Автор Тема: Румъния ни натиска за "малцинство" и искане за промяна на границата  (Прочетена 910 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ФранкистTopic starter

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,406
 • Карма: +383/-52
 • Пол: Мъж
    След като вчера Сърбия ни обвини в "българизация и кражба на граждани", днес и румънските власти опитват натиск върху държавата.

    Румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че "съществува спорна зона" между Румъния и България по отношение на държавната граница в Черно море, в което неотдавна бяха открити находища на газ и петрол, и между другото спомена, че трябва да бъде обсъдено и положението на т.нар. "румънско малцинство" в България.

    "Съществува спорна зона на държавната граница с България по отношение на държавната граница на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 кв.км, не е много, но между европейски държави сътрудничещи си максимално в много аспекти с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не бъдат решени много бързо", заяви за новинарския телевизионен канал "Диджи24" Дяконеску.

    Той допълни, че тази тема съществува от много време и изтъкна, че Румъния предстои да предяви претенции. "Не трябва никой да се сърди, не трябва никой да се ядосва, защото това са сфери от национален интерес и за двете страни, които в даден момент трябва да бъдат решени, защото се появяват проблеми да речем с експлоатацията, с концесията", каза Дяконеску и уточни, че ще бъдат проведени разговори на ниво експерти с българската страна във формат, който ще бъде одобрен на двустранно ниво.

    Освен това, румънският външен министър спомена, че трябва да бъде обсъдено и положението на румънското малцинство в България.

    БГНЕС припомня, че на територията на България няма румънско малцинство, за каквото говори министър Дяконеску. Неговото изказване е опасен прецедент, който ни връща в миналото, когато нашият регион беше разделен от национализма и омразата.

    Основите на бъдещия българо-румънски конфликт са поставени след Берлинския конгрес /1878г./. Тогава въпреки противодействието на Букурещ Румъния получава от Великите сили Северна Добруджа, която е изконна българска територия. Този факт се осъзнава добре от румънските власти, които смятат, че това може да се превърне в основа на бъдещ конфликт. Въпреки това те бързо забравят своите протести и "усвояват" новите територии, правилно оценявайки стратегическото и икономическо значение на придобивката.


    Посятите семена на раздора дават своите плодове през Балканските войни. Още в хода на Първата балканска война /1912-1913г./ Букурещ предявява претенции към София. Румънците настояват и получават българския град Силистра. Букурещ твърди, че България е разширила своите територии в Македония, където живее куцовлашко малцинство. Като компенсация румънците получават дунавския град. Но това не задоволява техния апетит и много скоро след серията допуснати грешки от българския политически, дипломатически и военен елит се възползват, за да заграбят цяла Южна Добруджа. След неуспешната за България Първа световна война /1914-1918/ Букурещ възстановява властта си над Южна Добруджа и заграбва нови територии Молдова /населена с компактно българско, руско, украинско и гагаузко малцинства/ от несъществуващата Руската империя и Трансилвания от Унгария.

    Румънското господство в Южна Добруджа продължава до 7 септември 1940 г., когато е сключена Крайовската спогодба с помощта на Германия и СССР, призната и от останалите велики сили – Италия, Великобритания и САЩ. Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа. Така 88 000 румънски колониалисти, заселени от румънските власти след края на Втората балканска война през 1913 г., са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

    Въпреки че Крайовската спогодба трябва да сложи окончателен край на взаимните претенции между двете страни, през години преди всичко в редиците на румънските националисти е повдиган въпроса за "румънска Добруджа", но те никога не са имали подкрепа на официално ниво.

    Териториалният проблем на север от Дунава се повдига след краха на комунистическата система /1989/ и разпадането на Съветския Съюз в края на 1991 г. Той се концентрира преди всичко в бившата съветска република Молдова /където както вече заявихме живее компактно българско малцинство и близко до него гагаузко/ и териториалния спор с Украйна за водите в Черно море. През последните години напрежението там расте. То е свързано с опитите на Букурещ да се утвърди в Молдова, изтласквайки всички останали заинтересовани страни.

    Нов акцент в споровете е откриването на петрол и природен газ в черноморския шелф. Наистина тук става дума за зона, която Румъния получи от Украйна след решение на Международния съд в Хага. Тепърва ще се установи дали откритите въглеводороди са достатъчни за рентабилна експлоатация. Според експерти, периметърът с размер около 9700 кв. км, даден на Букурещ от съда, крие близо 100 милиарда куб.метра газ и 10 милиона тона петрол. За момента не може да се говори със сигурност какви предполагаеми залежи от въглеводороди може да крие българската част от шелфа


www.actualno.com

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Мълчим си по спора с Румъния


Не трябва да се поддаваме на "необмислени провокации", които работят за чужди интереси.
Това каза в ефира на Нова телевизия външният министър Николай Младенов по повод породилия се спор с Румъния за акваторията в икономическата морска зона.

По-рано стана ясно, че в интервю за телевизия "Реалитатя", цитирано от румънската преса, външният министър на Румъния Кристиян Дяконеску е заявил, че страната му няма спор с България, а само претенция за уточняване на една зона, спрямо която да се приложи конвенцията за морско право.

Преди седмица, министърът заяви, че между Румъния и България има "спорна зона" що се отнася до държавната граница в морето, като обясни, че става въпрос за 17 кв. км. Изявленията му предизвикаха серия реакции и коментари и в двете страни, припомня money.bg.

На свой ред министър Николай Младенов каза, че Румъния се опитва да окаже натиск на България върху преговорите в икономическата морска зона на границата ни със северната съседка.

„Колкото повече се коментира и анализира тази тема в България, толкова повече обслужваме други страни и интереси. По-добре е да мълчим", категоричен бе външният министър.

Той отбеляза, че този спор с Румъния е от времето на социализма. Преговорите и регламентирането на тези зони трябва да бъдат в интерес на България, изтъкна Младенов и съобщи, че България се е опитвала да привлече вниманието на ООН по въпроса още преди 20 години.

Министърът на външните работи уточни, че става дума за акватории. По думите му 17 морски мили е твърде малко пространство, независимо има или няма газ на него.
„Не, оттам няма да минава "Южен поток" и "Набуко", посочи министърът.

„Колкото повече се нагнетява ситуацията в България по тази тема, толкова по-зле за България и толкова по-трудно ще намерим решение. Румънският министър направи абсолютна грешка, той обърка нещата, ние ще замълчим, за да се уталожи проблема", подчерта Младенов и добави, че тoва е начинът да се държим достойно предвид деликатния случай.

http://news.ibox.bg/news/id_1754959762


Това не е позиция на държавник, а на плужек!

Tags:
   

  Румъния - Новини

  Започната от Индивидуалист

  Отговора: 53
  Прегледи: 18583
  Последна публикация Януари 13, 2017, 13:30:50
  от Hatshepsut
  Как Румъния "извива" ръцете на Украйна и отнема територии?

  Започната от Петкан

  Отговора: 2
  Прегледи: 1086
  Последна публикация Юни 26, 2011, 21:29:39
  от Лудия Макс
  Съюзничеството на Румъния- аналогия на военна хроника от XX век и новини от 2016

  Започната от Петкан

  Отговора: 6
  Прегледи: 3372
  Последна публикация Юли 11, 2016, 17:39:16
  от Siegfried