Българска култура и духовност > Наука и образование

ЗИП по турски и цигански език в българските училища

<< < (4/4)

hammerbg:

--- Цитат на: Радко в 04 Май 2009, 11:09:49 ---
--- Цитат на: Илия Дончев в 28 Апр 2009, 13:15:39 ---Даниел Вълчев ще трябва да каже становището си до 14-ти май и ако то е положително ще започне отпечатване на учебници по турски и цигански език.

--- Край на цитат ---
Сигурен ли си ?
На цигански език малко трудно ще почнат да пишат учебници,
а иначе то циганизацията и турцизацията на българските училища е започнала много отдавна. Като пример за това мога да ти дам с моето училище. Там пред дирекцията точно срещу Българското и европейското знаме има закачени 2- листа, на които пише- „Етнокултурни празници на българи, роми и турци.


--- Край на цитат ---

Няма да е трудно, когато започна десетилетието на ромската интеграция им измислиха език с латински букви ;)

hammerbg:
Ей, ей!!! Ако видите някой във вашето училище/университет да преподава турски или цигански, бой бой бой!!!!  >:(

Ivo_the_MOnsTer:

--- Цитат на: Николай Раянов в 11 Май 2009, 14:48:56 ---Ей, ей!!! Ако видите някой във вашето училище/университет да преподава турски или цигански, бой бой бой!!!!  >:(

--- Край на цитат ---
В моето училище дето го завърших е ся на 8ми , има 7 паралеки с езици и има и една турска.

Hatshepsut:
Директор карал българчета да учат турски език в шуменско село


Районният инспекторат в Шумен е установил нарушения в училище „Панайот Волов“ в село Тодор Икономово, община Каолиново, Шуменско. Директорът на основното училище, който в момента е временно изпълняващ длъжността - Билял Руфи, карал децата в училището да учат турски език въпреки тяхното нежелание.

Руфи е заел длъжността, след като предишният директор се е пенсионирал.

Сигналът подаде в парламента народният представител от "Атака" Магдалена Ташева, а отговор на въпроса и даде министърът на ообразованието Меглена Кунева.

„Децата искат да учат английски език, учителите в училището протестират, има дори камери, които следят какво става в училището, а на българските ученици е забранено да влизат в деловодството“, обясни проблеми в училището Ташева.

Тя каза още, че в селото има петиция, подписана от 168 души, които искат директорът на местното училище да бъде отстранен от поста.

Министър Кунева отговори, че в училището тече проверка, но за процедурите е необхдоимо време. Тя все пак каза, че Районният инспекторат в Шумен е установил наистина нарушения срещу директора и в момента тече дисциплинарна процедура. Със случая се е заела и районната прокуратура.

http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Direktor-karal-balgarcheta-da-uchat-turski-ezik-v-shumensko-selo_642377.html

Hatshepsut:
Циганският език влиза в училище


Деца от турската и ромската общност вече могат да учат в клас майчиния език по два часа седмично в СИП и ЗИП. Тези, които ходят на училище, обаче се дърпат и предпочитат английски заради перспективата да заминат в чужбина, а и понеже не е много престижно да си от малцинствата, пише "Марица".

Министерството на образованието вече е готово с програми за обучение по турски, ромски, арменски и иврит - езиците, които говорят у дома четирите най-големи малцинствени общности у нас. Подготовката ще бъде в рамките на 64 учебни часа на година.

Програмите са от 1. до 7. клас, но не е задължително да се започне още на 7-годишна възраст. Изучаването на майчиния език във факултативна форма ще може да стартира в който и да е клас по-късно, стига да има достатъчно желаещи за сформиране на група.

Предстои децата в училищата да бъдат запознати с новата възможност. Ако тя събуди интерес обаче, ще възникне проблем кой да преподава четирите езика.

https://fakti.bg/bulgaria/265846-romskiat-ezik-vliza-v-uchilishte

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия