България и българите > Българските общности в чужбина

Емигрантите били готови да се връщат

(1/14) > >>

Nordwave:
Емигрантите били готови да се връщат Има сериозни сигнали за трайно завръщане на наши емигранти обратно в България, каза пред журналисти днес Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика. Повече от 200 българи присъстваха на откриването на първата информационна трудова борса за наши сънародници в чужбина, организирана от Министерството на труда и социалната политика в Мадрид, съобщи Масларова, цитирана от БТА. Девет български компании и няколко испански фирми с офиси у нас са представили на 15 ноември в Мадрид дейността си и са предложили на нашите емигранти оферти за работа в строителството, машиностроенето и леката промишленост.
Испания е една от първите държави, които усетиха икономическата криза - безработицата се е увеличила от 7 на 11,3 процента. Сред испанците обаче безработицата е около 10 на сто, а сред емигрантите - 17,4%, каза Масларова. Нашите сънародници не оказват имиграционен натиск в Испания ние сме на девето място по брой емигранти - с около 154 000 души. Румънците в Испания например са 1,2 млн., каза социалният министър.
По думите й държавите от т. нар "Стара Европа" няма да пуснат свободно българи и румънци до трудовите си пазари като ще се оправдаят с икономическата криза. Търсенето обаче на добре квалифицирани хора в ЕС ще се запази, каза Масларова и допълни, че България настоява за отмяна на преходните периоди, ограничаващи свободната миграция на българи в ЕС.
Възможно е да изпуснем 13 000 българи, които сега учат в германски университети, защото във Федералната република са решили да облекчат достъпа на специалисти, завършили образованието си в страната, добави Масларова.
Очакваме връщане на наши сънародници и от Гърция, защото там се увеличава безработицата най вече в туризма, корабния транспорт, услугите и ползването на домашни помощници, каза още Масларова.
Около 20 на сто от хората, които са емигрирали, ще се върнат в страната в обозримо бъдеще, сочи проучване на агенция "Медиана" за миграционните нагласи на българите, данните от което бяха представени днес. Социологът Кольо Колев обясни, че става въпрос за около 300 000 души. За миналата година 16 на сто от хората на възраст между 18 и 35 години са били склонни да емигрират, а сега са двойно по-малко - 8%. Настроенията за миграция на Запад са намалели два пъти за 4 години, особено при младите хора, съобщи Кольо Колев. Желанието за емиграция намалява най-вече сред тези с добри специалности и професии, докато сред хората с по-ниска квалификация, работата в чужбина все още е шанс за реализация, добави той.
Масларова съобщи още, че правителството планира през 2009 г. безработицата в страната да не надвиши 7 процента. В момента безработицата е 5,4%. http://dnes.dir.bg/2008/11/17/news3611361.html

Бай Иван:
Има готовност Масларова да я изпратят на гурбет! Не виждам да са се засилили емигранти да се връщат.

Сит:
Някъде бях чел, че общо Българите по света са над 14 милиона :)

Nordwave:
Наскоро на българите бе съобщен нерадостния факт, че българските емигранти вече са над 1,5 милиона. Напоследък обаче се налага една обратна тенденция - млади българи, завършили в чужбина, решават да се върнат в родината.Германската журналистка Симоне Бьокер от радио "Дойчландфунк" посети българската столица, където разговаря с няколко завърнали се:

Поредната вечер, в която основният въпрос е: защо се върнах? Около 50 млади българи на възраст между 20 и 30 години разказват за опита, натрупан в чужбина и завръщането си в България. Организатор на срещата е сдружение "Тук-Там".

Младите хора, завърнали се в България, са сторили това по различни причини, но мотивите и възгледите им могат да бъдат обединени под общ знаменател. Ето какво разказва една от многото завърнали се - името й е Теодора Зарева:

В града на завръщащите сеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  В града на завръщащите се

Да започнеш наново

"Повечето хора, които в крайна сметка предпочетоха България пред чужбина, вече гледат по друг начин на нещата. Допреди няколко години всеки заминаваше за някъде. Сега обаче хората осъзнават, че в родината си могат да бъдат много по-полезни, отколкото навън. Тук могат да приложат уменията си, за да направят нещо смислено за обществото и да помогнат за подобряване на живота, а не само да гонят добри работни места и високи заплати."

Теодора е следвала в чужбина. Завършила е филмовата академия в Ню Йорк. След изтичането на студентската й виза обаче се наложило да се прибере в България. След една година на самосъжаление, тя намерила нови приятели, които й разказали за образователен проект, подпомагащ социално слаби ученици. Днес Теодора работи като учителка към този проект:

"Тук съм вече от почти три години и наистина усещам разликата. Навсякъде се създават нови организации и проекти, в които работят много от приятелите ми. Това носи позитивна промяна и конструктивна енергия, защото тук могат да се приложат събраните в чужбина знания и умения. Но най-ценното е позитивното мислене - вярата в промяната."

В обедните часове софиянци търсят уютно местенце за отдих и обяд. В новооткрит ресторант с огромна витрина и модерен интериор хората чакат за места. Този ресторант е от онзи вид заведения, които до скоро бяха непознати в България: те предлагат здравословни храни на достъпни цени. Повечето подобни заведения, както и био-магазините, са дело на бивши емигранти. Възползвайки се от опита, натрупан в чужбина, тези хора променят облика на града.

Ваня познава този тип ресторанти от Лондон, където е завършила икономика. Сега тя работи във фирмата на родителите си и винаги ходи да обядва във въпросния нов ресторант: "Този вид заведения по принцип са винаги пълни, защото хората са наистина жадни за нови неща. Когато се открие нещо добро, то е много посещавано."

Ред в хаоса

27-годишната Ваня е една от основателките на сдружението "Тук-Там". Замислено като социална мрежа за намиране на приятели, сдружението се обособява все повече като платформа за творчески идеи и социални проекти: от хигиенизирането на обществени места до помощни инициативи за малцинствата и домовете за деца. Все повече българи, живеещи в чужбина, установяват контакт със сдружението, защото имат конкретни идеи и търсят съвет, разказва Ваня:

"В България има много възможности да се правят нови неща. Неща, които досега не са били възможни. За тези, които търсят организирано и структурирано ежедневие, животът тук е труден. Но за хора с търговски нюх и иновативни идеи България е едно наистина интересно място."

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15006726,00.html

Петко Войвода:
Много добре сте направили, че сте се върнали в България. Но не ви гарантирам, че тези лица на възраст между 20 и 30 години ще останат в България за повече от месец-два.
Те са раснали и учили на запад и са със западен манталитет и култура и не знаят какво става в България, но тъй като са умни скоро ще го прозрат и се върнат там, откъдето са дошли.
Вече има 7-8, които напуснаха България, когато са им предложили мизерни заплати по 300 лева в БАН.

Стефан Вълчанов и Теодора Никифорова са първите, които са заявили на Личен състав на БАН, че на запад тези 300 левчете ще ги заработват за един ден в някой престижен университетски аул.
Разбирате какво се е случило след това - самолета и обратно.
Синът ми и той замина да учи в Норвегия и не съжалявам, че е там. В България всичко се сгромолясва и отива по дяволите. Човек трябва да е луд или с някакви изменения, не знам как да го кажа, за да се натиска да стои в държава, която чрез смешното заплащане го изгонва за винаги.  :@

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия