Българска култура и духовност > Наука и образование

Относно въвеждането на вероучение в училищата

(1/13) > >>

Skarlet:
Религията може да се учи задължително от I до IV клас
   

Първокласниците от випуск 2008/09 ще се запознават веднъж седмично с историята на основните вярвания


Още от тази есен религията може да стане задължителен предмет за първолаците. Предметът да се учи от всички ученици до IV клас, а от V до ХII клас да е избираем. Идеята е въвеждането на дисциплината да става постепенно - от тази есен да е за I клас, след това - за II и т.н.

Това съобщи пред "Сега" председателят на обществения съвет по въпроса за изучаване на религия в училище към парламентарната комисия по вероизповеданията проф. Георги Бакалов.
Въпросът с изучаването на религия в училище ще се обсъжда в края на месеца от депутати, просветни експерти и представители на Светия синод. Тогава ще се чуе и становището на Министерството на образованието и науката. Ведомството принципно приема идеята, стига учебните програми да не се натоварват допълнително. "Намаляването на броя на учениците в България е компенсирано с постоянното увеличаване на броя на часове", коментира пред Нова тв просветният министър Даниел Вълчев. Според него всеки преподавател иска да даде повече на децата, но е важно да се претегли какво знание да се даде и то да се съобрази с възрастта и възможностите им да го усвоят.
Идеята е религията да се изучава като общообразователен предмет веднъж седмично, или 30 часа за учебна година. "Ако се заложат повече часове, трябва да се съкрати хорариумът на някой друг предмет," обясни проф. Бакалов. Според него обучението ще е светско и ще запознава децата от началния курс с нравствените норми на основните религии, най-вече на християнството и исляма, а в горните класове знанията може да се задълбочават. "Сигурно ще има противници на идеята, но няма да отстъпим", коментира той. Очакванията са част от съпротивата да дойде от Светия синод, който застъпва идеята да се преподава вероучение. От своя страна пък съветът е против въпросните часове по религия да бъдат част от преподаването на история и настояват предметът да се учи отделно в началния курс, който бил най-подходящ за усвояване на въпросните знания. Той ще представя основните морални принципи на християнството, исляма, юдаизма и будизма.
Проблем при въвеждането на новия предмет се очаква да има с възнаграждението на бъдещите преподаватели. "Причината е, че вероятно часовете няма да покриват задължителния хорариум, а това означава, че учителите ще получават по-ниска заплата", обясни председателят на обществения съвет. Очаква се да има и недостиг на учители.

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2857&sectionid=16&id=0000101

Е,  какво мислите? Не е лошо, като идея, добре е децата да познават различните религии и да си изградят мнение за тях. Само че, в предмета би трябвало да бъде включено и изучаването на най-популярните и опасни секти, и да се наблегне на вредното им въздействие върху хората, за да не могат децата да се зарибяват лесно.

Ванадий:
За при условие да се изучава само православието, без никакви други религиозни учения и философии, ако има ислям в тази програма, тя само би спомогнала за ислямизирането на Балканите.

Искандер:
Доколкото разбирам, това ще е по-скоро история на основните религии. Не е лошо децата да се запознаят с тези неща, па макар и от обща култура.

Пламен:
Пълна порнография е да се изучават различните религии! :down: :-[
Или само Православие, или нищо! Професор Бакалов е един бастун, БПЦ никога нема да се съгласи с това!

Кондор:
Представяте ли си православни деца да изучават една религия,благодарение,на която народът им е бил клан 5 века >:( Да не говорим юдаизъм ;D :-[Тъй че или ще се изучава само православието или НИЩО.Никакви чужди манафски религии.
Не случайно в Конституцията е казано,че основната религия е Православното християнство.Но явно управляващите чифути хич не им дреме.То една противоконституционна партия ни управлява,пък какво остава за религията.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version