Българска култура и духовност > Наука и образование

Това също е България! (положителни новини за Българското образование)

(1/23) > >>

Skarlet:
14-годишният ни талант - пианистът Асен Танчев предизвика сензация на Международния музикален фестивал в Германия, Обералгой.
Откроявайки се сред музикалните светила, той покори публиката с изпълнението за пианистите от висшата лига - b-Moll-Scherzo от Шопен.
Танчев получи наградата "За изключителни постижения на млад пианист-виртуоз".

След концерта д-р Шмид от Консерваторията в Щутгарт пише в пресата:
На сцената излезе тайнствената звезда на вечерта - Асен Танчев, 14-годишен виртуоз на пианото от България. Изпълнението от Фредерик Шопен той превърна в напреграта драма - истинско представление.
Невероятно, колко прецизно насочена сила се крие в толкова млади пръсти, как - и то в тази напрегната ситуация на вперени погледи - те прелитат по клавишите, но без да грешат, как рисуват с музика, без лирично преувеличение!

След успеха си Асен е поканен за 10 концерта по време на фестивала догодина, както и да запише компактдиск.
Дни по-късно той получи Моцартовата награда Златно перо за Най-талантлив млад композитор на фестивала в Залцбург за нотираната от него "Балканска импресия".
Младият ни виртуоз свири на собствения клавесин на Моцарт в родната му къща и заедно с филхармонията в града пред паметника на големия композитор.

Асен Танчев току що се завръща от Скопие, където изпълни концерт на Моцарт за пиано и оркестър с филхармонията на Македония. Поводът бе 60-годишнината на училището и скорошното приемане на България в Европейския съюз.

Още на 12 години Асен Танчев пише първата си композиция - валс в памет на загиналата в автомобилното произшествие ученичка от Американския колеж Дафина.
"Дафина ми беше близка приятелка, сподели Асен пред БНТ. Обичаше живота, както никой друг. С музиката исках да предам как изглежда тя, нейните мисли, чувства.
В "Балканска импресия" исках да представя българската култура и стил."

Асен е едва на 4 години, когато постъпва в частна детска вокална група "Мечо Пух".
11-годишен вече завършва майсторския клас при проф. Виктор Чучков - председател на Съюза на българските композитори, който го нарича "моят асистент".
Година по-късно завършва майсторски клас при професорите Падубная и Рийгер в Гронинген и участва в три концерта в Холандия.

По-късно Асен изнася самостоятелен концерт в Хемсбах, Германия, където местната преса го нарича "един малък Моцарт" и "бъдещ Рубинщайн".
13-годишен Асен вече е студент в музикалната академия в Хановер при едно от имената на пианистичното изкуство, професор Ньоклеберг.

Танчев има издаден самостоятелен компактдиск с изпълнения на Моцарт, Хайнд, Бах, Менделсон, Дворжак и Брамс.

http://news.ibox.bg/news/id_1584358836

-----------------------------------------------------------------

Браво на детето! Дано има повече като него за в бъдеще!

Skarlet:
СУ на първо място в състезанието по Европейско право


Отборът на България, който участва в състезанието по Европейско право за Централна и Източна Европа спечели първо място.

Страната ни представиха студентите по право Милена Гогова, Станка Черкезова, Валери Петков и Димитър Делчев с треньор Полина Стойчева, всички възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски".

Те събраха най-голям брой точки на писмения и устните кръгове, и спечелиха първото място.

Състезанието се организира всяка година от университета в Кеймбридж и Съда на ЕС в Люксембург.

Отборите на България, които участват на състезанието са финансирани на 100% от Американска фондация за България от 2006 година насам.

Тази година в състезанието участваха 18 отбора от Украйна, Полша, Латвия, Армения, Словакия, Грузия и др.
След българския отбор се класираха отборите на Jagellonian University - Краков, Полша; Charles University - Прага, Чехия и Kyiv National University - Украйна.

Председателят на съдийското жури - Лорд Слин от Хадли, дългогодишен съдия в Съда на ЕС е изразил възхищението си от постижението на отбора ни, като е говорил от името и на другите съдии, сред които представители на ЕК, Европейския съд и професори от Кеймбридж.

http://news.ibox.bg/news/id_1378576381

 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :trink: :trink: :trink: :trink:

Nordwave:


Петър Димов е седмокласник в НУМТИ „Добрин Петков”. От четиригодишен свири на пиано. Има редица първи места на конкурси в Италия, Сърбия, Кипър, Франция, Палма де Майорка. Финалист е в конкурса на фондацията на Димитър Бербатов за изключителни постижения в сферата на изкуството. Талантът му забелязват още учителките в детската градина, но най-признателен е на г-ца Светлана Косева, под чието ръководство е и до този момент. Петър няма как да не се насочи към музиката, защото родителите му са с висше музикално образование - баща му е гайдар, а майка му е народна певица.
В началото Пепи приема свиренето на пиано само като забавление, но в последствие се оказва толкова талантлив, че това се превръща в основното му занимание. Затова и кандидатства в Музикалното училище. Приемат го в класа на Светлана Косева. Не си спомня какво първо е научил, защото било още в детската градина, но сега упорито е залегнал над Бетовен – 32 вариации, което Пепи определя като най-трудния материал, с който се е захващал до момента. Харесва периода на романтизма, обожава Шопен и Бетовен. Според него тяхната музика е изключително драматична, емоционална и красива. Седмокласникът си признава, че е доста припрян и всички го съветвали да го дава по-спокойно. „Понякога избързвам доста или пък анализирам прекалено. Иначе са ми казвали, че трябва да чета много литература особено в тази възраст, защото това всъщност е начинът да разбера това, за което свиря. Защото музиката е един универсален език и начин да се изкажат нещата. Колкото и конкретно да е едно произведение, винаги трябва да дам от себе си. Трябва да я преживяваш, а това означава, че трябва да си чел много”, обяснява той.
В София е бойното кръщение на Пепи в конкурсите. Грабва наградата за млад талант в „Музиката и земята”. Втора награда пък взима на конкурс в Добрич и Албена. Нашенецът е достатъчно амбициран да се пробва и на международната сцена, затова с охота заминава за Париж през 2004 година. Печели първата награда с вариации на тема Паганини. Това е първата му по-сериозна пиеса. Следващата спирка на Пепи е в румънското градче Сибил, което е признато за една от културните столици на Европа. Явно се е абонирал за първото място, защото отново е отличен с подобна пиеса.
В Белград също не си тръгва с празни ръце, нещо повече – натрива носовете на нахаканите сърби. Освен първата награда, връчват на Пепи лауреатско звание, което означава, че е имал максималния брой точки. „В Сърбия ме подразни отношението към нас. Бяха много подигравателно настроени. Чух един разговор между тях. Казваха им: „Не се притеснявайте, те са некви си булгари”. Булгари ама станахме първи!”, разказва Петър.
През 2006 в Ларнака, Кипър, е следващият конкурс, на който разбива конкуренцията и се връща в България с поредното първо място. Предстои му конкурс за българо-японска музика в София, където е в много трудна група до 19 години, а той е най-малкият участник – тогава е почти на 13. Свирили съвременни произведения с народни мотиви. Серията му от победи е прекъсната, Пепи става втори.
От българската столица тийнейджърът лети за Торино, Италия. На Ботуша пианистът ни впечатлява публиката с унгарска рапсодия от Лист, която и досега обича да си свири, и романс на Чайковски. Получава поредното признание с първа награда и пак е с максимален брой точки.
Палма де Майорка е следващата спирка на таланта на конкурс, организиран от „Ротари”, чиито стипендиант е. Отново е най-малкият участник в трудна възрастова група и остава трети. Последната му изява е в конкурса „Млади виртуози” в София през 2009. Там свири аржентински танц и грабва специалната награда на журито за изпълнение на съвременна музика.
Предстои му майсторски клас в Охрид при една от най-влиятелните фигури в клавирната музика – проф. Романов. Петър Димов още е участвал в майсторските класове на проф. Куртев, проф. Тамара Подубная, проф. Стела Димитрова, проф. Милена Моллова, Ерик Хейзик.
Пепи обича да е перфекционист във всяко едно отношение, затова не пренебрегва училищните си задължения, въпреки че стои зад пианото поне 5 часа на ден. „Имам шестици по всичко, много ме влече историята и българският език. Английски уча от съвсем малък и нямам никакви проблеми, свободно го говоря. Точните науки не ми допадат, но се опитвам да спазвам едно добро ниво по всички предмети. Не съм от децата, които биха седели цял ден на компютъра, по-добре зад пианото”, разказва младият виртуоз.
След като завърши гимназията, Пепи прогнозира, че ще замине за чужбина, защото в България нямало толкова голямо поле за изява в този стил музика. „В някои страни тази музиката е сърцето на хората и я ценят, но в България въобще не е масово. Аз самият също слушам най-много класическа музиката, защото тя обогатява човека. Музиката е създадена да забавлява хората, но носи хиляди послания. Разочарован съм и от безсмисленото застрояване на Пловдив напоследък. За сметка на това парк „Лаута” от година на година става все по-малък”, завършва тийнейджърът.

https://bolgari.org/bulgari__ama_stanaxme_pyrvi_-el-353.html

hammerbg:
Натъркахме носа на свинарите (шумадийците)  :-P

Nordwave:
Българският ученик Любослав Панчев взе златен медал на 50-ата международна олимпиада по математика, която се проведе в Бремен. Това съобщи за БТА ръководителят на националния отбор Николай Николов.
Панчев е ученик в 11-и клас от Софийската математическа гимназия.
Освен този златен медал, българският национален отбор спечели три сребърни и два бронзови медала. http://dnes.dir.bg/2009/07/19/news4790440.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version