България и българите > Информационен център - Македония

Относно името на Македония

(1/14) > >>

MAGADAN:
Македония отказва да си смени името
В Македония почти няма политик, който би приел промяна на конституционното име на страната в жестокия цайтнот преди решението дали страната ще получи покана за членство в НАТО в Букурещ през април 2008 г.
 Това съобщава “Утрински вестник”, цитиран от БГНЕС. Конституционното име е единственият консенсус между разделения политически елит, коментира изданието. Такива са и настроенията на обществеността, въпреки че в същото време 90% са “за” членство в НАТО. Бивши македонски външни министри казаха вчера за изданието, че дилемата “или име, или НАТО” не е реална и че в този критичен момент Македония не бива да отстъпва в наложените разговори за името. От македонското външно министерство очакват Гърция да не изпълни заплахите си за вето, но не изключват възможността след получаването на покана за членство в НАТО Гърция да протака ратификацията на присъединителния протокол, пише вестникът.
Изданието посочва още, че натискът е огромен и дори бившият български външен министър Соломон Паси, който е съветник на македонския премиер Никола Груевски, споделя, че има сериозни съществени проблеми, свързани с евроатлантическата интеграция на Македония, които трябва да бъдат решени. Според Паси Македония трябва да направи компромис с името си.
 Миналата седмица в Брюксел гръцкият премиер Костас Караманлис предложи на македонския премиер Никола Груевски името на Република Македония да бъде Нова Македония, което македонският премиер е отхвърли. На много частни срещи представители на ЕС открито ни казват, че от нас се иска да намерим компромис с Гърция. Дори ни се предлагат и имена като Нова Македония, Република Македония Скопие, Горна Македония, Северна Македония, заяви Груевски, цитиран от изданието. По този начин той официализира информацията, че Европа притиска Македония да промени името си.
Македонският външен министър Антонио Милошевски предложи пакет от мерки за подобряване на отношенията на Скопие с Атина, съобщи БНТ. Предложението е в отговор на критиките от международната общност, че Македония е пасивна в преговорите с Гърция за името си. Междувременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски заяви, че названието Северна Македония е приемливо с оглед членството на страната в НАТО.

https://dnes.dir.bg/

Родолюбец IYI:

--- Цитат на: MAGADAN в Декември 18, 2007, 12:17:05 ---http://dnes.dir.bg/2007/12/18/news2460527.html

--- Край на цитат ---

Още по - добре. Без НАТО и ЕС тая смешна държавица скоро ще се разпадне. Тогава идва нашия час.

Краен националист:
Ако процесът на ребьлгаризация в Македония се засили, скоро може и да се присьедини кьм Бьлгария, за това нещо е загрижен призналият се за бьлгарин бивш министьр-преседател от ВМРО-НП(напьлно различна от ВМРО-ДПМН в Македония)Любчо Георгиевски.
Например,пример за пробив вьв Македония на хора опредилили се за бьлгари, гледах вьв община Крива Паланка, кьдето от 18 общински сьветници, от които 3-ма са от хората на Любчо, и 3 мата са с бьлгарско самосьзнание, ако такива станат и в македонския пярламент следва Велика Бьлгария.

Бай Иван:
Що не се пробаваш да идеш в некое заведение в Скопие и да заявиш че присъстващите са Българи! Съмнявам се да тече точно такъв процес, просто става дума за икономическа миграция.

Инжинер Донев:

--- Цитат ---Що не се пробаваш да идеш в некое заведение в Скопие и да заявиш че присъстващите са Българи! Съмнявам се да тече точно такъв процес, просто става дума за икономическа миграция.
--- Край на цитат ---
От икономическа миграция към ре асимилация 8)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия