България и българите > Информационен център - Македония

Гоце Делчев - македонският Апостол на Свободата

(1/4) > >>

Nordwave:
Гоце Делчев - македонският Апостол на Свободата


“Аз възприемам света като място за културно съревнование между всички нации”
Гоце Делчев
1872-1903

Гоце (Георги) Николов Делчев е роден на 23 януари 1872г. в гр. Кукуш, югоизточна Македония. Получава началното си образование в местното Българско училище в Кукуш, и по-късно постъпва в Гимназията в Солун. Там Гоце Делчев изпъква сред съучениците си не само с отличният си успех, но и като енергичен агитатор и застъпник за Македонска независимост. Докато е в Солун той се запознава с различни революционни течения в Европа, в частност и социализма.

 Въпреки своите социални идеи, през 1891г. той постъпва във Военната Академия в София. Тук Делчев се озовава в едно изцяло различно обкръжение. Животът му като кадет в казармата е еднообразен и скучен. Тук липсва разнообразието на училищните години и пъстрото гъмжило от съученици, с техните разнообразни виждания за социална справедливост. Във Военната Академия, Гоце Делчев няма възможност да участва в дискусии, нито да участва в организации, отдадени на съдбата на Македония. Въпреки желязната дисциплина, той успява да си набавя и да чете социалистическа литература. Въпреки своята социална житейска философия, Гоце Делчев неведнъж заявява, че поробените българи в Македония трябва да бъдат освободени от нетърпимото робство на турският султан Абдул Хамид. И че свободата винаги е окъпана в кръв и такава саможертва е достойна за великата цел. “ Аз възприемам света,” казва Делчев, “само като място за културно съревнование на народите.”

Дейността на Гоце Делчев във Военната академия е под постоянен надзор и неколкократно е призоваван пред своите военачалници за дисциплинарни нарушения. Преждевременното му изключване от Академията е възпрепятствано благодарение на намесата на влиятелни македонски деятели.

Но през 1894г., след неприятен инцидент Гоце Делчев е изключен от Военната Академия. По това време Министерството на Войната, за да снижи бюджетните разходи задържало назначението в армията на дипломираните кадети. Това предизвикало гнева на някои от тях, които изпратили анонимно писмо до Министъра на Войната, обвиняващо го в извършена несправедливост към новите офицери. Макар че Гоце Делчев не е бил сред авторите на писмото, той е бил включен сред обявените за “виновни”. Администрацията на училището след обстойно разследване разкрива авторите на писмото и в заповедта за изключване : “заедно с юнкерите x.y.z., като автори на писмото Гоце Делчев също е изключен”.

Докато българските интелектуалци във вътрешността на Македония, под ръководството на Даме Груев, Христо Матов, д-р Татарчев и други, организират тайни революционни комитети в Солун, Серес, Щип и други градове, Гоце Делчев от друга страна, независимо от тях и без да знае за ставащото в Македония, се заема да повдигне революционният дух сред преселниците в София. Той посещава най-известните македонски интелектуалци и подчертава необходимостта от издаването на вестник за запазване на националният дух на българите зад граница. Когато разбира за създаването на първият таен Централен Революционен Комитет в Солун, обзет от ентусиазъм Гоце Делчев незабавно заминава за Македония! Присъединяване към революционно-освободителното движение

След отстраняването му от Военната академия през 1894, Гоце Делчев се завръща в Македония и незабавно се заема с революционно-освободителна дейност. Това продължава девет години. През това време, той обикаля из цяла Македония сам, или в компанията на верни другари, посвещавайки живота си на легендарното апостолско дело, което го прави най-обичаният в сърцето на поробеният народ. При пристигането си в Щип, Гоце Делчев се запознава с Даме Груев, основателят на местния Революционен комитет. От този момент нататък двамата са най-близки приятели и съмишленици в борбата. Делчев и Груев се заемат с цялата конспиративна дейност. За да повдигнат национално-революционният дух и да подготвят народа за въстание, двамата решават да преподават в Македония. Подават молба и по настояване на Екзархията, те са назначени за учители - Груев в Щип, а Делчев в Ново Село, в Щипска околия.

От този момент двамата апостоли стават най-големите конспиративни водачи на ВМРО. Гоце Делчев, като учител, или дегизиран като амбулантен търговец, или като непредизвикващ подозрение селянин, разпространява словото на свободата. Той е първият, който пропагандира идеята за автономност на Македония. За да получи тази идея широко разпространение сред народа Делчев се заема лично с организирането на гражданите и селяните в Щип, Серес, Солун, Монастир (Битоля), Охрид, Лерин, Костур и т.н. Не остава място в Македония, което да не посети, превръщайки се по този начин в истински Апостол на свободата, следвайки примера на Васил Левски.

Nordwave:
На 21 април 1903 г. край с. Баница, Серско, е убит видният български революционер и водач на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев. Роден в Кукуш през 1872 г., той учи в родния си град, а по-късно в Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий". През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но е изключен заради леви забежки. От 1894 г. е учител в Щип, където работи и Даме Груев, един от основателите на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК), предшестващи ВМОРО.

Гоце Делчев е привлечен в организацията от Даме Груев и по-късно се превръща в неин фактически ръководител. Именно той налага идеята, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт е възможно чрез общо въоръжено въстание и от края на 90-те години на XIX век работи за осъществяването му. От 1899 г. по инициатива на Гоце Делчев започва създаването на чети към ВМОРО, което води до масовизацията и революционизацията на организацията. Роля за това изиграват и обиколките на Гоце Делчев из Македония и Одринска Тракия.

Солунският конгрес от началото на 1903 г. решава въстанието да започне през пролетта, но по-късно Гоце Делчев успява да го отложи за лятото с аргумента, че не е добре подготвено. Той обаче така и не успява да дочака началото му. През март 1903 г. четата му взривява моста на река Ангиста - на жп линията Солун - Одрин, а месец по-късно попада на засада, организирана от издирващите го турски власти. В продължилото близо ден сражение войводата пада убит.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=487521


Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.

Мамарчев:
"Скопие. Убийството на революционера Гоце Делчев не е било стечение на обстоятелствата, а планирано предателство, целящо неговото физическо елиминиране. Това заяви македонският историк Михайло Маневски в интервю за скопския “Дневник”. Той твърди, че съществуват редица документи, които сочат, че ликвидацията на Делчев на 4 май 1903г. в село Баница, Серско, е била дело на Върховния македонски комитет в София. Като причина за това историкът посочва, че македонската революционна организация под ръководството на Делчев за няколко година е станала масово национално освободително движение, което не е допадало на управляващите кръгове в българското княжество.
По думите на Маневски тайната за предателството спрямо Делчев и за пряката намеса на българското правителство била разкрита само няколко месеца след края на Илинденското въстание. Непосредствени участници били тогавашният военен министър Стефан Паприков и агентът Георги Кулишев."

Поредният "историчар" от МАНУ /Македонската академия на науките/, който съзря български заговор срещу "македонците". Не се ли умориха от скалъпването на подобни истории? По-добре да се насочат към художествената фантастика. Определено ще имат по-голям успех пред Света.
И както винаги "съществуват редица документи" в подкрепа на македонистката теза, но нито един не е споменат, още по-малко представен. Те все имат "редица документи", а в музеите им, освен останки от Античността, почти няма експонати за революционерите.

Теодор:
Оскверниха паметник на Гоце Делчев в Македония

Неизвестни вандали са осквернили паметника на Гоце Делчев в македонския град Делчево, съобщава телевизия А1.

Монументът е поставен на десния бряг на река Брегалница.

От мраморния паметник със сила са отстранени по няколко букви от името и презимето на Гоце Делчев. Премахнати са и годините на раждане и смъртта на революционера.

Това е третият вандалски акт, на който е подложен паметникът.

Пиедесталът, чийто автор е академик Томе Серафимовски, е възстановен през пролетта на миналата година.

http://news.ibox.bg/news/id_962838688

Преспанец:
Важно е кой го е сложил паметника, понеже "македонците" смятат Гоце Делчев за етнически "македонец".

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия