Българска култура и духовност > Генетика

Изследвания за произхода на евреите

(1/1)

Петкан:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3045191
"Учени по генетика на народите установиха, че евреите имат генетична близост с кипърци и друзи и потвърдиха, че евреите от диаспората са поддържали силна генетична приемственост въпреки отдалечеността. Тези изследвания, резултатите от които бяха публикувани на интернет сайта на британското научно списание "Нейчър" са част от по-голямо изследване за човешките миграции на базата на минимални разлики в ДНК. "Намерихме доказателство, че еврейските общности произхождат от Близкия изток, заяви Дорон Бехар, който ръководи изследването с участието на учени от 8 страни. "Нашите генетични открития съвпадат с историческите данни", добави ученият. Те имат за основа проби от ДНК на 121 души, живеещи в 14 еврейски общности в различни краища на света. Те са били сравнени с тези на 1166 души от 69 нееврейски групи, включително и от страните и регионите, където живеят еврейските общности. Изследването е потвърдило, че Близкия изток е района, от които произлизат евреите, така както го описват и древните еврейски текстове. Наблюдава се и голяма генетична прилика на евреи с кипърци и друзи, както и с други народи от Близкия изток. Изследването сочи още, че евреите от диаспората, които са силно свързани чрез социалните, културните и религиозните си традиции, като цяло са запазили силна генетична приемственост, въпреки внасянето в по-голяма или по-малка степен на ДНК от населенията на страните "домакини". Бехар обаче подчертава, че е много важно според него като учен да изтъкне, че генетиката няма нищо общо с определението за еврейско самосъзнание и идентичност."
...
...
"“В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната във финансово отношение”

- Бенджамин Франклин, (XVIII в.) – американски учен и държавник.

Hatshepsut:
Учените идентифицираха потомците на създателите на първата азбука в света


Снимката показва голяма погребална урна, съдържащ останките на един от индивидите, чийто геном е секвениран в проучването
Наследниците на легендарния библейски Ханаан, създали първата азбука, са съвременните жители на Ливан, установиха генетици, съобщава EurekAlert!.

Статията за откритието е публикувана в American Journal of Human Genetics.

Преди хиляди години са живели на територията на съвременен Израел, Палестина, Ливан, Сирия, Йордания и са създали на култура, която повлиява на народите на Близкия изток и извън него. Ханаанците са създали първата азбука, основали са колонии по цялото Средиземноморие и бяха споменати много пъти в Библията. Но кой са те и какво в крайна сметка се е случило с тях? Дали са били унищожени, както пише в Библията?

Според Библията, територията на Ханаан е "обетована земя", която Господ е обещал на евреите, бягащи от робство в Египет. Нейната територия, според Библията, а и в действителност, през втората половина на второто хилядолетие пр. н. е. постепенно е завладяна от еврейските царе. Те успяват да покорят почти всички малки държави от региона, както и мощните градове-държави на Финикия, Тир, Сидон и Библос в северната част на Ханаан.

Учените не знаят почти нищо за културата и произхода на ханаанците, тъй като все още не са намерени писмени доказателства за тяхната миграция. До наши дни са оцелели финикийски глинени плочки в много по-лошо състояние, отколкото папирусите на египтяните, и по този начин освен за азбуката им, основи положения в религията им и някаква информация за политическата им система, почти нищо не се знае за живота на жителите на Ханаан.


Ханаанци. Древноегипетски стенопис
Екипът палеонтолози, ръководени от Марк Хабер (Marc Haber), реконструират и проучват геномите на петима души, които са били погребани на територията на Сидон - едно от най-големите пристанища и центрове на търговия на Финикия в древния свят - преди около 3700 години.

Извлечените фрагменти от древната ДНК изследователите сравняват с геномите на съвременните народи от Близкия изток, Кавказ, Европа и Иран, където се предполагаше, че са живели предците на ханаанците, както и с други образци генетичен материал от древните обитатели на Земята. Оказа се, че съвременните теории за произхода на ханаанците и древногръцките хроники описват историята на народа по различен начин, който не е съвсем верен - предците на древните жители на Ханаан постоянно са живели на територията на Близкия изток от времето на неолита и не са мигранти, както много други народи.

"Съвременните ливанци вероятно са преки потомци на ханаанците, но у тях има една малка част евразийско потекло, което би могло да се случи след завладяването им от асирийците, персите и македонците", - заяви съавторът на изследването Марк Хабер .

Според изследователите ханаанците са се смесили с евразийците преди около 3800-2200 години, в периода на нашествията в региона. Учените отбелязват, че поначало ханаанците са смес от местни жители, които са се заселили по време на неолита, както и от източни мигранти, които са пристигнали в района преди около пет хиляди години.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Uchenite-identifitciraha-potomtcite-na-sazdatelite-na-parvata-azbuka-v_89885.html

Навигация

[0] Списък на темите

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия