Българска култура и духовност > Наука и образование

Интересни научни открития

<< < (2/29) > >>

Hatshepsut:
Учени откриха звезда гигант
Британски учени от университета в Шефилд откриха гигантска звезда, която се счита за най-голямата досега, известна на човечеството.
Звездата се намира в мъглявината Тарантула, която се отстои на около 165,000 светлинни години от Земята, в съседната на Слънчевата система галактика Голям Магеланов облак.
Звездата е с маса 265 пъти по-голяма от тази на Слънцето и е 10 милиона пъти по-ярка от него, обясняват учените.
Звездите са открити с помощта на данни от телескопа "Хъбъл" на НАСА и на телескопа на Европейската южна обсерватория в Чили.
Учените са категорични, че около звездата гигант не може да има планети в орбита.
Една от причините е, че температурата на свръхзвездата е около 40,000 градуса, каквито са данните от съседни, по-малки звезди.
Именно те били изследвани, когато учените се натъкнало на гигантското светило.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=196958&cat=11

Hatshepsut:
Откриха останките на най-големия плъх
Скелетните останки на най-големия плъх, известен до този момент, по-голям дори от домашна котка, който е живял в джунглите на Източен Тимор, откриха учени.
Добре запазеният скелет е бил открит в пещера в малката азиатска държава. Скелетът на гризача приличал много на познатите ни плъхове, само че тежал около 40 пъти повече. Според биолозите това е много важно откритие по отношение на биологичното разнообразие и опазване. Научният екип счита, че изчезването на тези гигантски плъхове е свързано с масовото обезлесяване.
Гризачите представляват четиридесет на сто от разнообразието от бозайници в световен мащаб и са ключов елемент в екосистемите. Те са толкова важни, колкото китовете и птиците, твърдят специалисти.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=197202&cat=12

Hatshepsut:
Слънчевата система по-стара, отколкото се предполага
Слънчевата система може би е с 2 милиона години по-стара, отколкото се е смятало досега, сочи проучване, публикувано в списанието Nature Geoscience. Свидетелствата за тази нова теория идват от метеорит с тегло 1.49 кг, открит в мароканска пустиня през 2004, който съдържа реликтен минерал, един от най-древните твърди материали, формирани след раждането на Слънцето. Анализ на водещи изотопи предполага, че минералът е възникнал преди 4.45683 милиарда години, превръщайки метеорита в най-стария някога откриван обект. Като резултат, Слънчевата система е вероятно с между 300,000 до 1.9 милиона години по-стара от досегашните оценки.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=198530&cat=12

Тази информация е и за тези, които смятат, че света е сътворен преди 7518 години :lol:

Hatshepsut:
Животът на Земята е започнал преди 2,72 млрд. години
Новооткрити фосили в Западна Австралия показват, че еволюцията на произвеждащите кислород организми на Земята е започнала преди 2,72 милиарда години, или с 270 милиона години по-рано, отколкото мислеха специалистите, съобщи Ей Би Си. Откритието, направено от екипа на Дейвид Фланъри от университета на Нов Южен Уелс в района Пилбара насочва към времето, когато е започнала да се оформя атмосферата - един от определящите периоди в земната история. Доказателствата за произвеждащи кислород организми са открити в скални формации с дължина 680 км. Фосилите съдържат строматолити - микробни седиментни структури, и биомаркери - молекули, създадени при производството на кислород. В тях има следи от цианобактерии - едноклетъчни организми, фотосинтезиращи кислород. Откритието е важно не само за да бъде определено кога се е появил кислородът в земната атмосфера, но ще помогне и при търсенето на живот на други планети, каза Дейвид Фланъри. "Ако установим, например, че кислородът се появява в атмосферата за милиард години, тогава ще знаем да не търсим живот на по-млади планети", обясни той.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=199340&cat=12

Hatshepsut:
Откриха риба на 200 млн. години на АМ ”Люлин”
Археолози и еколози започват наблюдение на 16-ти км на магистрала "Люлин", след като при строежа бе открита вкаменелост на хищна риба.
Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Окръжния исторически музей в Перник Василка Паунова, цитирана от БТА.
Предполага се, че рибата е на около 200 милиона години, но тепърва ще се изяснява.

Досега в местната планина са откривани само вкаменели амонити и ехиноиди от периода триас, които са на около 200 милиони години, обясни Паунова, цитирана и от в. "Стандарт".

На уникалната находка се натъкнали фадромистът Емил Матушев и колегата му Димитър Мицев, които изумени веднага съобщили в полицията. Оттам извикали специалисти от музея.

Рибата е с дължина 58 см и е изрязана от каменен блок. Според специалисти вероятно е заседнала в тиня, която се е превърнала в мека скала. Находката е експонирана в изложба на вкаменелости "И скалите могат да разказват" в пернишкия музей.

"Обикновено подобни находки никога не са сами",
обясни Паунова, цитирана от БТА. По думите й фосилът (вкаменелост - бел.ред.) е признак за природен катаклизъм, довел до внезапно измиране на животни.
Хищникът е открит на 10 м дълбочина, подобно откритие е изключителна рядкост за региона, каза още Паунова.

Прави чест на работниците, че са потърсили музея и са показали находката на нашите археолози, каза Паунова, цитирана от в. "Струма".

Сред експонатите в изложбата могат да се видят находки на таралежи, миди, охлюви, морски лилии и др.

http://dnes.dir.bg/news/pernik-Avtomagistrala-lulin-7171994

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия