Българска култура и духовност > Родово Наследство

Пантеон скара историците във Велико Търново

(1/1)

Бай Иван:
В храм “Св. 40 мъченици” погребват трима български царе
Пантеон скара историците във Велико Търново
Саркофазите ще бъдат изработени във военно-ремонтен завод “Терем-Ивайло”
Иван Първанов
Мнения
Константин Дочев, археолог: Трябва да се спази християнската традиция
"По принцип съм съгласен с идеята на Божидар Димитров костите на тримата владетели да бъдат погребани. Но това трява да стане по християнска традиция, а не да бъде опорочено с някакви помпозности. Смятам обаче, че не е уместно това място да се нарича Пантеон на българските царе. Защото Пантеонът е един храм на всички езически бжества. А и тримата царе са били християни и са били погребани по християнски. Затова това може да се нарича просто "свято място".
Елена Мачковска, археолог: Това трябваше да стане още преди години
"Поддържам напълно предложението на колегата Димитров и мисля, че това трябва да стане още преди години. костите трябваше да бъдат вънати в земята, веднага след като бяха изследвани и проучени, а не да се излагат в музея, което някак си не е много християнско.
Николай Йорданов, бивш дългогодишен учител по история:: Не бива в музей да се показват черепи
"Категорично съм за това костите на тримата царе да бъдат погребани. Не бива в един музей да се излагат черепи, пък било то и царски. Някак си не е естетично. Още повече, че в тези музеи влизат и деца, кито могат да се уплашат прри вида на един цял озъбен скелет. От друга страна не е християнско. да не кажа нещо по-силно, че си е направо богохулство. Не бива обаче на погребенията да присъстват никакви политици и държавници, защото те ще опошлят и принизят добрата идея. Трябва всичко да си стане само по църковните канони."
 
През септември бе открит храма "Св. 40 мъченици" след реконструкция.
Тленните останки на трима български царе от Първото и Второто българско царство ще бъдат погребани в средновековната църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. Новината потвърди пред "Монитор" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
Тримата царе, чийто останки ще останат завинаги на търновска земя са Самуил, Калоян и Михаил Трети Шишман. Пъвото и вероятно най-ранно погребение ще бъде това на цар Калоян. Неговите останки бяха открити през 1972 г при археологически разкопки в двора именно на църквата "Св. 40 мъченици" и то остана в науката с името "Калояновото погребение". Основание за предположението, че тук е погребан именно цар Калоян е откритият в гроба масивен златен пръстен, на който е изпискано името му.
И досега обаче сред търновскитне археолози и историци съществуват спорове дали откритите кости са действително на един от най-великите български царе от династията на Асеневци или на някой болярин и велможа носещ същото като царското име. От няколко години останките откритите кости са експонирани под стъклен похлупак в Регионалния исторически муздей във Велико Търново. Повечето от местните историци са на мнение, че тленните останки не трябва да бъдат показвани като туристическа атракция, а да бъдат върнати обратно в земята, като това стане с подобаващия за случая църковен ритуал.
На обратното мнение е обаче бившият директор на търновския музей Христо Харитонов, който упорито настояваше те да останат в музея и да бъдат показвани на туристите. Според първоначалната идея погребението на цар Калоян трябваше да се извърши на 22 март, в деня на една от неговите най-успешни битки, при Клокотница, още повече че тогава е и празникът на Велико Търново. Според проф. Божидар Димитров обаче вероятно това ще стане по-късно. "Не мога още да се ангажирам да ви кажа точна дата отсега", каза той.
 
Обновената църква разбуни историците във Велико Търново, който спорят за пантеона

Тържественото погребение ще се проведе по всички канони на православното християнство. На него е поканен и вероятно ще присъства и президентът Георги Първанов. Вече е поръчан саркофагът, в който за вечни времена ще бъдат положени костите на легендарния български цар. Саркофагът ще бъде изработен от неръждаема стомана във великотърновския военно-ремонтен завод "Терем-Ивайло". Останките на Калоян ще бъдат положени там, където са открити преди близо четвърт век ­ в гроб № 39 в северната галерия на църквата. Заедно с него ще бъдат погребани и останките на още трима търновски боляри, чийто гробове също са били открити при разкопки на храма светиня. Другите двама владетели, чийто останки също ще бъдат погребани в двора на "Св. 40 мъченици" са тези на един от последните български царе от Първата българска държава Самуил и на правнука на Иван Асен Втори ­ Михаил Шишман. В момента костите на Самуил се пазят в солунския университет, а тези на Михаил Шишман се намират в църквата "Старо Нагоричин" в Сърбия. Почти всички великотърновски учени и историци посрещнаха вчера с одобрение идеята на директора на Националния исторически музей и заявиха, че е било крайно време тленните останки на Калоян да намерят най-после покой в земята. Единственият поддръжник на идеята те да останат като музейни експонати, бившият музеен шеф Христо Харитонов не пожела да коментира идеята на своя софийски колега официално.
 


 
Проф. Божидар Димитров е категоричен, че саркофазите на тримата български царе и боляри трябва да бъдат преместени в храма

Иван Иванов:
Как да ги погребат ли ?
Ами вижте колко шум вдигат американците за един нищо и никакъв Форд.
Нека да е по християнски, ама викам да се наредят 100-на гаубици и танкове по околните хълмове, да се дадат някой и друг залп...
"Звук и светлина", сирени...
Кога друг път ще погребваме такива люде ? Парче от най-славната ни история все пак !

Царица:
Абсолютно съм съгласна, нека да се чуе.

Навигация

[0] Списък на темите

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия