Обща категория > Общи дискусии

Марихуаната като лекарство

(1/2) > >>

Apostoloff:
ИСТИНАТА ЗА ВЪШЕБНОТО БИЛЕ                       

Под термина медицинска марихуана се разбира приложението на канабис и канабиноидни съединения за лечение на болестни състояния или облекчаване на техни симптоми. Канабисът се използва за намаляване на гаденето и повръщането при химиотерапия и при пациенти със СПИН, както и за лечение на болка и мускулни спазми.
Освен това медицинският канабис има няколко допълнителни благоприятни въздействия. Канабиноидите могат да се използват като стимуланти на апетита, антиеметици, спазмолитици и имат някои аналгетични свойства. Те могат да бъдат полезни за лечението на хронична, несвързана с раково заболяване болка.
В повечето части на света употребата на канабис за развлечение е незаконна, но медицинската му употреба е разрешена в страни като Австрия, Канада, Финландия, Германия, Ирландия, Израел, Италия, Холандия, Португалия и Испания. Федералното законодателство на САЩ забранява употребата на канабис, но 20 щата и окръг Колумбия са легализирали употребата му в щатското си законодателство.
Набиращ популярност в западния свят, медицинският канабис е непрекъснато подлаган както на критики, така и на възхвала от обществото. В научните среди става все по-престижно да се правят изследвания с канабиноиди, въпреки тежките ограничения, налагани от много правителства.
Най- често медицинският канабис се употребява за потискане на гадене и повръщане, повишаване на апетита и овладяване на болката при хронични болки, мускулни спазми и проблеми със съня.

Как действа тя на тялото? Като всяко лекарствено средство, медицинския канабис има някои странични ефекти. Повечето от тях са леки, но ако приемащият не е подготвен за тях, могат да доведат до дискомфорт и уплаха.

Най-често срещаният ефект са зачервените очи. Канабиноидите имат функциите на мускулен релаксант – те отпускат гладката мускулатура, включително и тази на капилярите – най-тънките кръвоносни съдове. Това понижава общото кръвно налягане, увеличавайки кръвоснабдяването на тъканите. Най-видим е ефектът в очите, където разширените капиляри стават видими и придават зачервения изглед на очите. Макар да е само временен ефект, той е свързан със сухота в очите – съветва се употребата на обикновени капки за очи за да се избегне дискомфорт.

Друг страничен, временен ефект е „сухата уста“. Канабиноидите понижават активността на слюнната жлеза, което води до липса на овлажняване в устната кухина. Това може да се контрира, при това с висока ефективност чрез чаша вода.

Един от по-сериозните ефекти е промяната в нивата на енергия – приемащият може да се отпусне и да стане летаргичен или дори бавно да заспи, но може и да стане хиперактивен и изпълнен с желание за различни занимания. Това зависи предимно от вида медицински канабис. Съществуват три основни вида канабис: индика, сатива и рудералис.

Видовете индика се отличават с качествата да отпускат тялото и ума, понижават енергията и често забавят речта и реакциите. Те се препоръчват за нощна употреба, особено при хора страдащи от безсъние.
Видовете сатива имат почти противоположно действие – повдигат енергията и настроението, действат силно стимулиращо на централната нервна система и често могат да има халюциногенни компоненти.
Третия вид- рудералис- се среща предимно в централна Русия и Сибир. Макар да е по-слабо известен, той е най-добрият избор за медицински цели. Съдържа по-малко THC, психоактивната съставка на канабиса, но има най-много канабидиол – фитоканабиноид с около 40% присъствие в екстракт от растението. Канабидиола почти няма странични ефекти, няма регистрирана психоактивност, не се намесва в психомоторните и психологични функции, но действа облагородяващо на нервната система.

Съветва се избягване на всякакви продукти със съдържание на канабиноиди от хора със сърдечносъдови заболявания – могат да изпитат силен дискомфорт от спада в кръвното налягане, да настъпи уплаха и сърцебиене, което трудно се овладява без чужда помощ. За тяхно успокоение - фатални изходи от канабис досега не са известни на науката, свръхдоза не е установена.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

Apostoloff:
С МАРИХУАНА СРЕЩУ БЕЗЪНИЕТО

Мащабно изследване доказва, че 80% от българите имат проблеми със съня. Такъв е процентът и на хората, които са подложени на огромен стрес. Това говрят данните от стрес теста, проведен през отминалата година. По-често жените имат проблем със съня и все по-често млади хора страдат от безсъние. По-засегнати от проблема са хората в големите градове.
Според специалистите, безсънието се отразява пагубно върху цялото здравословно състояние на организма. Сънотворните лекарства не са добър избор за борба с безсънието, тъй като имат редица странични ефекти, като единият от тях е и пристрастяването.

Много изследвания сочат, че канабисът, който не предизвиква пристрастяване, се препоръчва и употребява от векове при проблеми със съня. През последните десетилетия науката разкри причините за това: освен огромния потенциал да лекува безсъние, марихуаната въздейства по два познати начина на съня - на сънния цикъл и на дишането.

Тези действия се дължат на химични съединения в растението, познати като канабиноиди или по-специално фитоканабиноиди. Мощното действие на фитоканабиноидите върху човешкия организъм се обяснява с факта, че те са „растителни имитации”, структурно подобни на съединения, които естествено се синтезират и използват от човешкото тяло: ендоканабиноиди. Основният тип ендоканабиноиди са представени от молекулата анандамид – предавател на нервни импулси.

Най-изучаваното съединение на канабиса – тетрахидроканабинол или THC, е структурен имитатор на анандамида и като такъв, притежава силно влияние върху антистресовите механизми на мозъка. 6 изследвания от 1973 до 2009 г. потвърждават, че дори страдащите от хронична инсомния заспиват много по-бързо и по-дълбоко след прием на THC, но дозата е ключова: след определена горна граница, молекулата предизвика силно превъзбуждане, което възпрепятства заспиването.

Германски медицински екип от университета във Фрайбург потвърждава, че ниските дози THC преди сън значително укрепват цикъла на съня, като ускоряват навлизането във фаза на дълбок сън и удължават продължителността на бавно-вълновата или делта фаза. Дълбокият сън е ключов за човешкото здраве: само чрез достатъчно време, прекарано в делта фаза, мозъка се очиства най-ефективно от токсини, елеминира натрупания стрес и поддържа нормална активност на имунната система.

Друга част на сънния цикъл, силно засегната от марихуаната, е осъзнатия сън, наричан още РЕМ фаза. Обект на множество изследвания, осъзнатият сън все още не е добре изучен, но при навлизане в РЕМ фаза се наблюдават множество необясними феномени: ускорено дишане, огромни пикове и спадове в мозъчната активност, бързи движения на очите и контракции на мускулатурата и не на последно място – сънуване.

При употреба на марихуана преди сън, РЕМ фазата често е силно съкратена и рядко се сънува. Все още е широко обсъждан въпросът дали този ефект е по-скоро положителен или отрицателен, но докато самата функция на осъзнатия сън и сънуването не станат известни, може само да се спекулира. Във всеки случай, при прекъсване на употребата се проявява „РЕМ йо-йо ефект” – явление, при което очистването от фитоканабиноиди кара мозъка да изпитва удължени, силни и ярки РЕМ фази с цветни и запомнящи се сънища. Този ефект се износва за 3-5 дни, след което се възстановява обичайния сънен цикъл.

Канабисът е способен дори да подобри дихателните функции при индивиди, засегнати от сънна апнея. Щатски учени от чикагския университет демострират с изследване, публикувано в журнала Frontiers of Psychiatry, че свойството на THC да повишава мускулния тонус на горните дихателни пътища помага на над 55% от изследваните пациенти с апнея. За това заболяване все още не съществува медикамент, който да облекчава до такава степен симптомите, а при тяхното нетретиране, апнеята увеличава силно вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване, полумнорана хипертензия и инсулт.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.FLEKTARN:
Факт е, че ако сортът е натурален, тоест без примеси на хероин и други гадни вещества, които дилърите масово слагат, за да се пристрастиш, е полезно повече отколкото вредно. Преди време, в тежък момент в живота ми, употребявах марихуана с лечебна цел, като успокояваше главоболието ми, много по-добре от това да приемам хапчета като нурофен или панадол, ефералган и прочее. Също ми възвърна съня. Но отново казвам, умерено, и не да е боклук.

Hatshepsut:
Има една поговорка: "Няма отрови, има дози".
Бих приел марихуаната да се използва само по медицинско предписание и да се продава само в аптеките, иначе съм категорично против свободното ѝ разпространение и продажба.

FLEKTARN:

--- Quote from: Hatshepsut on 26 Jun 2017, 07:58:31 ---Има една поговорка: "Няма отрови, има дози".
Бих приел марихуаната да се използва само по медицинско предписание и да се продава само в аптеките, иначе съм категорично против свободното ѝ разпространение и продажба.

--- End quote ---

Категорично. Ако се разреши за всеки, за развлечение, населението ще се превърне във зомбирани напушеняци. Русия се опитва панически да се пребори с алкохолния си проблем, като всеки втори гледа да "излезе" от реалността чрез бутилка водчица.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version