Не бива да издребняваме.
Там е казано народен празник "В БЪЛГАРИЯ", а не "НА БЪЛГАРИТЕ". Все пак има определена разлика.
А иначе е хубаво децата да се запознават с различните култури и религии. Най-малкото като отидат на гости у някой иноверец на празник, да знаят как да се държат. Аз винаги ги поздравявам по техному. Винаги ми е било хубаво като някой от мюсюлманите като Хасан комшията ме поздрави с "Христос Воскресе" примерно.
Е да де ама те не искат да ни поздравяват със "Хрисотс Возкресе" а със "смърт на гяурите" или "Булгаристан за турците". Иначе и аз нямам нищо против иноверците и чуждите религии но в рамките на закона,не искам да ми навират в носа техните си обичай и традиции,щото прекалената толерантност води до смърт. Когато започнат да налагат техните си културни навици вече става прекалено.
В случая не налагат нищо. Аз всъщност и не помня мюсюлманите в България да са налагали нещо на някого. Пише в учебника че Байрам е празник на мюсюлманите и толкова.
Нема лошо децата да се запознаят с празниците и традициите на другите. Как примерно ще знае някой че когато ти предложат месо от Курбан Байрам не бива да ядеш? Някога мъчениците са били убивани защото не са искали да ядат идоложертвено. А на Курбан Байрам примерно месото което мюсюлманите ядат е принасяно в жертва. Това не е лошо да се знае за да не се яде примерно.
А иначе няма нищо лошо да се има почит към традициите на другите народи. Те си празнуват, славят си Бог по свой начин и в това нема нищо лошо. На никого не натрапват нищо. Аз лично не съм видел некой мюслиманин да е накарал на сила православен да прави нещо. Напротив даже, писах по-горе че комшията Хасан и жена му на Пасха боядисват яйца, и поздравяват хората винаги с "Христос Воскресе". Аз съм ходил у приятели на Байрам, няма нищо лошо. Единствено че не съм искал да ям от месото на курбан Байрам, и съм им обяснил защо, и те разбират.
Трябва да разберете че в България има мюсюлманско малцинство наброяващо почти милион души. Те не са мюсюлмани от вчера и си имат традиция. Те са част от българското общество, то не е хомогенно (на балканите такова нещо няма) и не можем да го отричаме. Турците в България не могат да се скрият, да се напъдят, да се асимилират и прочее. Не разбирам какво ви пречи че в учебника пише че в България има мюсюлмани и техния празник е Байрам. Напротив, трябва да си пише. И че когато е Байрам се казва "Ид Мубарек" и т.н. Какво сега, ще се преструваме че няма мюсюлмани ли, и при споменаването им в учебниците ще заклеймяваме че некой натрапва нещо. Глупости, това е комплексарски подход. Има си мюсюлмани, те не са българи, но са част от българската нация. Тука са били стотици години, тая страна е и тяхна колкото и наша.
Друг е въпросът че определени структури използват това малцинство за да поддържат напрежение и да цицат пари.