Българска култура и духовност > Родово Наследство

Българите със синя кръв

(1/2) > >>

Nordwave:


Запитвали ли сте се какво е станало с потомците на онези велики български царе, които някога са довели България до възход?


Интереса към тази малко позабравена тема предизвика нашият слушател д-р Петър Генов с любопитството си относно наследниците на Шишмановия род от наши дни.

Дирите на последната владетелска династия на Средновековна България се губят след разпадането на Втората българска държава

когато Константин (синът на Иван Срацимир) и Фружин (синът на Иван Шишман) изчезват от погледа на историците. Освен за връзките им с унгарската аристокрация, сведенията ни за тях са оскъдни.

Преди 30 години в архивите на Анкара и Истанбул сръбската османистка Душанка Лукач се натъква на нова информация. Фружин заедно с тримата си сина се завръща в България, където служи на османската власт.

Така в района на Чипровци се заселват католици, потомци на българската и унгарската династия

Родове, като например този на Пеячевичи, нямат нужда от друго доказателство за аристократичния си произход - те със сигурност са потомци на свитите на Фружин, сродили се със Шишмановия род. Освен това тази фамилия има големи заслуги по време на сраженията в региона, за което получава и баронска титла и обновява семейния си герб. След това родът се развива в Австроунгария, един от техните потомци дори успешно управлява Хърватска.

След Освобождението на България и този род се числи към възможните претенденти за българския престол като сигурен потомък на Шишмановия род

Но нито Великите сили, нито руският посланик Дондуков имат интерес това да стане. Затова държавата оглавявя именно Батемберг, чието германско потекло е по-изгодно за Запада. Така Пеячевичи се пръсват по света - има сведения за преселници дори в Аржентина. За 1300 годишнината от основаването на Българската държава са били поканени подобни стари родове.

Шишмановият род не е единственият, чиято история се проследява и до наши дни.

Много по-древни фамилии могат да се посочат като потомци на великите български царе

Асеневци, чиито корени навярно са чак в древна Троя, също имат доказани наследници. Те обаче междувременно са се установили на остров Корфу, където живеят във свой собствен замък под Асеновски герб. Друг въпрос е

доколко такива родове, заселили се далеч от родината преди столетия, не са се поддали на чуждо влияниe

в случая на Асеневци - на италианско или по-скоро гръцко. Потомци на най-древни византийски императорски династии живеят по нашите земи, например на Палеолози и Кантакузи. В село Факия пък продължава да съществува родът на Момчил войвода, също родът на Стефан Караджа, който е излъчил за България редица световни олимпийски шампиони.
 
Вержиния Петрова

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3164474,00.html

Георгиев:
Потомците на геройте от миналото не са самите герой. За това и роднините на българските революционери, в момента никой не ги знае. Дори и да са наследници на Асеневци, дори и да са от рода Дуло, днеска те не са нищо повече от обикновенни хора. В днешно време положението ти не се определя от това какви роднини имаш. Ако тези Асеневци (примерно) дойдат в България, едва ли някой ще ги тачи, като потомци на царете.

Ванадий:

--- Quote ---също родът на Стефан Караджа
--- End quote ---

Това е вярно. Стар болярски род е, който се преселва на няколко пъти под турски натиск.

Tangru:
Здравей Императоре,

Не знам - този въпрос може да се стори нехаен - но ще го задам.  Не бяха ли едни такива 'българи' със синя кръв, които разделиха България на няколко царства, започнаха войни по между си (в които загивали обикновенни българи) и допуснаха османското нахлуване и последвало робство, в България?


Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.

Death angel:

--- Quote from: Tangru on 16 Mar 2008, 12:58:09 ---Здравей Императоре,

Не знам - този въпрос може да се стори нехаен - но ще го задам.  Не бяха ли едни такива 'българи' със синя кръв, които разделиха България на няколко царства, започнаха войни по между си (в които загивали обикновенни българи) и допуснаха османското нахлуване и последвало робство, в България?

--- End quote ---

Tangru, ти с републикански убеждения ли си ?  :-\

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version