България и българите > Информационен център - Македония

Наш генерал поема щаба на НАТО в Македония

(1/1)

SSK:
Български генерал ще стане началник на щаба на НАТО в Македония от декември тази година, обяви шефът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков на съвместна пресконференция с македонския си колега ген. Мирослав Стояновски, който е на посещение у нас.

"В момента имаме един офицер в щаба на НАТО в Скопие - полк. Русанов. Предстои от месец декември да бъде назначен началник на щаба - български офицер и най-вероятно ще бъде генерал.

В момента се проучват нещата, извършват се необходимите процедури. Когато се вземе решение и се одобри от Съвета по отбраната и от министъра, ще ви информираме", каза ген. Стойков, цитиран от БГНЕС.

В отговор на въпрос дали ще се реализира идеята за обща система между България и Македония за охрана на въздушното пространство, ген. Стояновски заяви, че проблемът с контрола на въздушното пространство на Македония ще се решава на регионален принцип.

"На всички е добре известно, че един от приоритетите, на които НАТО много държи, е контролът на въздушното пространство. Вече сме поставили тази инициатива пред НАТО, по какъв начин да се реши проблемът.

Неотдавна в Скопие се проведе среща, в която участваха представители на армиите на съседните на Македония страни. Тогава беше представена американската идея да се открие регионален център в София, като страните, заинтересовани да използват техническите капацитети, ще участват със свой персонал.

Ще остане задължението на всяка отделна държава да изгради собствени капацитети за покриване на територията с радари. Чрез обмен на информация с този регионален център ще се извършва контролът на въздушното пространство. Работата по инициативата ще продължи и за тази цел следващия месец в София ще се проведе среща", обяви Стояновски.

"Ще бъде приветствано всяко решение на международната общност, което гарантира сигурност и стабилност както на територията на Косово, така и в региона. Продължаваме с внимание да следим случващото се в и около Косово", отговори Стояновски на въпрос дали македонската армия ще бъде ангажирана по някакъв начин във връзка със случващото с автономната сръбска област.

Ген. Стояновски благодари за подкрепата, която България оказва на Македония по пътя й към НАТО и ЕС и заедно с ген. Стойков подчерта много доброто военно сътрудничество между двете страни.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1030805

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Брей...мисля че трябва да създадем и наши бази за нашата славна натовска армия на Македонска земя  :)

Може след това е български управник :)

п.п.-само не мога да намеря информацията за днешните вълнения в Истамбул,извършени от "леви" и май с прокюрдска насоченост...Явно пак са спъснали пердето на всичко лошо ставащо в Турция.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия