Българският националистически форум

Обща категория => Чужбина => Балкански въпроси => Темата е започната от: Индивидуалист в Октомври 16, 2007, 15:27:54

Титла: Румъния - Новини
Публикувано от: Индивидуалист в Октомври 16, 2007, 15:27:54
Румънски съд задължи правителството в Букурещ да повиши със задна дата минималното възнаграждение на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 526 лева), пише вестник "Котидианул", цитиран от Фокус.

Според синдикатите в образованието решението на съда в Долж представлява юридически прецедент и задължава кабинета да повиши минималното възнаграждение на учителите в цялата страна, считано от 1 януари 2007 г. На практика това би означавало заплатите в образованието и в цялата бюджетна сфера да бъдат повишени с около 40 % при това със задна дата, за което ще са необходими около три милиарда евро годишно.

От Министерството на образованието в Букурещ обявиха, че ще се съобразят със съдебното решение що се отнася до окръг Долж, а за останалата част от страната "ще се водят преговори". Съдебното решение е мотивирано от факта, че съгласно Националния колективен трудов договор, влязъл в сила от 1 януари 2007 г., служители с висше образование, работещи по специалността си, не могат да получават заплата по-ниска от две минимални работни заплати или 880 леи.

От 1 октомври 2007 г. влезе в сила правителствена заповед за повишаване на заплатите на румънските учители. Така минималната заплата на квалифициран педагог е 893 леи (около 534 лева), а максималната – 1889 леи (около 1133 лева).

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=387257
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Генерал Колев в Октомври 28, 2008, 14:06:57
Румъния чества Наполеон III като "бащата-основател" на страната

Френският император Наполеон III (1808 г. - 1873 г.) е честван като "баща-основател" на Румъния с изложба в Националния музей на изкуствата в Букурещ по повод 200-годишнината от рождението му.

Изложбата "Наполеон III и румънските княжества" обединява 200 произведения на изкуството, документи и ценни фотографии от 39 музея и институции в Румъния и Франция. Тя очертава ролята, изиграна от императора, племенник на Наполеон I, за съюза между Молдова и Влашко през 1859 г., а също така и тесните културни връзки между двете страни.

"Тази експозиция показва в каква степен политическото развитие към независима румънска държава е било придружено с много силен художествен обмен с Франция", посова директорът на националните музеи, Еманюел Старки, цитиран от БТА.

Чрез писма и петиции, отправени до Наполеон III и до неговия министър на външните работи граф Валевски, посетителят открива също така до каква степен Франция е представлявала надежда и модел за румънските политици от тогавашната епоха.

"Без Наполеон III Румъния може би нямаше да съществува", отбелязва румънският историк Лучиан Боя, автор на книгата "Недолюбваният Наполеон III", публикувана във Франция през 2008 г.

"Императорът е бил защитник на принципа на националностите, повече от която и да било друга личност от неговата епоха. Той е помогнал да се обедини Италия, допринесъл е за обединението на Германия и е искал да помогне на Полша, но проектът му със пълен успех е бил съюзът на румънските княжества", обяснява той.

Освен ролята на френския владетел за съюза между княжествата, изложбата показва и подкрепата оказана от френски интелектуалци и франкофилията на първите ръководители на Обединените княжества Александру Йоан Куза и бъдещия крал Карол I. Чрез паралели между картини са изследвани и художествените връзки между Румъния и Франция по времето на Втората империя.

Участието на Обединените княжества в световното изложение през 1867 г. в Париж, което е представлявало решаващ етап за тяхното признаване на международната сцена, също е широко представено.

Двестагодишнината от рождението на Наполеон III се отбелязва и от румънската историческа фондация FIRO, която бе инициатор за издигането през 1998 г. в центъра на Букурещ на бюст на императора.

Съоснователката на фондацията Мандана дьо Батен си припомня, че е била "шокирана от слабото познаване" на ролята, която е изиграла Франция за създаването на независимата румънска държава.

Според нея "важното е да се поддържа споменът" за императора в паметта на румънците.

Тя го описва като "първия император-еколог, много изпреварил своята епоха" и съжалява, че е бил "неразбран" от французите. "Неговият заклет враг Виктор Юго" дори бил "стигнал дотам да го нарича Малкия Наполеон". Но, "ако се знае какво е наследството на императора, човек се пита какво е направил Виктор Юго за румънците", казва тя.


Особено впечатление ми направи написаното, че въпросният Наполеон е допринесъл за обединението на Германия! Така е допринесъл, че Бисмарк и германските войски стигат до Париж по време на Френско- пруската война! :lol: :lol: :lol: :-P :-P :-P   Много добре се е справил с обединението на Германия!!!
А за мамалигите какво да кажа- и те, горките, си търсят баща на нацията- като си нямат история! :lol: :lol: :lol: :-P :-P :-P
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Севар Вананд в Октомври 29, 2008, 13:41:11
Има някаква надпревара май между антички и мамалиги за това кой ще заграби повече история и кой ще измисли по-абсурдна теория. То и при нас има болни мозъци, дето казват, че шумерите били Българско племе, ама поне това не е държавна политика.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Генерал Колев в Март 06, 2009, 20:32:03
Вижте румънските идиоти какво са измислили:

Кръвосмешението няма да бъде наказвано според новия наказателен кодекс на Румъния, освен ако не е извършено по принуда или с малолетен, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.
Сексуални актове между близки роднини, ако са извършени при взаимно съгласие и ако те са пълнолетни, вече не са смятани за престъпление според новия наказателен кодекс, който се очаква да бъде одобрен от парламента в скоро време.

По този начин сексуални отношения между брат и сестра, баща и дъщеря, майка и син няма да бъдат наказвани от закона.

Кръвосмешението остава обект на наказателно преследване, когато се вписва в друг вид сексуално престъпление, например изнасилване.


Пълни кукувци са тия мамалиги! Ще се чукат баща и дъщеря, майка и син, и всичко ще си е точно! :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: hahorat в Март 06, 2009, 20:38:59
Правилно са направили, защото от законови актове, които е невъзможно да бъдат контролирани няма смисъл.

Ти в България да си чул за хора осъдени, че са роднини и са правили секс?
Като няма осъдени и няма и да има осъдени, за какво да го има този закон въобще?

Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Генерал Колев в Март 06, 2009, 20:42:13
Правилно са направили
Ти що не вземеш да изчукаш дъшеря си или майка си, като е правилно? :-[ :-[ :-[ Писна ми от идиоти в тоя форум! :devil: :devil: :devil:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: hahorat в Март 06, 2009, 20:46:55
Правилно са направили
Ти що не вземеш да изчукаш дъшеря си или майка си, като е правилно? :-[ :-[ :-[ Писна ми от идиоти в тоя форум! :devil: :devil: :devil:

Не казвам, че е правилно да чукаш дъщеря си или майка си, а че е глупаво да има закон който да го забранява.

И всъщност съм 99,99% сигурен, че в България това не е незаконно.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Исперих в Март 07, 2009, 01:09:44
И всъщност съм 99,99% сигурен, че в България това не е незаконно.

Естествено! Само дето по този начин заострят вниманието и насърчават онези, които не са опитвали :down:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: hammerbg в Март 07, 2009, 11:00:02
Ебати мамалигарите...  >:(
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: logx в Март 10, 2009, 00:18:09
Техен проблем, после ще карат децата им с едната ръка да режат хляб, с другата да сипват в чинията, а с третата да намалят печката.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Кубрат в Март 10, 2009, 00:36:56
Не мисля ,че трябва да има закон за такова нещо за да се спре . Не мисля и ,че някой без психически отклонения би изкчукал роднина ....
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: killed_by_death в Март 10, 2009, 10:17:00
Не мисля ,че трябва да има закон за такова нещо за да се спре . Не мисля и ,че някой без психически отклонения би изкчукал роднина ....
Ами по случайност? :) ...щото един познат беше изклатил втората си братчедка и чак на следващия ден разбра,че са роднини-преди тва не са се виждали от малки деца--кофти тръпка :lol: :lol:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Кубрат в Март 10, 2009, 21:37:31
хахах е да това е кофти случайност , но са какво да ги съдят ли . Става въпрос за извратени и болни хора които ако искат ще го направят ако искат няма ... и никой няма да разбере
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: logx в Март 11, 2009, 19:22:42
По тая логика да се премахне забраната за убийство? Аз ако реша да убия някой - ще го убия. И няма да ме спре това, че разбираш ли, било забранено. Ако реша да превиша скоростта - ще я превиша и няма да ме спре знакът 90...

Няма логика в написаното ви - трябва да ги има написани законите черно на бяло, независимо дали искаш, не искаш - ще спазваш.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Nordwave в Май 24, 2009, 20:10:14
(http://i.dir.bg/CMS/2009/05/23/6_10ce2c.jpg) Гей парад премина днес по улиците на Букурещ. Проявата се състоя при строги мерки за сигурност, но в спокойна атмосфера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Снабдени с балони и със знамена в цветовете на дъгата, хомосексуалистите се събраха на площад пред гигантския дворец на покойния комунистически диктатор Николае Чаушеску.
Неколкостотин полицаи отцепиха достъпа до мястото.
"Тук сме в името на тези, които нямат смелостта да излязат на улицата", каза един от организаторите на проявата Флорин Бухучану.
Няколко депутати в Европейския парламент, както и посланиците в Букурещ на Великобритания, Швеция, Чехия и Холандия, също се включиха в петия гей-парад в румънската столица, като израз на подкрепата им за равни права на хомосексуалистите.
"Горд съм да бъда с вас днес, за да изразя моята подкрепа за борбата срещу дискриминацията", обърна се към участниците в проявата британският посланик Робин Барнет.
Думите му бяха посрещнати с овации.
Френският евродепутат Мишел Тейшене пък каза, че като е видял огромното полицейско присъствие и какво е трасето на парада, е разбрал колко трудно е да бъде човек хомосексуалист в Румъния.
Гей-парадът бе предшестван тази сутрин от два похода против хомосексуализма, организирани съответно от православна асоциация и от крайната десница. Румънската православна църква, която по принцип подкрепя такива прояви, този път се разграничи от сдруженията, "които искат да си правят реклама" за нейна сметка.
Според реализирано през септември миналата година проучване на общественото мнение хомосексуалистите са сред най-големите жертви на дискриминация в Румъния. Една трета от участниците в допитването смятат, че хомосексуализмът трябва да подлежи на наказание. http://dnes.dir.bg/2009/05/23/news4496954.html
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Радко в Май 24, 2009, 20:36:20
Браво на румънските националисти, че са допуснали този парад да се проведе, големи маже са  ;D
Между другото тази година май пак щяло да има гей парад в България, но Боян Расате сериозно им се закани в шоуто на Милен Цветков ( с водещ Лора Крумова )
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: hammerbg в Май 25, 2009, 00:53:31
Смърт за гейовете и педерастите!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Deadly Conviction в Май 25, 2009, 02:29:48
Хаха много ми стана смешно как британският и холандският посланник са подкрепили гей парада.....че коя нация може да се похвали с най-голямо количество гейове освен Великобритания и Холандия  :-P
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Валентин в Май 25, 2009, 09:13:47
Хаха много ми стана смешно как британският и холандският посланник са подкрепили гей парада.....че коя нация може да се похвали с най-голямо количество гейове освен Великобритания и Холандия  :-P
Като  видиш  жените  им,ще ги  разбереш! :-P :kill: :lol:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: BMPO в Май 25, 2009, 12:11:54
Когато хората не харесват педалите, това е дискриминация. Когато хоратабъдат промити да харесват педерасите, това е толерентност.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Дашо в Май 25, 2009, 13:17:59
Аман от педе*аси!
Само не мога да разбера какво са търсили там посланници на чужди държави!
А мен ме дразни силно факта, че вече няма сериал по телевизията (особено от САЩ), в който да не става дума за педали. Мисълта, че някое дете може да ги гледа и да възприеме показаното по телевизията, като нещо нормално, направо ме смазва!  :down:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Радко в Май 25, 2009, 14:09:05
Педерасти ята е болест, която трябва да се лекува в специализирани заведения.

П.П. Научно е доказано, че по- голям процент от педерасти тe са и педофили  :down:

П.П.2 Защо не изписвате думата „ педераст „ ???, трябва да наричаме нещата с истинските им имена.

Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Балкани в Май 25, 2009, 14:43:04
Педерастията е или психическа болест, или промит мозък. В днешно време явлението промит мозък е по-често срещано...
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: hammerbg в Май 27, 2009, 20:47:26
Аз от доста време Ви казвам, че това педерастията е психично отклонение  ;)
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: elemak в Май 28, 2009, 00:18:47
Великобритания и Холандия са си педерастки държави исамите им посланници са си такива , самите те имат за цел и нас да ни превърнат в такива утрепки ,затова само смърт за тази измет :frocket:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Tiesto в Октомври 03, 2011, 09:36:53
Циганите в Румъния учредиха партия и ще влизат в парламента!

Циганите в Румъния учредиха партия и влизат в парламента, нещо чудовищно !

Партията е мултиетническа и влиза в Румънският парламент след изборите които са съвсем скоро !

Да се надяваме, че в България подобно нещо, никога няма да стане и БОГ да ни пази от циганите !
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Франкист в Октомври 03, 2011, 09:45:49
е че ние нали си имаме ДПС,Евророма и ДРОМ и не знам си там кво още бе,тесто!
И то не от вчера или оняден.

И трите по-горе посочени партии са управлявали България като част от коалиции - не виждам какво се впрягаш - румънците да му мислят!

Ние се показахме отново по-европейци от европейците още преди 20 години!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Tiesto в Октомври 03, 2011, 09:55:29
Има разлика - ДПС е турска партия, докато тяхната е циганска, това е все едно лидера на Евророма да влезе в парламента ! Нещата са жестоки в Румъния и нищо добро не ги чака от подобна партия в парламента !

Аз в Румъния съм ходил и пак ходя по бизнес дела. Забелязъл съм, че по крайните квартали в Букурещ положението не е като тука, има много турци и китайци които живеят там. Китайците си правят собствен квартал, а циганите там са много, не е като тука. Просто като население циганите в Румъния са адски много ! В България истината е, че няма чак толкова много цигани все още !
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: ethnictolerancy в Октомври 03, 2011, 10:45:43
Евророма е част от Коалиция за България или т.нар Българска Социалистическа Партия и отрочетата й.

Така че роми (цигани) в управлението на България отдавна има.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Франкист в Януари 17, 2012, 19:35:59
    Серията масови протести трябва да послужи като предупреждение, че търпението на румънците към управляващата класа е на ръба две десетилетия след кървавия край на управлението на Николае Чаушеску.

(http://i.actualno.com/club.bg/files/2011/09/12/ec9c53c7c8.jpg)


    В понеделник премиерът Емил Бок заяви, че диалогът е единственият начин да се решат проблемите в една от най-бедните страни на ЕС, като посочи, че „съчувства за страданията и трудностите”.

    Но експерти посочват, че протестите в редица градове на страната подчертават дълбокото усещане за отчуждение, породено от тежката рецесия, която последва след продължителен икономически бум.

    „Фактът, че демонстрациите продължиха няколко поредни дни в редица градове трябва да даде на политиците храна за размисъл. Изглежда, че търпението на румънците се изчерпва”
, посочва политическият анализатор Овидиу Печикан пред вестник „Ромъния либера”.

    Над хиляда души не се уплашиха от ниските температури и се събраха в неделя вечерта на университетския площад в центъра на Букурещ – едно от основните места на протестите на антикомунистическите революционери, които свалиха от власт мразения режим на Чаушеску преди да екзекутират диктатора заедно със съпругата му чрез разстрел на Коледа през 1989 година.

    Този път мишена на скандиранията на протестиращите беше президентът Траян Бъсеску.

    Докато повечето от скорошните протести преминаха мирно, в събота и в неделя в Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и групи футболни фенове.

    Протестните акции започнаха в четвъртък вечерта в централния град Търгу Муреш, след като създателят на службите за спешна помощ Раед Арафат бе принуден да напусне министерството на здравеопазването след спор с Бъсеску за здравните реформи.

    „Това беше последната капка, която преля чашата”, заявиха част от протестиращите.

    „Арафат е един от малкото хора, които са направили нещо за тази страна”, смята дизайнерът Мирела Олтеану.

    „Принуждаването на Арафат да напусне бе сметнато за акт срещу хората, които сами са постигнали нещо, като желание да се унижат обикновените хора”, казва Кристиан Преда, евродепутат от управляващата Либералдемократическа партия.

    „Бъсеску атакува някой, който е много популярен сред румънците и това предизвика протестите. Те събраха и общото недоволство на гражданите”, посочва социологът Мирча Киву.

    Мерките за съкращаване на разходите, предприети от дясноцетритското правителство за борба с рецесията и за постигането на споразумение с МВФ, се усещат силно в балканската страна.

    През 2010 година заплатите в публичния сектор бяха намалени с 25% и оттогава не са напълно компенсирани. Хиляди работни места бяха съкратени в публичната администрация, а пенсиите бяха замразени.

    „След 37 години работа получавам около 160 евро месечно”, казва Виолета Василе, пенсионерка, дошла да демонстрира в Букурещ.

    В Румъния средната заплата е около 350 евро месечно, въпреки че страната постигна икономически ръст през 2011 година след две години на рецесия.

    В понеделник Бок настоя, че мерките на правителството започват да дават резултати, но призна, че хората все още не са усетили положителните ефекти.

    Но ако Бъсеску и правителството на Бок бяха основните цели на гнева на демонстрантите през уикенда, взелите участие в протестите имат малко вяра, че нещата ще се подобрят, ако опозицията дойде на власт.

    „Всички политически партии в Румъния са замесени в бизнес и са опетнени от корупция”, казва 47-годишният Изидор Василе.

    „Сегашната опозиция няма да се справи по-добре. Нуждаем се от нов тип политици”, добавя 49-годишната продавачка София.

    АФП


А ний ко праим?
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Ратникъ в Януари 17, 2012, 19:36:41
Браво на румънците !!! А ние още спиме тц тц тц !!!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Sturmmann в Януари 17, 2012, 20:34:35
Ами нашия народ се оповава на синдикалните престъпници. Излязоха и уж искаха Бойко да подава оставка, повикаха, помръзнаха пък се разотиваха. После тарторите им казаха, че всъшност не искали оставката на правителството, а да им се изпълнят някакви условия, т.е. са си се борили за коричката хляб... Нищо не става от вас господа синдикалисти.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Франкист в Януари 19, 2012, 08:49:13
Протестите в Румъния не стихват

(http://www.bolgari.net/files/news2_thumb_big/_112516894334a7d52571662b993d8c5d_1326877286.jpg)

Продължават масовите протести в северната ни съседка. Управляващите изглежда сменят тона към демонстрантите, коментират информационните агенции.
Премиерът Емил Бок заяви, че властите са готови да водят преговори с протестиращите.
Снощи те за шести пореден път излязоха по улиците, за да искат оставката на президента Траян Бъсеску.
Исканията им впрочем все повече се радикализират и сега демонстрантите настояват и за предсрочни парламентарни избори.
Бок отново ги призова да се откажат от насилието и да влязат в диалог. Премиерът призна, че държавните органи не са били на висота в създалата се ситуация.

www.bolgari.net
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Франкист в Януари 20, 2012, 10:49:43
Сблъсъци с полицията на протестите в Румъния


(http://images.focus-news.net/c06888fd0f297a403c22b064cd8209ac.jpg)

Над 7 хиляди души (според опозицията-10 000) протестираха в Букурещ срещу строгата икономическа политика на правителството. Полицията използва сълзотворен газ заради възникналите сблъсъци.
Намесата на полицията се е наложила, тъй като протестиращите са хвърляли срещу униформените камъни и бутилки на главния площад в Букурещ. Задържани са над 50 души, за които се смята, че са започнали насилието, включващо и хвърлянето на метални заграждения срещу силите на реда, съобщава частната телевизия ”Реалитатеа”.

Стотици демонстранти, участвали в протеста на опозицията по-рано в четвъртък, са се присъедили към протеста на главния площад по-късно вечерта. Трафикът в града е бил спрян. Демонстрациите срещу строгата икономическа политика на правителството продължават вече седмица.

Междувременно стана ясно, че създателят на службите за спешна помощ в Румъния, Раед Арафат, чиято оставка миналата седмица предизвика мащабно протестно движение в страната, ще бъде върнат в министерството на  здравеопазването, предаде АФП, позовавайки се на днешно изявление на румънския премиер Емил Бок.
„Арафат ще бъде върнат на поста заместник- държавен секретар за здравеопазването", посочи Бок пред журналисти.

Бок подчерта, че е разговарял по този въпрос с президента Траян Бъсеску, чиито критики към Арафат заради съпротивата му срещу здравната реформа, го принудиха да подаде оставка. След като здравната реформа беше оттеглена, Арафат е бил назначен в експертната група, която трябва да състави нов закон за здравната система.

В изявление вчера президентът Траян Басеску обяви, че страната ще продължи да изпълнява ангажиментите към Международния валутен фонд и ще задълбочи реформите. По искане на МВФ страната прилага непопулярни мерки за ограничаване на разходите и намаляване на заплатите.

www.dir.bg
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Денгизих в Януари 20, 2012, 12:08:59
бе не знам кой ще ни поведе ама работата натам отива
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Нестор в Януари 20, 2012, 18:11:59
Протестите им бързо набират инерция,на румънците им писна да ги малтретират и може да се стигне до смяна на властта.При нас какво е положението,при нас има само една миньорска стачка,която ако се проточи ,може да доведе до режим на тока и значително поскъпване първо на тока,а после и на всички стоки.А това вече няма как да се търпи.Бойковци се правят на приятно разсеяни след последните меверейски скандали,а има и още едно изчезнало момиче от врачанско.Само едни масови брожения могат да ги изметат от властта,превърнаха я в мафиотска централа.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Ратникъ в Януари 20, 2012, 18:21:58
Аз пък искам да има режим на тока, за да се настрои народа срещу Боко !!!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Исперих в Януари 20, 2012, 18:42:52
Аз пък искам да има режим на тока, за да се настрои народа срещу Боко !!!

И като се настрои народа срещу боко какво следва? Дори да падне от власт, кой ще дойде на неговото място - някой на който му дърпат конците от същото място!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Ратникъ в Януари 20, 2012, 18:47:27
И като се настрои народа срещу боко какво следва? Дори да падне от власт, кой ще дойде на неговото място - някой на който му дърпат конците от същото място!
И кое е това място ? То всеки е много знаещ !!! Кое е мястото - ти знаеш ли ? Ами кой  ли да дойде, кой ли, кой - ами който и да е ще е по-добре от него !!!!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юни 04, 2012, 20:49:43
Цитат
"Кметът на румънския град Бая Маре изпраща 2000 роми във "Фабриката на смъртта"
2000 роми са изселени в бивш химически завод, в който все още има опасни химически вещества. Още първата нощ мнозина се оплакали от повдигане, повръщане, замайване и главоболие."
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4860411
...
Финансовият министър казваше,че разчитаме на износа на стоки за да се оправи икономиката... :mad:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юни 05, 2012, 17:58:20
(http://www.roma-service.at/dromablog/wp-content/uploads/2011/11/Baia-Mare.jpg)

Кметът Керекеш е бил осъден от Националния съвет за борба с дискриминацията да заплати глоба от 6000 леи заради това,че с негова заповед е била построена тази стена,която отделя циганското гето в Бая Маре от улицата,и в решението на съда е постановено стената да бъде разрушена.
http://www.roma-service.at/dromablog/?p=16950

Това са снимки от циганското ежедневие и бит в гр.Бая Маре.Явно е,че на кмета Керекеш му е дошло до гуша от циганията.

(http://southerndailypress.com/wp-content/uploads/2011/09/baia-mare-fire.jpg)
http://southerndailypress.com/roma-plight-surfaces-again-in-baia-mare/2316/

Стената е завършена на 27 юли 2011 г. и е с дължина 100 метра и е шест фута висока. Кметът на Каталин Керекеш отрича, че стената превръща на жилищния блок в гето и настоява, че стената е била построена за защита на децата от тежък трафик.
(http://images.smh.com.au/2011/07/31/2528030/561618522-600x400.jpg)
http://www.smh.com.au/photogallery/world/best-of-the-world--july-31st-2011-20110731-1i6oi.html

Посланикът на САЩ в Румъния Н.Пр. Марк Гитенщейн(бивш съветник на сенатор Джо Байдън) разглежда циганските блокове в гр.Бая Маре.
(http://farm7.staticflickr.com/6169/6194277491_9386897556.jpg)(http://farm7.staticflickr.com/6162/6194794116_a9613044f6.jpg)
http://www.flickr.com/photos/usembassyromania/sets/72157627654824905/with/6194794056/
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юни 11, 2012, 21:03:05
Циганите не притежават документи за собственост на сградите,които обитават.Ето защо преместването на такива лица в определени места за живеене е напълно законосъобразен акт на местните власти.
Поздравявам кмета на гр.Бая Маре за това,че е въвел ред в своя град.
===
"Ромите от Бая Маре на вниманието на Европейската комисия"
http://www.citynews.ro/maramures/eveniment-29/cazul-romilor-de-la-baia-mare-in-atentia-comisiei-europene-229016/ (http://www.citynews.ro/maramures/eveniment-29/cazul-romilor-de-la-baia-mare-in-atentia-comisiei-europene-229016/)
(http://cdn.citynews.ro/sites/default/files/styles/900xauto/public/cluj/articole/Eveniment/3148_0000229016.jpg)
http://www.citynews.ro/maramures/eveniment-29/cazul-romilor-de-la-baia-mare-in-atentia-comisiei-europene-229016/ (http://www.citynews.ro/maramures/eveniment-29/cazul-romilor-de-la-baia-mare-in-atentia-comisiei-europene-229016/)
Цитат
"Румънският евродепутат Петър Лухан уведомява Европейската комисия относно "дискриминационно отношение от страна на местните власти в Бая Маре, където повече от 2000 роми са разселени в бившия химически завод Cuprom". Официално писмо е било адресирано до Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и европейският комисар за правата на човека Вивиан Рединг."
Ами,нека този румънски евродепутат им намери квартири в Брюксел.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юни 13, 2012, 22:00:07
Цитат
Местни избори 2012 г. Окончателните резултати. Каталин Керекеш е избран за кмет на Бая Маре, 86,3%, най-висок резултат в страната
Юни 13, 2012, 11:59
http://www.adevarul.ro/locale/baia_mare/alegeri_locale_2012-baia_mare-maramures-scor_catalin_chereches_0_718128340.html
(http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120613_0115/4.jpg)
...
(http://www.adevarul.ro/ex/img/harta_bg.jpg)
http://www.adevarul.ro/ex/adevaruldeseara
...

Глас народен-глас Божий!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юни 14, 2012, 12:15:40
Българските цигански правозащитници  сега ще има да се чудят,как така Керекеш е успял да получи 86.3% на местните избори?
Отговорът е много лесен.)))
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юни 14, 2012, 16:24:43
Цитат
UPDATE Judecătoarea Carmen Mladen de la Curtea de Apel Craiova, reţinută pentru şantaj şi corupţie sexuală
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-stiri_din_bucuresti-juedecatoare-curtea_de_apel_bucuresti-relatii_sexuale-hartuire-santaj-procurori_dna-retinut-arestare_preventiva_0_718728189.html
(http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120614_0051/4.jpg)
===
(http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/9744811/1/arhiva949-mediafax-foto-marius-vasilica.jpg?width=630)
http://www.gandul.info/news/judecatoare-din-craiova-ridicata-de-dna-din-gara-de-nord-pentru-santaj-si-coruptie-sexuala-9744811?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BCitesteSi&utm_campaign=CitesteSi%2Bgandul
===
===
На съдията Кармен Елена Младен  от Гражданско отделение на Апелативния съд в гр.Крайова е било повдигнато обвинение за изнудване и сексуална корупция от прокуратурата и Националната дирекция за борба с корупцията.Тя е обвинена,че е правила секс с женени бизнесмени,а по-късно е искала пари от тях за да не разкрива подробности за това пред семействата им.Прокурата е поискала арест  и съдията от Апелативния съд ще постанови задържането на съдийката от 29 дни.
...
...
Тази случка е интересна поради факта,че са се намерили бизнесмени,които да шибат този изрусен крокодил.Това е и косвено доказателство за естетическата културата на тези хора.
Дано в България няма такива еbливи и корумпирани съдийки! :wink:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: omerzen в Юни 15, 2012, 00:32:03
http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120614_0051/4.jpg
===
Тази случка е интересна поради факта,че са се намерили бизнесмени,които да шибат този изрусен крокодил.Това е и косвено доказателство за естетическата културата на тези хора.
Дано в България няма такива еbливи и корумпирани съдийки! :wink:
Абе крокодил, крокодил ама ....
Я си представете че сте бизнесмен и от този крокодил зависи чадъра върху вашите далавери?
В България не само ще се намерят, ами ще има и опашка от чакащи бизнесмени пред леглото на такъв крокодил.
Абе ако трябва ще обслужват крокодила и през устата! .... Стига да не му хрумне да си я затвори.   :whistle:
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юни 15, 2012, 00:53:00
Абе крокодил, крокодил ама ....
Я си представете че сте бизнесмен и от този крокодил зависи чадъра върху вашите далавери?
В България не само ще се намерят, ами ще има и опашка от чакащи бизнесмени пред леглото на такъв крокодил.
Абе ако трябва ще обслужват крокодила и през устата! .... Стига да не му хрумне да си я затвори.   :whistle:
Източници твърдят,че това е най-големият хванат неизрусен крокодил,но румънската му колежка не е съгласна да позира като него.
(http://img2.joyreactor.ru/pics/post/%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-194712.jpeg)
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юли 29, 2012, 19:23:41
Цитат
"Тази неделя румънците гласуват на референдум "за" или "против" президента Бъсеску. Много от избирателите обаче може и изобщо да не отидат до урната: до гуша вече им е дошло от нескончаемите политически битки за власт.
"В тази жега на човек му иде да избяга в планината, но от друга страна в неделя трябва да гласуваме, за да се отървем най-накрая от Бъсеску", казва шофьорът на таксито. Много румънци мислят като него - те смятат президента Бъсеску за виновен за повечето им несгоди и най-вече за масовото обедняване в страната. Строгите мерки с икономии събудиха спомените за бедността от времето на Чаушеску, когато въпреки това имаше и хора, които доста бързо забогатяха.
Тези дни в Букурещ можеха да се видят много плакати, на които бедни и разочаровани хора обясняват защо ще подкрепят свалянето на президента Бъсеску. Управляващите призовават за масово участие в референдума, който ще бъде валиден само ако в него са се включили най-малко половината от имащите право на глас избиратели. Този избирателен праг беше въведен след референдума от 2007 година от близката до Бъсеску тогава управляваща партия, за да бъде затруднено максимално свалянето му от власт. Според последните социологически допитвания повечето румънски граждани са срещу президента и ще гласуват за преждевременното прекратяване на неговите президентски пълномощия. Привържениците му пък бяха призовани да бойкотират гласуването. Ако участието в референдума остане под 50 % от имащите право на глас, то Бъсеску ще си остане в двореца Котрочени, но пък ще се окаже със сериозен проблем на легитимността.
Как ли изобщо да се помирят?
Икономистът Даниел Даяну се надява, че ако Бъсеску остане на власт, той и политическият му противник премиерът Виктор Понта ще съумеят да намерят някакъв приемлив компромис. "Ще видим, как функционира правовата държава. Ако двамата не се помирят, това няма да помогне особено на икономиката", предупреждава експертът. Откакто румънското правителство се опитва с извънредни декрети да циментира своята власт и да се отърве от президента Бъсеску, Румъния се смята за едно от проблемните деца на ЕС.Грешката на президентът Бъсеску пък се състои в това, че той запази за себе си задачата да обявява непопулярните мерки с икономии. "Сега всички смятат него за виновен, а не бившия румънски премиер Бок", казва Даяну. Така водещата роля на Бъсеску в политическия живот на страната сега може да му изиграе лош номер, като му вземе главата, казва още румънският икономист.
Избирателите бюра в неделя ще работят с удължено работно време - до 23 часа. В непоносимата жега, настанила се в Югоизточна Европа, това може да се окаже от решаващо значение за участието в референдума в неделя. При толкова много политически скандали много от румънските избиратели тайничко си мечтаят за връщането на монархията. Първо: защото с крал начело на държавата няма да им се налага да гласуват веднъж на няколко години и второ, защото дори и да бъде свален президентът Бъсеску, това няма да промени почти нищо в Румъния, убедени са те."
http://www.dw.de/dw/article/0,,16128837,00.html
...
...
Цитат
Избирателната активност на референдума в Румъния е 21.37% към 14 часа
http://m.dnevnik.bg/sviat/2012/07/29/1876660_izbiratelnata_aktivnost_na_referenduma_v_rumuniia_e/
===
===
(http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120725_0116/4.jpg)
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-stiri_din_bucuresti-Referendum_2012-Exit_poll-rezultate-referendum_traian_basescu_0_745725812.html
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Индивидуалист в Юли 29, 2012, 19:39:34
Нещо което не можахме да направим в България с Първанов - протурската слива,на който му изпогърмяха половината обкръжение.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юли 29, 2012, 19:41:32
Нещо което не можахме да направим в България с Първанов - протурската слива,на който му изпогърмяха половината обкръжение.
+1
Сегашният не е по-добра стока.
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Юли 30, 2012, 07:55:15
(http://dariknews.bg/uploads/news_images/201207/photo_verybig_939832.jpg)
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=939832
Цитат
"Избирателната активност на референдума в Румъния за отстраняване от власт на президента Траян Бъсеску е 45,92 на сто, което означава, че гласуването ще бъде обявено за невалидно, обяви тази нощ Централното избирателно бюро, цитирано от АФП и ДПА.

Според закона участието трябва да е над 50 на сто от регистрираните избиратели, за да признае Конституционният съд за валиден резултатът от референдума, напомня Франс прес, цитирана от БТА.

Анкета на изхода на изборните секции показа, че огромно мнозинство от гласувалите - близо 87 на сто, са се обявили за сваляне от власт на президента..."
...
...
На ниската избирателна активност разчитат и българските управници-олигарси.Българите и румънците трябва да помислят,как да решат по-нататъшната своята съдба и да си спомнят стиховете на великия български поет Пейо Яворов.

         На нивата

Недей дочаква и зори,
   Върви ори, ори, ори...
     Като няма прокопсия,
     Плюл съм в тази орисия!
Немигнал, ставай: ей, месец още
насред небето, дълбока нощ е.
Главата тегне, а сън очите
залепя сякаш. Какво е време?
Великден иде, пак оран, семе
земята чака, нижат се дните.
По-скоро, хайде! че да се впряга;
съседа, чуваш, и той се стяга.
Излезеш, идеш, в земя корава
напънеш рало, халосаш вола...
Мъглата нощна затъне в дола,
огрее слънце и чак тогава
   за отдих спреш,
   а свяст се вий -
   и пак поглеж:
   Дий...
     Дий, воле, дий!
 
*
 
   С трънак и плевел се бори,
   весден ори, ори, ори...
     Като няма прокопсия,
     плюл съм в тази орисия!
Настане утро, гори небето,
цветя миришат, ехти полето:
овчар засвирил, стада заблели,
по всички храсти пилци запели.
И гледаш, слушаш, не знам досадно
защо ти стане: их, опустяло!
В гърдите нещо така заяло,
че кръв застива в сърцето страдно...
Ручок дохажда и слънце-пламък
прежуря, пали дърво и камък:
а в пот възвряла, гори снагата.
Да караш вече къде ти може?
И кръст изправиш най-сетне, боже,
па вземеш гладен завчас торбата.
   И лучец еж,
   водица пий -
   И пак поглеж!
   Дий...
     Дий, воле, дий!
 
*
 
   До гроба слънце те гори,
   и все ори, ори, ори...
     Като няма прокопсия,
     плюл съм в тази орисия!
Дома се връщаш окапал вече
по късна вечер и отдалече
зачуеш в село и плач, и врява...
Какво ще бъде? - недоумява
кратуна проста; а виж, излиза,
че бирник царски дошел е днеска
и сиромаси - тресе ги треска:
"Не взема само от голо риза,
дете от майка!" - тъй всеки дума.
И ще помислиш, че бие глума:
"Да готвиш толкоз!" О-хо, в главата
почешеш ли се най-на еднъжки,
пари да падат наместо въшки!
И смяташ, мислиш, до механата.
   Там, колко щеш,
   на вяра пий,
   че то поглеж!
   Дий...
     Дий, воле, дий!
 

Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Ратникъ в Юли 30, 2012, 09:53:03
Свалянето на Бъсеску щеше да е голяма ПОБЕДА за демокрацията..но уви. Румънският народ още не е дорасъл да се управлява сам !!
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Петкан в Декември 26, 2016, 23:21:25
Цитат
Romania set to have first female and Muslim prime minister

(https://eblnews.com/sites/default/files/styles/img_684x385/public/foto/H20161221015215.jpg?itok=MEnRq8B4)

"Little-known former regional development minister Sevil Shhaideh has been proposed as Romania's first woman prime minister, the Social Democratic Party (PSD) said on Wednesday.
If, as expected, her appointment is approved by President Klaus Iohannis and by parliament, the 52-year-old will also become the first Muslim to head the Romanian government..."
https://eblnews.com/news/europe/romania-set-have-first-female-and-muslim-prime-minister-49387 (https://eblnews.com/news/europe/romania-set-have-first-female-and-muslim-prime-minister-49387)
...
21.12.2016 г., Букурещ- Ливиу Драгня, лидер на румънската СДП (социалдемократическа партия ), поздравява президента на Румъния Йоханис.
Срещата между двамата се е провела за провеждане на преговори за назначаването на премиер и правителство.
Бившият министър на регионалното развитие Севил Шайде е била предложена  за премиер на Румъния.
Това е първата жена в историята на Румъния, която е предложена на този пост.
Очаква се, че президента Йоханис и парламента ще одобрят предложената кандидатура на  Севил Шайде от СДП.
Социалдемократите спечелиха парламентарните избори на 11.12.2016 г.
Лидерът на СДП Ливиу Драгня не може да заеме премиерския пост, защото е бил осъждан във връзка с манипулиране на избори.
Според румънското законодателство рсъдени лица не могат да заемат високи държавни длъжности.
...
(https://mediastiriv1.freenode.ro/image/201612/w295h180/media-148231358330495600.jpg)
Севил Шайде е внучка на известния историк Кемал Карпат, изтъкнат световен авторитет по проблемите на Изтока и съветник на двама американски президенти-Джими Картър и Роналд Рейгън.
Севил Шайде е родена  на 4 декември 1964 г. в Констанца, в семейство на татари.
http://www.stiripesurse.ro/familia-rupe-tacerea-detalii-senza-ionale-din-via-a-lui-sevil-shhaideh_1170920.html (http://www.stiripesurse.ro/familia-rupe-tacerea-detalii-senza-ionale-din-via-a-lui-sevil-shhaideh_1170920.html)
...
(http://www.haberkultur.net/upload/03_Ocak_2010_23_15_52_4236413837.jpg)
http://alchetron.com/Kemal-Karpat-663148-W (http://alchetron.com/Kemal-Karpat-663148-W)
Кемал Хасим Карпат, дядото на Севил Шайде, бъдещия премиер на Румъния е от турски произход и е роден в в Бабадаг, Румъния в 1925 г.
Кемал Хасим Карпат е турски историк и бивш професор в Университета на Уисконсин-Медисън.
В момента работи в Истанбулския  Şehir University.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kemal_Karpat (https://en.wikipedia.org/wiki/Kemal_Karpat)
Титла: Re: Румъния - Новини
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 13, 2017, 13:30:50
Румънски циганин поиска да бъде "репатриран" в Индия

(http://www.novini.bg/uploads/news_pictures/2017-02/big/rumynski-ciganin-poiska-da-byde-repatriran-v-indiq-424176.png)

Йонел Сърак, 58-годишен ром от румънския град Клуж, известен като "адвоката на циганите", е първият представител на този етнос в Румъния, който е подал молба за получаване на убежище в Индия, съобщава в. "Гъндул", цитиран от БТА. В искането за "репатриране" Сърак посочва, че е чул с радост изявлението на индийския външен министър Сушма Сварадж на един международен конгрес на циганите, в което всички роми били поканени да се върнат "у дома" в Индия. "Ако приемат молбата ми за убежище, ще науча и езика им за няколко месеца. Не е е лесно да започнеш живота си отначало на 58 години, но ще го направя. Знам, че и там не е лесно, но съм склонен да започна всичко от нулата", казва той. Сърак, който не е истински адвокат, но оказва юридическа помощ на ромите при подаване на различни молби и съдебни документи, е познат с колоритния си начин на обличане - костюми в ярки цветове и обувки, които имитират тигрова или леопардова кожа, отбелязва изданието. Неотдавна той беше осъден на първа инстанция за измама, след като негова клиентка подала жалба, в която твърдяла, че не е знаела, че не истински адвокат. При окончателното решение на Апелативния съд обаче той беше оправдан. Сега Йонел Сърак чака отговор от индийското посолство. В молбата си той твърди, че румънските власти са му създавали затруднения заради принадлежността му към ромския етнос. "Искам да ви призная искрено, че една сутрин, виждайки по един телевизионен канал новината, че индийците искат всички ние, циганите от цял свят, да се върнем в страната-майка, неволно ми потекоха сълзи от радост", споделя "адвокатът на ромите".

http://www.novini.bg/ (http://www.novini.bg/news/401085-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F.html)