Българска култура и духовност > Археология

Археологически находки в Търновград

<< < (2/9) > >>

Hatshepsut:
Сектор с погребения на висши църковни служители се разкрива при разкопките на църквата "Св. Св. Петър и Павел"


Велико Търново. Сектор с погребения на висши църковни служители се разкрива при археологическите проучвания на манастирския комплекс ''Св. Св. Петър и Павел''. Това съобщи на пресконференция археологът д-р Хитко Вачев, предаде репортер на радио ''Фокус'' – Велико Търново. Вачев съобщи, че доказателство за това е откритият скелет на мъжки индивид югоизточно от църквата. Д-р Вачев съобщи, че в гробът няма никакви находки, но той е бил ограден с камени плочи от три страни. Скелетът е в полулегнало положение,т.е. денивелацията между краката и главата е 20 см. Археологът обясни, че в източноправославната църква по този начин се погребват епископи и митрополити. Датировката на гроба по първоначален оглед е от втората половина на XVII или XVIII век. Д-р Вачев уточни, че първите сведения за епископ към търновската митрополия са от началото на XVII век. Това са т.нар. викариен епископ, който, когато митрополитът отсъства от епархията си, изпълнява неговите функции. ''Това ни кара да мислим, че ние постепенно вървим към разкриването на сектора, в който са били погребани висшите църковни служители и духовници. Естествено на този етап това е нещо, което ние виждаме на терена, но костите са отделени и ще бъде направена една антропологична експертиза, за да бъде установена възрастта'', съобщи археологът като посочи, че това със сигурност е гроб на мъжки индивид. Той припомни, че в началото на 70-те години археолози са били попаднали на два гроба, които са били от източната страната на църквата ''Св. Св. Петър и Павел'' и в тях са били погребани мъжки индивиди, по които е имало сърма. Никой обаче не им обърнал внимание. ''Още от първата година на проучванията на комплекса ''Св. Св. Петър и Павел'' една от целите ни беше да установим къде са погребани хората от висшите нива на Търновската митрополия. Надявам се, че ако в този сектор се повтори тази ситуация с такова положение на скелета, категорично можем да кажем, че това е секторът, в който са погребани висшите църковни свещеници'', заяви д-р Хитко Вачев.

http://www.focus-news.net/?id=n1408435

Hatshepsut:
Тази информация е от 2009 г.

Археологически находки от Велико Търново
Откривахме само накити от благородни метали - под сребро и злато нямаше. Така проф. Николай Овчаров представи разкопките в района на Великотърновския средновековен манастир "Св. Св. Петър и Павел".

Над 100 предмета от скъпоценен материал е открила археологическата експедиция, разработвала района около църквата на манастирския комплекс. Там са погребани 48 митрополити и множество светски лица - от дворянството и великотърновската аристокрация.

Опровергава се налаганото мнение за тъмните години през XV-XVIII век, подчертават съръководителите на разкопките проф. Овчаров и доц. Хитко Вачев.

Поради факта, че и по време на турското робство е функционирала Великотърновската митрополия, имаме действаща аристокрация и наследниците й.

Вачев изтъкна, че са се потвърдили неговите прогнози за съществуваща в района златарска работилница, захранваща не само региона на Търново с уникална продукция от накити.

Най-много са откритите скъпоценности от периода XIII-XIV век, като пръстените са около 20. Сред тях 23-грамов мъжки пръстен от 21-каратово злато с вградена гема на бога Марс.

Сред находките особено ценен е пръстенът от масивно сребро, върху който от емайл са направени орнаменти, изобразяващи лилии - символите на френския кралски двор. Най-вероятно това е изработка на френски майстори от Южна Франция в началото на XIII век, като Овчаров припомни кръстоносните походи, преминали през българските земи, чрез които този уникат може да е попаднал тук.

Професорът обърна внимание и на откритото тяло на обявената „търновска принцеса"  - млада жена на възраст 17-18 години.
На него са открити златна обеца в комплект с пръстен с аметист, като в момента археолозите търсят втората обеца.

През периода XV-XVIII век в манастирския комплекс е погребвано богатото търновско гражданство. Находките от тези години също са богати - макар и не толкова, колкото през първия период.

Но именно тогава се доказва наличието на златарската работилница в района.

Уникални архитектурни находки са направени при разработването на църквата „Св. Иван Рилски", за която дълги години само се е предполагало, че съществува. Там през XII век са били пренесени мощите на Рилския светец.

Архитектурата на църквата е забележителна, изтъква доц. Вачев. Тя е била двуетажна, като на втория етаж са открити великолепни стенописи, обхващащи 10-15 кв.метра. Великолепна каменна стълба е водела към етажа. Долу пък е била криптата, в която са се съхранявали костите на починалите монаси в комплекса.

От 20 години си мислим на какво ще се натъкнем в двора на манастирския комплекс и наистина очакванията ни се оправдаха с разкриването на най-богатия средновековен некропол у нас, посочиха още Овчаров и Вачев.

http://news.ibox.bg/news/id_614787865

Hatshepsut:
Тази информация е от 2009 г.

Откриха крепостна стена от XII век на хълма Трапезица във Велико Търново
Оригинална крепостна стена, изсечени в скала, стъпала и неизвестна досега порта откриха археолозите, които проучват южната част на хълма Трапезица във Велико Търново.

Разкритите съоръжения са датирани благодарение на колективна находка от 30 монети, сечени в периода 1183-1187 година.

Тези монети категорично доказват, че крепостната стена е съществувала в края на XII век - каза ръководителят на разкопките доцент Константин Дочев от Великотърновския филиал на Националния археологически институт при БАН, информира БНР.

По думите му откритата оригинална крепостна стена, изградена само от каменни блокове, показва ясно как трябва да се реставрират защитните съоръжения на средновековния хълм Трапезица, за да се избегнат направените досега бутафорни възстановки.

http://news.ibox.bg/news/id_82237018

Hatshepsut:
Археологически находки в Търновград


На пресконференция в София проф. Николай Овчаров разказа за резултатите от разкопките в манастирския комплекс „Св.Св. Петър и Павел” в старата столица Велико Търново. Известният археолог ръководи проучванията там вече трета година заедно с доц. д-р Хитко Вачев от Регионалния исторически музей.

„Църквата "Св.Св. Петър и Павел" е построена заедно с манастира към нея в началото на XIII век, по времето на цар Калоян [1197-1207 г.] – отбеляза проф. Овчаров. – Тя е била поръчана от неговата съпруга Ана-Мария, дъщеря на унгарския крал. В началото е била и патриаршески храм. Именно в него е приета унията с Римската католическа църква. По-късно вече, след победата на православието в страната, при наследниците на Иван-Асен ІІ, църковната власт е изместена в храма „Възнесение Господне”. Но в 1393 година, след падането на Търновград при османското нашествие, отново за една година тя става патриаршески център. Патриарх Евтимий [1375-1393 г.] служи в нея в последната година преди заточението си. След като е ликвидиран статутът на Българската патриаршия, храмът е седалище на българските митрополити чак до края на ХIX век.”

В хода на тригодишните проучвания археолозите откриха още една църква. Тя носи името на Св.Иван Рилски. Неговите мощи в продължение на столетия са били пазени в храма. В некропола около двете църкви досега са разкрити над 200 погребения. В тях са намерени 840 монети, 24 сребърни и 7 златни пръстена, 20 сребърни и 10 златни обици, близо 200 сребърни и бронзови копчета от дрехи, богата керамика. И още – сребърен обков и декоративни закопчалки за ръкописни книги, доказващи оживената книжовна дейност в старопрестолния град. Открити са и останки от тъкани, които дават представа за облеклото на българските аристократи, включително на царските родственици. При сегашните разкопки са намерени 7 златни византийски монети от първата половина на XIII век, сечени при император Йоан III Дука Ватаци [1222-1254 г.]. Те са с много високо качество на изработката, били са изключително скъпи навремето, а и днес. Върху тях има графити. Един от тях гласи „на Смило” – очевидно собственикът на монетата я е надписал, за да се знае чия е. Археолозите допускат, че златото е било скрито по време на разправата с униатите през 40-те години на XIII век. Тогава е имало убийства на привърженици на Римската църква, вероятно затова монетите са били заровени и не са били потърсени впоследствие. На пресконференцията бяха показани и сребърни наушници - великолепно произведение на търновските бижутери, сребърен прешлен за вретено, сребърен пръстен с грифон, златна мъжка обица. Много интересна за учените е дамска златна обица с красиви орнаменти. В двата й края са изобразени двуглави орли. Право да носят този символ са имали висшите български аристократи.

„И още един паметник – става дума за бронзова плочка от тока за колан, на която има великолепно изображение на лъв – продължава Николай Овчаров. – Находката е интересна, защото е от втората половина на XIV век. Знаехме, че по времето
на цар Иван Шишман [1371-1395 г.] лъвът се превръща
в държавна емблема, има го върху монети от неговото време. Разбира се, има
изображения на лъвове и в по-старите столици Плиска и Преслав, но именно в последните години на българската средновековна държава лъвът става неин символ.”

Археолозите са открили и останки от най-ранния под на храма „Св.Св. Петър и Павел” – от XIII век. Той е бил покрит с красива мозайка от италиански и гръцки мрамори. „Подобни са подовете на „Сан Клементе” в Рим, на най-големите църкви от XIII - XIV век в Константинопол. Сега ние виждаме какъв е бил първоначалният блясък на тази църква” – споделя проф. Овчаров. Периодът XV - XVII век също е бил проучван. Намерен е епископски гроб, както и свидетелства за материалната култура на българите, живели по това време. „Открихме силна социална диференциация, очевидно тогава е имало заможна търговска прослойка в града” – посочва д-р Хитко Вачев.

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100226872/arheologicheski-nahodki-v-tyrnovgrad

Тодор Александров:
Поздрави за хубавата тема Hatshepsut  handshakes

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия