България и българите > Информационен център - Македония

11 октомври - антибългарският празник в сърбоманската БЮРМ

<< < (2/2)

disidente:
РЕСЕН : ОСВОБОДЕНО !!!

Петкан:
                                 
Ќе празнуваме – следниот вторник е неработен!                        
http://www.vesti.mk/read/news/3395700/1218507/vladini-delegacii-kje-polozhat-cvekje-po-povod-11-oktomvri-vo-skopje-prilep-i-kumanovo


Наредната недела во вторник(11 октомври) ќе го славиме Ден на народното востание и тој е неработен.
http://www.vesti.mk/read/news/3395700/1218507/vladini-delegacii-kje-polozhat-cvekje-po-povod-11-oktomvri-vo-skopje-prilep-i-kumanovo


--- Цитат ---
"Единаесетти октомври е денот кога беше извојувана една од последните големи историски битки на народот на Македонија на патот кон слободата, истакна вечерва претседателот на Собранието Трајко Вељаноски на свечената академија по повод 75-годишнината од Денот на народното востание – 11 Октомври. Вељаноски повика на унапредување на единството помеѓу политичките партии и унапредување на развојот на државата...
Под еден кров и во иднина треба да продолжиме да се бориме сите за една света цел која произлегува од четирите свети букви на ВМРО.
И власта! И опозицијата! И Македонците, но и Албанците, Турците, Ромите, Бошњаците, Србите, Власите и сите други "
--- Край на цитат ---
http://www.vesti.mk/read/news/3395700/1218507/vladini-delegacii-kje-polozhat-cvekje-po-povod-11-oktomvri-vo-skopje-prilep-i-kumanovo

...

--- Цитат ---Ден на востанието на Македонија

Ден на востанието на Македонија или Ден на народното востание на македонскиот народ познат и само како 11 Октомври — државен празник[1] кој се празнува на 11 октомври во Македонија. Востанието е против фашизмот и со тоа започнува борбата за ослободување на македонскиот народ. Тоа е важен меѓник во борбата за самобитност и самостојност на македонскиот народ. Со својата вооружена борба, Македонија не станала квислиншка територија, туку, напротив, жешко подрачје за окупаторот и дала свој придонес во победата над фашизмот во Втората светска војна.
По фашистичката агресија и окупацијата на Југославија во 1941 година, Македонија повторно е поделена, овојпат помеѓу италијанскиот и бугарскиот окупатор.

И пред 11 октомври 1941 година доаѓа до вооружен отпор против окупаторот. Така, на 8 септември Лазо Колевски убива бугарски стражар кај Богомилскиот тунел, истиот ден во Скопје Боро Петрушевски убива бугарски војник, на 7 октомври во Скопје е извршен обид за убиство на агентот Мане Мачков, во кој загинува Благоја Деспотовски - Шовељ, а на 8 октомври Трајко Бошкоски - Тарцан, пробивајќи се низ непријателскиот обрач во Прилеп, убива еден непријателски полицаец...
Празникот се прославува не само во Република Македонија, туку и во целиот свет каде што живеат Македонци. Традиционална прослава има секоја година во главниот град на Велика Британија, Лондон.[15] Македонските друштва од Германија секоја година организираат прослави со богата културно-уметничка програма, каде настапуваат повеќе естрадни ѕвезди од Македонија...
Поради големото значење на тој настан во македонската историја, многу училишта во Македонија го носат името „11 Октомври“ (ОУ „11 Октомври“ - Куманово, ОУ „11 Октомври“ - Ново Село, ОУ „11 Октомври“ - Урвич, ОУ „11 Октомври“ - Центар), како и многу улици и јавни претпријатија. Најголемо претпријатие беше фабриката за автобуси „ФАС 11 Октомври“ од Скопје.
--- Край на цитат ---
https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0
...
Владини делегации ќе положат цвеќе по повод 11 Октомври во Скопје, Прилеп и Куманово
http://www.vesti.mk/read/news/3395700/1218507/vladini-delegacii-kje-polozhat-cvekje-po-povod-11-oktomvri-vo-skopje-prilep-i-kumanovo
...
...
Жельо, Жельо, Бог да ти прости греховете, ама за това, че призна БЮРМ за държава, никога няма да ти простя!
Няма да ти простя за това, че призна територията на сърбоманите за независима държава, в която антибългарщината е държавна политика!
Председателят на парламента на БЮРМ не назовава българите сред приятелите на държавата, за които той  посочва " Македонците, но и Албанците, Турците, Ромите, Бошњаците, Србите, Власите" , а сме поставени в групата на " сите други ".

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Премини на пълна версия