Българска култура и духовност > Родово Наследство

Ежегодни фестивали и събори

<< < (2/4) > >>

HighVoltage:
Юни

**************
Дата: 01.06.2019 - 02.06.2019
Организатор: Сдружение "Авитохол"; РИМ - Шумен; НИАР "Плиска"; Община Каспичан;
Място на събитието: България, НИАР - ПлискаОт 31 май до 2 юни 2019 година ще се проведе осмото поредно издание на „ДНИ НА ПРЕДЦИТЕ - ПЛИСКА 2019”, събор - фестивал на средновековния бит и култура, ден за демонстрации 1 юни от 11.00 до 17.00 часа.
Събитието се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” град Варна, традиционно в първата събота и неделя на месец юни.
http://ниар-плиска.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/
https://www.facebook.com/events/373071103305204/

**************
8 и 9 юни, град Девня
Организатор: Община Девня
http://devnia.bg/bg-BG„Марцианопол – животът в Древния град“ /2019/[/b] се провежда в амфитеатъра в квартал "Река Девня", град Девня на 8 и 9 юни. Повече от 100 участници от България и Румъния ще пресъздадат живота в античния град: занаятчийски и робски пазари, гладиаторски боеве на Арената, тракийски мистерии и демонстрации на римски военни строеве и оръжия.
Вижте как миналото оживява на „Марцианопол – животът в Древния град“ на 8 и 9 юни от 10.00 часа.

****************

HighVoltage:
Юли


VI МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТЕН ПРАХ" ЧЕЛОПЕЧ 2019 г.[/size]
18.07.2019 г. до 21.07.2019 г. в парк „Корминеш“, община Челопеч
http://chelopech.org/?page=6696


https://www.youtube.com/watch?v=FB_JBDbVs7o&feature=youtu.be

HighVoltage:
АВГУСТ


Всяка година Гайдарско надсвирване в село Гела се провежда в през първата събота на месец Август.
Целта на този фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор и да се запази традицията. Всяка следваща година този фестивал, е все по-полярен и посещаван не само от Българи, специално за него идват хора от Япония, Унгария, Франция и други държави.

Най-важното условие за участниците е изпълненията да са на каба гайди. Участниците се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент:

Няма как такъв фестивал да премени без едно задължително нещо – чеверме. Чевермето е традиционна родопска кухня и традиция в село Гела. Традицията започва през 1928-ма година и тогава са са изпекли над 30 чевермета.
http://gosti-gela.com/%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0-2018-%D0%B3%D0%BE/Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината. Отстои на шест километра от Широка Лъка. Най-близките села са Солища (до него стига 9-километров път) и Стикъл. Наблизо са хижа Ледницата, хижа Перелик, връх Голям Перелик (2191 m), връх Малък Перелик (2147 m), връх Шилестата чука (2180 m), връх Орфей (2188 m) и връх Чаева чука (1922 m). Западно от селото се намира и пещерата Ледницата.
************************************************************************************************


Фестивал на фолклорната носия - ЖеравнаОфициален сайт на фестивала, където може да следните за датите: http://www.nosia.bg/
https://fest-bg.com/

Датите за 2018 година са 17, 18 и 19 Август.
Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.


Важна информация за участие в събора в следващото видео!
Уникално! Сватба на холивудски актьор по българска традиция в Жеравна

"Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал, ще бъде сватбата на холивудския актьор Бен Крос, който взе решение да се ожени по традиционен български начин, облечен с българска национална носия пред толкова много хора. Самият факт, че Бен Крос решава да направи това нещо е един голям преклон пред българската традиция и пред българския фолклор и пред България въобще. " Христо Димитров

Жѐравна е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, област Сливен. Регионът на Жеравна има много добре изразена пътна мрежа. Жеравна се намира на удобно за пътуване място, на 32 km от крайпътния възел „Петолъчката“, на пътя София – Бургас.
************************

Фестивал на чергата

Фестивалът в село Веселиново цели да популяризира българския фолклор, да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи. На фестивала гостуват занаятчии, които представят своите произведения,спомага се развитието на любителското творчество. Фестивалът на чергата и тъканите изделия във Веселиново се провежда под патронажа на кмета на Община Смядово. В събитието участват състави от читалища, училища, сдружения, клубове и други.

Организатор: НЧ "Съзнание-1927"
Място на провеждане: Двора на ЦНСТ с. Веселиново, община Смядово, обл. Шумен
Дата и начален час: 18 август, 2018 от 10:00 часа
Цел: Да популяризира българския фолклор. Да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи. Да спомага за развитието на любителското творчество. В различните години датата може да се променя, тел. за информация 05351/ 20 33


*************************


Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” с международно участие Място на провеждане: Старозагорски минерални бани,
Организатори: Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея”, 042/ 614 861
През 2018г. събора ще се проведе на 25 и 26 август.

ЦЕЛИ:

Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната  сила на българския корен и дух, носещи посланията на  националната ни култура.

Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани.


УСЛОВИЯ ОФИЦИАЛНО  УЧАСТИЕ:

В събора вземат участие:

- групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути.

- певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор – до две произведения – с обща продължителност от 5 до 8 минути.

- фолклорни танцови групи и ансамбли – програма в рамките на 10 минути

- индивидуални изпълнители на народно творчество

генерал Жеков:
Темата е полезна и сериозна,такива събития ТРЯБВА да има,за да се запази българското и традициите ни.
.........
Ще направя услуга на един другар,който за момента е възпрепятстван да пише тук,като те посъветвам да добавиш събития от рода на:
1.ХайдуТСки сборове,сборища и всякакви подобни
2.Събиране на четата-включва "родолюбиви" занимания,като сред тях са:
2а.Правене на много снимки,
2.1а.На снимките хайдутите трябва да бъдат забулени като ислямисти,по примера на "народния хайдутин" Ахмед Муса
2б.Печене на чевермета и ядене на прасета
-Забележка към 2б.В яденето на свинско не се включват "бойните другари" на четата,брадати "родолюбци" от Ирак и Либия
3.Състезание по "българска народна" борба,изучена от либийски и руски клипове.
3а.Борбата задължително е съпроводена от поп,функцията му не е ясна.Предполага се,че попа си избира някой от борците и след това...
4.Задължителна е клетвата към ГБХ,на която той ще присъства чрез видео-чат,защото в момента "работи за българщината" и "закриля вЕрата и народа" във бар,известен като Бар "Кошмар"-много "хайдутско" и "родолюбиво" място
5.Поради всеизвестната страст на "четниците" към алкохола и други вещества-събиранията за масово ползване на такива,също са включени във календара на "родолюбците"
6.На събиранията от всички точки,като "хайдутска" традиция:по 3пъти се целуват портретите на(в същия ред):Ленин,Берия,Сталин,Брежнев,Живков,Димитров,Вела Пеева и ГБХ
7.Края на събитието винаги се увековечава със снимка на прекалено хилави,или прекалено дебели "четници",най-често държащи кръст,но изглеждащи като членове на "Ал-Кайда"
........
  :lol: :lol: :lol:

Мишок:
Нека да има повече събори. Лошо няма така ще се запазят традициите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия