Българска култура и духовност > Родово Наследство

Елиезер Калев

(1/1)

Преспанец:
Наслушах се на твърдения, които обесняват колко лоши били евреите, как желаели злото на България, че нямало добри евреи и прочие.
Вероятно наистина има такива евреи, но да се поставят всичко под общ знаменател не е правилно.
Предлагам на вниманието на съфорумците един евреин- Елиезер Калев.


Елиезер Калев

Елиезер Моше Калев (роден 1815 г. в гр. Пловдив; умира също там около 1889 г. на около 75-76 годишна възраст) е пловдивски еврейски търговец и банкер. Той е един от най-забележителните българи евреи-патриоти, който е оказал помощ на българското национално освободително движение.

„Занимавал се с банкерство. Той е член на областния съвет и на търговския съд в гр. Пловдив по време на турското робство. Имал голямо влияние сред турските власти, най- вече сред бейовете и гражданството. Човек с милостиво сърце и рядка доброта. Елиезер Калев защитавал онеправданите пред турското правителство, помагал на бедното население. Най- голямата негова заслуга е, че през кървавите дни на Средногорското въстание спасява от бесилката много българи, използвайки голямото си влияние.”

„Той действително е оказал голяма подкрепа на националните, политически, икономически и просветни стремежи и борби ... Турците превръщат Пловдив в център на своята дейност за съдене и ликвидиране на стотици въстаници и на много арестувани видни българи. За целта тук се съсредоточава още по-многобройна войска и се учредява извънреден съд под председателството на жестокия Селим ефенди, пристигнал от Цариград ... В центъра на града и по четирите му посоки са построени бесилки и всеки ден на тях увисват нови жертви... При тази трудна обстановка Елиезер Калев остава на своя пост като защитник и закрилник на страдащите пловдивчани и на многото хвърлени в затвора. След въстанието (Средногорското въстание- б.а.), когато стотици българи били докарани в Пловдив затворени в конашкия затвор, Елиезер Калев всякога имал достъп до тях. Когато числото на им се увеличило и Ташкапия станала тясна, натъпкали голяма част от тях затворниците във временния зандан в Хамама при Тахта- кале (този хамам се намира зад днешните хали)."[2]

Мандил Презентев, карнобатски евреин описва Елиезер Калев като "много достолепен, красив мъж, спретнато облечен." Знаел много езици и във връзка с работата си обиколил много европейски страни. Към българите хранел голяма любов. Бил много състрадателен човек и никому не отказвал помощта си.


За добрите му дела към Пловдив и българите Общината кръщава улица на името на Елиезер Калев - същата, на която се намира родната му къща в кв. „Орта Мезар”. Това става през 1910 г., когато кмет е Иван Кисяков. (по данни на Шишков и Алваджиев). Сега тази улица не съществува, останала скрита зад сградата на бившата Минералбанк. Съборена е и къщата на Елиезер Калев, данни за която се намират в книгата "Пловдивската възрожденска къща”. Името на улицата е възстановено в близост до родната му къща.
....
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2

omerzen:
Насе , изключенията потвърждават правилото .

Exterminatus:
Наско, а знаеш ли че съплеменниците на г-н  Калев са държали хазната в Османската империя и са отговаряли за събирането на данъците? За това и Левски изришно казва да не се напада пощата... Е, не го слушат и знаем какво става. Директен удар по джоба никога не прощават. Та този човек наситина е от малкото изключения.

Навигация

[0] Списък на темите

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия