Българска култура и духовност > Православие

Дядо Добри от с. Байлово

<< < (4/5) > >>

Hatshepsut:
Дядо Добри навършва 100 години през юли
Светецът не допуска до себе си журналисти и бяга от тях, не желае контакти, които биха нарушили привичките му.
Възрастният мъж, който от години спонсорира храм-паметника „Александър Невски”, без да има лев в джоба, ще направи на 20 юли век от раждането си. 100-ия си юбилей той ще посрещне така, както живее цял живот - без фанфари, тържества и гръмки празненства, пише „Слава”.

Светецът от Байлово ще се поклони в храм и ще моли за Божията милост така, както го прави десетки години наред, издават най-близките на добрия старец от родното му село Байлово.

"Не му трябват никакви подаръци и тържества, той отдавна бяга от тях и не ги иска. Обича простичките неща, затова няма да го вкарваме в излишни приключения. За него е най-важна Божията милост, за която се моли.

Традиция е в самия ден на всеки свой рожден ден той да избира какво да прави, като сега вероятно ще се поклони в някой от храмовете тук или в София", споделят хората от Байлово.

Дългогодишните приятели на най-големия дарител на църкви и манастири обясниха, че е най-важно в скромната къщичка в двора на църквата в селото да дойдат най-близките.

"Миналата година го изненадахме с торта, на която събрахме 99 свещички. Той не знаеше какво да прави с нея. Затова и нямаме амбиции да подготвяме подобни изненади за юбилея", отбелязаха близките му.

След като журналисти обградиха къщичката на дядо Добри в Байлово заради новината, че папа Франциск е изказал ласкави думи за него и добрият старец не излизаше никъде известно време, сега обичаният мъж пътува често до столицата.

Той отново може да бъде видян пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и църквата "Свети Седмочисленици", където дарява събраните в малка пластмасова кутийка пари за ремонт на храмове из цялата страна.

http://bolgari.net/diado_dobri_navyrshva_100_godini_prez_yuli-n2-8650.html

omerzen:
Филм за дядо Добри тръгва
догодина по фестивалиДо края на годината се очаква българските зрители да видят документалния филм за живия светец от Байлово - дядо Добри.
Така поне планира продуцентът му от българска страна - пазарджишкият музикант Неди Джон Крос. В ефира на Дарик той съобщи, че екипът е почти готов с филма. Лентата, която е международна продукция от три държави - България, Съединените щати и Германия, ще се казва „Тихият ангел" (The Silent Angel).
При гостуването си в Дарик в края на миналата година двама от продуцентите - Неди Джон Крос и Уте Еренберг бяха категорични, че дядо Добри е „българската Майка Тереза".
Продуктът с марка "Старлайт" се цели в световни селекции, като първият фестивал в списъка на филма е в Кан. Създателите на филма за 100-годишния дядо Добри не крият амбицията той да се бори и за наградите „Оскар" за най-добра документалистика.
Две версии са подготвили авторите на филма за дядо Добри, обясни Неди Джон Крос. „Две версии са, една къса, късометражен филм между 20 и 22 минути и един дълъг филм - 90 минути. Такова е изискването от нашата фирма дистрибутор в Америка, за да може да се изпрати по фестивалите в света", поясни той.
Запитан очаква ли филмови награди за филма Неди Джон Крос коментира:
„На мен не ми е толкова важна наградата, на мен ми е важно да видят хората в света какъв човек имаме в България и тези фестивали са най-добрият начин да покажем това, което го имаме в България и идеята на дядо Добри. Да видят хората как един човек може да се промени и как може да се бори за доброто - това ми е по-важно".
Музикантът и продуцент благодари на община Пазаржик и община Пловдив за подкрепата, както и на хората от бизнеса, които са им подали ръка, за да се довърши филма. „Нужда от още подкрепа винаги има, защото трябва да се прави този филм по мащаба на киното. Това означава, че много закони трябва да се спазват, за да се направи така, че той да излезе по американските кина", разказа Неди.
Кога и къде ще бъде показан филмът за първи зависи от американските партньори.
„От нас не зависи, ние работим с дистрибуторска фирма в Америка и те определят кога ще е най-добрият вариант да се изкара на пазара. Знаем само че по всички фестивали от другата година ще върви филмът. Надяваме се до края на годината да го вкарам тук по кината или по телевизии и вече от другата година да сме по големите кинофоруми, дай Боже да ни приемат с нашата продукция", обясни музикантът, който е продуцент от българска страна.
Неди Джон Крос признава, че е било удоволствие, но и изпитание за него да работи по музиката на филма.
„Много е трудно да се направи музика, защото е много голяма тематика - Бог, Дядо Добри, не само едно чувство и един човек. Тук по друг начин малко се случваха нещата, но мисля, че нещо уникално е излязло музикално и се надявам хората да го оценят и да го харесат", казва още той.
http://www.vestnikzora.com/index.php/kultura/4151-2

Аудио файл от Дарик радио ---> http://radio.dariknews.bg/?page=audio&id=260796   

Hatshepsut:
Дядо Добри стана на 101 г., целуват му ръка като на светец
Бог му дава сила да продължи благочестивото дело.

Известен е като Дядо Добри, а много хора го наричат Светецът от Байлово и му целуват ръцете с почит.

Старецът, който днес празнува 101 години може да бъде забелязан почти всеки ден подпрян до вратите на „Свети Алексендър Невски“, да събира пари, които дарява на църквата. Така мъжът от Байлово се превърна през последните години в изключителен духовен пример.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалния живот и се посвещава изцяло на духовното.

Живее смирено като аскет, а през 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. И днес живее много скромно в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. През последните години се посвещава на мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметник „Св. Александър Невски“ или църквата „Свети Седмочисленици“ събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Превърнал се е в изключителен нравствен модел на фона на тоталния упадък на ценностни и принципи. Превърнал се е в е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. През живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства предоставени му от щедри граждани.

През 2005 г. дарява 10 000 лв за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово.
През 2007 г. дарява 25 000 лв за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци.
През 2008 г. дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.
През 2009 г. дарява 35 700 лв. на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма. Именно заради това вярващите го почитат и целуват ръцете му като на светец.

http://www.burgasnovinite.bg/dyado-Dobri-na-101.html

Hatshepsut:
Парите на дядо Добри изчезнаха безследно


Стотиците хиляди левове, които добрият дядо Добри дари на храма „Свети Александър Невски" са изчезнали безследно, научи сензационно в. „Всеки ден". „Светецът от Байлово", както го наричат мнозина, е най-големият дарител на църквата с пари, събрани от милостиня, като само през 2009 г. той дари на патриаршеската катедрала над 35 000 лв. В следващите пет години стогодишният дядо даде общо около 200 000 лв. Източници на „Всеки ден" от Светия Синод обаче твърдят, че за огромна част от дарението няма никакви официални документи и никой не знае къде са се дянали тези близо 200 бона.

Софиянци знаят дядо Добри като просяка пред „Св. Александър Невски", който събира милостиня в метално канче. Поздравява с поклон всеки, който пусне монета и банкнота. Той обаче не слага нищо в джоба си, а всичко дарява на храмове из цяла България. Твърди се, че за близо 20 години само от изпросените стотинки от нашенци и от чужди туристи старецът е събрал 1 милион.

Запознати обаче смятат, че той бил много доверчив човек и давал даренията на всеки, който бил облечен в расо. Те казват, че първото дарение на дядо Добри преди 7 години било дадено на тогавашния предстоятел на катедралата епископ Тихон и парите били усвоени за козметичен ремонт и за текущи нужди - като плащане на сметки и др. След това следите на даренията се губят и никой от служителите на „Св. Александър Невски" не е виждал с очите си огромната сума от 200 000 лева въпреки публичните твърдения за подобно дарение от страна на светеца от Байлово.

Духовници подозират, че дядо Добри може да е станал жертва на изпечени измамници. Твърде вероятно е мними свещеници да са ограбили добрия старец, като са се представили за попове от катедралата или за служители на синода, допускат източниците на „Всеки ден".

Измамата обаче трудно ще се разплете, тъй като старецът вероятно не помни лицата им, а и не е подавал никакъв сигнал нито в църквата, нито пък е подавал жалба в полицията. Запознати твърдят, че след назначаването на скандалния архимандрит Дионисий за председател на църковното настоятелство на „Св. Ал. Невски" приведеният старец с дълга бяла коса и брада не е дарявал пари за катедралата.

Светецът от Байлово закъса със здравето

Добри Димитров Добрев, известен като дядо Добри, е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Преди двадесетина години решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата „Св. Св. Кирил и Методий" в родното си село.

Добрият старец има пенсия от 160 лева. Помагал е и на Калоферския манастир, дал е 57 000 лева на манастира в Елешница. Дарявал е и на Бесарбовския манастир край Русе. Със свои пари е направил доста църкви и параклиси, като „Света Троица" в родното му Байлово. Дядо Добри се обръща към вярата на 38 години. Имал е 5 деца, а шестото е осиновено от жена му сираче.

Хората в Байлово коментират, че старецът си остава загадка. Според тях заради добрините, които е направил през живота си, Бог му е дал правото да живее вече 101 години. Последните месеци дядо Добри живя в Кремиковския манастир край София, а след Великден е отишъл да живее при една от дъщерите си. Напоследък здравословното му състояние не е добро.

https://www.novini.bg/

Индивидуалист:
Бях попаднал на някакво предаване преди месеци и Неди Крос ( Недялко Алипиев - роден и завърнал се в Пазарджик последните години) спомена ,че преди 09.09. дядо Добри е бил на някаква служба около цар Борис.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия