България и българите > Основи на националната Държава

"ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ" - имаме ли нужда от него?

<< < (2/3) > >>

Savchev:
Хо-хо-хо,това ще стане нещо като американското шерифство..Аз съм Clint Eastwood! И-и-и-ха-а-а-а! ...
 Според мен един такъв закон ще е полезен поради факта,че ще може да се даде изпълнителна власт на средностатистически хора от народа.Тоест да се даде шанс на народа да се оправя сам със злорадстващите малцинства например! А не да търси помощ от инстанциите и да го обявяват за расист в първопричинно последствие!

Инжинер Донев:
По интересно е какво мисли Скарлет за Закона за Защита на Държавата ЗЗД :-P И да не се прави че не знае какъв е този закон

Skarlet:

--- Цитат на: Машината Бог в Март 21, 2008, 11:42:24 ---По интересно е какво мисли Скарлет за Закона за Защита на Държавата ЗЗД :-P И да не се прави че не знае какъв е този закон

--- Край на цитат ---

Ани наистина не се сещам в момента за този закон. Подсети ме, за какво е?

Инжинер Донев:
Законът за защита на държавата (ЗЗД) е гласуван от ХХI ОНС на 4 януари 1924 г. и влиза в сила с Указ № 2 от 23 януари 1924 г.

Със ЗЗД се забранява съществуването на всички видове организации, групи, сдружения и други, които използват нелегални структури и революционни методи за постигане на своите цели. Чрез този закон правителството на Александър Цанков се стреми да узакони разправата с някои от политическите си противници и терора след Юнското и Септемврийското въстание от 1923 г.

През април 1924 г., въз основа на закона, Върховният касационен съд обявява за разтурени БКП, Партията на труда, Комунистическия младежки съюз, Общия работнически синдикален съюз и кооперация Освобождение, като имотите им се отнемат.

Впоследствие ЗЗД многократно е допълван и променян.

На 16 март 1925 г. НС приема изменение на ЗЗД. Увеличени са наказанията за много от провиненията. Прибавени са още 7 нови члена, а част от съществуващите са изменени като целта е увеличаване на присъдите със смъртно наказание. На основание на това изменение, още на 18 март НС отнема мандатите на 6 депутати комунисти.

През юли 1934 г. ЗЗД е допълнен за пореден път, с което се намаляват възможностите за обжалване на произнесените присъди.

Най-големи промени в закона са направени по време на Втората световна война, до 9 септември 1944 г. Санкциите се увеличават и се налагат и за най-малки прояви на неподчинение. Смъртното наказание заляга в почти всички текстове на ЗЗД, като то не се отменя дори когато касае непълнолетни.

ЗЗД е премахнат от правителството на Отечествения фронт с наредба-закон на 16 октомври 1944 г.

Skarlet:
Мдааа, също много хубав закон, жалко, че е бил премахнат. :down:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия