Българска култура и духовност > Православие

Сайт "Бъди верен"

(1/7) > >>

Hatshepsut:
Сайт "Бъди верен"

https://www.budiveren.com/


Зад проекта "Бъди верен" (www.budiveren.com) стоят о. Божидар Главев, енорийски свещеник в Сливенска епархия и съпругата му Десислава, както и свързан с тях малък екип. Името на сайта е част от пасаж от книга Откровение ("Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца на живота", Откр. 2:10), като текстът е интегриран в шапката на сайта. Обяснителният текст за мисията на сайта гласи: "Сайт за популяризация на неповреденото от модернизъм и икуменизъм Светоотеческо Православие", а личностите, които са вдъхновили създателите на сайта, са Йеромонах Серафим Роуз и свт. Иоан Максимович. Сайтът е замислен като портален (използвана е системата Joomla), с приятен минималистичен дизайн и възможности за коментари под статиите. От настоящото съдържание се очертават темите, които ще бъдат водещи в критичен план - икуменизъм, модернизъм, отстъпление, нов календар, опасностите на рок-музиката, отричането на чудесата и др. Присъствието на банер и емисия от руския сайт Антимодернизм.ру отпраща към дълъг списък от съвременни личности в Православната Църква - от Сергей Аверинцев до Христос Янарас, които, според привържениците на антимодернисткото направление, са изразители на отстъплението в Православието и най-вероятно ще бъдат последователно представени в критична светлина и в новия български сайт. Прави впечатление желанието за включване на мултимедийно съдържание - субтитрирани на български руски филми, които могат да бъдат гледани в рамките на сайта.

http://www.pravoslavie.bg/България/Два-нови-анти-модернистки-сайта


Покаял се рокаджия отвори сайт за дела на църквата


Божидар Главев и съпругата му Десислава
Снимка: https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=442781
Легендарният Божидар Главев от "Ахат" - автор на рокаджийския химн "Черната овца", не пази китарата си дори за спомен, а с колегите от бандата почти няма за какво да си говори.

Трансформацията на Божидар Главев от рокаджия в православен свещеник разбуни духовете в края на 90-те. Тогава авторът на култовото парче "Черната овца" избира уединението в малкото селце край Поморие пред блясъка на сцената. Днес отец Божидар не приема рок периода като необходима стъпка към настоящото си поприще, още по-малко пък чувства липсата му.

Отецът не споделя позицията на някои строго православни, че компютърът е дяволско дело. Според него това е удобно средство да се изложи мнение, което да не е обвързана с някаква институция.

Някогашният рокаджия днес е категоричен, че рок и православие не могат да вървят ръка за ръка. "Това са ценностни системи в коренно противоположни посоки", отсича отец Божидар.


◊ ПРЕДИСТОРИЯТА

За старите хипари отец Божидар е знакова фигура, тъй като той е сред основателите на легендарната българска хард-рок група „Ахат”. Нещо повече – той е баща на песента „Черната овца”, превърнала се в неофициален химн на българските рокаджии. В края на 80-те години обаче Божидар Главев обръща гръб на рок-сцената, за да се обърне с лице към Христос. След като вече е завършил Консерваторията, той се записва в Богословския факултет и през 1998 година е ръкоположен за свещеник. Понастоящем някогашната рок-звезда живее и служи на Бога в бургаските села Горица и Каблешково.


◊ САЙТЪТ

Той се намира на адрес https://www.budiveren.com

Чрез него отец Божидар Главев ще се опита да даде своя принос за чистотата на Православието. Интернет-сайтът ще воюва срещу изкушенията на икуменизма, новия календар, неверието, религиозното безразличие, рок-мисионерството, отричането на чудесата в Православната Църква и изобщо – срещу църковния модернизъм.


◊ ОТ КИТАРАТА КЪМ КРЪСТА

Свещеник Божидар Главев не крие надеждата си, че би могъл да пренасочи енергията на рок-бунта на някогашните си фенове към истинската цел - срещу злото в самите нас, срещу нашите страсти.

„Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота”. Този стих от Откровението на св. евангелист Иоан Богослов мотивира днес мисионерската дейност на отец Божидар, чиято китара вече трето десетилетие събира прах в килера.

http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=9723&sid=28

Мишок:
Там има едни клипчета на предавания от СКАТ: историята и православието, културата и православието - изгледай ги !!!

Мишок:
Hatshepsut,  казват душата по природа е християнка. Гледам че все натам те влече. Остави заблудите и се върни в отеческата вяра на предците, за да намери душата ти покой и спокойствие.

Hatshepsut
37. Всичко, що Ми дава Отец, ще дойде при Мене; и който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън;
38. защото слязох от небето, не за да върша Моята воля, а волята на Отца, Който Ме е пратил.


Редактирано от модератор: Консолидация на два последователно пуснати постинги.

Hatshepsut:

--- Цитат на: Мишок в Юни 28, 2012, 18:16:11 ---Hatshepsut,  казват душата по природа е християнка.
--- Край на цитат ---

А кой го е казал това - Тертулиан, автор на скудоумието "Credo quia absurdum est" (Вярвам, защото е абсурдно).
Естествено, аз не приемам нито една от тези максими  :eusa_naughty:


--- Цитат на: Мишок в Юни 28, 2012, 18:16:11 ---Гледам че все натам те влече.
--- Край на цитат ---

Заблудил си се, няма такова нещо, просто представяш желаното за действително.
Настоящата тема я пуснах не защото симпатизирам на сайта "Бъди верен", даже напротив - аз многократно съм заявявал своята неприязън към християнските фанатици и зилоти; просто смятам, че в раздел "Православие" трябва да има такава тема.


--- Цитат на: Мишок в Юни 28, 2012, 18:16:11 ---Остави заблудите и се върни в отеческата вяра на предците, за да намери душата ти покой и спокойствие.
--- Край на цитат ---

Напротив, положението е точно обратното - душата ми намери покой и спокойствие, откакто се отказах от християнството  :smile-1:

Hatshepsut:
Ето как християнските фанатици от сайта "Бъди верен" плюят по дейците на Българското Възраждане, наричайки ги "блудни синове" (ако някой не знае, думата блуд значи разврат!). Авторите на статията твърдят, че пробуждането на българщината с "Историята" на Паисий Хилендарски е нещо лошо (както те го наричат "отровно семе"), че кажи-речи всички наши национални герои са били масони и вероотстъпници, че борбата срещу фанариотската измет е била погрешна, понеже цариградския патриарх и ръкоположените от него владици били канонични... Според авторите на статията ние българите не трябва да имаме национална чест и гордост, а трябва да бъдем поцелуйковци спрямо сърбите и гърците, понеже ни били "братя" и т.н.
Статията е доста дълга, затова ще цитирам само малка част от нея:


--- Цитат ---Молитва за блудните синове на България (или деградация на духовността XVIII-XXI век)

...в началото бе „Историята” на Паисий. Дело лично и родолюбиво, израз на дълбока любов и грижа за съдбините на род и отечество. И то би си останало такова, ако преди всичко не бе дело на един монах и то от Света Гора, сиреч на един Христов воин от корпуса елитни воини, благословени и ръководени лично от Светата Божия Майка. За огромно съжаление той презря своята най-висша служба на монах-воин, напусна я и хукна по стъгди и градища да проповядва тезите на своя исторически труд. Дори го направи мисия на своя живот. Но и това не би било фатално и осъдително, ако същинският фундамент на неговият труд не бе един единствен – да се възстанови гордостта на българина. Гордостта, че някога е бил велик народ! За да може да вдигне гордо глава и „да не се срами да се нарече болгарин”. И вижте само пред кого? Пред другите народи!

Че нали именно заради тази негова „гордост” - страст бесовска и изкушение адово - Господ го предаде за смирение на друговерци и касапи, нали заради тази негова непримиримост, твърдоглавие и високо вдигнат рог (срв. Пс. 74:6) бе отдаден той във владение на гръцкото духовенство (при това за втори път!), а поради общата и в частност негова несговорчивост към другите балкански православни народи, на него и на всички тях бе наложена всеобща пет вековна национална епитимия - без собствена църква, без собствена държава.

И що за чудо е това един светогорски монах да учи народа си на гордост и превъзходство над останалите народи (дори и заслужено да е то), един православен да проповядва любимия грях на дявола – гордостта?! Да подбужда към непокорство и то когато вече „епитимията” му почти изтича? И пред кого, собствено, следва той да се пъчи и големее според тази повеля - пред останалите народи или пред Господа? Нима нашите дарове на смирение и целомъдрие не полагаме именно в нозете Божии? Нима не по тези дарове ни възнаграждава Той? Къде остана: „Дух же целомудрия, смиреномудрия, терпения и любве, даруй ми рабу Твоему”, както ни учи един друг монах - преп. Ефрем Сирин. И вижте само каква е неговата сърдечна молитва към Бога „даруй ми”, казва той, сякаш туй са най-драгоценните дарове, които можем да изпросим от Всемилостивия наш Отец. Не са ли чели тази отеческа молитва в онова време на Атон и по-конкретно в Хилендар? Не е ли витаел по това време там този дух на търпение и любов? Изглежда не. Там като че ли се е бил настанил вече друг дух.

И семето на националната гордост и самомнение бива посято из цяла България с онази страст и плам, с която само един монах може да сее. Кълновете на това отровно семе бързо поникват в плодородната българска земя и само след 100 години вече виждаме изкласилите духовници-революционери: пръв е о. Неофит Бозвели, който ще призове българите да дават децата си в светски училища и гимназии, за да не изоставали от „либералното” европейското образование. За него Благодатния огън – Нур, който слиза всеки Великден в Иерусалим ще е просто една „гръцка шашма”, а личното му неподчинение в църковните служби и сътрудничеството му с католици - редовна практика. На свой ред митр. Иларион Макариополски, негов горещ почитател и съмишленик, ще бъде запленен от примера на униатите в Кукуш, подстрекавани от католическите емисари да не споменават патриарха си и тутакси на връх Великден ще обяви „своето църковно въстание”, като също няма да помене каноничния патриарх, комуто е подчинен. Колко оригинално! Отишъл да разубеждава униатстващите, пък сам станал униат. Това му поведение доведе благодатната ни Църква до 70-годишна схизма и разкол.
...
Следващият „светъл” пример идва от един дякон – дякон Игнатий, който отново на връх Великден (странна закономерност) най-демонстративно ще свали расото, ще сложи костюм на френско конте и вече гладко избръснат и сресан ще се присъедини към безкрайните редици на европейските социал-революционери и политически визионери на Новия световен ред - масоните. След него екзарх Антим I ще бъде и първият български висш клирик – масон. Така до плеядата свещеници-воеводи и четници, затъкнали пищови и ками като кърджалийски джелати, закономерно идва следващото – архимандрит Йосиф Соколски (основател на Соколския манастир) ще смени православната си вяра за католическа, поп Грую Бански ще стане „творецът” на хъшовското „символ верую”, поп Харитон сам ще води чета, поп Сава Катрафилов (заклел Ботевата чета по някакъв негов ритуал) ще бъде четник, а колко са онези от тях, основали революционни комитети в местните манастири, трудно е дори да се каже.
...
Васил Иванов - Левски – иеродякон Игнатий. Захвърля расото през 1863 г. Става легионер, четник и масон. Отлъчен на епархийски съвет в Пловдив през 1864 г. Продължава да се занимава с революционна дейност. Основава революционни комитети в манастирите и привлича свещеници, за което е издирван от екзархийските власти през 1871 г. Представя се за дякон. Осъден за убийство и противодържавна дейност. Обесен в София.
...
Екзарх Антим I - Първи випускник на богословското училище на остров Халки, учи във „Великата народна школа” в Куручешме и Духовната академия в Москва, монах в Хилендар, по-късно - Преславски и Видински митрополит. Подкрепя цариградските българи и отхвърля каноничното подчинение на Вселенската патриаршия. През 1872 г. е избран за екзарх на Българската екзархия. Смятан е за първия масон от висшия клир.
--- Край на цитат ---

https://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=782:-xiv-xxi-1-&catid=46:2010-02-23-19-42-02&Itemid=77

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия