Българска култура и духовност > Родово Наследство

Османските архиви

(1/2) > >>

Nordwave:
Турция търси у нас османските архиви

Автор www.bgrod.org
петък, 16 март 2007

Турция разчита да ѝ бъде върнат цял вагон с османски архиви, които е продала на България през 1931 г. с мотива, че това е отпадъчна хартия за преработка. Това заяви вчера генералният директор на турския държавен архив Юсуф Саранай, предаде Дойче Веле. Той твърди, че между двете страни се водят преговори по този въпрос от много години. Саранай очаква в най-скоро време документите да бъдат върнати на южната ни съседка.
От пресцентъра на Министерския съвет категорично отрекоха да се водят преговори с Турция на такава тема.
Преди седемдесет и шест години пристигналите в България османски архиви не са били унищожени. Специалистите открили историческата им стойност не само за страната ни и за Турция, но и за други балкански държави. Според Саранай все още се извършва опис и класификация на документите в българските архиви. Работата вървяла бавно, защото у нас нямало много османски специалисти. Генералният директор на турския държавен архив твърди, че постоянно се изпращат в България специалисти от Турция.
Съществуват две версии за изпращането на цял вагон документи у нас. Едната е, че мнозина от тогавашните неграмотни турски чиновници не са били наясно с историческата им стойност. Другата версия е, че някои управници са се опитали да се освободят по-скоро от неудобните османски архиви. Според Саранай истината е, че тогавашната финансова служба в Истанбул продава старите архиви, съдържащи финансови данни, за да освободи място. След време обаче възникнали твърдения, че въпросните документи имат историческа стойност и съдържат важни данни за миналото.
Наскоро турското министерство на финансите предприе стъпки за връщането на документите в южната ни съседка, предаде Дойче Веле. Проблемът дори бил внесен за обсъждане в комисията по бюджета на турския парламент.

Родолюбец IYI:
Според мен архивите не трябва да бъдат връщани! Напротив - трябва да ги публикуваме във възможно най - голям формат та да види целия свят що за стока са турските диваци и какви диващини са вършили на Балканите. Нека Брюксел разбере какви хора изкат да влязат в ЕС и хубаво да си помисли......Архивите може да бъдат голям коз в една евентуална анти - турска кампания. Могат и дивиденти да се вземат, ако политиците ни не бяха толкова тъпи.....

Чудя се обаче отде такъв внезапен интерес от страна на Анкара за архивите?
По принцип имам някаква идея, но бих изкал да чуя и вашето мнение!  :)

SSK:
Турция имам приятното чуство че скоро ще намери не архиви а моя...бел...необрязан...

На турците им трябват тея архиви за да ги унищожат щото ако цъфнат на бял свят Европчаните яко ще им надудуркат влизането с поне 100 години напред.

Исперих:

--- Цитат на: Родолюбец IYI в 16 Мар 2007, 17:16:06 --- Могат и дивиденти да се вземат, ако политиците ни не бяха толкова тъпи.....

--- Край на цитат ---

Не са тъпи. По хитри са и от хлебарки. Камбанарията от която гледаме ние с теб и те, не е една и съща. >:(


--- Цитат на: Родолюбец IYI в 16 Мар 2007, 17:16:06 ---Чудя се обаче отде такъв внезапен интерес от страна на Анкара за архивите?
По принцип имам някаква идея, но бих искал да чуя и вашето мнение!  :)

--- Край на цитат ---

Европа! Ще се опитат да заличат грозните си бакии. >:( По-важното е дали ще им позволим да го направят. Друг е въпроса как някакъв нашенски помияр облечен във власт ще реши да прибере тлъста комисионна срещу тези архиви, и как ние ще му попречим да направи това. Каква е разликата, когато циганин открадне кабел за 100 хил. лева и го продаде за хиляда, и когато политик предаде народа и държавата си? Разликата е само в мащаба, но второто е по-голяма цигания, за жалост най-често вършена от българи. :s-instagib:

krystalnacht_666:

--- Цитат на: Родолюбец IYI в 16 Мар 2007, 17:16:06 ---Според мен архивите не трябва да бъдат връщани! Напротив - трябва да ги публикуваме във възможно най - голям формат та да види целия свят що за стока са турските диваци и какви диващини са вършили на Балканите. Нека Брюксел разбере какви хора изкат да влязат в ЕС и хубаво да си помисли......Архивите може да бъдат голям коз в една евентуална анти - турска кампания.

--- Край на цитат ---

Как да стане това,като половината държавно управление е в ръцете на турци,а и някои лидери на ДПС вече взеха доста властно да се провикват от трибуната на НС,навириха брадичките!
Ако България беше управлявана от здрава родолюбива десница(десница е метафора,не става въпрос за  "дясно"-насочена партия),която да защитава интересите на българите...
Но има едно "ако".
Акото вече здраво смърди - по-голямата част от българите са малоумни червеи,които от силна нация се превърнаха в прост и слабохарактерен добитък.
Геноцидът срещу българската нация започна с евреите на българския трон,които бяха виновни за Османското владичество ,тъй като разединиха държавата и я проядоха отвътре,после с Берлинския конгрес,ПСВ,ВСВ,най-вече половинвековният комунистически диктат,който превърна хората в национал-нихилисти,после тоталното разграбване на държавата от боклуци,незаслужаващи да носят името "българин" и еврейската инвазия в банките,медиите и т.н.
Ех,да  беше жив дядо Вазов да види в какво се е превърнало любимото му Отечество,как алчни жидове и родоотстъпници продават свещените ни земи за мръсни жидовски пари.

Само скърцам със зъби,изпълнен със жажда за правда и мъст,а омразата направо разяжда душата ми.
Понякога се питам - не сме ли едни дон-кихотовци,едни наивни деца,които се уповават на една изгубена и тотално потъпкана идея.
Кога ще удари часът на разплатата?

Но как да имам надежда за национално възраждане,като виждам народа,и най-вече младежта!
Защо повечето националисти в България са на възраст над 50?
Защо не виждаме една силна,чиста и жестока младеж,която да се бори за святото ни дело,а някакви миришещи на пръст пенсионери?

Не ме разбирайте погрешно - възхищавам се на тези стари хора,които все още поддържат пламъчето на национализма в България.
Но те скоро ще си отидат.

Какви хора ще останат след тях? Като онези боклуци,които тъпчат чалга-дискотеките и се продухват от трева и алкохол,които не ги интересува нищо друго от най-обикновените и низки неща?   :down: :down: :down:

Повръща ми се от тази младеж,от този народ,въздищаш по 50 годишния съветски диктат и вярващ в идеите на интернационализма и либерализма - този злокачествен тумор на нацията !  :devil:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия