Българска култура и духовност > Наука и образование

Българското образование

<< < (2/19) > >>

MAGADAN:
Съгласен, Индивидуалист, има много корупция в системата и стремеж за сриването и до ниво да отглежда обслужващ персонал за западна европа и америка. На това може да се противопоставят само националните ни черти - ученолюбие и амбиция.

Ashikov:
Хм...ще карам по ред...
1.На пищещият също му липсват някои работи, които се учат още в 1 клас, както и у дома, но хайде да не задълбаваме...
Иначе:
2. Абсолютно вярно е, че не малка част от учениците реално не знаят български език. Защото...поне 20% не знаят значението на елементарни думи. Аз имам познати, които не знаят какво значи думата реформа (15-годишен) и я бъркат с привилегия(защото и това не знаят какво значи) Мога да изброя веднага поне 20 такива думи от всекидневно използваните....
3.Вярно е, че говорят (и пишат съответно) на диалект и то при положение, че родителите им уж са родени също в града(Пловдив, София, Варна и т.н. ), не само те самите.
4. Възпитание - липсва поголовно на всички, но за оправдание на образователната система ще кажа, че това не е в нейните прерогативи, а на родителите и дома....
5.За учителите - да, има такива учители, всякаква паплач навлезе в системата по няколко причини:
- всеки, който е добре образован, не иска да отиде да работи за мизерна заплата, в отвратителни условия, при непрестанно напрежение, при никакъв авторитет
- ако някой се излъже и пожелае все пак, няма да бъде изобщо допуснат. През последните 4-5 години са се пенсионирали по 2-3 учители на година, а са назначени за цялото време млади учители общо около 800. Защо??? Защото директорите не назначават на освободените места завършили съответната специалност, а пращат дърти баби да се преквалифицират и после да преподават, за да не бъдат съкратени. Как една 50-годишна леля ще научи за 6 месеца английски, за да преподава на 7 клас да речем... Достига се до цирка в частна английска гимназия английски ез. да преподават учители, които изобщо не са помирисвали факултета по английска филология....
6.За "гениите", които печелят международни състезания - те са такива не въпреки образователната система, а благодарение на останалите в нея умни, способни и добре подготвени учители, които работят още за идеята, въпреки неизбежните конфликти и натяквания на близките си.
Бог да ги благослови за това!!!  :)

Skarlet:
Образец на неграмотност оценен с отличен 5 1/2

Какво произвежда българското образование? Почти всички са убедени, че не произвежда нещо добро. Но малцина са виждали конкретните резултати. Примерно, че езикова и техническа неграмотност може да бъде оценена с отличен.
Отличен 5 ½ е писал на подобно съчинение за контролно по информатика учител в провинцията.
Съчинението, публикувано по-долу, е на тема компютърна памет, името на ученика и училището са спестени. Запазен е оригиналният правопис (виж и факсимилето по-долу):

Контролното на К. Й. , 9 клас:

Паметта е най важна за компютъра
Видовете памет биват много вида памет. Тя бива от 2 кб до 1 гигабайт
Паметта в нея се съхраняват някои важни материяли и др.
Паметта е вградена в компютара Тя биват вътрешна и външна памет Вътрешната е паметта на кумпютара е паметта върху която в нея се записват Много неща.
Външната памет е манико устройство, което с него може да се преняся използва тъй наречената флашка
Паметта за компютара е много важна зане, В нея се сархянява важна информация

Отличен 5 1/2

Подпис – не се чете

Съчинението е взето от следния блог - http://psabev.blogspot.com/2007/06/blog-post_04.html


Skarlet:
Хлапета зубрят за джипове и миски
Карат второкласници да възхваляват кръчмите в песни

Учебниците побъркаха младо и старо в държавата. Вместо да наливат ум и разум в главите на хлапетата, в книжките една след друга се редят песни за джипове, звън на пари и конкурси за красота. Оказа се, че вместо "Мила моя мамо" и "Де е България" родните второкласници възхваляват в песни кръчмите, алармираха "Стандарт" възмутени и притеснени родители.
 
 Запявка
 Отдолу иде джип "Мицубиши"
 със яка броня, с прозорци скришни.
 Всички по пътя той изпреваря.
 - Но на кого е? Кой ли го кара?
 - Вълчо го кара. Свири и гази!
 - А във колата коя е тази?
 - Лиска е вътре. И много иска
 на мис-конкурса да стане миска.
 - Давай, Вълчо, и наддавай
 златна пара звънка -
 мис да стане твойта Лиска,
 гиздава и тънка!
 (Из учебник по музика за III клас)
 
"Отдолу иде джип Мицубиши, с яка броня, прозорци скришни", трябва да припяват хлапетата, които учат по "Музика" за III клас на издателство "Булвест 2000". Автори на песнопойката са Генчо Гайтанджиев, Мария Попова и Пенка Младенова. "Хитовото" произведение, чийто текст би засрамил и най-лютото чалга парче, не е снабдено с ноти. Затова и основна задача на малчуганите е да станат попфолк композитори и да измислят мелодия за припявката.
 
От "култови" парчета не са лишени и петокласниците. "Кон излезе на ливада, вдъхна въздух и умря. Възкачи се на небето и какво ли не видя. Две кебапчета крилати пазят Рая с автомати" e гвоздеят на книжката на издателство "Анубис", по която децата се учат да пеят.
 
Освен словесните бисери авторите на учебниците са наредили една до друга и коя от коя по-големи фактологични и стилистични грешки. Въпреки действащата конституция, ако отворите учебника по "Човекът и обществото" на издателство "Булвест 2000" за IV клас, ще се объркате тотално. Защото вместо да просвещава, от книгата струят неистини. Според авторите мандатът на българския президент е 4 г. Така учените съкратиха с година времето на управление на държавния ни глава.
 
Задачи за клане и починали при катастрофи пък заливат хлапетата от сборник със задачи по математика за IV клас, алармираха преди дни "Господари на ефира". За кървавите задачи разказа ученик от столичната математическа гимназия. Зловещите уравнения били възложени на децата за домашно от СИП по точната наука. Според помагалото 10-годишните трябва да изчисляват по колко агнета на ден трябва да коли касапин, за да изпълни нормата си от 50. На малчуганите е възложено и да смятат колко кокошки ще изколят селският поп и приятелите му, ако гуляят цяла седмица. Най-ужасяващата задача описва катастрофа, при която загива баща, а синът му е откаран в тежко състояние от Бърза помощ, възмущават се четвъртокласниците.

http://www.varnacity.info/education.php?page=news_show&nid=12583

Machtwille:
Едно скандално, но същевременно и обективно видео, показващото истинското лице на днешното ни образователна система, която е толкова пропаднала, колкото е и цялата ни държава. До средата клипа беше излъчен на 15.09.2008г. по ББТ, в предаването Национална гвардия, но от апаратната го спряха, тъй като го сметнаха за твърде скандално.

http://www.vbox7.com/play:f89896e8
Българското училище - какво беше и какво е сега...


Редактирано от администратор: Подмяна на невалиден линк с валиден.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия