Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Празници на изкуствата Аполония

<< < (2/2)

omerzen:
Надявам се че тази публикация не е антибългарска

Hatshepsut:
Празници на изкуствата Аполония 28 август - 5 септември 2015
Програма на фестивала: http://www.apollonia.bg/#!-/c1o02

Със специална филмова вечер, посветена на 100-годишнината на българското кино, ще бъде открито тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол на 28 август.
Както винаги, в театралния афиш присъстват едни от най-новите и награждавани постановки по софийските сцени. Те се играят в големия салон на НЧ "Отец Паисий-1896" от 18.30 ч.
С премиерата на "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на МГТ "Зад канала" и фондация "Аполония" на 29 август започва театралната програма на фестивала. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Столичната програма "Култура" и Гьоте-институт България. Режисьор е Крис Шарков, сценография Чавдар Гюзелев, костюми Илияна Кънчева, музикално оформление Асен Аврамов. Участват Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Пенко Господинов, Василена Атанасова, Луиза Григорова.
Лив Щайн е известна пианистка, съзнателно скъсала връзките си със света след смъртта на единствения си син. Един ден на прага на самотницата застава младо момиче, което твърди, че добре познава мъртвия. Двете сключват сделка - момичето ще получава уроци по пиано срещу разказите си за сина на Лив. Това странно споразумение малко или повече въвлича всички действащи лица. Отношенията между героите стават катализатор на разрушителни процеси, събуждат неподозирани желания.
Темата за връзката между личния и професионалния живот на артиста носи голям творчески и емоционален заряд - в представите на хората човекът на изкуството е белязан да бъде различен, отбелязват от МГТ. Пиесата на Харатишвили звучи по бергмановски интимно и лично, този вид драма е пространство, в което младата авторка се чувства естествено и сигурно.
Камерен театър "Възраждане" ще присъства на "Аполония" с новата си продукция "Къщата на гнева" по "Домът на Бернарда Алба" и други произведения на Ф. Г. Лорка. Режисьорка и сценографка е Диана Добрева, композиторка Петя Диманова. Участват Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Филипа Балдева, Донка Аврамова-Бочева, Яна Кузова, Николина Янчева, Лиляна Шомова, Алесия Йосифова. Пиесата ще се играе на 30 август.
Осем жени, затворени в една къща и принудени да живеят в траур, загърбвайки всяка частица удоволствие и радост от живота, вехнат, раздирани от бурите, които техните емоции предизвикват. Къщата на гнева сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които само човек може да създаде. Любовта като копнеж присъства в цялото представление и в същото време е забраненият плод, заради който се жертва човешки живот.
Със "Семеен албум" от Малин Кръстев се представя в Созопол на 31 август Младежкият тeатър "Николай Бинев". Малин Кръстев е и режисьор на спектакъла. Сценография и костюми Кирил Наумов. Участват Владимир Пенев, Герасим Георгиев-Геро и Искра Донова.
Ако някоя сутрин се събудиш и кафето е свършило, а навън се извива буря... не оставяй вратата отворена, защото през нея могат да влязат повече тайни, отколкото можеш да запазиш! Това е една семейна история. В дома на двама братя, ексцентрици и самотници, по време на буря влиза красива жена. Тя е първото живо същество, влязло в дома им от много време, и това очаквано води до бурни емоции и нелепи ситуации. Самата гостенка също не е дошла случайно. Трима души, уплашени, странни и свързани от съдбата, се изправят пред страховете си и пред доброто в себе си. Докато се разделят отново.
Пиесата на Яна Борисова "За теб" е заглавието, с което в програмата участва театър "Сълза и смях" на 1 септември. Режисьор е Петър Кауков, сценография Никола Тороманов. Участват Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов.
"За теб" е пиеса за любовта, страховете, мечтите, живеенето и летенето, за силата на думите, за смисъла да се споделя и как неизреченото понякога е много по-страшно от изреченото. За това как съдбата и всичко, което не зависи от нас, ни пренарежда в нови и нови конфигурации, откривайки как да преминем през непосилността. На сцената оживява историята за две изгубени момчета, които се хващат за ръце и взаимно се превеждат през емоционални тресавища и лабиринти, показвайки ни какво значи да се придвижваш в непрогледен мрак и вместо "Помощ!" да крещиш "Не ме е страх!" и да пееш.
Вечер на моноспектаклите ще има на 2 септември. Бойка Велкова ще играе от 18.30 ч. авторския си спектакъл "Пътят към Афродита" по текстове на Исабел Алиенде и лични преживявания на актрисата. Представлението на Столичния куклен театър е със специалното участие на Теодосий Спасов и солисти от балет "Арабеск".
Авторката и актрисата разказват за своя път през годините и за любовта. Трудно е да се каже къде започват думите на всяка от тях, разказът е вдъхновен от аромата на канела, червено вино, мъжки устни и пропуснати нощи. Пиесата е монолог за любовта и нейните съставки, за сетивата, спомените и илюзиите. Може би сме дошли на този свят, за да търсим любовта, да я намираме и да я губим отново и отново. С всяка нова любов пак се раждаме, а тази, която си отива, ни оставя рана. Горда съм с белезите от тези рани, с които съм покрита, пише Исабел Алиенде.
Същата вечер от 23.30 ч. своя авторски спектакъл ще изпълни Мариус Куркински. "Юбилей" от Чехов е продукция на "Сълза и смях". Чехов съществува. Той вече е част от този свят. Неговите произведения са докоснали, предупредили, утешили и спасили много човеци. Ние, хората на театъра, се обръщаме към Чехов, когато знаем, че имаме нужда от помощ, от нова светлина, от някой, който да ни пошепне спасителните думи, да успокои и укрепи душите ни, споделя Мариус Куркински.
Театър "София" пристига в Созопол на 3 септември с "Олд Сейбрук" от Уди Алън и "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън. Режисьор е Николай Поляков, сценография Юлияна Войкова-Найман. Участват Николай Димитров, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Пламен Манасиев, Мартин Гяуров, Симона Халачева, Николай Антонов, Юлиян Рачков, Милена Живкова, Йоанна Темелкова, Лилия Маравиля.
Спектакълът се състои от две комедии, написани от най-успешните американски съвременни драматурзи - Уди Алън и Нийл Саймън. Вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака, това са две смешни, проникновени пиеси за това къде бягаме от собствените си комплекси, възможно ли е да обичаме само един партньор. "Олд Сейбрук" и "Последният страстен любовник" забавляват с куриозните преживявания на влюбени ексцентрици, попаднали в комични и абсурдни ситуации.
Театър 199 "Валентин Стойчев" празнува 50-годишен юбилей с пиесата "Театър, любов моя!" от Валери Петров. Режисьорка е Kасиел Ноа Ашер, сценография Красимира Серафимова, участват Лилия Маравиля, Стефка Янорова, Красимира Кузманова и Касиел Ноа Ашер. Представлението е на 4 септември.
За Касиел Ноа Ашер "Театър, любов моя!" не е представление. То е лична, съдбовна среща на четирима непознати... Една среща-спектакъл, която се посвещава на Валери Петров, Крикор Азарян, Младен Киселов, Стефан Савов, Таня Масалитинова, Славка Славова, Валентин Стойчев.
Сатиричен театър "Алеко Константинов" закрива театралната програма на 5 септември с копродукцията с "Three Bears Entertainment ltd." "Дакота" от Жорди Галсеран. Режисьор е Владимир Пенев, сценография Никола Тороманов, музика Калин Николов. Участват Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиян Вергов и Александра Василева.
Най-неочаквано целият живот на Иполит Харама се преобръща - след две седмици в кома той започва да сънува кошмари, които един по един се случват и той не може да разбере кое е истина и кое сън... "Дакота" на световноизвестния испански драматург Жорди Галсеран е една от най-поставяните му творби в театрите по цял свят. Според режисьора на спектакъла Владимир Пенев "си е истинско предизвикателство и голяма възможност за всеки режисьор да интерпретира на театрална сцена такъв текст и да го направи с точно този актьорски екип".

"Лив Щайн" от Нино Харатишвили


"Къщата на гнева" от Ф. Г. Лорка


"Семеен албум" от Малин Кръстев


"Театър, любов моя!" от Валери Петров


http://duma.bg/node/106610

Hatshepsut:
Празници на изкуствата Аполония 1-10 септември 2016г.

https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/photos/gm.1566268430336718/1129313873776357/?type=3&theater

Всяка година програмата на Празниците на изкуствата включва и панорама на българското документално и игрално кино . Голяма част от филмите са премиери. От 1 до 10 септември 2016г Созопол ще посрещне Празниците на изкуствата Аполония за 32-ри път.

Фестивалът включва над 70 събития с най-големите артисти на българската и международната сцена и техните най-актуални творби, постановки, спектакли, пърформанси и изпълнения.

Програмата на Фестивал на изкуствата "Аполония" 2016 може да видите тук.
Билети за фестивала могат да се закупят в системата на Eventim.bg.
За повече информация следете събитието във facebook.

През 1984г в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата Аполония. Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения в областта на всички изкуства. Фестивалът включва театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма.

През 1991г се създава Фондация Аполония, която и досега е основен организатор на фестивала. За десет дни, на фестивалните сцени се представят над 70 културни събития, в които участват стотици изпълнители. Много от изпълняваните произведения са световни и национални премиери. През 2014г бяха отбелязахме 30 години от основаването на Празниците на изкуствата. Всяка вечер залите на фестивала са препълнени. Многобройната и многолика публика на Аполония не спира да търси и открива голямото изкуство.

https://opoznai.bg/view/festival-na-izkustvata-apoloniia-sozopol


От 1 до 10 септември Созопол ще посрещне Празниците на изкуствата Аполония за 32-ри път.

Фестивалът включва над 70 събития с най-големите артисти на българската и международната сцена и техните най-актуални творби, постановки, спектакли, пърформанси и изпълнения.

Празници на изкуствата Аполония 2016 има за цел да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения в областта на всички изкуства.

Програмата включва:
> 7 изложби
> 24 литературни събития
> 8 театрални постановки
> 11 класически концерта
> 9 концерта и спектакли
> 8 кино продукции
> 8 джазови концерта

Програма: http://www.apollonia.bg/

Hatshepsut:
„Аполония 2017" започва на 26 август


Руши Видинлиев, Лили Иванова, Васил Петров, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени са само част от акцентите в музикалната програма на Празници на изкуствата Аполония. Фестивалът започва утре и ще продължи до 5-ти септември в Созопол. Културният афиш прелива с над 70 събития – театър, изобразително изкуство, музика...Най-големият, дългогодишен и мащабен арт фест в България става на 33. Първото издание е проведено през 1984 г. Оттогава досега Аполония събира на едно място най-големите имена в българското и чуждестранно изкуство. За поредна година официалното вино на фестивала е на New Bloom Winery, които ще допринасят за настроението на музикалните прояви всяка вечер. Избата е позната с марките си Verano Azur, PIXELS, F2F, a по време на Аполония ще представи най-новaта серия – едноименната New Bloom. Бялото е купаж от Совиньон Блан и Шардоне, а розето - от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира. Избата е подготвила специални дегустации за концертите, джаз изпълненията и театралните постановки по време на феста, като всеки желаещ ще може да си купи от най-новите и модерни български вина. Откриването на Аполония ще е с концерт на Мистерията на българските гласове. Ден по-късно с чаша вино в ръка ще слушаме концертът промоция на Камелия Тодорова и Орлин Павлов. Двамата музиканти пеят за пръв път заедно на сцената на Аполония с колегите си от JP3. Запазваме вечерта си на 29 август за концерта на една от най-емблематичните групи на съвременната българска поп и рок музика - Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. На 31 август се подготвяме за Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска и Плевенската филхармония. Ще звучат незабравими хитове от „Уестсайдска история“, „Исус Христос Суперстар“, „Кабаре“, „Коса“, „Чикаго“, „Котките“, „Клетниците“ и много други. Голямата звезда на Аполония тази година е Лили Иванова. На 1 септември, дни преди старта на националното й турне, амфитеатърът посреща Примата на българската музика и нейните музиканти. Помните ли онова бунтарско момче, което пееше „Всичко се връща“? Да, точно така Руши Видинлиев се завръща на концертната сцена. Датата е 2 септември/ събота, а концертът е в Амфитеатъра в Созопол (Стария град). Освен хитове на Руши („Ти беше“, „Онзи“, Il Ritmo Del Mio Cuore), в програмата на живо има и специално подбрани кавъри (Bang Bang!, Get Ur Freak On). Какво по-хубаво от кадифения глас на Васил Петров на брега на морето? Да го слушаш с чаша хубаво вино… Тази година, на 3 септември той ще отдаде почит на легендарния Ал Жиро, считан за един от най-добрите джаз певци на нашето време. На 5-ти септември с чаша вино New Bloom отбелязваме юбилеят на Шурците – групата става на 50. „Хубавата музика върви с хубаво вино. Затова за нас е чест, че можем да сме партньори в един толкова мащабен фестивал. Подкрепяме изкуството с огромно удоволствие, както правим и виното си” коментират спонсорите от New Bloom Winery. В театралния афиш са повечето най-успешни представления от последния сезон: „Еквус” и „Като трохи на прозореца” на Младежкия театър, „Името” на Сатиричния театър, „Богът на касапницата” на Народния театър „Иван Вазов”, „Черното пиле” на Мариус Куркински, „Редки тъпанари” на Теди Москов с Русенския театър и други.

https://www.novini.bg/

Програмата на фестивала: http://www.programata.bg/?p=148&l=1&c=4&id=2070

Hatshepsut:
"Аполония" 2018: ФСБ, "Чамкория" и ново българско кино


Над 70 събития включва тазгодишната програма на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. Това съобщи изпълнителният директор на фондация "Аполония" Маргарита Димитрова в интервю за БНТ.

Поредното - 34-то издание на фестивала, ще бъде от 31 август до 8 септември, а организаторите обещават разнообразна програма за почитателите на българското кино, театър, класическа и модерна музика, литература и изобразително изкуство.

"Аполония" ще се открие с изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев на 31 август в Художествената галерия в Созопол.

Изпълнението на Младежката филхармония "София" при Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков ще постави началото на концертите в амфитеатъра в града. Солист ще е 14-годишният цигулар Кай Орлинов, който вече е носител на редица национални и международни призове.


Музика

Музикалната програма на фестивала включва класически и джаз концерти. Публиката ще може да се запознае с цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, а за почитателите е спектакълът на фолклорния ансамбъл "Странджа". На сцената на амфитеатъра в деветте фестивални дни ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, "Ангел Заберски трио", Васил Петров и Военен биг бенд - Стара Загора, младата рок група JEREMY?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.

Акцент в музикалната секция ще бъде най-новият проект на тромпетиста Михаил Йосифов - Bg Vintage, който създава заедно с артистичния си мениджър Елисавета Петрушева и певицата от суинг триото Sentimental swingers Вера Шандел. Идеята на екипа е да припомни популярната българска градска музика от 20-те години до днес, но с нови авторски аранжименти.

Фестивалът ще бъде закрит от една от най-популярните български рок групи за всички времена - ФСБ. За музикантите от бандата, които празнуват 40 години на сцената, това ще е първа изява на "Аполония"


Литература

Литературните събития ще започнат с представянето на книгата "Всички наши тела" с автор Георги Господинов в Художествената галерия.

В 20-те събития, посветени на българските издатели и писатели, ще бъдат представени над 11 нови заглавия, сред които "Гласът на тишината" на Иван Теофилов, "Сестри Палавееви" на Алек Попов, "Оксиморон (Нечовешки роман)" на Михаил Вешим, "Остайница" на Рене Карабаш, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе и др.


Театър

Народният театър засилва присъствието си на "Аполония", като тази година за първи път ще гостува с три спектакъла, съобщават организаторите. Това са "Виновният" от Димитър Димов, режисьор Юрий Дачев, "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова, режисьор Бойка Велкова, и "Лисичета" от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.

След успеха си на софийска сцена моноспектакълът "Чамкория" по романа на Милен Русков, режисьор Явор Гърдев (Театър 199), също се пренася на фестивалната сцена в Созопол. В ролята е актьорът Захари Бахаров, който тази година спечели наградите "Аскер" и "Икар" за водеща мъжка роля за изпълнението си в "Чамкория".


Кино

Седем филма ще бъдат представени на кино вечерите в читалище "Отец Паисий". Програмата ще открие "Ага" на режисьора Милко Лазаров, който тази година беше избран да закрие филмовия фестивал "Берлинале" в Берлин, а след това авторите му го представиха премиерно на българската публика на откриването на "София филм фест" 2018 г.

Любителите на киното ще могат да избират между успешни заглавия като "Посоки" (режисьор Стефан Командарев), "Възвишение" (режисьор Виктор Божинов) и "Вездесъщият" (режисьор Илиян Джевелеков).

http://www.apollonia.bg/

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/06/28/3207175_apoloniia_2018_-_fsb_chamkoriia_i_novo_bulgarsko_kino/

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия