Българска култура и духовност > Антропология

Реконструкция на черепи от древността

(1/4) > >>

Hatshepsut:
Реконструкция на черепи от древността
Предлагам в тази тема да поместваме информация и снимки за реконструкция на черепи от древността и Средновековието (предимно на българи и от българските земи).


Реконструкция на Владетел-жрец - погребение №43 от халколитния некропол край Варна (около 4200 г.пр.Хр.):

Гроб № 43 е от особенно значение не само за историята на българските земи, но и за европейската като цяло, защото там са открити останките на 45-50 годишен мъж, вероятно владетел – жрец, съдейки по намерените над 1,5 кг златни накити и скиптър – брадвичка, той е съчетавал политическата, религиозна и военна власт.

https://bulgarian-museum.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

Hatshepsut:
Реконструкция на черепа на българския цар Самуил
Реконструкция на черепа на българския цар Самуил от проф. Йордан Йорданов:Реконструкция на черепа на българския цар Самуил, според руски специалисти:Образът на цар Самуил е възкресен в Москва
Българският цар Самуил е в Москва – тази вест звучи абсурдно, освен ако не се уточни, че става дума за възстановка на образа на българския владетел, направена в средата на 80-те години на миналия век в известната Лаборатория за антропологична реконструкция, основана от Михаил Герасимов.

От Москва ви предлагаме кореспонденцията на Чавдар Стефанов.

Има няколко версии с българска и гръцка следа как перфектна отливка от черепа на цар Самуил е попаднала в средата на 80-те години в Москва. Главното за мен е, че експертите в световно-известната лаборатория са убедени:

"Черепът е на българския цар Самуил. Той е национален герой на България, опитал се да възстанови българската държавност и да обедини всички български земи срещу византийското владичество", подчертава сегашната ръководителка на Лабораторията Татяна Балуева. Отдавна бях чул за череп на някакъв български цар в Москва, но опитите ми за издирване бяха безуспешни. Все пак накрая късметът ми се усмихна и попаднах в Лабораторията, която се оказа по московските мерки "в съседство" с кореспондентския ни пункт. Странно усещане изпитва човек от стотиците очи, които гледат от поставените на рафтове възстановени образи. Най-после съзирам и цар Самуил. Татяна Балуева казва:

"Твърде изящен череп, добре изнесен нос с открити очни орбити, характерно за южните европеиди. Фин човек в напреднала възраст. Закон за нас е да извършваме реконструкция като избягваме емоциите, защото главното е да изобразим антропологичния тип. Защото, когато започнем да наслагваме определени емоции, изкривява се точността на възстановката.

Въпреки това лицето на цар Самуил вдъхва определени чувства. Научих, че автор на реконструкцията е Галина Лебединская. Дама в напреднала възраст, но с бистър ум.

"Това бе гипсова отливка от черепа, изключително добро, прекрасно копие, - казва Галина Лебединская. - Главно чертите на лицето му направо ме увлякоха. Ясни, красиви... Може за някои да не е толкова красив, но в него има нещо силно привличащо. Знаех, че има много трагична съдба. Това ме впечатляваше също. Мислех си какви са били последните му минути. Трудно е след толкова години да се връщам назад. А в книгата ми има само кратка и суха научна информация – кой открил останките, кога, къде, на кого са. Не зная доколко съм успяла във възстановката, за това да съдят другите. Но самата негова личност направо ме завладя и дадох всичко от себе си за да възстановя лицето така, както би трябвало да е изглеждало."

Попитах за коя книга говори. Галина Лебединская отиде до богатата библиотека и извади явно ново издание – "Образът на далечните предци". Излязла е преди няколко месеца, обхваща всичките нейни близо 300 възстановки. Сред многообразието от лица от вековете за корицата е избран на цар Самуил. Защо точно него, попитах. "Оставих редактора да избира", - отвърна. - "И той, без да се замисли, веднага се спря на българския цар Самуил, явно с нещо го привлече."

И в лабораторията, и от Галина Лебединская не успях да разбера дали има копие на нейната работа в България, нито кой точно е поръчал възстановката. Естествено е българските експерти да си кажат думата първо. Но разбрах, че няма да струва много пари образът на българския цар Самуил да се върне в България. Ако бъде проявен интерес, надявам се това да стане с подкрепата на вестник "Труд" и други колеги от българските медии.

Радио България

http://ide.li/article2072.html

Hatshepsut:
Изкуствена деформация на черепа
По нашите земи също са открити скелети с изкуствената деформация на черепа, както при египетските фараони, като според някои автори има такива и при древните българи.


Изкуствена черепна деформация.  А1 – череп с изкуствена деформация от античен средноазиатски некропол и възстановка на главата (А2); Б –портретна възстановка на жена с изкуствена черепна деформация от Кръглия масов гроб в некропол Девня 3 (Димитров, 1987:209); С1 – наклонено положение на главата на светеца (Йоан Богослов) от гр. Просек и С2 – нормално, изправено положение на главата.

http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Ioan%20Bogoslov%20ot%20Prosek.htm


Реконструкции на древни българи. Отдясно на ляво: жена от погребение №1 от кръглия масов гроб на некропол №3 при Девня; мъж от погребение №71 от кръглия масов гроб на некропол №3 при Девня; жена от погребение №51 от некропол №3 при Девня; чъргубиля МостичОт  антропологичния  анализ  на  прабългарските погребения правят впечетление  следните факти. Изследванията от Кавказ и Поволжието (Трофимова-1956,  Кондукторов-1956, Герасимов-1955г.) доказват че прабългарите са типични  представители на памиро-ферганската раса. Срещат се много северни и  средиземноморски  расови  типове. Наблюдава  се  еднаквост с аланския  и  сарматски  расови  типове. /ЙЙ-ВГЧ,стр.168 /

Някои автори като Боев (1957 г., 1972  г.)  твърдят  че  “тюркската  принадлежнаст  на  прабългарите  се  потвърждава  от  ИДЧ (изкуствена деформация на черепа)”. Оказва  се  че  е  точно обратното, ИДЧ  изключва  хунската  или  тюркска  принадлежност!!!

При  прабългарите  ИДЧ  също  преобладава  при  женските  черепи, съгласно  общата  закономерност. /ЙЙ-ВГЧ стр.176/

Възстановка по черепа на чъргубиля Мостич:Известна е антропологичната въстановка на черепа на ичергу-боила Мостич. Първоначалната  представа за известна  монголоидност  се  оказва  погрешна. Според  Й.Йорданов тя се дължи на по-широките скули и очници. Носът е голям, гърбав  и  клюновиден. Коренът на носа е тесен, а основата широка и като цяло е изпъкнал  напред. Хлътването на бузите е свързано със старческата възраст и липсата на зъби, определя триъгълната брадичка. /ЙЙ-ВГЧ стр.199-200/

http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITSA%20NA%20DR%20ZHIVKO%20VOYNIKOV/OBYCHAJ-ICHD.htm

Hatshepsut:
Пластична антропологична възстановка на лицето на Цар Калоян, направена от проф. Йордан Йорданов по черепа в гроб 39 в църквата "Св. 40 великомъченици", Велико Търново:Цар Калоян е бил с ръст на великан, рядко срещащ се преди 10 века, вероятно е страдал от травматична епилепсия и е починал на възраст 35-40 години.
Това заяви директорът на Института по експериментална морфология и антропология към БАН проф. Йордан Йорданов, цитиран от БГНЕС. Днес той връчи копие на възстановената глава на българския цар на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
 Реконструкцията на черепа е продължила повече от 3 месеца и е направена по костните останки, открити от покойния археолог Въло Вълов през ноември 1972 г. до търновската църква “Св. Св. 40 мъченици”.
 Масивността и силно изразеният релеф на костите показват, че Калоян е бил физически много силен и с огромен ръст. Проф. Йорданов припомни, че цар Самуил е бил с ръст 150-160 см, но за Иванко, убиеца на Асен, който е бил братовчед на цар Калоян, е известно, че имал много висок ръст.
 На най-високата част на черепа на цар Калоян са открити 2 заздравели костни рани, като по-голямата е оставила следи и върху вътрешната черепна обвивка. Би могло да се предположи, че Калоян е страдал от травматична епилепсия. Това може да обясни неговите изблици на жестокост и избухливост при положение, че царят бил известен като добър човек.
 Проф. Йорданов отбеляза още, че Калоян е бил с 32 великолепни зъба. Според него влагата в саркофага, причинена от река Янтра, е довела до разрушаване на задната част на черепа. Вече е известно, че Калоян е бил с кръвна група В, но ДНК анализи не са правени, съобщи още проф. Йорданов.

http://www.dnes.bg/technology/2008/04/15/car-kaloian-s-velikanski-ryst-i-kryvna-grupa-v.50391

Hatshepsut:
Тракийска принцеса oт Враца, IV век пр.Хр.:


Снимка: ИЕМАМ при БАН

 Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее, е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта. Оказва се, че принцесата е на 16 години и е най-младата съпруга на тракийски владетел, положен в могилата. Професорът е определил, че принцесата принадлежи към средиземноморския расов тип, което определя и чупливостта на косите. След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява, че принцесата има право, почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок. Открит е златен венец с тегло 280 грама положен на главата.

http://haskovo.net/index.php?module=news&action=details&id=78362

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version