България и българите > Информационен център - Македония

Мара Бунева

(1/15) > >>

Борис:
Намерих тази народна песен,текстът сам си говори...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gAzp6PItPZM[/youtube]

Вардарот схнел,Скопие плакал
от тиранина ,србин Прелича.
Разплакал мајки,разплакал деца,
че са скопјани,че са блгари.

Се наљутила Мара Бунева,
Мара Бунева баш блгарка.
насред Скопие,крај Вардаро,
насред улица го пречекала.

Право стрељала-точно случила
баш тиранина,србин Прелича.
И се убила Мара Бунева,
зарад скопјани,зарад блгарско.

Мара Бунева е родена в Тетово,северозападна Македония и се присъединява към ВМРО,за да се противопостави на ужасния сръбски терор там,царящ по това време.Запознава се с тамошния сръбски управител Велимир Прелич,който бил известен със своето жестоко отношение към македонските българи и по-специално мъченията,на които подлагал българските ученици.На 13 Януари 1928 година в 12:15 на обяд тя среща Прелич на една от улиците в Скопие,където го убива с револвера си,след което се прострелва в гърдите,за да не бъде хваната и измъчвана от сърбите.

Поклон пред тази велика българка!

Впрочем на 13-ти се навършват 79 години от деня на подвига и смъртта й! :)

SSK:
И македонистите и сърбоманите са направили поредния зулум.

Борисъ:

--- Цитат на: SSK в Януари 13, 2007, 17:09:02 ---И македонистите и сърбоманите са направили поредния зулум.

--- Край на цитат ---

Пак ли са й счупили паметната плоча?

Amenhotep:
Вечна памет, на великата и безстрашна Българска героиня, която е събрала повече смелост от мъжете и е освободила света от един Сърбомански Изрод - убиец!

Една Българка:

--- Цитат на: Борис в Януари 13, 2007, 17:10:40 ---Пак ли са й счупили паметната плоча?

--- Край на цитат ---

Вандали нападнаха с пръти и камъни българи в Скопие
   13 Януари 2007 | 14:09

Група от 30 до 50 футболни хулигани, привърженици на скопския футболен отбор “Вардар”, са нападнали с камъни и дървени прътове участниците в панихидата по повод годишнината от смъртта на Мара Бунева. Това съобщи за агенция “Фокус” журналистът от Скопие Виктор Канзуров. Шествието е вървяло от църквата “Свети Димитър”, където е била панихидата към лобното място на Мара Бунева, когато футболните хулигани нападнали хората от първите редици. Бити са били между 10-15 души, между които е имало и възрастни хора. Канзуров не знае дали между битите има български граждани, дошли за поклонението.

Хулиганите са скандирали: “Умрете българи!”, “Българите са татари”, “Това е Македония, няма тук българи”. Вчера по телевизия “Скай нет” е имало предаване, в което зрителите са изпращали sms-и, за да бъде спряно “тържеството на българофилите за Мара Бунева”. “Това означава, че те са се подготвяли, но кой ги е координирал не знам”, посочи Канзуров.
Той посочи, че от няколко месеца има “невероятна, истерична, антибългарска шовинистична кампания в македонските медии. Група македонски граждани са пуснали по този повод протестно писмо до българския посланик Михо Михов с молба българската държава да реагира на натиска, който се упражнява върху българофилите в Македония. “Животът ни е застрашен”, оплака се Канзуров.

В Македония в момента има такава антибългарска кампания, каквато не е имало и през 1945 година, каза по телефона за агенция “Фокус” Митко Георгиев, председател на Сдружение “Мост” в Струмица, който е бил сред групата македонски българи, участвали в поклонението пред паметната плоча на Мара Бунева. Георгиев потвърди, че по време на панихидата по повод смъртта на Мара Бунева, група от 20 – 30 младежи, въоръжени с пръти и колове, изведнъж са изскочили и “започнаха да удрят наред всичко живо”. “Не знам откъде са, мисля че са от Скопие. Нямаше полиция. Младежите дойдоха, биха всички, имаше и възрастни хора... Има пострадали, но не знам колко човека са”, каза Георгиев. Според него провокацията и нападението са организирани от властите. “Всичко стана в центъра на Скопие. Не може тук да дойдат 20 – 30 въоръжени младежи и полицията това да не го знае”, каза още Митко Георгиев.

Има пострадали българи в Скопие, които вече са си изкарали медицински свидетелства, съобщи посланикът на България в Скопие Михо Михов. Посланик Михов съобщи, че в момента информацията се обобщава. Предстои в посолството да се проведат разговори с очевидци и потърпевши при инцидента. Михов не е водил разговори с представители на полицията в Скопие. “Не е нужно аз да подсказвам на МВР”, добави българският посланик.

За инцидента е била информирана полицията в Скопие, която обаче не се е намесила в мелето. Говорителят на македонското МВР Борче Пешески заяви за агенция “Фокус” по телефона, че там не знаят за никакъв инцидент около отбелязването на годишнината от смъртта на Мара Бунева и обеща да направи проверка.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия