Българска култура и духовност > Генетика

Кръстоски при древните

(1/3) > >>

Петкан:
http://moreto.net/novini.php?n=82834

Понастоящем човешката еволюция изглежда по-усложнена от когато и да било. ново генно проучване, включващо над 2 000 души от целия свят, разкри белези, сочещи, че някои от нашите предци са се чифтосвали с индивиди от други сродни видове, каквито са неандерталците, съобщи "Ню сайънтист", като цитира статия на Юън калъуей в "Шорт шарп сайънс". Това се е случила поне в два предисторически периода.

"Специалистите смятат, че междувидовото кръстосване е станало веднъж преди около 60 000 години в Източното Средиземноморие, и за втори път малко по-скоро - преди около 45 000 години в Източна Азия" - гласи доклад от годишното събрание на Американското общество по физическа антропология в Албюкърки, Ню Мексико. Заключението е направено на база на анализ на 600 генетични маркера, наречени "микросателити", проследени в 100 различни човешки популации.

Когато хората са започнали да се разпространяват извън Африка преди 50 000 - 100 000 години, тези маркери започнали да се изменят. Това позволява на учените да установят отношенията между различните популации, а също и да оценят кога някоя се е отделили от друга. Ако хората се кръстосваха само с хора, щяхме да имаме "спретнато" родословно дърво, по което човешкото генетично разнообразие трябва да може да се проследи до една родоначалническа популация, съществувала в Африка преди около 100 000 години.

Вместо това екипът на Джефри Лонг от Ню Мексико разкри, че някои от маркерите изглеждат твърде стари, за да идват от хората. Най-смисленото обяснение е, че те са резултат от междувидово кръстосване. Това означава, че неандерталците всъщност не са изчезнали напълно.

Наистина неандерталците са най-сериозните претенденти за сексуални партньори на нашите предци, но не са единствени. Миналия месец екип от Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, откриха "хуманоидна" ДНК в кост от пръст на възраст 35 000 - 50 000 години, намерен в Монголия. Според изследванията той принадлежи на представител на непознат досега човешки вид, различен от неандерталците и кроманьонците.

Предишни проучвания върху неандерталския геном не откриха следи от междувидово кръстосване. Сега, обаче, когато публикуването на пълния неандерталски геном предстои всеки момент, и разполагайки с ДНК от новия хуманоиден вид, учените ще имат най-добрата досега възможност да установят дали предшествениците ни от различни човешки видове са споделяли леглото преди хилядолетия.

Балкани:
И един мармот... дали ще промиват главите на народите, че са възникнали в резултат на етническо и расово смесване или ще промиват мозъците на цялото човечество, че е възникнало в резултат на междувидово смесване е все едно.

Hatshepsut:
Сексът с пещерни хора засилил имунната система на човека


Сексуални отношения с архаични човешки същества като неандерталците са довели до създаването на деца, наследили ключови гени, спомогнали на съвременните хора да се борят по-успешно с различни болести, според американско изследване.

Кръстосаното чифтосване не е било случайно събитие, което се е случило, то е дало нещо полезно на генетичния фонд на съвременния човек, според Питър Пархам от Станфордския университет, ръководител на изследването, в публикация в списание Science. Въоръжени с познания за генома на неандерталците и денисованците, от които са открити зъб и кост от пръст в руска пещера през миналата година, учените вече са наясно, че около 4% от ДНК на неандерталците и до 6% от тази на денисованците присъства в представители на съвременния човек. Изследването хвърля поглед към група, наречена HLA клас I гени, които помагат на имунната система да се адаптира за борба с нови патогени, които могат да предизвикат различни инфекции, вируси и болести. Тези древни гени са разпространени сред съвременни популации и се наблюдават сред повече от половината евразийци днес, посочват авторите на изследването. Неандерталците измират преди около 30,000 години. Те и денисованците имат общ прародител със съвременния човек преди около 400,000 години.

http://www.moetodete.bg/liubopitno/seksut-s-peshterni-hora-zasilil-imunnata-sistema-na-choveka.html

Hatshepsut:
Съвременните хора са населили Азия на две миграционни вълни
Международен екип от учени е установил, че противно на наличната към днешна дата информация, съвременните хора са населили Азия на поне две миграционни вълни, съобщи "Сайънс дейли".

Според Дейвид Рийч, професор по генетика в Харвардския медицински колеж, най-ранните обитатели, населяващи Югоизточна Азия и Океания, са дошли с първата миграционна вълна. По-късни миграционни вълни са довели до формирането на популации в Източна Азия, свързани със съвременното население на югоизточната част на континента.

Сравнения на ДНК на съвременните хора и праисторическия човек дават нова информация за това как е населена Азия преди повече от 44 000 години. Учени от Харвардския медицински колеж и техни колеги от института "Макс Планк" в Германия са установили, че азиатски предшественици на човека, известни като Денисови хора, са предали генетичен материал не само на популации, обитавали днешна Нова Гвинея, но и на австралийските аборигени и на популации във Филипините. По този начин Денисовите хора са "покрили" необичайно голям екологичен и географски район, простиращ се от Сибир до тропическата Югоизточна Азия.

"Фактът, че ДНК на Денисови хора се открива само при някои от първите обитатели на Югоизточна Азия, показва, че преди повече от 44 000 г. са съществували многобройни популации със или без тази ДНК. Най-простото обяснение за наличието на Денисов генетичен материал само в някои групи хора е, че самите Денисови хора са обитавали Югоизточна Азия", обяснява ръководителят на изследването от Марк Стоункинг.

Австралийските аборигени, както и обитателите на Нова Гвинея имат сходна ДНК с тази на Денисовите хора. По-малки сходства се откриват при някои островни популации в Източна Океания, докато групи в Индонезия и континенталната част на Азия не притежават Денисов генетичен материал. Принос към настоящето проучване имат специалисти от САЩ, Германия, Индия, Тайван, Япония, Малайзия и Холандия.

http://science.actualno.com/news_361854.html

Hatshepsut:
Древните хора са се кръстосвали с неизвестен на науката вид


Ново генетично изследване заплита още повече историята на човешката еволюция. Резултатите от анализи на генетичен материал, извлечен от останки на неандерталци и Денисов човек разкрива, че представители на двата изчезнали вида не само свободно са се кръстосвали помежду си и с ранните съвременни хора, но и с неизвестен на науката вид предшественици на човека, населявали Азия, пише сп. "Нейчър".
Данните от анализите са представени на конференция на Кралското дружество в Лондон.
Авторите на проучването от Харвардския медицински колеж в Бостън и Института за еволюционна антропология в Лайпциг са установили, че геномът на изчезнал вид хоминид, известен като Денисов човек, съдържа необичайни отрязъци ДНК от друга човешка група.
Находката може да е свидетелство за изцяло нов вид хоминиди, неизвестни на науката.
Непознатият вид е оставил следи в генома на Денисовия човек - изчезнал хоминид, чието съществуване е известно само от останките от пръст и два зъба, намерени в Денисовата пещера в Сибир.
Заради липсата на достатъчно фосили никой не знае как е изглеждал Денисовият човек, но генетиците са успели да дешифрират целия му геном с висока степен на точност.
Предишен анализ на генетичните последователности на неандерталците и Денисовите хора показва, че представителите на двата вида са били братовчеди и са се кръстосвали помежду си, както и с ранните съвременни хора.
Настоящият нов и усъвършенстван анализ потвърждава предишните резултати, но разкрива неподозирана загадка - Денисовите хора са се кръстосвали и с друг изчезнал вид хоминиди, които са неизвестни на науката, не са били нито неандерталци, нито ранни съвременни хора, и вероятно са обитавали Азия преди повече от 30 000 години.
Откритието за потенциално неизвестен на науката човешки вид е предизвикало оживление на срещата на Кралското дружество в Лондон.
"Нямахме дори смътна представа", е споделил Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон.
Едно от предположенията на антрополозите е, че непознатият древен вид може да е азиатска родова линия на Хайделбергския човек, напуснал Африка преди 500 000 години и смятан за пряк предшественик на неандерталците в Европа.
Въпросът може да бъде изяснен чрез извличане на ДНК от фосили на видове като Хайделберския човек. На думи това звучи лесно, но на практика е трудно осъществимо.
Геномите на неандерталците и Денисовия човек са се запазили, тъй като  представителите на тези видове са обитавали хладни и сухи региони.
Други видове хоминиди обаче са живели в горещи и влажни региони, където ДНК се разрушава лесно. Които и да са били загадъчните хоминиди, находката показва, че междувидовото кръстосване е било широко разпространено в човешката еволюция.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/drevnite-hora-se-krystosvali-s-neizvesten-na-naukata-vid-5998962

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version