България и българите > Български националисти

Народните Юнаци - националните герои, трябва да се помнят!

(1/14) > >>

Мишок:
Тема за не така известни народни юнаци- национални герои, които сме позабравили.
Има доста такива, и като народ имаме повече от всеки друг народ на земята.
ДОБЪР ПРИМЕР ЗА БЪЛГАРИН -ЮНАК.

Георги Тиханек (1845 –1915). Останал в Историята като революционерът, гръмнал първата пушка и дал началото на Априлското въстание на 20 април 1876 г. Член на революционния комитет и началник на тайната полиция в Копривщица, и съратник на Каблешков. Тиханек е в групата въстаници, която трябва да превземе конака, и дава първия изстрел във въстанието, като убива заптието Кара Хюсеин. След въстанието е заловен и откаран в София, където престоява три месеца. Заточен е на остров Родос. Георги Тиханек и Никола Беловеждов правят опит да избягат, но са заловени и разделени. Доживява Освобождението на България. Връща се в Копривщица през 1879 г.

генерал Жеков:
Никола Жеков
Христо Луков
Иван Рогозаров

Мишок:
ВЕЛИК НАРОДЕН ЮНАК.
"Аз съм главният виновник. Затова ви моля да не мъчите хората. Сам съм - други няма! Аз водих, аз заповядвах, други не търсете."
-
142г. от жестоката смърт на един от най-великите български революционери и национален герой. Водач и военен ръководител на Априлското въстание в Брацигово. Местни чорбаджии предават Петлешков на турците след разгрома на въстанието. Въпреки това не предал никой. Цялата "вина" прехвърлил на себе си. След това Васил Петлешков бил поставен между три огъня и така изгорял жив в страшни мъки. Когато този мъченик стоял между огньовете от силната горещина кожата му се напукала и мас течала от него. В същия миг щикове се забивали от всички страни в месата му. Така изгорял този смел българин. Човешкият разум трудно може да си представи какъв силен дух, каква воля е имал безстрашният българин. Нека неговият мъченически живот да бъде пример на безкористно родолюбие за поколенията.
ПОКЛОН!

генерал Жеков:
Ти правиш поклони само пред бай тошо и господаря ти путин.Лицемерно е да пишеш за национални герой

Мишок:

--- Цитат на: генерал Жеков в Май 23, 2018, 21:56:38 ---Ти правиш поклони само пред бай тошо и господаря ти путин

--- Край на цитат ---
Темата не е за тебе или мене, нека не я превръщаме в бунище. Имай уважение към хората жертвали се за свободата, народността и вярата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия