална програма предлага юбилейното издание на "Аполония". Премиери на фестивала ще имат документалният филм на Найо Тицин и Горан Благоев "Златното сърце на София" - за храм-паметника "Св. Александър Невски", както и игралният филм "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев.
 
Кино програмата на "Аполония" 2014 се открива на 29 август с филма "Потъването на Созопол" по едноименния роман на Ина Вълчанова, с участието на Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Джийсън Брад Люис, Леонид Йовчев, Петя Силянова, Жорета Николова и други.
 
Историята върви по стъпките на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който заминава за Созопол с 10 бутилки водка. Режисьорът Костадин Бонев присъства и в документалната програма с филма "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" (31 август), отличен със "Златен ритон" 2013 за най-добър филм.
 
На "Аполония" 2014 ще се отбележи 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов с прожекция на 4 септември на "Гласът, който моли Бога за България" на Росен Елезов. Във филма са включени архивни и дори непоказвани досега кадри на БНТ. Лентата ще бъде представена наред с юбилеен концерт "100 години Борис Христов" и премиера на биографичния роман "Тримата велики баси" на Александър Абаджиев.
 
Публиката на "Аполония" ще види още документалните филми "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов (6 септември), отличен с наградата на публиката на София Филм Фест, "Лорд Бънди от София" (30 август) на режисьора Иван Трайков - историята на Бъндараците, "Дъждовен ден" на Андрей Чертов (5 септември) - за музиканта Огнян Видев, "Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов (1 септември), "И България е една голяма грешка" на Стоян Радев (1 септември).
 
Класика, джаз, поп, рок, фолк - качествена музика в изобилие
 
Музиката заема специално място в юбилейната Аполония.
 
Още на 28 август ще се състои голям концерт, който ще събере наслова "Българската душа в музиката“ големите музиканти Минчо Минчев, Теодосий Спасов, Ирена Петкова, Николай Минчев, "Софийски солисти“ и "Космически гласове“.
 
Почитателите на Минчо Минчев ще могат да го чуят и на камерен концерт на 31 август заедно с пианиста Евгени Божанов.
 
Първи септември е резервиран за Теодосий Спасов, който ще представи последния си проект, събиращ млади музиканти.
 
На сцената на "Клуб Аполония“ класическа музика ще звучи в още две вечери - на 2 септември Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ще изпълнят сонати от Бетовен, Дебюси и Франк, а на 5-и Ангелов ще изнесе самостоятелен рецитал.
 
Най-добрите възпитаници от майсторския клас на проф. Минчев ще свирят в Археологическия музей в Созопол на 6 септември. В концертния афиш там са още Виктор Чучков, Стефан Хаджиев (пиано), концертното дуо от Македония Страшо Темков (флейта) и Мария Вршко­ва (пиано).
 
Тазгодишният победител в конкурса "Борис Христов“ Кирил Манолов ще пее в чест на 100-годишнината от рождението на именития бас.
 
В памет на друга оперна легенда - Никола Гюзелев, който ни напусна през май, ще бъде концертът в Амфитеатъра на 30 август с участието на Николай Кърнолски, Юлиян Константинов и Мариан Йованоски от Македония.
 
Васил Петров (с Биг бенда на БНР) и Камелия Тодорова са акценти в джаз програмата на феста.
 
Очаква се в Созопол да пее и примата на българската естрада вечната Лили Иванова.
 
Някои от най-големите хитове на БГ-рока от 60-те до днес ще звучат на 6-и на сцената в Амфитеатъра в изпълнение на супергрупата "Фондацията“.
 
Заедно с Аполония юбилеи ще отпразнуват три формации: Б.Т.Р., които навършват 20 години, "Акустична версия“ - връстници на празниците в Созопол, и ансамбъл "Пирин“, който става на 60 години.
 
За почитателите на попа са предвидени още Графа и Михаела Филева, а мост между музика и театър хвърля Камен Донев с концертния си спектакъл "Оркестърчи“ на 31 август.

https://www.mediapool.bg/buket-ot-yarki-artsabitiya-i-na-yubileinata-apoloniya-2014-news224028.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version