Българска култура и духовност > Родово Наследство

Анализ на прабългарските думи

(1/12) > >>

Далай-татар:
  И така, някои мислят, че прабългарският не е тюрко-алтайски. Предлагам да даваме прабългарски думи и да доказваме. Хайде аз започвам с първата:

ШЕГОР  (бик; вол)

Чувашки - ВЪГЪР

Пратюркска форма - ЙОКЮР , Прамонголска форма - ХЮКЕР, Пратунгусо-манджурска форма - ПУКУР.

Забелязваме как прабългарски и чувашски пазят древното АЛТАЙСКО ЕДИНСТВО ОТ ПРАТЮРКСКИЯ ПЕРИОД, когато думите са били Р-думи. В днешните тюркски езици, те са еволюирали в З-думи, затова съответствията на прабългарското  ШЕГОР и новобулгарското (чувашко) ВЪГЪР в останалите тюркски езици са:

ЮГЕЗ (татарски)
 ХОКИЗ (узбекски)
 ЙОГЮЗ (балкарски)
 ОГУС (якутски)
 ...

Царица:
Далай, здравей не сме си писали днес. Дай ми анализ на българската дума "компот"

Далай-татар:

--- Цитат на: царица в 07 Яну 2007, 21:43:48 ---Далай, здравей не сме си писали днес. Дай ми анализ на българската дума "компот"

--- Край на цитат ---

Ами писанке ;) не сме, ама не е късно.
Колкото до компота, на татарски му викат с турското "ошаф" (то на турски е ХОШАФ, де, ама в кримско-татарския редуцираме Х-то.), а КОМПОТ си е славянска дума, май. Има я на руски и др. славянски езици. Отделно е влезнала и в румънски.

________

И така следващата думичка :

ЕТХ (куче)

В повечето тюркски езици - "ИТ" (татарски - ЕТ), на чувашки - ЙЪЙТЪ, на японски - ИНУ, Тунгусо-манджурски - "ИНАИ", "ИНАКИ", "ИНДА"...

Бай Иван:
КОМПОТ - френска чуждица :eusa_naughty:

Далай-татар:

--- Цитат на: Иван |Y| в 08 Яну 2007, 00:03:43 ---КОМПОТ - френска чуждица :eusa_naughty:

--- Край на цитат ---

Може. Ако е чуждица, значи, че има и натурална, българска дума за "компот". Коя е тя? Ако няма, значи "компот" не е чуждица, а е заемка.

______

ТОХ (кокошка)

Тюркски:

ТОХА (уйгурски)
  ТОК (киргизки)
  ЧЪХЪ (чувашки)
  ТАВЪК (татарски)

Монголски:

ТАХА

Тунгусо-манджурски:

ТИХО (джурдженски)

Корейски: