Автор Тема: Относно носенето на забрадки в училищата и университетите  (Прочетена 12268 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,666
 • Карма: +1305/-106
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Емине от Вълкосел съди директора на СОУ „Христо Ботев",
че не ѝ дава да се забулваДеветокласничка заведе дело в Административен съд – Благоевград срещу опита да бъде преместена в друго училище, тъй като ходи забулена със забрадка в часовете. Тъй като е непълнолетна, ще бъде представлявана от своя баща.
16-годишната Емине Шаматарева от началото на учебната година прекрачвала забрадена прага на СОУ „Христо Ботев" в сатовчанското село Вълкосел, пише "Стандарт".

„Нашето училище е светско. Опитахме всичко – десетки разговори с детето, с близките му, изпращане на писма. Намесиха се и социалните служби, и Регионалният инспекторат по образование. Забулването е в разрез с нашия вътрешен правилник. Предложихме в часовете да сваля забрадката на шията като шалче. Нищо не приеха, всички наши опити за компромис удариха на камък.

Забрадката е религиозен символ, не може да се демонстрира религиозна принадлежност. Не сме я изключили, а решението е за преместването й в Средно общообразователно духовно училище в Момчилград, където може да ходи със забрадка", заяви във вторник директорът на школото Митко Джуков.

Той увери, че останалите ученици спазват правилника, макар те също да са мюсюлмани. Действахме по закон, но близките на ученичката обжалват в съда, делото е в четвъртък от 10,00 часа, допълни школският шеф.

Момичето е категорично, че не може да й казват как да се облича в училище. Започнала да носи забрадка миналата година след изкаран курс по Коран. Баща й Ресим Шаматарев обяснил, че не може да я накара насила да прави нещо, което не иска. Той е експерт към Главно мюфтийство, учи последна година в Югозападния университет, казаха жители на Вълкосел. Според някои не е изключено да става въпрос и за някакъв междуличностен проблем, чиято жертва е момичето.

„Дано този скандал не се отрази на психиката на момичето. Защото в други училища ученици носят кръстчета, но никой не ги гони, че демонстрират религиозна принадлежност. Важно е що за ученик си, а не как си облечен", твърдят местни хора.

Това не е първият подобен случай в Пиринско. Преди 4 години 15-годишната Сайде Мехмет от село Горно Краище също бе изключена заради ходене със забрадка на училище.

http://www.blitz.bg/news/article/405000
Както е тръгнало, Емине утре ще осъди директора на училището за това, че в тоалетната няма ибрик.
За компетентността и културата на българските съдилища вече е досадно да се говори, защото там работят съвсем малък процент честни хора-съдии.
Останалите кадии се назначават по партиен или полов признак и решенията им са обусловени от "логиката" на господарите им.
Религиозната принадлежност с носенето на забрадки е нагла демонстрация, а това, че някои носят кръстчета и всякакви амулети на шията, това се вижда само през сезоните, когато е топло и не може да се говори за открита демонстрация.
В края на краищата мюслите трябва да знаят това, че предците им не са коренното население на България, а за това, че Емине има право да ходи на училище и не е майка на три деца е благодарение на това, че живее в цивилизована страна, която е достигнала степента на своето цивилизационно развитие, опирайки се в известна степен на християнството.
Наглостта на туземното проислямистко население няма да спре с претенциите за носенето на забрадки в училищата, а ще се разпростре и върху училищните правилници, а също така и за начините на хранене на учениците.
В някои държави, в които демокрацията е достигнала ниво "подай гъз", в училищата, където на учениците от началните класове се предлага закуска, не се дават сандвичи с шунка за да не се обидят малките мюсюлманчета.
В училищните правилници на тези училища това е регламентирано с оглед ненакърняването на религиозните права на...мюсюлманите.
Иде реч за религиозните права на наследниците на същите тези изроди, които убиват мирни хора по летища, кафенета и в обществения транспорт.
Турският шпионин Лютви Местан и компанията му още не са осъдени за извършване на шпионска дейност в полза на чужда държава, но директора на това школо ще бъде осъден и това е много жалко.
« Последна редакция: Април 14, 2016, 19:32:12 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,096
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Съдът отхвърли жалбата на забрадената Емине срещу заповед за преместване в друго училище


Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата на ученичката Емине Шаматарева срещу заповедта за преместването й в друго училище. На 7 март т.г. директорът на гимназията в с. Вълкосел издаде заповед за преместване на деветокласничката в друго училище, защото не спазва правилника и се явява в час забрадена. Бащата на детето Ресим Шаматарев, който е експерт към Главно мюфтийство, обаче обжалва заповедта на школския шеф в съда, защото смята, че са нарушени религиозните права и свободи на детето му. Съдия Ваня Вълкадинова обаче отхвърли жалбата на момичето.
Емине се забрадила миналото лято и въпреки многократните забележки на учителите отказала да свали бонето и забрадката докато е в училище.
Решението на съда може да се обжалва пред ВАС.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=69175