Българска култура и духовност > Родово Наследство
Анализ на прабългарските думи
Далай-татар:
И така, някои мислят, че прабългарският не е тюрко-алтайски. Предлагам да даваме прабългарски думи и да доказваме. Хайде аз започвам с първата:
ШЕГОР (бик; вол)
Чувашки - ВЪГЪР
Пратюркска форма - ЙОКЮР , Прамонголска форма - ХЮКЕР, Пратунгусо-манджурска форма - ПУКУР.
Забелязваме как прабългарски и чувашски пазят древното АЛТАЙСКО ЕДИНСТВО ОТ ПРАТЮРКСКИЯ ПЕРИОД, когато думите са били Р-думи. В днешните тюркски езици, те са еволюирали в З-думи, затова съответствията на прабългарското ШЕГОР и новобулгарското (чувашко) ВЪГЪР в останалите тюркски езици са:
ЮГЕЗ (татарски)
ХОКИЗ (узбекски)
ЙОГЮЗ (балкарски)
ОГУС (якутски)
...
Царица:
Далай, здравей не сме си писали днес. Дай ми анализ на българската дума "компот"
Далай-татар:
--- Цитат на: царица в 07 Яну 2007, 21:43:48 ---Далай, здравей не сме си писали днес. Дай ми анализ на българската дума "компот"
--- Край на цитат ---
Ами писанке ;) не сме, ама не е късно.
Колкото до компота, на татарски му викат с турското "ошаф" (то на турски е ХОШАФ, де, ама в кримско-татарския редуцираме Х-то.), а КОМПОТ си е славянска дума, май. Има я на руски и др. славянски езици. Отделно е влезнала и в румънски.
________
И така следващата думичка :
ЕТХ (куче)
В повечето тюркски езици - "ИТ" (татарски - ЕТ), на чувашки - ЙЪЙТЪ, на японски - ИНУ, Тунгусо-манджурски - "ИНАИ", "ИНАКИ", "ИНДА"...
Бай Иван:
КОМПОТ - френска чуждица :eusa_naughty:
Далай-татар:
--- Цитат на: Иван |Y| в 08 Яну 2007, 00:03:43 ---КОМПОТ - френска чуждица :eusa_naughty:
--- Край на цитат ---
Може. Ако е чуждица, значи, че има и натурална, българска дума за "компот". Коя е тя? Ако няма, значи "компот" не е чуждица, а е заемка.
______
ТОХ (кокошка)
Тюркски:
ТОХА (уйгурски)
ТОК (киргизки)
ЧЪХЪ (чувашки)
ТАВЪК (татарски)
Монголски:
ТАХА
Тунгусо-манджурски:
ТИХО (джурдженски)
Корейски: