Българска култура и духовност > Родово Наследство

Розетата от Плиска

(1/9) > >>

Nordwave:
През 1961 година в старата Българска столица Плиска при археологически разкопки е открит медальон, прецизно изработен от бронз, известен като Розетата от Плиска. Датировката й е от периода VII-IX век и по всяка вероятност е използвана за астрономически изчисления. Според изследователите седемте лъча на розетата символизират седемте планети познати в древността – Слънце, Луна, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера, Сатурн.

Тази находка е една от най-известните от предхристиянския период в Българската история, и заедно с древния Български календар са ярки доказателства за богатите астрономически познания на древните Българи.
Древните Българи смятали, че розетата носи здраве, щастие и късмет на приносителя си.
Днес знакът IYI е емблема на Български Национален Съюз – БНС.

Родолюбец IYI:

--- Цитат на: Императора в 17 Сеп 2006, 15:42:44 ---
През 1961 година в старата Българска столица Плиска при археологически разкопки е открит медальон, прецизно изработен от бронз, известен като Розетата от Плиска. Датировката й е от периода VII-IX век и по всяка вероятност е използвана за астрономически изчисления. Според изследователите седемте лъча на розетата символизират седемте планети познати в древността – Слънце, Луна, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера, Сатурн.

Тази находка е една от най-известните от предхристиянския период в Българската история, и заедно с древния Български календар са ярки доказателства за богатите астрономически познания на древните Българи.
Древните Българи смятали, че розетата носи здраве, щастие и късмет на приносителя си.
Днес знакът IYI е емблема на Български Национален Съюз – БНС.

--- Край на цитат ---

Някой може ли да ми каже откъде мога да си намеря такава розета?

Иван Иванов:
Ми навсякъде ги продават- сребърни, златни, никелирани ако щеш...
Потърси из всеки бижутерием нагазин. ;)

Sol Invictus:
Преди можеха да се намерят само бенесарските, но сега съм ги виждала на доста неща. Аз самата имам две - сребърна и от сплав, но тези които се предлагат не са точно копие на оригинала.

Mirotvorec:
Каква е според теб разликата? 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия