България и българите > Основи на националната Държава

Народопсихологията на българите

(1/28) > >>

Наблюдател:
Не съм народопсихолог, но имам достатъчно знания, умения, жизнен опит и наблюдения, за да си задавам този въпрос. Всеки се ражда с наследственост, която не зависи от него, а от  наследствеността на преките му родители, на рода, на народа, на племето ... Човек се учи цял живот … и умира ненаучен. Простият се учи от собствените си грешки, а мъдрият – от чуждите!
Но все пак – трудолюбивият човек чете много, възприема, усвоява, запаметява, наблюдава, оглежда се наоколо  и предава опита си, доколкото може, на другите. Така ли е с българина? От личните ми наблюдения върху много хора (защото такова ми е образованието и такава ми е работата) забелязвам, че българинът е мързелив. Не му се работи особено, не му се и чете ... Той не възприема –  трудно запаметява, не си поставя за цел да усвоява, няма опит в нищо и затова няма какво да предаде на тези след него. Но има една способност – да се оглежда, да наблюдава другите, да се сравнява с тях и да им завижда! Този човек е пълен некадърник и профан във всичките си начинания. Той живее на гърба на другите. Завижда на знаещите, можещите и умеещите –  завижда на тези, които с много труд постигат всичко в живота си.
Българинът е завистлив, а завистливият е беден духом. При него липсват емоции – особено положителните. Той не може да се радва на успехите на другите –  подсъзнателно ги открива, забелязва ги и страшно много им завижда ...  Завистникът винаги търси покровители. И ги намира! Той дава мило за драго, само и само да "натопи" този, на когото завижда и да изплува отгоре – над него. Боклукът никога не потъва! … Всичко в живота си е постигнал "на гърба" на другия –  на трудолюбивия, на знаещия и можещия. А своите успехи, ако въобще се стреми към усъвършенстване, дължи на подкупите и на покровителите си ... Завистливият е и предател – той предава майка си, род и родина! Българинът не говори – той крещи и в най-обикновена ситуация, като използва възходяща интонация, толкова характерна за говорещите на развален турски език …
Не се ли питате коя е причината за явлението  "завистлив българин"? Не си ли задавате въпроса защо има нещо "сбъркано" в нас –  защо ние сме на дъното и това дъно, като че ли, няма край! Може би то идва от Ранното Средновековие – от прадедите ни прабългари, славяни и траки? Борис І унищожава цялата българска аристокрация – цвета на нацията … Може би е насадено от петвековното турско робство? Османлиите доунищожават цялото ни интелектуално и културно наследство – камък върху камък здрав не са оставили …
А не е ли явлението “завистливост” общочовешко? Струва ми се, че завистливите у нас, на глава от населението, са много-много повече, отколкото при другите народи – те станаха мнозинство … Същото е и с предателите. Аз мисля още, че днешното си положение дължим на некадърните и завистливите, които са не само тук – долу, а  и  там  –  горе  …  Вие какво мислите по въпроса?

Иван Иванов:
Българинът завистлив ? Ами явно не познаваш чужденци тогава...

Това е поредния мит, пуснат от най-долните представители на етноса ни- новобогаташите първенюта и мутренски "бизнесмени", с техния маниакален страх от възмездието за собствените им престъпления.
Завистта не се интересува от произход. Тя е своиствена за всеки, но културата ни изисква да я подтискаме. Обаче ? За какво да завижда човек на знаещите и можещите в България ? На това, че мизерстват, че ги уволняват зареди шуробаджанашката практика навсякаде да бъдат вреждани "нашите" момчета, че хиляди мозъци изтекоха в чужбина а други работят в БАН за смешни заплати, че доказани специалисти стават нощни пазачи на стари години ?
Кои са можещите днес ? Азис, Ники Василев , Васил Божков, фолк звездите, дебелите момчета със спортно образование, трафикантите, наркодилърите, пласьорите....
Завиждат им хората, да, че са на свобода и се радват на незаслужено благоденствие на гърба на този народ, този който построи с пот и кръвта на стотици хиляди от нулата тази държава, изведе я от азиатската изостаналост на Империята и я нареди до европейските държави. Напук на предприемчивия Бай Ганьо, Карамански, Илия Павлов и сие.

Поклон пред този търпелив народ !

krystalnacht_666:

--- Цитат на: Иван Иванов в Ноември 27, 2006, 22:26:52 ---Поклон пред този търпелив народ !

--- Край на цитат ---

Стига търпение!

НА ОРУЖИЕ БРАТЯ!!!  8)

Наблюдател:
ЕЛЕГИЯ

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителя прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!"

 Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? - кажи ми. Мълчи народът!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

 Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!

Христо Ботев

Иван Иванов:
Брилянтно !  8)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия