Българска култура и духовност > Наука и образование

Програма за патриотично възпитание на учениците във Враца

(1/6) > >>

Hatshepsut:
Програма за патриотично възпитание на учениците във Враца


Във Враца днес (18 април) започват първите занимания по Програмата за патриотично възпитание. Това е едно ново начинание, подготвено по проект на представители на музея, с финансовата подкрепа на Община Враца и със съдействието на атракционен парк „Приказката". В него тази година ще се включат 30 ученици от три врачански училища - СОУ „Отец Паисий", СОУ „Христо Ботев" и Спортното училище „Св. Климент Охридски".

Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки се на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България. Програма има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата „Отец Паисий".

 Мероприятията по проекта ще продължат в рамките на един месец по три направления: възраждане на занаятите (грънчарство); запознаване с воинските умения от Античността и Средновековието; възстановка на тракийски ритуали, свързани с бога на виното и веселието Дионис в зала „Рогозенско съкровище".

Според програмата първата лектория днес ще е посветена на керамичното производство през Античността и Средновековието.

На 25.04. е предвидена презентация за въоръжението - лъкове и върхове за копия.

На 2.05. - занимания в зала „Рогозенско съкровище" с изваждане от витрините на част от сребърните съдове.

На 16.05. - съревнование по стрелба със спортен  лък в местността „Градище" в прохода „Вратцата", където е разкрито античното селище и средновековния град, поставили началото на съвременния град Враца.

На 18.05. , като част от мероприятията на международната инициатива „Нощ в музея", в залите на РИМ - Враца участниците ще  демонстрират изработка на съдове на точарско колело и в калъпи.

Пилотният проект ще бъде продължен през есента с други инициативи.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=887360

Hatshepsut:
Ученици „пазаруваха" оригинални съдове от античността и средновековието


Ученици от три врачански училища днес имаха изключително редкия шанс да се докоснат до оригинални съдове от античността и средновековието. Това стана по време на импровизиран „пазар", подреден в Регионалния исторически музей във Враца, на който всички те бяха „клиенти". Всеки ученик можеше да разгледа какво се предлага на „пазара", да си хареса някой от съдовете и да научи от уредниците на музея как се нарича археологическата находка, от кой период е и какво е било нейното предназначение в древността.

С тази оригинална идея във Враца стартира първата по рода си Програма за патриотично възпитание, финансирана от общинския бюджет. Инициативата е под патронажа на зам.-кмета Красимир Богданов. „Пазарът" бе част от първата лекция, по време на която 30-те тийнейджъри научиха повече за керамичното производство през античността и средновековието. В тазгодишното издание на програма са включени ученици от три врачански училища - СОУ „Отец Паисий", СОУ „Христо Ботев" и Спортното училище „Св. Климент Охридски".

В програмата са включени още две теми - за въоръжението и воинските умения през античността и средновековието и за тракийските ритуали, свързани с бога на виното Дионисий. По време на лекциите учениците ще се докоснат до стрели и копия, ще видят възстановка с актьори на дионисиев ритуал и ще пипнат съдове от Рогозенското съкровище, използвано за такъв ритуал. Патриотичната програма предвижда също състезание по стрелба със спортен  лък в местността „Градище" в прохода „Вратцата". На това място бяха открити античното селище и средновековният град, поставили началото на съвременния град Враца.

Програма за патриотично възпитание има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата „Отец Паисий".

Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=887866

Hatshepsut:
Антична ковашка работилница отвори врати за ученици


Снимка: © Община Враца
Сред лъкове, стрели и копия от античността и средновековието премина втората лекция от Програмата за патриотично възпитание на младежите от община Враца. Малката зала на художествената галерия на Регионален исторически музей се превърна в ковашка работилница, а главният майстор бе археологът доц. Нарцис Торбов.

Зам.-кметът Красимир Богданов, под чийто патронаж се провежда пилотният проект, изрази своето задоволство от все по-големия интерес от страна на младите хора.

„Инициативата, която предприехме, заедно с вас, печели все повече привърженици. Приветствам новите ни приятели, които се присъединяват към програмата - това са децата от Центъра за социална интеграция и рехабилитация. Надявам се на тяхното активно участие. Очакваме тук да дойдат и още много наши привърженици и приятели" - каза заместник кметът. Красимир Богданов подари на „новите попълнения" фланелки с уникалното лого на инициативата.

Поради спецификата на материалите, от които се изработвали лъковете в миналото, няма запазени или открити при археологически разкопки експонати, уточни Нарцис Торбов. Той покани управителя на атракционен парк „Приказката" Тихомир Опров да покаже съвременни лъкове и стрели. Учениците видяха три различни вида лъкове, който наподобяват предшестващите ги от древността. Разликата е, че новите са видоизменени за спортно-развлекателна стрелба, а не за лов и военни действия, както е било в миналото. За едно от оръжията, Опров сподели, че е един от най-мощните модели, продавани в днешно време и е с много голяма далекобойност.

Учениците бяха поканени да влязат в ковашка работилница от древността, където им бяха показани различни остриета на копия, върхове на стрели и  мечове. От археолога Александра Петрова младите родолюбци научиха, че с преминаването на кръстоносните походи през нашите земи, ковачеството става по-организирано, а местните воини - с нови тенденции във въоръжаването.

Участниците бяха запознати и с цялостния процес на изработка на металните изделия. Видяха и се докоснаха до „бащата" на днешните лозарски ножици - косера, който от селскостопански уред, се трансформира в оръжие. Учениците от трите училища „Отец Паисий", „Св. Климент Охридски" и „Христо Ботев" получиха фланелки с логото на инициативата,  които ще облекат в следващата сряда, когато по програма е предвидено посещение на залата с Рогозенското съкровище. Младежите тогава ще се срещнат и с археолога Пламен Иванов, който е откривателят на съкровището.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=891984

Аврора:
БРАВО за идеята и  за организаторите !

Ратникъ:
Даммм, една добра идея наистина. Това би трябвало да прерасне в национална кампания всъщност - хайде, къде са сега ВМРО и АТАКА ? Защо не подемат инициативата - каква полза от такива партии, патриотични само на хартия  :undecided:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version